LED local dimming is Dead?

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Direct-LED… belongs to the past?

Όλοι εμείς που υπέρθερμα αναζητούσαμε τον τοπικό έλεγχο της φωτεινότητας στις τηλεοράσεις LCD με διατάξεις Direct-LED, θα πρέπει μάλλον να αποδεχθούμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας αλλού.

Όταν λέμε Local Dimming, δηλαδή τοπικό έλεγχο της φωτεινότητας, αναφερόμαστε πάντα σε διατάξεις οπίσθιου φωτισμού με φωτοδιόδους LED σε τοπολογία Direct-LED.

Μπορεί λοιπόν κάποιες εταιρείες, να στηρίξουν και φέτος την εν λόγω διάταξη όμως άλλες, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους. Αποφάσεις οι οποίες έχουν την δυναμική να καθοδηγήσουν την αγορά.

Η Samsung για το 2010, στις σειρές LED C9000, C8000 & C7000, χρησιμοποιεί αποκλειστικά διατάξεις Edge-LED και μόνο στην σειρά C8000 θα υπάρχει ένα είδος τοπικού ελέγχου της φωτεινότητας, ανάλογο με εκείνο που χρησιμοποιεί και η Sony στην σειρά HX900.

Στην ουσία οι σειρές των φωτοδιόδων LED που είναι τοποθετημένες στο πάνω και το κάτω τμήμα της οθόνης χωρίζονται, στην περίπτωση της Samsung σε 16, ομάδες οι οποίες φωτίζουν με την μορφή δέσμης προς το εσωτερικό της οθόνης.

Έτσι, επιτυγχάνεται ένα είδος τοπικού ελέγχου της φωτεινότητας 32 ζωνών.

Σε ερώτηση που κάναμε σε μηχανικό της Samsung για το εάν θα δούμε ξανά διατάξεις Ditect-LED με Local Dimming, όπως στην σειρά A956 του 2008, η απάντηση ήταν αρνητική.

Η αιτία, όπως επισήμανε, είναι πως για να μειωθεί το Halo εφέ, το σύννεφο δηλαδή που δημιουργείται από την διάχυση της φωτεινότητας γύρω από το πραγματικά φωτεινό σημείο, θα πρέπει οι φωτοδίοδοι στη διάταξη Direct-LED να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό που η κατανάλωση θα φτάσει στα ύψη αφενός και αφετέρου ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση το ανεπιθύμητο Halo εφέ θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Όμως... πριν καλά καλά τον ρωτήσουμε για το ποια θα είναι η μελλοντική τεχνολογία εκείνη η οποία θα δώσει τον πρέπον έλεγχο της φωτεινότητας στις τηλεοράσεις LCD, όσο αυτές θα υπάρχουν ακόμα, μας πρόλαβε... λέγοντας μας ότι του χρόνου αναμένεται μία ριζική αλλαγή της τεχνολογίας.

Μία αλλαγή η οποία όπως ανέφερε θα αποδώσει τοπικό έλεγχο εφάμιλλο με τις τηλεοράσεις Plasma, σε επίπεδο pixel δηλαδή!

Και... μόνο οι αναγνώστες του fullHD.gr γνωρίζουν πια είναι αυτή η τεχνολογία... αφού έχουμε αναφερθεί διεξοδικά με αυτήν στο παρελθόν.


http://www.fullhd.gr/lcd-tv/2008-03-05-01-46-47/3374-direct-led-belongs-to-the-past.html
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Να μην αγοράσει κάποιος που τον ενδιαφέρει η ποιότητα απεικόνισης τέτοια μοντέλα. Γενικά τίποτα που να χρησιμοποιεί edge-led. Είναι απλά απαράδεκτες...

