Sapphire & Steel -Ζαφείρι και Ατσάλι

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,198
Εκεί ψηλά.....
sapphireandsteel1.jpg






Σειρά επιστημονικης φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα και σεναριογράφου P. J. Hammond, που προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση από το 1979 ως το 1982.

Αποτελείται από 6 Αποστολές (στην Ελλάδα προβλήθηκαν οι 2 πρώτες). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν έδειχνε με σαφήνεια τι ακριβώς συμβαίνει και αφήνει πολλά υπονοούμενα στη φαντασία του θεατή. Παρότι η σειρά σημείωσε επιτυχία, οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού δικτύου ITT, που την πρόβαλλε, την διέκοψαν.
Ο P. J. Hammond ουδέποτε αποκάλυψε τι είχε τελικά στο μυαλό του και μέχρι σήμερα κανένας δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελίσσονταν το 'Sapphire and Steel'.
Οι πρωταγωνιστές της σειράς, η Sapphire και ο Steel, είναι κάτι σαν 'Αστυνομικοί του Χρόνου'. Είναι παράξενα ενεργειακά όντα που τους αναθέτουν αποστολές που τις υλοποιούν στη γη σαν άνθρωποι. Διαθέτουν ειδικές δυνάμεις και προστατεύουν την ανθρωπότητα από τις σκοτεινές δυνάμεις του χάους που προσπαθούν να ανατρέψουν τη ροή του χρόνου.
Τα μυστήρια που αντιμετώπιζαν, η Sapphire, ο Steel και οι συνάδελφοί τους περιλαμβάνουν ανθρώπους παγιδευμένους σε φωτογραφίες, φαντάσματα χαμένα στον χρόνο, και άλλα σχετικά.
Τα επεισόδια της σειράς χωρίζονται σε έξι αποστολές (Assignment I-VI) που η κάθε μία περιλαμβάνει 4-8 επιμέρους επεισόδια (συνολικά 34) διάρκειας 26 περίπου λεπτών το καθένα.


sapphireandsteelgrab02.jpg


Εντονα κλειστοφοβική σειρά δημιούργησε σχολή στην τηλεοραση με το απαραμιλλο θεατρικο της υφος και τα μινιμαλιστικα της ντεκορ. Η αμεσοτητα δε του σεναριου με εκανε εκεινη την εποχη να μην κοιμαμαι απο τον τρομο μου.


H σειρά είναι ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας φαντασμάτων, φαντασίας και θρίλερ, τα οποία συνδυάζονται για να κάνουν μια καινοτόμο και πρωτότυπη σειρά.
Αν και στον θεατή δίνει πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα που είναι οι κύριοι χαρακτήρες, προτιμώντας αντ' αυτού να παρουσιάσει αμέσως τα γεγονότα της ιστορίας.
Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η Sapphire και ο Steel είναι «στοιχεία» - όντα από μια άλλη διάσταση, που τους έχει ανατεθεί από μια ανώτερη δύναμη, το έργο της διαφύλαξης της συνέχειας του χρόνου.

Ο χρόνος είναι ένας "διάδρομος" και πλάσματα από την αρχή και το τέλος του, αναζητούν συνεχώς τρόπους να εισβάλλουν στο παρόν και να προκαλέσουν χάος. Τα πλάσματα αυτά αναζητούν αδύνατα σημεία στη ροή του χρόνου, ώστε να καταφέρουν να εισχωρήσουν στο παρόν χωροχρονικό.

Η Sapphire είναι πιο ευγενική και διπλωματική, ενώ ο Steel είναι ψυχρός υπολογιστής, χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για τα άτομα που εμπλέκονται στα γεγονότα και αρκετά αδίστακτος, όταν χρειάζεται να κάνει κάτι για να διορθώσει την κατάσταση.
Και οι δύο τους έχουν ειδικές δυνάμεις, που τους βοηθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η Sapphire μπορεί να κυλήσει πίσω το χρόνο, είναι σε θέση (σε περιορισμένο βαθμό) να πει την ηλικία των αντικειμένων με το άγγιγμά τους και έχει και κάποιες τηλεκινητικές δυνατότητες.
Ο Steel είναι σε θέση να παγώσει αντικείμενα, κοντά στο απόλυτο μηδέν, δυνατότητα την οποία χρησιμοποιεί για να σταματήσει τα πλάσματα που προσπαθούν να εισέλθουν από άλλες διαστάσεις και, όπως λέει το όνομά του,
έχει τεράστια φυσική δύναμη. Οι δυό τους ταυτόχρονα έχουν
μεταξύ τους μια τηλεπαθητική σύνδεση.

Η σειρά είχε χαμηλό προϋπολογισμό, με πολύ απλά ειδικά εφέ.
Ήταν έντονα κλειστοφοβική και δραματική, με την ατμόσφαιρα
της απειλής και της αγωνίας να διαμορφώνεται από τον φωτισμό
και τον ήχο των Moody Blues.



sapphireandsteelgrab01.jpg



Assignment I (1979) Escape Through a Crack in Time

Σε ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο σπίτι, μια μητέρα και ένας πατέρας διαβάζουν παιδικά ποιήματα στην κόρη τους Helen ενώ ο 14χρονος Rob ετοιμάζει τα μαθήματά του. Ένα - ένα τα ρολόγια σταματούν και οι γονείς του Rob και της Helen εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Ο Rob τηλεφωνεί στον τοπική αστυνομία και ζητά τη βοήθεια. Δευτερόλεπτα αργότερα, δύο αινιγματικοί άνθρωποι, η Sapphire και ο Steel, φθάνουν στο σπίτι. Η Sapphire εξηγεί ότι ο χρόνος είναι ένας διάδρομος που οι δυνάμεις του χάους προσπαθούν να διαπεράσουν προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην πραγματικότητά και ότι οι γονείς τους έχουν απαχθεί σε μια νέα τέτοια προσπάθειά.
Τα παιδιά και οι 'Αστυνομικοί του Χρόνου' απειλούνται από τις δυνάμεις του Χρόνου, ο οποίος χρησιμοποιεί πουριτανούς στρατιώτες και εικόνες θυμάτων της πανώλης. Στη συνέχεια ο Χρόνος φυλακίζει την Sapphire σε έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλά διασώζεται από τον Steel. Οι δύο πράκτορες καλούν τον φίλο τους Lead (Μόλυβδο) και μαζί βρίσκουν το σημείο που επέτρεψε την χρονική παρέμβαση. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παλιού σπιτιού και δελεάζοντας τον εχθρό τον φυλακίζουν μέσα στην πέτρα, η οποία στη συνέχεια τον συντρίβει. Όταν η Sapphire, ο Steel και ο Lead εξαφανίζονται, οι γονείς του Rob και της Helen επιστρέφουν σαν να μην είχαν φύγει ποτέ.

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Steven O'Shea (Rob), Tamasin Bridge (Helen), Val Pringle (Lead), Felicity Harrison (Mother), John Golightly (Father), Charles Pemberton (Policeman), Ronald Goodale (Countryman)
Σκηνοθεσία: Shaun O'Riordan
Επεισόδια: 6


Assignment II (1979) The Railway Station

Σε έναν εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό, η Sapphire και ο Steel ανακαλύπτουν ότι το Σκότος τρέφετε από την οργή των ανθρώπων που έχουν πεθάνει πρόωρα. Αυτές οι οντότητες περιλαμβάνουν έναν ιδιωτικό αστυνομικό που σκοτώθηκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο την ημέρα της ανακωχής, που αμέσως μετά από αυτήν ο εχθρός δήλωσε την παράδοσή του, τρεις εργαζόμενους που έπαθαν ασφυξία σε ένα πειραματικό υποβρύχιο και έναν πιλότο που σκοτώθηκε στην τελευταία πτήση πριν από την αποστρατεία του. Μαζί με έναν παλαιό κυνηγό φαντασμάτων τον Tully, η Sapphire και ο Steel προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με αυτά τα όντα. Η Sapphire καταλαμβάνεται από το Σκότος, και προσπαθεί να σκοτώσει τον Steel. Όταν ο χρόνος προχωρά δώδεκα ημέρες στο μέλλον, ο Steel αναγκάζεται να προσφέρει μια συμφωνία στο Σκότος, υπό τον όρο της επιστροφής του χρόνου στην κανονική ροή του και την απελευθέρωση των θυμάτων του. Ο Steel προσφέρει τα τελευταία χρόνια της ζωής του Tully, τη δυσαρέσκεια του κυνηγού φαντασμάτων μετά τον πρόωρο θάνατό του, που είναι αρκετή να παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται το Σκότος.

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Gerald James (Tully), Tom Kelly (Pearce [Soldier]), David Woodcock (1st Submariner [1st Voice]), David Cann (Pilot / 2nd Voice)
Σκηνοθεσία: Shaun O'Riordan [Parts 1-4,7,8] & David Foster [Parts 1-7]
Επεισόδια: 8


Assignment III (1981) The Creature's Revenge

Σαν μέρος ενός πειράματος, ένα ζευγάρι από το μέλλον, μετά από 1500 χρόνια, ζει μέσα σε μια αόρατη χρονική κάψουλα που τοποθετεί επάνω σε μια σύγχρονη πολυκατοικία. Ο χρόνος είναι αγανακτισμένος γιατί στην χρονική ζώνη του ζεύγους, ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που δεν έχει εκλείψει, και επιτίθεται στο ζεύγος και το μωρό τους, χρησιμοποιώντας προϊόντα ζωικής προέλευσης. Ερευνώντας τη χρονική διαταραχή, η Sapphire και ο Steel διαπιστώνουν ότι ο χρόνος έχει αναγκάσει το παιδί του ζεύγους να μεγαλώσει γρήγορα σε ενήλικο, και του δίνεται τη δύναμη να επιταχύνει ή να παλινδρομεί χρονικά τα υλικά αντικείμενα. Οι δύο 'Αστυνομικοί του Χρόνου' ενώνονται σύντομα με τον Silver (Ασήμι) και μαζί αντιμετωπίζουν την πρόκληση. Αλλά ο Silver στέλνεται στο μέλλον. Οι πράκτορες ανακαλύπτουν την πηγή της διαταραχής, μια συγχώνευση διάφορων οργανικών ουσιών που κρύβονται σε έναν από τους τοίχους της κάψουλας, και ο Steel κατορθώνει να σταματήσει το πείραμα.

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Catherine Hall (Rothwyn), David Gant (Eldred), Russell Wootton (Changeling), Silver (David Collins)
Σκηνοθεσία: Shaun O'Riordan
Επεισόδια: 6


Assignment IV (1981) The Man Without a Face

Η Sapphire και ο Steel ερευνούν ένα παλαιό κατάστημα σιδερικών, του οποίου ο ιδιοκτήτη, μαζί με έναν από τους μισθωτές του, την Ruth, έχουν εξαφανιστεί κάτω από τις μυστηριώδεις συνθήκες. Με τη βοήθεια της Liz, συγκατοίκου της Ruth, οι δύο 'Αστυνομικοί του Χρόνου' αντιμετωπίζουν παιδιά της εποχής της Βικτορίας και του Εδουάρδου. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης είναι μια απρόσωπη ύπαρξη που κινείται μεταξύ των ζωνών του χρόνου μέσω φωτογραφιών, και ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φυλακίσει ή να απελευθερώσει τους ανθρώπους σε αυτές. Η Sapphire και ο Steel ανακαλύπτουν ότι η Μορφή απελευθερώθηκε αρχικά από το χόμπι του ιδιοκτήτη να συνενώνει φωτογραφίες από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Συνειδητοποιούν ότι η Ruth έχει παγιδευτεί σε μια φωτογραφία, αλλά η απρόσωπη μορφή την καίει ζωντανή μέσα της προτού μπορέσουν να την διασώσουν. Η Μορφή παγιδεύει την Sapphire και τον Steel μέσα σε μια φωτογραφία, αλλά σώζονται από τη Liz. Η Sapphire και ο Steel καταστρώνουν ένα σχέδιο για να παγιδέψουν τη Μορφή μέσα σε ένα καλειδοσκόπιο. Το σχέδιο επιτυγχάνει, και οι δύο πράκτορες αναχωρούν προκειμένου να τοποθετήσουν το καλειδοσκόπιο σε ένα σκάφος που πρόκειται να βυθίσει στον ωκεανό.

