BELLINI:Sonnambula-Callas

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,698
Με αφορμή δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ που ανέφερε ότι θα ανεβάσουν σε νέα παραγωγή ,στο Λονδίνο αν θυμάμαι καλά ,τη Sonnambula του Vincenzo Bellini , ξανάκουσα την Οπερα (μια από τις αγαπημένες μου)
Το έκανα αρκετά προσεκτικά και με το Libretto στο χέρι που πάντα βοηθάει να είσαι μέσα στη ροή της μουσικής και του δράματος (Μελόδραμα γαρ)
Ας ξεκινήσω με τα βασικά:
SONNABBULA: Όπερα σε 2 Πράξεις
ΜΟΥΣΙΚΚΗ: VINCENZO BELLINI
LIBRETTO : FELICE ROMANI βασισμένο σε μπαλέτο του Eugene
Scribe.
1η Παράσταση στο Teatro Cercano του Μιλάνου το 1831 την ίδια χρονιά δηλαδή που την έγραψε ο Bellini.
Λίγα λόγια για το Libretto:
1η Πράξη: Σε χωριό της Ελβετίας αρχίζουν τα προεόρτια για το γάμο της Amina(Soprano) με τον πλούσιο του χωριού Elvino (Tenore)
Η Amina ορφανή και μεγαλωμένη από τη θετή της μητέρα Teresa(mezzo soprano) είναι αγαπητή σ’όλο το χωριό που όμως δεν γνωρίζει ότι είναι υπνοβάτης.
Amina και Elvino αλλάζουν όρκους και δαχτυλίδια. Εδώ μία από τις ωραιότερες άριες για τενόρο που έχουν γραφτεί:Prendi l’anel ti dono.
Φτάνει όμως στο χωριό ο Conte Rodolfo(Bass) άρχοντας της περιοχής και εγκαθίσταται στο πανδοχείο του χωριού που ανήκει στη Lisa(soprano) η οποία αγαπάει κρυφά τον Elvino και καθόλου χαρούμενη δεν είναι για τον επικείμενο γάμο.
Ο Κόντε αρχίζει να φλερτάρει την Αμίνα και ο Ελβίνο αρχίζει να τα «παίρνει» ευκαιρία για την Τερέζα να τους προτρέψει όλους να πάνε για ύπνο. Έλα όμως που η πονηρή Λίζα αναγνώρισε τον Άρχοντα Ροδολφο? Πάει στο δωμάτιό του,φλέρτ και ξαφνικά εμφανίζεται η Αμίνα που υπνοβατώντας μπαίνει από το παράθυρο στο δωμάτιο του Κόντε Ροδόλφο. Αυτός καταλαβαίνει τι τρέχει και βάζει την Αμίνα στο κρεβάτι του για να συνεχίσει τον ύπνο της. Άλλο που δεν ήθελε το πονηρό θηλυκό η Λίζα. Φέρνει τον Ελβίνο και του διχνει την Αμίνα να κοιμάται στο κρεβάτι του Κόντε.
Χαμός .
2η Πράξη:Όλο το χωριό αποφασίζει να παρακαλέσει τον Κόντε να υπερασπίσει την Αμίνα αν είναι αθώα η να την βοηθήσει αν φταίει.
Θαυμάσια τα χορωδιακά και εδώ.
Μέσα σ’όλα αυτά ο Ελβίνο συναντάει την Αμίνα και οργισμένος παίρνει πίσω το δαχτυλίδι που της είχε δώσει.(Από εδώ πολλοί λένε ότι ο Μητσάκης εμπνεύστηκε το γνωστό «Μου’φαγες όλα τα δαχτυλίδια»Πλάκα κάνω για να το ελαφρύνουμε λίγο)
Ο λίγο κουφιοκέφαλος Ελβίνο παίρνει παραμάσχαλα την Λίζα προς την εκκλησία για να την παντρευτεί αντί την Αμίνα.
Εμφανίζεται και ο Ροδόλφος και μάταια προσπαθεί να πείσει τον Ελβίνο για την αθωότητα της Αμίνα. Τελικά πείθεται μόνο όταν την βλέπει να υπνοβατεί ακροβατώντας πάνω σ’ένα μαδέρι του νερόμυλου του χωριού όπου και η συγκέντρωση. Μέσα στον ύπνο της η Αμίνα προσεύχεται για τον Ελβίνο και εκείνος καταλαβαίνει επιτέλους τι τρέχει.
Πίσω το δαχτυλίδι και αγκαλιά στην εκκλησία για το γάμο.
Σας κούρασα το ξέρω αλλά λίγα λόγια ακόμα για την έκδοση σε LP που έχω:

