Σε Δισκάδικα Δεν Μπαίνουν Ούτε Κέρδη Τα Μαραίνουν

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Ο Ισίδωρος Παπαδάμου είναι γνωστός κυρίως, από την συμμετοχή του στο συγκρότημα «Χειμερινοί Κολυμβητές». Οι «Κολυμβητές» υπήρξαν κομμάτι εκείνης της παρέας που στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές ’80, πρότειναν ένα διαφορετικό δρόμο για το λαϊκό τραγούδι, προσπαθώντας να το απεγκλωβίσουν από το πολιτικό τραγούδι, το οποίο είχε αρχίσει να καταντάει μόδα επιτηδευμένη. Αιχμή του δόρατος εκείνης της κίνησης υπήρξε η «Εκδίκηση της Γυφτιάς» του 1978, των Ρασούλη-Ξυδάκη, με τον Παπάζογλου σε παραγωγή του Σαββόπουλου. Οι Χειμερινοί Κολυμβητές έκαναν την εμφάνισή τους στην δισκογραφία το 1981 με το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους και συνεχίζουν αισίως έως σήμερα. Ο Ισίδωρος Παπαδάμου έμεινε στο συγκρότημα έως το 1997, παίζοντας μπουζούκι, τζουρά και κάνοντας φωνητικά. Έκτοτε, ακολουθεί τον προσωπικό του δρόμο ως οργανοποιός, μουσικός και παραγωγός των δίσκων του. Έπειτα από δύο άλμπουμ στην ΑΝΟ ΚΑΤΟ, αποφάσισε να μην αποτελεί το μεράκι του για την μουσική αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Έτσι δημιούργησε την ετικέτα «Σε Δισκάδικα Δεν Μπαίνουν Ούτε Κέρδη Τα Μαραίνουν Records». Το πρώτο άλμπουμ (και τρίτο προσωπικό του) βγήκε το 2001 και φέρει τον τίτλο «Του Διαβόλου τα Λυχνάρια». Ο δίσκος δεν πωλείται σε καταστήματα, παρά με ένα απλό τηλεφώνημα, ερχόταν σπίτι σου εντελώς δωρεάν. Τώρα, πλέον, που έχει διαδοθεί ευρέως το ίντερνετ, είναι διαθέσιμο για κατέβασμα από το site το δημιουργού. Ο ίδιος λέει: «ίσως κάποιοι να το πάρουν για ερασιτεχνισμό, όμως κατά βάθος αποτελεί πράξη αντίστασης απέναντι στο πνευματικό χάος που επικρατεί. Μέσα του προβάλλει μια άποψη για το που θα μπορούσε να κυμαίνεται η ελληνική αισθητική στα τραγούδα, αντί για το χυδαίο πρόσωπο που επέλεξε να την εκφράζει σήμερα. Ο τίτλος του δίσκου, ενώ φαντάζει για προκλητικός ίσως και παρεξηγήσιμος, στην ουσία διαμαρτύρεται και καταγγέλλει την παγκόσμια δικτατορία του χρήματος που μας ελέγχει ασφυκτικά χωρίς να μας επιτρέπει να της αντισταθούμε, αφού άλλωστε φαντάζει τόσο απαραίτητη, ευχάριστη, μοντέρνα και ακαταμάχητη…»
Ο δίσκος, πράγματι, είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι. Παντελώς χειροποίητος με αγνά παραδοσιακά υλικά. Από τα όργανα που είναι κατασκευής του ιδίου, τις μουσικές και τους στίχους και τις ερμηνείες, όπου τις μοιράζεται με τα παιδιά του, την Αναστασία και τον Ανδρέα Παπαδάμου. Μερικοί φίλοι βοηθούν με την συμμετοχή τους, όπως ο Μιχάλης Σιγανίδης στο κοντραμπάσο και ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί. Οι ηχογραφήσεις έγιναν από την ίδια την οικογένεια στο σπίτι-στούντιο τους. Και τα εξώφυλλα επιμελήθηκε η σύζυγος του Ισίδωρου, Άννα.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, εκδίδει με τους ίδιους όρους διανομής, με τα ίδια αυθεντικά υλικά το «Ένα Γινόμενο». Αξιόλογο άλμπουμ, όμως δεν ξεπερνά τον υπέροχο προκάτοχό του στις προτιμήσεις μου.
Και πριν δύο χρόνια, εκδόθηκε και η πιο πρόσφατη έως σήμερα εργασία του Παπαδάμου με τον τίτλο «Σεντουκιασμένοι Φλώροι». Ο Ισίδωρος επεξηγεί για άλλη μια φορά: «Οι παθιασμένοι λάτρεις του κελαηδήματος των άγριων πουλιών ενίοτε καταφεύγουν σε σκληρές μεθόδους προκειμένου να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους. Εφαρμόζουν για τα δύσκολα πουλιά, τα πιο άγρια, τα πιο ατίθασα, τη διαδικασία του σεντουκιάσματος. Ως πιο κατάλληλος για σεντούκιασμα συνήθως κρίνεται ο φλώρος (carduelis chloris). Τον κλείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σ’ένα σεντούκι στο απόλυτο σκοτάδι, στην απομόνωση. Εκεί το πουλί – αν καταφέρει να επιζήσει μετά από τέτοιο σοκ - αλλάζει φτέρωμα, μεταμορφώνεται και ημερεύει. Λησμονεί το παρελθόν του και προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα. Τιθασεύεται, πειθαρχεί, υποτάσσεται. Κελαηδάει άφοβα, ανέμελα και παθητικά συμφιλιωμένο απόλυτα με αυτό που το ένστικτο του δίδαξε να φοβάται, τη στέρηση της ελευθερίας.
Με μια γρήγορη ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στους ανθρώπους ακούσια ή εκούσια, από την κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι «σεντουκιασμένοι» κυκλοφορούν ανάμεσά μας· χωρίς αιδώ και ενοχή, πολλές φορές μάλιστα και με υπερηφάνεια κελαηδούν αυτό που τους δίδαξαν οι δεσμοφύλακές τους. Φθάνουν ακόμη και στο σημείο να το αγαπήσουν και να ταυτιστούν απόλυτα μαζί του». Η παραγωγή κυκλοφορεί σε οπτικό δίσκο (CD) και διανέμεται από την οικογένεια Παπαδάμου σε τιμή κόστους για τους διψώντες.
http://www.trixordo.com/index.php

sentoukiasmenoi1.jpg