Παρουσίαση/Συγκριτικό : 3 μετατροπείς mini DisplayPort -> hdmi

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,651
Πειραιάς
H εταιρεία madmacs.gr μας πρόσφερε πριν λίγες ημέρες 3 μετατροπείς σήματος mini DisplayPort σε hdmi, για να τους παρουσιάσουμε κ γιατί όχι να τους συγκρίνουμε μεταξύ τους.

elite_r1_c5.jpg

Αφού μας ήρθαν από Θεσσαλονίκη με courier κ έξοδα δικά τους, έγιναν δοκιμές σε σύνδεση με την τηλεόραση Pioneer 5090H, με την βοήθεια ενός καινούργιου mac mini ενός φίλου με θύρα mini DisplayPort, στα 2 ghz, με 2gb μνήμη στα 1033mhz κ κάρτα γραφικών

Οι μετατροπείς κατόπιν στάλθηκαν πάλι πίσω στην εταιρεία, πάλι με έξοδα δικά τους κ courier. :a0210:

Οι τρεις μετατροπείς είναι της εταιρείας monoprice :

1. mini DisplayPort -> hdmi με κόστος αγοράς τα 29 ευρώ στο κατάστημα ή 19 ευρώ μέσω ίντερνετ
  2. mini DisplayPort & USB Audio -> HDMI με κόστος αγοράς τα 45 ευρώ στο κατάστημα ή 44 ευρώ μέσω ίντερνετ
  3. mini Displayport & USB/Toslink Audio -> HDMI με κόστος αγοράς τα 59 ευρώ στο κατάστημα ή 57,50 ευρώ μέσω ίντερνετ

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προϊόντα καλύπτονται με εγγύηση εφόρου ζωής.

Τα χαρακτηριστικά και των τρειών είναι :
  • Αναλύσεις μέχρι 1080p,
  • Διαθέτουν HDMI 1.3b επεξεργαστή για την εξασφάλιση υποστήριξης του μέγιστου εύρους,
  • Υποστηρίζουν όλες τις εκδόσεις HDMI,
  • Υποστηρίζουν 12bit ανά κανάλι (36 bit σύνολο) deep color,
  • Υποστηρίζουν ασυμπίεστο δικάναλο ήχο αλλά κ 5.1 ήχο, όπως LPCM,
  • Τέλος, υποστηρίζουν συμπιεσμένο 5.1 ήχο μεταξύ των οποίων είναι κ τα DTS & Dolby Digital.

Last edited:
Ας περάσω όμως σε φωτογραφικό υλικό κ φυσικά εντυπώσεις...

Καταρχήν, και οι τρεις μετατροπείς έρχονται σε πλαστική συσκευασία, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι τυπικό πλαστικό, με τα βύσματα όμως σύνδεσης να είναι πολύ προσεγμένα, ενώ στους δύο τελευταίους υπάρχει κ ενδεικτική κόκκινη λυχνία "κλειδώματος" της ανάλυσης.

attachment.php
attachment.php

Ο 1ος "απλός" μετατροπέας που απλά μετατρέπει το mini DisplayPort σε hdmi, διαθέτει καλώδιο πολύ κοντό, λίγων πόντων μόνο.

attachment.php

Οι άλλοι δύο μετατροπείς διαθέτουν σαφώς μακρύτερα καλώδια, αγγίζοντας το ένα μέτρο.

attachment.php

attachment.php

Η 'λογική' σύνδεσης των δύο τελευταίων μετατροπέων είναι, ένα καλώδιο mini DisplayPort στον υπολογιστή + άλλο ένα καλώδιο usb. Το usb χρησιμεύει για παροχή ρεύματος της συσκευής, αλλά κ για μεταφορά ήχου, αντικαθιστώντας δλδ την ενσωματωμένη του υπολογιστή μας.

Η τρίτη συσκευή διαθέτει κ τρίτο καλώδιο σύνδεσης, οπτικής ίνας, έτσι ώστε να μεταφέρει το σήμα του ήχου από αυτήν.

Attachments

• IMGP2559.JPG
    IMGP2559.JPG
    164 KB · Views: 275
  • IMGP2560.JPG
    IMGP2560.JPG
    140.5 KB · Views: 272
  • IMGP2562.JPG
    IMGP2562.JPG
    124.7 KB · Views: 272
  • IMGP2563.JPG
    IMGP2563.JPG
    135.8 KB · Views: 275
  • IMGP2564.JPG
    IMGP2564.JPG
    132.6 KB · Views: 275
Εδώ φαίνεται το mac mini :

attachment.php

Κ ξεκινώ με τον 1ο μετατροπέα :

attachment.php

Κ το αποτέλεσμα είναι (παρατηρήστε ότι έχει αναγνωρίσει την τηλεόραση ως pioneer tv) :

attachment.php

Το οποίο επιβεβαιώνει κ η ίδια η τηλεόραση με το κουμπί πληροφοριών της :

attachment.php

Επόμενος μετατροπέας είναι ο 2ος, όπου φαίνεται η σύνδεση και της usb θύρας :

attachment.php

Με αυτόν τον μετατροπέα είχα μεν καλό αποτέλεσμα 1080p, αλλά στα 50 hz, ενώ δεν αναγνώριζε την τηλεόραση όπως ο 1ος μετατροπέας.

Στις ρυθμίσεις του ήχου όλα πήγαν καλά, βρήκε μόνο του την νέα κάρτα ήχου στην ουσία (usb sound device).

attachment.php

Κ η επιβεβαίωση κ από την τηλεόραση :

attachment.php

Τέλος, ο 3ος μετατροπέας με την είσοδο/διαχείριση οπτικής ίνας :

attachment.php

Όπου στην εικόνα έχουμε την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τον 2ο μετατροπέα, ενώ στον ήχο έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη τέτοιας συνδεσμολογίας κ εμφανίζει Digital Out ως μοναδική επιλογή :

attachment.php

Attachments

• IMGP2575.JPG
    IMGP2575.JPG
    145 KB · Views: 256
  • IMGP2574.JPG
    IMGP2574.JPG
    113.4 KB · Views: 256
  • IMGP2573.JPG
    IMGP2573.JPG
    120.8 KB · Views: 258
  • IMGP2572.JPG
    IMGP2572.JPG
    161.4 KB · Views: 256
  • IMGP2569.JPG
    IMGP2569.JPG
    140.3 KB · Views: 260
  • IMGP2568.JPG
    IMGP2568.JPG
    152.3 KB · Views: 259
  • IMGP2566.JPG
    IMGP2566.JPG
    135.4 KB · Views: 266
  • IMGP2565.JPG
    IMGP2565.JPG
    148.5 KB · Views: 263
  • IMGP2577.JPG
    IMGP2577.JPG
    113.2 KB · Views: 255
Οπτικοακουστικές εντυπώσεις :

Καταρχήν να πω ότι οπτικά έπαιξε η τηλεόραση μου καλύτερα με τον "απλό" μετατροπέα, αφού "κλείδωνε" στα 24hz, ή τέλος πάντων, υποκειμενικά μιλώντας, αυτό κατάλαβα παρακολουθώντας διάφορα μέρη από υλικό 1080p σε αρχεία.

Από την άλλη, οι άλλοι δύο μετατροπείς προσφέρουν κ συνδεσμολογία ήχου...

Οπότε μοιραία, κάποιος που ψάχνει κάτι ανάλογο, τότε κοιτά για έναν από αυτούς τους δύο, όπου οπτικά παίζουν πανομοιότυπα κ ελαφρώς κατώτερα από τον 1ο.

Σε ότι αφορά τις ακουστικές μου εντυπώσεις, η εξωτερική κάρτα ήχου με σύνδεση usb, είναι καλύτερη από την ενσωματωμένη του mac mini κ αξίζει η αγορά του μετατροπέα.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι, καταργούμε μια θύρα usb, αφού είναι απαραίτητη για σύνδεση της συσκευής.

Τέλος, ο 3ος μετατροπέας προσφέρει σύνδεση με οπτική ίνα, όπου μπορεί κ μεταφέρει ήχο 5.1. Σε αυτό το σημείο να πω ότι προσωπικά δεν κατάλαβα διαφορά στον ήχο μεταξύ αυτής της κάρτας κ της "μαμά" έξοδο του mac mini. Αυτό που στην ουσία προσφέρει είναι, η παροχή εικόνας + ήχου σε μία hdmi έξοδο, κάτι το οποίο δεν προσφέρει η ίδια η Apple.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα κ από το νήμα αυτό, να ευχαριστήσω εκ νέου το madmacs.gr για την τιμή που μας έκανε να μας παραχωρήσει αυτούς τους μετατροπείς κ να μας τους εμπιστευθεί.

:grinning-smiley-043

Πολυ ωραια η παρουσιαση σου!
Απο εντυπωσεις σε ποιοτητα εικονας με λιγα λογια απ οτι καταλαβα ηταν ιδιοι κ οι τρεις μετατροπεις?

Απάντηση: Re: Παρουσίαση/Συγκριτικό : 3 μετατροπείς mini DisplayPort -> hdmi

Mpraβο Μιχαλη, ωραια παρουσιαση.
Δοκιμασες να δεις αν κλειδωνουν και σε αλλα refresh rates (25-50)?

Ναι μια χαρά σε όλες τις αναλύσεις που επέλεγα κ σε όλα τα διαθέσιμα rates.

Πολυ ωραια η παρουσιαση σου!
Απο εντυπωσεις σε ποιοτητα εικονας με λιγα λογια απ οτι καταλαβα ηταν ιδιοι κ οι τρεις μετατροπεις?