Μου αρεσει πολυ αυτο το σχολιο κατω απο το αρθρο...:D
 

SLionB

Senior Member
9 February 2010
572
Το θέμα είναι ότι οι εταιρείες λανσάρουν τις πειραματικές τους τηλεοράσεις σαν top μοντέλα και όποιος τσιμπήσει τσίμπησε.
Απλά απαράδεκτο για έτος 2010 τα νέα μοντέλα να είναι χειρότερα από τα προηγούμενα και αυτό ισχύει για όλες τις τεχνολογίες και όχι μόνο για τις τηλεοράσεις.
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Στις oled...:D

Μα αυτές δεν είναι LCD... :D

...πριν καλά καλά τον ρωτήσουμε για το ποια θα είναι η μελλοντική τεχνολογία εκείνη η οποία θα δώσει τον πρέπον έλεγχο της φωτεινότητας στις τηλεοράσεις LCD, όσο αυτές θα υπάρχουν ακόμα...

Άλλωστε, ένας χρόνος είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να κυκλοφορήσουν OLED σε μεγέθη και τιμές ανταγωνιστικές ως προς τις Plasma/LCD...
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Μπα, μην ανησυχείτε, θα δούμε αρκετά μοντέλα direct led φέτος. Όλη η σειρά 9000 της φίλιπς φημολογείται ότι θα είναι direct led + local dimming... :D
 

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Γιώργο συνεχίζεις να ελπίζεις στην τεχνολογία των LCD ε; :ADFAD2:

Φαίνεται να συνεχίζουν τις παλλινωδίες και να μην εχουν βρει μια ξεκαθαρη κατεύθυνση.
Μια Direct, μια side, αλλά συνεχίζουν και τα μοντέλα CCFL τρεις γενιές μετά τις πρώτες LED...

Το κόστος δεν κατάφεραν ακόμα να το μειώσουν, και τα μεγάλα μεγέθη παραμένουν απλησίαστα.
Οι δε βελτιώσεις παραμένουν σε επίπεδο gimmick (DLNA, widgets, ambilight, 21:9, touch control).

Εν τω μεταξύ, οι πλάσμα όλων των εταιριών κάθε χρόνο κάνουν άλματα.
Να δούμε την LG ; Κάθε χρόνο και καλύτερο design, πιο βαθυ μαυρο και απειρες ρυθμίσεις.

Την Νο1 Πανασόνικ που με την U, την PX80 και την PX70 έχει επί 3 σερί έτη τις πιό value for money τηλεοράσεις;

Ακόμα και οι Σάμσουνγκ κάθε χρόν εκπλήσουν τους χομπίστες και τους απλούς χρήστες, αφού με τα μισά λεφτά από τις προβληματικές LED σειρές προσφέρει μεγάλες οθόνες με πολύ υψηλές επιδόσεις.

Ταυτόχρονα οι καταναλώσεις πέφτουν δραματικά, ενώ η απόδοση σε φωτεινές συνθήκες βελτιώνεται ορατά με νέα φίλτρα.

Από την άλλη, στασιμότητα. Οι OLED έρχονται (αργά-αργά) και οι LCD δεν μπορούν να "βγουν μπροστά" και να τελειώσουν τις υποτιθεται πεθαμενες πλασμα που συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Ποιά η βελτίωση από την W4000 στην W5000; Από την Α956 στην B6000; Πού είναι οι φτηνές 52άρες; Πού είναι η εξάλειψη του motion blur και κυρίως πού είναι το βαθύ μαύρο χωρίς να "σβήνει" το σύμπαν; Μόνο στο αναλογικό σήμα είχαμε βελτίωση ορατή από την Σάμσουνγκ.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Ναι... :blush:

Μου αρέσει η περισσότερη λεπτομέρεια που βλέπω στις LCD, η απουσία ανακλάσεων και η χαμηλή κατανάλωση.
Φυσικά δεν αναφέρομαι σε LCD με ανακλαστικές επιφάνειες, τζάμια μπροστά, κλπ. και πάντα με φωτισμό από direct led + local dimming.
Και με όσες χρήσιμες (για εμένα ευκολίες γίνεται π.χ. DTS/DD pass through, πολλές HDMI, καλό ήχο, αποκωδικοποιητή DD/DTS, διπλό δέκτη, γρήγορο zapping στα ψηφιακά, ενιαία λίστα αναλογικά/ψηφιακά, χρονοδιακόπτη, πολλά ρυθμιστικά, αισθητήρα φωτός, κλπ.)
Κάτι αναπαραγωγές από usb & DLNA δεν είναι για μένα... :flipout:

Είδα και αυτά τα 100W της 46" 9704 που μέτρησε το flatpanels (αν είναι αλήθεια) και μου φαίνεται πάρα πολύ καλή τιμή, απίστευτη για 46άρα...
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Επειδή δεν υπάρχει... :flipout:
Επί 3 μήνες έπαιρνα τηλέφωνο την φίλιπς, μέχρι που μου ξεκαθάρισαν ότι δεν.
Μετά προσπάθησα να αγοράσω μια μεταχειρισμένη από μέλος του φόρουμ, που τελικά το μετάνιωσε. Αλλά δεν πειράζει, τώρα περιμένω τα νέα UV2A πάνελ, να δούμε τι ψάρια πιάνουν. Αν και εμφανισιακά η 9705 μου φαίνεται χειρότερη από την 9704...
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Η γνώμη μου για την LG είναι γνωστή: δεν κυνηγά την κορυφή σε ποιότητα απεικόνισης. Κινείται στην μέση, και σε ποιότητα απεικόνισης αλλά και σε τιμές.
Η LG 47LH9000 ήταν στην έκθεση και δεν την πρόσεξα καν - έδειχνε σαν μια κλασική LG...
(Το ίδιο και η τοσίμπα βέβαια, πριν την "περιποιηθεί" ο Μανώλης...)
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Η γνώμη μου για την LG είναι γνωστή: δεν κυνηγά την κορυφή σε ποιότητα απεικόνισης.

Προσωπικα και στην 9704 (μια φορα που την ειχα δει) τα ιδια "πλαστικα" χρωματα που εχουν ολες οι LCD ειδα...το ιδιο και στην Τoshiba...

Δεν ειναι θεμα εταιρειας ειναι θεμα τεχνολογιας...
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Και εγώ πιστεύω ότι δεν είναι όλα θέματα μετρήσεων (ή τουλάχιστον δεν έχουμε ακόμα βρει τις κατάλληλες παραμέτρους για μέτρηση), αλλά είναι λίγο υποκειμενικά αυτά τα συμπεράσματα.
Εγώ δεν τα βρίσκω πλαστικά, δεν καταλαβαίνω διαφορά στα χρώματα μεταξύ πλάσμα/LCD. Μάλιστα είναι πολλές φορές που δεν μπορώ να καταλάβω τι τεχνολογίας πάνελ βλέπω, εκτός και αν πλησιάσω πολύ κοντά.
Συμβαίνει κάθε χρόνο στις τηλεοράσεις της Loewe στην έκθεση...

Επίσης δεν βλέπω την "φυσική" εικόνα... :D
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
lededge.jpg


Μαζι με τις νεες Samsung και Sony ενας νεος ορος εμφανιζεται , το "zone dimming" καθως γινεται η συσκότιση κατα ζωνες...βεβαια δεν ειναι τοσο αποτελεσματικο οσο το Local dimming αλλα εχει χαμηλοτερο κοστος...

http://translate.google.co.uk/trans...i-local-dimming.html&sl=it&tl=el&hl=&ie=UTF-8
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Pioneer LX5090...

p1000953ij7.jpg


Samsung 786 με το local dimming ενεργο...

p1000950qy3.jpg


Samsung 786 χωρις local dimming...

p1000948da5.jpg


Στην Samsung ειτε χανονται τα αστερια ειτε χανεται το μαυρο...αυτο συμβαινει γιατι ο ελεγχος δεν ειναι σημειακος...αρα πρεπει να αυξηθουν οι ζωνες οσο το δυνατον περισσοτερο...

Στην Pioneer (οπως σε οποιαδηποτε πλασμα) ο ελεγχος γινεται ανα pixel και οχι σε ζωνες οπως στις local dimming...οποτε καθε pixel μπορει να "σβησει" και να δωσει την χαμηλοτερη τιμη που μπορει η καθε τηλεοραση...

Οι εικονες ειναι απο Γερμανικο forum...

http://www.hifi-forum.de/viewthread-151-7021.html#33
 
Last edited: