Marcus Roberts - The Joy of Joplin

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,037
Αθήνα
51mIZgc3yaL._SL500_AA300_.jpg


Η πρόσφατη Παρουσίαση του Κώστα για τον Scott Joplin μου θύμισε ένα δίσκο τον οποίο έχω εδώ και χρόνια και για τον οποίο είναι ευκαιρία να γράψω δυό λόγια. Αυτουργός ο Marcus Roberts (τυφλός από μικρή ηλικία) ο οποίος έχει θητεύσει δίπλα στον Wynton Marsalis. Στο δίσκο αυτό ''περιποιείται'' οκτώ συνθέσεις του Joplin πλαισιώνοντάς τις με οκτώ δικές του. Στις δικές του συνθέσεις το rag-time στοιχείο είναι από αρκετό έως ελάχιστο. Το Everything's Cool ξεχειλίζει από rag-time, το From Rags To Riches πατάει με το ένα πόδι στο παρελθόν και με το άλλο στο σήμερα ενώ το Hidden Hues έχει αρκετά Debussy-ικά στοιχεία. Στο The Joy Of Joplin (σύμφωνα με τον ίδιο τον Roberts) προσπάθησε να αποδώσει τι θα έπαιζε impromptu ο ίδιος ο Scott Joplin μεταξύ φίλων σε μια Joplin-ιάδα*.
Τα κομμάτια του Joplin όμως είναι αυτά τα οποία δίνουν ώθηση στο δίσκο. Όλα τα blue chips είναι εδώ. Στις διασκευές αυτές η αύρα είναι σαφώς rag-time αλλά με πιο φρέσκια ματιά και με αρμονικά στοιχεία πιο σύγχρονης jazz. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το διαβολεμένο αριστερό χέρι του Roberts και η εντυπωσιακή ανεξαρτησία του από το δεξί. Στο Entertainer σε ορισμένα σημεία νομίζει κάποιος ότι ο πιανίστας παίζει διαφορετικά κομμάτια στο κάθε χέρι.
Για όσους γνωρίζουν τη μουσική του Joplin και είναι ανοιχτοί σε ''πειράγματα'' των πρωτοτύπων ο δίσκος θα αποτελέσει ευχάριστο άκουσμα. Όσοι ξεκινάνε τώρα με τη μουσική του Joplin ίσως είναι καλύτερα να ψάξουν για πιο ορθόδοξες προσεγγίσεις. Όλοι όμως ούτως ή άλλως θα απολαύσουν την γεμάτη ζωή μουσική του σπουδαίου Scott Joplin.

Τα κομμάτια του Joplin που περιλαμβάνονται είναι:
The Entertainer
Maple Leaf Rag
The Easy Winners
Bethena's Waltz
The Magnetic Rag
Elite Syncopation
Gladiolus Rag
A Real Slow Drag (Treemonisha)

* κατ'αντιστοιχία της Σουμπερτιάδας :D
 
Last edited: