Σχόλια, παρατηρήσεις για τα ευρετήρια (Jazz, Rock-Pop, Ελληνικής Μουσικής και Λοιπών Παρουσιάσεων)

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα

Ευρετήρια JAZZ,ROCK-POP,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μουσικής,ΛΟΙΠΩΝ Παρουσιάσεων - σχόλια,παρατηρήσεις​

Είμαι στην ιδαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σήμερα η Μουσική Κατηγορία του AvClub αποκτά τέσσερα καινούργια Ευρετήρια Παρουσιάσεων, τα οποία, μαζί με αυτό της Κλασσικής Μουσικής, το οποίο έχει ανεβεί από πέρυσι, θα ''στεγάζουν'' όλες τις Παρουσιάσεις που έχουν γίνει (και θα γίνονται) από τα μέλη της.

Πριν προχωρήσω στις λεπτομέρειες θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους στο αρχικό στάδιο της ''συγκομιδής'' όλων των Παρουσιάσεων, την Κάλη-(τέως) symphonie fantastique και τους: Γιώργο Κουνελάκη, Στέλιο-stelakis1, Πάνο-ecodrifter, Μπάμπη-ctriant, Γιάννη-McZab, Πέτρο-petros_m. Η προθυμία και η βοήθειά τους είναι αξιέπαινη. Στη συνέχεια της προετοιμασίας και όσον αφορά το διαρθρωτικό κομμάτι χρήσιμη ήταν η συνεισφορά (όταν ζητήθηκε) των: Σπύρου Σούρλα, Δημήτρη Ν., Δημήτρη Μανωλάκου, Δημήτρη (supersonic) (του καθενός στο μέτρο που μπορούσε). Τέλος, θα μνημονεύσω ιδιαίτερα την πρόθυμη, ένθεν και ένθεν, συνεργασία που είχαμε με τον Κώστα Λυμπερόπουλο.

Από σήμερα λοιπόν τα πέντε Ευρετήρια των Παρουσιάσεων του AvClub θα είναι τα :

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ευρετήριο παρουσιάσεων
JAZZ Μουσική (και συναφή είδη) ευρετήριο παρουσιάσεων
ROCK - POP Μουσική (και συναφή είδη), ευρετήριο παρουσιάσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μουσική, ευρετήριο παρουσιάσεων
Ευρετήριο ΛΟΙΠΩΝ Παρουσιάσεων (soundtracks, ethnic κλπ)


Ο αδρός αυτός διαχωρισμός των Μουσικών ειδών έγινε για να δοθεί προτεραιότητα στη λειτουργικότητα των Ευρετηρίων παρά στην εξαντλητικά σχολαστική ταξινόμηση των Καλλιτεχνών.
Στο Ευρετήριο της ROCK - POP (και συναφών ειδών) εκτός από την Rock και Pop Μουσική βρίσκονται και τα παρακλάδια τους (electronica κλπ).
Στο Ευρετήριο της JAZZ Μουσικής (και συναφών ειδών) υπάρχει η Jazz, η σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική γενικά, η avant-garde καθώς και όποια μουσική κινείται σε πιο ελεύθερες και πειραματικές φόρμες.
Στο Ευρετήριο της Ελληνικής Μουσικής βρίσκονται έργα Ελληνικής λαϊκής, έντεχνης, παραδοσιακής Μουσικής κλπ. Διευκρινίζω εδώ ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες που κάνουν Jazz ή Rock Μουσική έχουν τοποθετηθεί ανάλογα (πχ Τσαμπρόπουλος στην Jazz).
Στο Ευρετήριο ΛΟΙΠΩΝ Παρουσιάσεων υπάρχει η Μουσική η οποία δεν χωράει στις παραπάνω κατηγορίες όπως soundtracks, ethnic κλπ.

