Σκοτεινό Δένδρο

17 June 2006
14,350
horace%20tapscott%2001.jpg



Horace Tapscott - The Dark Tree (Hatology 2xCD reissue - orig. release 1991)

Η τζαζ, από γεννησιμιού της ήταν μία φωνή αμφισβήτησης απέναντι στο κατεστημένο και στην ορθοδοξία και ως εκ τούτου είναι μία μουσική των μειονοτήτων: πέρα από τους μαύρους, την έπαιζαν βασικά Εβραίοι και Ιταλοί εμιγκρέδες στην Αμερική - στην Ευρώπη, πριν το Ναζισμό και το ολοκαύτωμα του Β' παγκοσμίου πολέμου, την έπαιζαν σχεδόν αποκλειστικά Εβραίοι και τσιγγάνοι.
Η τζάζ έχει επίσης το προνόμιο να κληρονομεί και να περιθάλπει στου κόλπους της σπουδαίους μουσικούς που, για διάφορους λόγους, δεν βρίσκουν θέση σε άλλα ιδιώματα όπου οι φυλετικοί και ακαδημαϊκοί διαχωρισμοί είναι πιο περιοριστικοί.
Ο Horace Tapscott ήταν ένας μαύρος πιανίστας που γεννήθηκε στο Τέξας και μεγάλωσε στο Λος Αντζελες, ένας από εκείνους τους μουσικούς που τους άξιζε πολύ μεγαλύτερη αναγνώριση. Δεν ενδιαφέρθηκε να την κερδίσει: ήταν ένας ριζοσπάστης πολιτικοποιημένος μέχρι το μεδούλι που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση και περιφρούρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των μαύρων της Αμερικής. Είναι ο ιδρυτής της Pan African Peoples Arkestra, μιάς καλλιτεχνικής κοινότητας του Λος Αντζελες που υποστήριζε αποκλειστικά έγχρωμους μουσικούς, τραγουδιστές, ζωγράφους, θεατρικούς συγγραφείς και ποιητές. Σαν μουσικός, ξεκίνησε παίζοντας τρομπόνι στην ορχήστρα του Roy Haynes. Περιόδευσε ολόκληρη την Αμερική μέχρι που κατέληξε άνεργος. Στη δεκαετία του '60 πέρασε στο πιάνο. Ηταν ένας από τους φανατικούς της avant-garde και από το δικό του γκρούπ ξεπήδησε ο σαξοφωνίστας Arthur Blythe.
Το 'The Dark Tree' ηχογραφήθηκε ζωντανά το 1989. O Tapscott πλαισιώνεται εδώ από τον μεγάλο δάσκαλο του free κλαρινέτου, τον John Carter και στη rhythm-section έχουν δύο ιερά τέρατα, τον Cecil McBee στο μπάσο και τον Andrew Cyrille στα ντράμς. Φτάνει ν ακούσει κανείς πως αυτοί οι δύο διαχειρίζονται όλα αυτά τα ανορθόδοξα tempi και τις κάθε λογής ρυθμικές ατασθαλίες, για να καταλάβει πόσο ξεχωριστή ήταν η εμπειρία που έζησε εκείνο το βράδυ το ακροατήριο στο Catalina Bar & Grill του Χόλυγουντ. Αλλά ο Tapscott κι ο Carter εμπλέκονται σε έναν απίστευτο διάλογο διαρκείας, ένα κουβεντολόϊ που το ένα του αυτί είναι στραμμένο στο free funk και με το άλλο ακούει τα τύμπανα των πολεμιστών Burundi διανθισμένα με όλες τις ακραίες εξερευνήσεις του Cecil Taylor και του Andrew Hill.
Το άλμπουμ είναι περίπου θρυλικό: κυκλοφόρησε σε 2 CDs (Vol. I και Vol. II) σε περιορισμένα αντίτυπα το 1991 από μία εταιρία-φάρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής στην Ευρώπη, την Ελβετική Hat-Hut και, όσο περνούσαν τα χρόνια, γινόταν όλο και πιο ακριβό και δυσεύρετο.
Τώρα επανακυκλοφορεί σε διπλό CD σε 24-bit remaster αλλά η διαθεσιμότητά του δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ.

519eaIdFL7L._SS400_.jpg



Aναφορές: Joachim Berendt: The Jazz Book.
Jazz Journal - Vol.63, No.2


Οι πιο φιλέρευνοι μπορούν να βρούν περισσότερη πληροφόρηση για τις δραστηριότητες του Tapscott και της Μαύρης Πολιτιστικής Κολεκτίβας του σ ένα εκπληκτικό βιβλίο: Steven Isoardi: The Dark Tree: Jazz And The Community Arts In Los Angeles (University Of California Press, 2006).
 
