Φωτογράφιση με flash

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
15,214
Αθήνα
Παίρνοντας αφορμή απο σχετικό θεμα στο νήμα με τους φακούς σκέφτηκα να ανοιξουμε ένα νεο όπου θα περιγράφουμε τους τρόπους και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά το φλας ( όχι το pop-up εννοείται).
Η φωτογράφιση με φλάς έχει ατυχώς συσχετιστεί με την εικόνα της φωτογραφικής μηχανής πάνω στην οποία είναι κουμπωμένο ένα φλάς. Η εύκολη λύση των παλιών φωτορεπόρτερς και των ερασιτεχνών που απλώς αποζητούσαν να αιχμαλωτίσουν την στιγμή παρά να ασχοληθούν με την σύνθεση και το φωτισμό.
Αποτέλεσμα σκληρές φωτογραφίες, επίπεδες χωρίς βάθος και αισθητική, εικόνες αφελεις χωρίς καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Κατάφεραν όμως να στολίζουν τα άλμπουμς των γάμων, των βαπτίσεων, των γενεθλίων, να αποθανατίζουν μοναδικές οικογενειακές στιγμές.

Υπάρχει όμως και η άλλη πτυχή, η δημιουργική χρήση του φλάς.
Σε αυτό το νήμα δεν θα ασχοληθούμε με τη χρήση του για φωτογράφιση προϊόντων, υπάρχει αλλού αντίστοιχο, αλλά για το πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να έχουμε εικόνες όμορφες, παράξενες που θα μπορούμε με χαρά να επιδεικνύουμε ( και να κάνουμε τους σπουδαίους :D:D )
Βασικά χρειάζεται υπομονή και πειραματισμός.
Εάν αρχίσουμε να απομακρύνουμε το φλάς απο τη μηχανή θα παρατηρήσουμε ότι αλλάζει όπως είναι φυσικό η γωνία με την οποία το φώς πέφτει επάνω στο αντικέιμενο που φωτογραφίζουμε. Το θέμα μας αρχίζει να παίρνει όγκο, να δημιουργεί σκιά και να ξεχωρίζει.

Ξεκινώ με την χρήση ενός μόνο φλάς

Ψάχνοντας βρήκα κάτι απο τα παλιά :)

DJ του πάλαι ποτέ νεανικού Ρ/Σ Jeronimo Groovy μέσα δεκαετίας '90
Eδώ ένα φλας Μετζ αριστερά+ψηλά, μακρυά απο την μηχανή
Nikon F3 film Kodak Tri-X 400 φακός 35mm εκτύπωση σε χαρτί Kentmerε Fineprint VC.........τι θυμήθηκα τώρα!!!!

attachment.php

Ίδιο σκηνικό, εδώ πορτραίτο με φακό 35mm(!) Oi έντονες σκιές ήταν το επιθυμητό, mystery guy o νεαρός βλέπετε :)

attachment.php

Attachments

• Jeronimo1.jpg
    Jeronimo1.jpg
    272.6 KB · Views: 247
  • Jeronimo2.jpg
    Jeronimo2.jpg
    269.7 KB · Views: 262
Last edited:
Απο το ίδιο set

attachment.php

Eδώ με την Γιαπωνέζα φίλη του, το φως πιο χαμηλά

attachment.php

Attachments

• Jeronimo3.jpg
    Jeronimo3.jpg
    254.7 KB · Views: 242
  • Jeronimo4.jpg
    Jeronimo4.jpg
    248.1 KB · Views: 255
Μια ερωτηση απο καποιον αρχαριο η μαλλον ασχετο στο θεμα...

φωτογραφιες που εχετε τραβηξει με φιλμ,τις σκαναρετε στο pc,μετα τις επεξεργαζεστε και λιγο η κρατατε συνηθως αυτουσια την αρχικη προσεγγιση?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φωτογράφιση με flash

Ρωτάω γιατί κάτι παλιές α/μ , το δικό μου δεν τις σκανάρει τόσο καλά...

Για τα films χρησιμοποιούσα αποκλειστικά film scanner, το Νikon SuperCoolscan LS-2000 και μάλιστα σκανάριζα αποκλειστικά slides, που και που έγχρωμα αρνητικά, αλλά ποτέ ασπρόμαυρα. Αυτά τα τύπωνα στον σκοτεινό θάλαμο και μετά σκανάριζα τις εκτυπώσεις, Τεράστια η διαφορά!

Μπράβο για το θέμα.
Τεράστιο κεφάλαιο ο τεχνητός φωτισμός και προσωπικά δεν έχω ιδέα, φαντάζομαι και άλλοι.

Προσφατα ξεκινησα να διαβάζω το

http://www.amazon.co.uk/Light-Scien...=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1264576950&sr=8-1

Moυ φαινεται πραγματικά πολυ καλο βιβλιο που ξεκιναει από τα βασικά και σε παει αρκετά μακρυα.. Στα αμεσα πλανα θελω να παρω ενα SB-800 (μεταχειρισμένο) ή ενα SB-900 και εναν ανακλαστρήρα για να αρχισω να παιζω με το φως σε πορτραίτα (κυριως)

Εξαιρετικο αλλά αρκετά προχωρημένο (τουλάχιστον για μενα) με υπέροχες φωτογραφίες και το

http://www.amazon.co.uk/Hot-Shoe-Di...1?ie=UTF8&s=books&qid=1264577063&sr=1-1-spell

από τον μετρ του ειδους, στο Nikon συστημα.

Μπράβο για το νέο θέμα νομίζω είναι πολύ ενδιαφέρον.
Παρόλο που είμαι αρχάριος στη φωτογραφία και ήμουν εναντίον του φλας, με το που το αγόρασα ανοίχτηκαν νέες προοπτικές. Θέλει όμως πολύ ψάξιμο αλλά νομίζω το αποτέλεσμα αξίζει.

Πολυ ενδιαφέρον θέμα. Περιμένουμε και τη συνέχεια .............
Μπας και χρησιμοποιήσουμε και το φλας σωστά επιτέλους .

Και εγω με την σειρα μου αποφευγω το φλας.Ισως να φταει που εχω μονο το ενσωματομενο.....
Μου αρεσει ο φυσικος φωτισμος!

ισως ειναι και λαθος χρηση βεβαια...

Μια φωτογραφία με flash . Βοήθησε σε δυο πράγματα, έδωσε την λεπτομέρεια (συνθήκες χαμηλού φωτισμού) αλλά και μαύρισε το φόντο ώστε να τονιστεί το θέμα.
Παρατηρήσεις - σχόλια θα βοηθούσαν..

attachment.php

Attachments

• IMG_3818-web.jpg
    IMG_3818-web.jpg
    34.9 KB · Views: 170
Προχθές παρελήφθη το καλώδιο με το οποίο απομάκρυνα το φλας απ'τη μηχανή. Μάλιστα έχει υποδοχή για στήριξη σε τρίποδο. Το αποτέλεσμα πολύ πιο μαλακό φως και πολύ καλύτερες φωτογραφίες.

Θα βάλω φωτογραφίες απ'το καλώδιο.

Υ.Γ. Περιμένω και αντάπτορα που δέχεται το καλώδιο και το φλας αλλά και έχει υποδοχή για ομπρέλα..

Να και οι φωτογραφίες...

Το καλώδιο...

Και τοποθετημένο πάνω σε τρίποδο...

Και ένα δείγμα (όχι και το καλύτερο).. αλλά πουθενά σκληρό φως ...