Για να υπάρξει μια αυτοτέλεια των ΕΥΡΕΤΗΡΙΩΝ επικράτησε η σκέψη να κλειδωθούν, με την μέριμνα όμως να ανοιχθεί το παρόν σχετικό νήμα το οποίο θα αποτελέσει χώρο για την κατάθεση οποιωνδήποτε σχολίων ή παρατηρήσεων. Στο τέλος του κάθε νήματος ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ υπάρχει η σχετική παραπομπή. Για την Κλασσική Μουσική υπάρχει ξεχωριστό σχετικό νήμα για το λόγο ότι το Ευρετήριο αυτό είχε ανεβεί πρώτο και είχε συγκεντρώσει αρκετά σχόλια τα οποία και μεταφέρθηκαν ανάλογα.

Λόγω του μεγάλου όγκου των καταχωρήσεων είναι πιθανό να έχουν γίνει κάποια λάθη. Αυτά θα ήθελα να μου τα επισημαίνετε με pm ώστε να επιλαμβάνομαι ανάλογα.
Τέλος, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η ενημέρωση των Ευρετηρίων θα γίνεται πολύ συχνά οπότε...γράψτε ασύστολα!

Παρατηρήσεις πρακτικής φύσης
- στα Ευρετήρια αναγράφεται πρώτα το όνομα του καλλιτέχνη και μετά το επώνυμο αλλά η αλφαβητική ταξινόμηση έχει γίνει με βάση το επώνυμο, πχ Keith Jarrett στο γράμμα J
- στα ονόματα συγκροτημάτων δεν υπάρχει το άρθρο The, επομένως ψάχνουμε για Beatles και όχι The Beatles
- τα συγκροτήματα που περιέχουν ονοματεπώνυμο έχουν ταξινομηθεί αλφαβητικά σαν να επρόκειτο για όνομα συγκροτήματος δηλαδή Satoko Fujii Four στο S, Alan Parsons Project στο A
- τα ψευδώνυμα που μοιάζουν με ονοματεπώνυμο, έχουν ταξινομηθεί αλφαβητικά σαν να επρόκειτο για όνομα συγκροτήματος (πχ Vladislav Delay στο V)
- τα επώνυμα με προθέματα όπως Mc, von κλπ έχουν ταξινομηθεί στο M, V κλπ
- όπου υπάρχει καταχώρηση της μορφής πχ Keith Jarrett - γενικά, αυτό σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη Παρουσίαση γίνεται λόγος γενικά για τον καλλιτέχνη και όχι ιδιαίτερα για κάποιο δίσκο του. Η καταχώρηση της μορφής πχ Jon Balke - Book Of Velocities προφανώς παραπέμπει σε Παρουσίαση του συγκεκριμένου δίσκου
-κάποια album έχουν παρουσιαστεί δύο φορές οπότε υπάρχει ανάλογη σήμανση (Α) και (Β)
 
Last edited:

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Πρώτα απ'όλα ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Η σπουδαία δουλειά που κάνατε, βγάζει στην επιφάνεια όλα αυτά τα κείμενα που κινδύνευαν να χαθούν, στο χάος αμέτρητων σελίδων. Το φόρουμ είναι μια πλούσια Μουσική Εγκυκλοπαίδεια και η εργασία σας την αναδυκνείει με το καλύτερο τρόπο.

Ευχαριστούμε!!! :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043


:party: :party:
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Χίλια μπράβο στην προσπάθεια όλων, ήδη ανακάλυψα παλιά νήματα που ούτε θα τα έβρισκα υπό άλλες συνθήκες.
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Διονύση τα σέβη μου
Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την μεγάλη σου προσπάθεια, να φέρεις εις πέρας μια τόσο χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία. Υπόχρεος! :worshippy:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
οι ευχαριστίες μας προς τον Διονύση δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι αρκετές.
Εβαλε σε τάξη εκατοντάδες λήμματα αναδεικνύνοντας την δουλειά που έχει γίνει εδώ και πάνω από 3 χρόνια στην κατηγορία μουσικής και κινδύνευε να πάει χαμένη.
Ευχαριστίες επίσης στην ομάδα που βοήθησε στην αποδελτίωση.

Ειλικρινά τρίβω τα μάτια μου με τον πλούτο των θεμάτων που έχουμε.
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Καταρχήν να πω ότι μου ζητήθηκε ευγενικά να συμβάλω σε αυτή τη προσπάθεια,αλλά αρνήθηκα επίσης ευγενικά λόγο της φύσης της δουλειάς μου που με θέλει εφτά μέρες την βδομάδα στο πόδι...η κούραση όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλη..να ζητήσω λοιπόν μια συγνωμη

Στο κυρίως θέμα τώρα εάν ήμουν εκδοτικός οίκος θα ζητούσα από το club να βάλω τα έξοδα για την δημιουργία πέντε αυτόνομων τόμων....:SFGSFGSF:

Τρομερή δουλειά εμπνευσμένη από την αγάπη του καθενός για την μουσική ...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,153
Εκεί ψηλά.....
Skakinen :grinning-smiley-043


Ευγε και μπραβο φανταζουν αχαριστες προσφωνησεις μπροστα σε αυτο που εκανες.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Εκπληκτική, ανεκτίμητη δουλειά!
Αντάξια του πλούτου των πληροφοριών και της αγάπης αυτής της κατηγορίας για τη Μουσική.

Το ευχαριστώ είναι πολύ καθημερινή λέξη... :grinning-smiley-043
 
14 December 2006
4,265
Η δουλειά είναι εξαιρετική, και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού όλοι γνωρίζουμε καλά πως οι άνθρωποι που διέθεσαν αρκετό από τον χρόνο τους για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, το έκαναν με μεγάλη αγάπη για τούτη εδώ την μικρή γωνιά του forum.
Να σας ευχαριστήσω και εγώ, και να ευχηθώ να συνεχίσουμε να είμαστε μια από τις ομορφότερες κατηγορίες, τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα ( μιλάω σοβαρά!!)
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Προς Διονύση και λοιπούς της ομάδας......:worshippy: Ένα τεράστιο μπράβο για την υπομονή και την επιμονή σας που είχε ως αποτέλεσμα αυτή την εξαιρετική δουλειά....
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Δέν τά χορταίνω..
Πρέπει νάναι η μεγαλύτερη ´Ερασιτεχνική ´Μουσική Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα μέ τόσα πρωτότυπα κείμενα σχετικά μέ Ποιοτική Μουσική πολλών ειδών...
Πουθενά αλλού δεν μπορεί να βρεί κανείς έναν τέτοιο πλούτο και μάλιστα από δίσκους πού πολλές φορές δέν έχουν κάν αναφερθεί στην Ελλάδα.

Υποθέτω πώς σήμερα ο Mήτσος (Supersonic)θά πρέπει να νοιώθει πολύ -´κάπως´,αν αναλογιστεί κανείς οτι πριν 7-8(?)χρόνια είχε αναλάβει μιά μηδενική σχεδόν Μουσική Κατηγορία και κατόρθωσε σήμερα να βλέπει μπροστά του ολον αυτό τον πλούτο.:worshippy::worshippy:
Γιατί κακά τά ψέμματα η Μουσική Κατηγορία είναι δικό του´παιδί.:a0210:

Οπως και ο Τζιμάκος ο Μανωλάκος,που συχνότατα,αγωνίστηκε με νύχια και μέ δόντια απέναντι σέ ´ποικίλες επιθέσεις´...:2thumb22sup::2thumb22sup:

Γιά όλους τούς φίλους που συνέβαλαν είτε μέσω τών κειμένων τους,είτε ακόμα και μέσω ενός πόστ ή και μέ την σταθερή τους παρουσία ως αναγνώστες(γεγονός πού έδινε κουράγιο σε πολλούς συμμετέχοντες),το μονον που εχω να πώ είναι πώς αυτή εδώ η Μουσική Γωνιά αποτελεί ένα σημαντικότατο καταφύγιο γιά πολλούς απ´εμάς απέναντι στην Ασχήμια πού κυκλοφορεί καί ένας βασικότατος λόγος πού θεωρούμε αυτον εδώ τον χωρο κάτι σάν δεύτερο ´σπίτι´μας...................