EMI ASD 3569 του 1957
ΟΡΧΗΣΤΡΑ + ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ
MΑΕΣΤΡΟΣ:ANTONINO VOTTO
ΚΥΡΙΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΡΟΔΟΛΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ(Ο δικός μας)
ΑΜΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
ΤΕΡΕΖΑ FIORENZA COSSOTTO (Έκανε σπουδαία καριέρα στη συνέχεια)
ΕΛΒΙΝΟ NICOLA MONTI
ΛΙΖΑ EUGENIA RATTI
Η Κάλλας είναι ίσως στη καλλίτερη στιγμή της καριέρας της (έχει αδυνατίσει κιόλας) Το τραγούδι της, και τα εκφραστικά της μέσα αξεπέραστα μέχρι σήμερα.
Ακούγοντάς την καταλαβαίνεις αμέσως πως η αγάπη,η θλίψη,η χαρά στο τραγούδι της δεν βγαίνουν μόνο από το στόμα της αλλά από τη καρδιά της. Διθυραμβικές, αποθεωτικές και οι κριτικές των Μιλανέζικων Εφημερίδων για τη DIVINA.
Η ερμηνεία της μαζί με αυτή στη ΝΟΡΜΑ και ΜΗΔΕΙΑ σημάδεψαν την καριέρα της και τα αυτιά μας.
Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ υπέροχος Ροδόλφος. Μια φωνή επιβλητικά καθαρή με καταπληκτική άρθρωση λόγου.Δεν υπήρξαν πολλοί μπάσοι αυτής της ποιότητας.

Η μουσική του Bellini λαμπερή και χαρούμενη όταν πρέπει, δραματική όταν το λιμπρέτο το απαιτεί. Μέγας μουσικός για φωνή.
Το σόλο της Αμίνα “Ah!Non giunge” στο τέλος της 2ης Πράξης μια από τις πιο αγαπημένες άριες σ’όλο το ιταλικό ρεπερτόριο.
Στη 1η Πράξη το προαναφερθέν Prendi…….,ένα διαμάντι.
Πανέμορφο και το ντουέτο ΚΑΛΛΑΣ – ΜΟΝΤΙ πάλι στη 1η όπου η Μαρία λάμπει και μου μοιάζει να «καταπίνει αμάσητο» το Μόντι .
Τα χορωδιακά επίσης δείχνουν και πάλι τη μεγάλη τέχνη του Bellini στις φωνές.
Τέλος.
ΥΓ.Ψάξτε φίλοι το δίσκο πρέπει να υπάρχει στη δισκοθήκη σας αγαπάτε η όχι την Όπερα.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Η Sonnambula δέν είναι Norma ,αλλά αποτελεί την συμπύκνωση τού Ιταλικού belcanto,τό οποίο ο Bellini υπηρέτησε μέ τον καλύτερο τρόπο,άν και πέθανε πολύ νέος.
Αποτελεί και για μένα μιά απο τις πιό αγαπημένες όπερες τού είδους.
Η Εκπληξη βρίσκεται στην ερμηνεία τής Callas..
Η μεγαλύτερη Norma , Tosca,Lucia ολων τών εποχών κατορθώνει και τραγουδά μιάν άλλου τύπου ηρωιδα,πού θεωρητικά δέν θα ταίριαζε στό ρεπερτόριό της.
Και όμως η Callas δείχνει γιατί ήταν η μεγαλύτερη απόλες.
´Αφήνει´όλο το δράμα πίσω της και μεταβάλλεται σέ ένα αθώο κοριτσάκι,πού προσπαθεί να βρεί το δίκιο του μιάς και εχει τήν ´ατυχία´νά υπνοβατεί,γεγονός,που δημιουργεί ολες τις ´παρεξηγήσεις´που περιέγραψε στή παρουσίασή του ο Geovar.
Aρκεί νά ακούσει κάποιος το τελευταίο δεκάλεπτο τής όπερας γιά νά μυηθεί στον κόσμο τής Callas..
Η Μελωδική άρια Ah non creda Mirarti,μαζί με τό αποθεωτικό ´Νo piu non reggio' και η τελευταία Cabaletta 'Ah.!non giunge uman pensiero',όπου η Amina(Callas)εκδηλώνει την ευτυχία της γιά τό αίσιο τέλος,είναι απλώς εκθαμβωτικές στιγμές.Ο τρόπος πού τραγουδά παιχνιδιάρικα η Maria στο finale δέν έχει αντίπαλο.
Στην συγκεκριμένη εκτέλεση(πού και για μένα είναι η καλύτερη),αν υστερεί κάποιος ,είναι ο Nicola Monti,πού είναι μάλλον ενας λυρικός τενόρος,χωρίς ´γεμάτη φωνή´..
Αλλά η παρουσία τών υπολοίπων και πρωτίστως τής Callas δημιουργούν μιά μαγική μουσική κατάσταση...

Ευχαριστούμε Geovar.:a0210::a0210:
 

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,698
Έχω την εντύπωση χωρίς να είμαι σίγουρος ότι στη συγκεκριμένη παραγωγή σκηνοθέτης ήταν ο Luchino Visconti.Αν κάποιος γνωρίζει ας το γράψει.Η μήπως ο Franco Zefirelli?
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ο Visconti..
Kαί μάλιστα τής είχε προτείνει να φοράει τά χρυσαφικά της ,καί όταν αυτή αντέδρασε τής είπε:'Mήν ξεχνάς οτι δέν είσαι μιά χωριατοπούλα ,αλλά η Maria Callas πού υποδύεται μιά χωριατοπούλα´.
 

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Enthusiast
16 March 2009
1,287
Αθήνα
Γιώργο βρήκα μόνο την άρια care compgne με την Κάλλας και την άρια Ah mon giunge με την Moffo. Πάω για την ηχογράφηση που προτείνεις.
Σε ευχαριστώ πολλύ.