Last edited:

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Πόσα θες να μας τρελλάνεις , αρχηγέ ; Τι σπάνια σύμπτωση είναι αυτή , να παρουσιάζεις έναν όχι και τόσο γνωστό πιανίστα και ήδη να αναμένω τα :

51B8G6J7DML._SL500_AA240_.jpg

( με Art Davis και Roy Haynes )

51tH5d%2BZbRL._SL500_AA240_.jpg
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: Σκοτεινό Δένδρο

αφού είμαι κρυπτοχαϊεντάς ρε ......:slapface:

να έχεις ήδη τον δίσκο σε άσχημη έκδοση το καταλαβαίνω να το ξαναπάρεις και να ρωτήσεις.
Αλλά να παίρνεις κάτι εγγυημένα καλό και να ρωτάς....
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκοτεινό Δένδρο

να έχεις ήδη τον δίσκο σε άσχημη έκδοση το καταλαβαίνω να το ξαναπάρεις και να ρωτήσεις.
Αλλά να παίρνεις κάτι εγγυημένα καλό και να ρωτάς....

άσχετο....
Λάιβ είναι βρε ....μερικές φορες είναι beyond repair αυτά ....
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Μεταχειρισμένο το The Dark Tree Vol 1 πάει 75,00 $ και το Vol 2 44,00 $ , η δε επανέκδοση για την οποίαν μιλάς , έχει 24 λίρες . Από ηχογράφηση τι λέει ;

Μόλις τώρα από το αγγλ Άμαζον:
1 "The Dark Tree"
Horace Tapscott; Audio CD; £24.40

Sold by: Amazon EU S.a.r.L.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σκοτεινό Δένδρο

άσχετο....
Λάιβ είναι βρε ....μερικές φορες είναι beyond repair αυτά ....

off topic....
και το Live του Robin Trower είναι η πιό μάπα ηχογράφηση των αιώνων - ΚΑΙ μονοφωνική - αλλά είναι ο καλύτερος Trower που υπήρξε ποτέ σε μέσο εγγραφής....

off topic
 
17 June 2009
3,594
Κωνσταντίνε, μετά από αυτήν την παρουσίαση νιώθω περίπου "καθυστερημένη".
Πρωτοακούω για τον Horace Tapscott τώρα, που έχει πιά φύγει, τον ακούω (από το you tube φυσικά) και νιώθω πως στη μουσική του συνυπάρχει τόσο έντονα η δύναμη και ο εσωτερισμός, η ομορφιά και το πνεύμα, κι αυτά που τόσο έντονα τον απασχολούσαν περνάνε σαφέστατα μέσα από τις νότες....αλήθεια, πόσο διαφέρουν οι δικές τους 'επαναστατικές' ή αλλιώς θελω-να-περάσω-ένα-μήνυμα- μουσικές από τις δικές μας!

Αλλά προς το παρόν ξαναγυρνώ στον άλλο Οράτιο (Silver) που άκουγα πριν διαβάσω το αφιέρωμά σου, και το Song for my father
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Σκοτεινό Δένδρο

.αλήθεια, πόσο διαφέρουν οι δικές τους 'επαναστατικές' ή αλλιώς θελω-να-περάσω-ένα-μήνυμα- μουσικές από τις δικές μας!

τι εννοείς ;ποιές είναι οι δικές τους μουσικές και ποιές οι δικές μας ( δικές σου ; )
 
17 June 2006
14,350
καθόλου δεν σας 'εχω παρεξηγήσει', και καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός. παραπομπή ήταν.....

θα αρκεσθώ στο ότι δεν με είπατε Κωστή :bang: ή, ακόμα χειρότερα, Ντίνο :frusty:.
Τότε, θα έπρεπε να σας στείλω τους μάρτυρές μου και να σας καλέσω σε μονομαχία. Μπιρίμπας εννοείται :BDGBGDB55:
 
17 June 2009
3,594
μα τι στο καλό κάνω λάθος και όλοι νομίζετε ότι σας παρεξηγώ :blush:;;

anyway, τουλάχιστον στη μπιρίμπα, νομίζω ότι θα μπορούσα να σας συναγωνιστώ άνετα, ενώ στη μουσική, είπαμε, περίπου "καθυστερημένη":smile:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Ρε συ , όταν διάβαζα την παρουσίαση , πέρασα στο ξώφαλτσο το όνομα του κλαρινετίστα . Μόλις άρχισε να παίζει , λέω μέσα μου "γαμώτο , αυτό το παίξιμο , αυτόν τον ήχο , τον ξέρω ... και τότε με χτύπησε . Αυτός ο John Carter
d71080ukfmu.jpg


( δισκάρα παρά τα όσα γράφει το allmusicguide ). Από τους καλύτερους στο κλαρινέτο που έχω ακούσει .