Για τον αγαπητό Skakinen ,καθώς και για τούς φίλους και τίς φίλες που βοήθησαν στο να οργανωθούν αυτά τά index ,την μεγαλύτερή μου εκτίμηση...

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Τελικά :'Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τά λόγια μας´..................
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
και όμως είναι μόλις σχεδόν 5 χρόνια...(αν δεν κάνω λάθος από 24 Απρίλη 2005)
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Ευρετήρια JAZZ,ROCK-POP,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μουσικής,ΛΟΙΠΩΝ Παρουσιάσεων - σχόλια

και όμως είναι μόλις σχεδόν 5 χρόνια...(αν δεν κάνω λάθος από 24 Απρίλη 2005)

Κάτσε βρέ.
Ηρθα Οκτώβριο τού 05,όταν μου συστησε το τότε avforum o Λύμπε(το θυμάμαι γιατί μου τοχε πεί στην βάφτιση τού γιού μου)..
Πρέπει νάσαι απο πιό παλιά...Απλά ξεχνάς...........:grandpa:
Σας ειχα βρει εδώ μεσα και εσένα και τον Ντοκ και τον Λύμπε και τον Μανωλάκο και τον Μούκ και τον Εκτορα και άλλους.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: Ευρετήρια JAZZ,ROCK-POP,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Μουσικής,ΛΟΙΠΩΝ Παρουσιάσεων - σχ

Κάτσε βρέ.
Ηρθα Οκτώβριο τού 05,όταν μου συστησε το τότε avforum o Λύμπε(το θυμάμαι γιατί μου τοχε πεί στην βάφτιση τού γιού μου)..
Πρέπει νάσαι απο πιό παλιά...Απλά ξεχνάς...........:grandpa:
Σας ειχα βρει εδώ μεσα και εσένα και τον Ντοκ και τον Λύμπε και τον Μανωλάκο και τον Μούκ και τον Εκτορα και άλλους.

εε
πιό παλιά είναι...:flipout:
 
17 June 2006
14,350
Τέλη Απριλίου του 2004 μπήκα εγώ. Μόλις ενθρονίσθηκαν οι τότε διαχ/στές Μανωλάκος-Παναγιωτίδης, με προτροπή του πρώτου εξ αυτών.
Αρχισα 'δειλά'. Λέω: 'κάτσε να βάλω πράγματα που τα ξέρει κι η κουτσή Μαρία'. Steely Dan, Beach Boys, Miles Davis, Captain Beefheart πρέπει να ήταν τα πρώτα. Μετά Mozart, Schumann, Sun Ra κλπ.
5-6 μήνες μετά, γνώρισα τον Δαμιανό και έδωσα τη διαδικτυακή δ/νση στον Σούρλα.

We're rolling. :firstprize:
 
17 June 2006
14,350
Χαίρομαι που σας αρέσει.
Αλλά έχουμε βασικές ελλείψεις: τίποτα για Charles Mingus, Sonny Rollins, John Coltrane και άλλους πολλούς. Τίποτα για την περίοδο Blue Note του Herbie Hancock που είναι σκέτος ...Debussy.
Για ...ανασκουμπωθείτε λέω εγώ.
 
Last edited:

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,875
Τέλη Απριλίου του 2004 μπήκα εγώ. Μόλις ενθρονίσθηκαν οι τότε διαχ/στές Μανωλάκος-Παναγιωτίδης, με προτροπή του πρώτου εξ αυτών.
Αρχισα 'δειλά'. Λέω: 'κάτσε να βάλω πράγματα που τα ξέρει κι η κουτσή Μαρία'. Steely Dan, Beach Boys, Miles Davis, Captain Beefheart πρέπει να ήταν τα πρώτα. Μετά Mozart, Schumann, Sun Ra κλπ.
5-6 μήνες μετά, γνώρισα τον Δαμιανό και έδωσα τη διαδικτυακή δ/νση στον Σούρλα.

We're rolling. :firstprize:

αυτο τι το ηθελες?:flipout::flipout: