Glasunov violin concerto

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Enthusiast
16 March 2009
1,295
Αθήνα
Glazunov Κονσέρτο για βιολί σε Α Minor (λα ύφεση)


Το κονσέρτο αυτό αν και παίζεται χωρίς διακοπή περιλαμβάνει, όπως συνηθίζεται, τρία μέρη moderato-andante-allegro διάρκειας περίπου 22 λεπτών.
To κονσέρτο ξεκινά με την παρουσίαση και την ανάπτυξη δύο μουσικών θεμάτων με Ρωσικό άρωμα που καταλήγουν σε μια υπέροχη αργή κίνηση γεμάτη λυρισμό και συναισθηματική ένταση, που αναδεικνύει τις ερμηνευτικές δυνατότητες του βιολιστή. Το μουσικό περιεχόμενο της cadenza που ακολουθεί την ανάπτυξη των μουσικών θεμάτων, συνδέεται απόλυτα με το μουσικό θέμα που έχει ήδη προηγηθεί. Η cadenza δεν πλατειάζει, απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνική ικανότητα χωρίς να περιέχει περιττά τερτίπια που θα αναδείξουν τον βιρτουόζο.
Το allegro που εισάγεται με τις τρομπέτες είναι ένα λαμπερό ρόντο γεμάτο χρώματα με ρυθμικές και μελωδικές παραλλαγές του κυρίου θέματος.
Σλάβική μουσική γεμάτη συναίσθημα και πάθος που θεωρώ ότι έχει παραγνωρισθεί και αξίζει να ακούγεται συχνότερα.
Επί χρόνια είχα το βινύλιο με τον Heifetz να συνοδεύεται από μια άγνωστη σε μένα ορχήστρα της RCA. Θαύμαζα την εκτέλεση του Heifeτz αλλά μη έχοντας ακούσει άλλη εκτέλεση εύρισκα το συνολικό ακρόαμα κάπως βαρετό.
Με αφορμή ένα post του κ. Λυμπερόπουλου και το ενδιαφέρον μου για τον Milstein αγόρασα το κονσέρτο σε βινύλιο της Capitol ( σε μορφή cd είναι Capitol-EMI) με την Ορχήστρα του Pittsburgh και διευθυντή τον Steinberg. Για πρώτη φορά απόλαυσα την μουσική του κονσέρτου και όχι μόνο τον ερμηνευτή. Είναι φανερό πως ο Milstein αγαπά αυτή την μουσική. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην δεύτερη πλευρά του δίσκου στο κονσέρτο του Dvorzak που αποδίδεται με ρομαντισμό και θέρμη.
Απολαυστική ήταν και η ακρόαση από τον Oistrakh (μια συλλογή 100 cd της Βrilliant classics Russian Legends) με την κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της USSR και διευθυντή τον Kontrashin. Η ηχητική ποιότητα είναι αρκετά καλή αλλά η εγγραφή είναι από το 1947.
Ο Milstein ήταν συνδεδεμένος με αυτό το κονσέρτο μια και το πρωτοπαρουσίασε το 1915 σε ηλικία 12 ετών υπό την διεύθυνση του πενηντάχρονου συνθέτη. Αναφέρει στην αυτοβιογραφία του From Russia to West. «Στην πρόβα έπαιξα κάτι την αρχή του κονσέρτου με τον δικό μου τρόπο. Προφανώς ήμουν ένα αυθάδες αγόρι που η παρουσία του συνθέτη δεν με πτοούσε. Ο Glazounov με κοίταξε μέσα από τα γυαλιά του και μουρμούρισε. Δεν σου αρέσει ο τρόπος που το έγραψα; Έτσι το έπαιξα με τον τρόπο που ήθελε. Όταν τελείωσε η πρόβα μου είπε. Παίξε το όπως θέλεις . Ήξερε ότι η παραλλαγή μου ήταν καλύτερη»


ortho ή Κώστας Γκαβάκος
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Kαλή Αρχή..:a0210::a0210:
Σέ c.d. η Naxos Historical,έχει κάνει μιά αρκετά σωστή ηχητική επεξεργασία και τουλάχιστον για μένα η ερμηνεία απο τον σπουδαίο Milstein,είναι επαρκέστατη..
Θά μού επιτρέψεις νά βάλω(δωρεάν:flipout:) γιά το ´καλωσόρισμα´στίς Παρουσιάσεις και το εξώφυλλο τού εν λόγω c.d.γιά νά γλυτώσεις καί τό ´κέρασμα´πού σού ζήτησε ο geovar..:flipout:


Dvorak_Milstein_8110975.jpg


Ευχαριστούμε γιά την παρουσίαση..

:ernaehrung004:
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,984
ευχαριστούμε !
καλή αρχή, παρακαλώ συνέχισε το ίδιο δυναμικά για να κοινωνήσουμε τις (αναμφίβολα απύθμενες) γνώσεις σου ....

το του Heifetz που ανέφερες κυκλοφορεί σε sacd μαζί με τα των Sibelius & Tchaikovsky και προσφέρεται μόνον με 7 λίρες στο mdt : http://www.mdt.co.uk/MDTSite/product//82876663722.htm . Αγοράζοντας στην ίδια τιμή και το sacd των Μέντελσον και Bruch με τον Γιάσα, αποκτά κανείς κάποιους εκ των σημαντικότερων ακρογωνιαίων λίθων του ρομαντικού ρεπερτορίου για το όργανο ...

η rca victor δεν ήταν κάποια τυχαία ορχήστρα, αλλά αποκύημα και τερτίπι των αμερικανικών εκείνων καιρών, με εξαιρετικούς μουσικούς από τις μεγάλες ορχήστρες της ΝΥ και της Φιλαδέλφειας. ¨Έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό για πολλές ανάλογες περιπτώσεις. Δέστε και εδώ : http://www.bach-cantatas.com/Bio/RCA-VSO.htm
 
Last edited:

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,843
Μεσευρώπη
Συγχαρητήρια και από μένα.:grinning-smiley-043. Εξαιρετική παρουσίαση ενός αγαπημένου όσο και παραγνωρισμένου έργου. Χαίρομαι που η παρέα μας μεγαλώνει, και χαίρομαι διπλά που μπορώ να καλωσορίσω έναν βινυλιόφιλο στο φόρουμ.-bye-
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,984
εννοείται ότι αν και είχα αρκετά μεμονωμένα με τον Νάθαν, έγινε added to cart ... τρελλαίνομαι για τα boxάκια ...