Σε σύνδεση με την δική μου τηλεόραση, ο 1ος "απλός" μετατροπέας σήματος εικόνας, έπαιξε καλύτερα, αφού μου έδινε ανανέωση στα 24hz.

Παρόλα αυτά, κ οι άλλοι δύο ήταν πολύ κοντά, αν κ στα 50hz.

Λογικό ρε σεις, αφού το HDMI μεταφέρει αυτούσιο το σήμα εικόνας του DVI, χωρίς μετατροπές... Οι διαφορές μεταξύ καλωδίων θα είναι σαν αυτές μεταξύ καλωδίων HDMI: οριακές.

Εγώ πχ στην παλιά μου σύνθεση που δεν είχα HDMI χρησιμοποιούσα ανταπτοράκι "μπεζ" των 2 ευρώ από DVI-> HDMI (χωρίς καλώδιο, μόνο βύσμα) και η εικόνα ήταν υπέροχη. Τα προβλήματα ξεκινάνε όταν μεγαλώνουν τα μήκη...

Last edited:
Ωραια παρουσίαση, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Γενικά πάντως αυτο που δεν έχω καταλάβει είναι ο λογος ύπαρξης του mini/display port...

Re: Απάντηση: Παρουσίαση/Συγκριτικό : 3 μετατροπείς mini DisplayPort -> hdmi

Γενικά πάντως αυτο που δεν έχω καταλάβει είναι ο λογος ύπαρξης του mini/display port...

Φόρος τιμής στη "μαμά" σε περίπτωση που είμαστε κακά παιδιά και θέλουμε να συνδέσουμε άλλης εταιρίας κανονικής τιμής οθόνη ή προτζέκτορα.... :D:D:D

Last edited:
Ωραια παρουσίαση, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Η Apple υποστηρίζει είτε το dvi είτε το mini DisplayPort, όχι το hdmi.

Θεωρητικά κιόλας το mini DisplayPort ανεβάζει εξίσου υψηλές αναλύσεις, για να μην μεγαλύτερες.

Αν κάποιος θέλει σύνδεση hdmi, τότε αναγκαστικά αγοράζει έναν μετατροπέα σαν αυτούς παραπάνω.

Αν κάποιος θέλει σύνδεση hdmi, τότε αναγκαστικά αγοράζει έναν μετατροπέα σαν αυτούς παραπάνω.

Το ίδιο και όποιος θέλει DVI, καθώς μόνο το Mac Pro έχει τέτοια έξοδο χωρίς το "οθονόσημο" που πρέπει να πληρώσεις στην Apple αγοράζοντας το καλωδιάκι της. Το iMac καθώς και τα macbooks/mbpros έρχονται με minidisplay port άρα για να συνδέσεις οθόνη που δεν είναι Apple πρέπει να σκάσεις ενα 25αράκι...

Θα μου πεις τι είναι 25 ευρώ μπροστά στα 1200-2500 που έσκασες, όμως είναι πραγματικά απαράδεκτο σαν πολιτική....φυσικά όχι η μόνη.. ;)

edit... Για να'μαι δίκαιος... τώρα τσέκαρα ότι το macmini έχει μια τρίτη λύση, miniDVI, όπου τον αντάπτορα τον δίνει μαζί...

Last edited:
Εξαιρετικος Μιχαλη!!:SFGSFGSF:

εγω θελω να συνδεσω to macbook χρησιμοποιωντας τον φθηνο ανταπτορα με μια hdready lcd η οποια δεχεται μεχρι 1080i αν θυμαμαι καλα...θα μπορω να δωσω αναλυση εξοδου 1366x768 ή 1360x768?

Κυρίως, οικονομία. Η ύπαρξη θύρας HDMI στοιχίζει στον κατασκευαστή ~0.05 σε license fees προς τον οργανισμό HDMI.

Εξαιρετικος Μιχαλη!!:SFGSFGSF:

εγω θελω να συνδεσω to macbook χρησιμοποιωντας τον φθηνο ανταπτορα με μια hdready lcd η οποια δεχεται μεχρι 1080i αν θυμαμαι καλα...θα μπορω να δωσω αναλυση εξοδου 1366x768 ή 1360x768?

Ναι θα μπορείς, γιατί στο γνωστό μενού των αναλύσεων της εξόδου του, αναφέρει όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις.

Εγώ στις φωτογραφίες μου έβαλα μόνο τις μέγιστες που μου έδιναν στα 1080p.

ωραια!!
Αν κ νομιζω οτι θα μπορω...αλλα να ειμαι κ σιγουρος..
αν χρησιμοποιησω λοιπον τον φθηνο adapter για να παιρνω εικονα θα μπορω με ενα καλωδιο καρφι->rca να παιρνω ηχο απο το macbook στον ενισχυτη μου?