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Alyson Spiro (Liz), Philip Bird (Shape [1]), Bob Hornery (Shape [2-4]), Shelagh Stephenson (Ruth), Natalie Hedges (Parasol Girl)
Σκηνοθεσία: David Foster
Επεισόδια: 4


Assignment V (1981) Doctor McDee Must Die

Ο Λόρδος Arthur Mullrine οργανώνει ένα πάρτι για να γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο της επαγγελματικής συνεργασία με τον πρώην συνεργάτη του, Dr. George McDee. Κατά τη διάρκεια του πάρτι, ο χρόνος κυλά πίσω πενήντα χρόνια, και οι φιλοξενούμενοι που δεν ήταν ζωντανοί εκείνη την εποχή επανεμφανίζονται, για να δολοφονηθούν συστηματικά. Ο Dr. McDee φθάνει στο πάρτι, και οι νεοαφιχθέντες Sapphire και Steel συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα της νύχτας του θανάτου του αρχίζουν να αναδημιουργούνται. Ανακαλύπτουν ότι ο Dr. McDee είχε εφεύρει έναν θανατηφόρο ιό που θα μπορούσε να καταστρέψει όλη την ανθρωπότητα. Προτού μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει πυροβολήθηκε. Ο Χρόνος έχει καταλάβει το σώμα του δολοφόνου, και προσπαθεί τώρα να προγραμματίσει τα γεγονότα ώστε να εξασφαλίσει ότι ο Dr. McDee επιζεί, προκειμένου να εξαπολυθεί με επιτυχία ο ιός. Η Sapphire και ο Steel εξασφαλίζουν ότι ο Dr. McDee δολοφονείτε, όπως έχει καταγραφεί ιστορικά, και το σώμα του μαζί με τον ιό καταστρέφονται στην φωτιά.

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Patience Collier (Emma Mullrine), Davy Kaye (Lord Mullrine), Nan Munro (Felicity McDee), Jeffry Wickham (Felix Harborough), Jeremy Child (Howard McDee), Jennie Stoller (Annabelle Harborough), Peter Laird (Greville), Stephen Macdonald (George McDee), Christopher Bramwell (Tony Purnell), Patricia Shakesby (Anne Shaw), Debbie Farrington (Veronica Blamey), Valentine Dyall (Radio Commentator)
Σκηνοθεσία: Shaun O'Riordan
Επεισόδια: 6


Assignment VI (1982)

Η Sapphire και ο Steel φθάνουν σε ένα εγκαταλειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων σε έναν απομονωμένο δρόμο όπου συναντούν τον φίλο τους Silver. Ένα ζευγάρι από το 1948 φθάνει, το αυτοκίνητό τους έχει χαλάσει και χρειάζονται τη βοήθεια. Ένας ηλικιωμένος από το 1925, και ένας πλανόδιος μουσικός από το 1957 φθάνουν επίσης στο συνεργείο. Η Sapphire ο Steel και ο Silver υποψιάζονται την έλλειψη ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το ζεύγος στα σύγχρονα αντικείμενα του πρατηρίου καυσίμων, και την παράξενα αχρησιμοποίητη κατάσταση του οργάνου του μουσικού. Οι τρεις ξένοι αποκαλύπτονται σαν μεταβατικά όντα, εχθροί της Sapphire και του Steel. Τα τρία όντα δραπετεύουν στο παρελθόν χρησιμοποιώντας μια συσκευή, το 'Κουτί του Χρόνου'. Η Sapphire ο Steel και ο Silver συνειδητοποιούν ότι έχουν παγιδευτεί μέσα στον χρόνο, αλλά προτού να δραπετεύσουν, τα μεταβατικά όντα χρησιμοποιούν το 'Κουτί του Χρόνου' για να τους παγιδέψουν μέσα στο πρατήριο καυσίμων. Οι πράκτορες περνούν στο άπειρο διάστημα, παγιδευμένοι για πάντα…

Πρωταγωνιστούν οι: Joanna Lumley (Sapphire), David McCallum (Steel), Silver (David Collins), Edward de Souza (Man), Johanna Kirby (Woman), Chris / Christopher Fairbank (Johnny Jack), John Boswall (Old Man)
Σκηνοθεσία: David Foster
Επεισόδια: 4
 

stavrosz

Supreme Member
4 November 2007
3,014
Αθηνα
Re: Sapphire & Steel -Ζαφειρι και Ατσαλι

Θυμαμαι εντονα την πρωτη αποστολη... τρομερη σειρα. Μετα απο αυτη επεσα με τα μουτρα στο twilight zone. Προσφατα απεκτησα ολη τη σειρα αλλα χωρις υποτιτλους, ακομα ομως δεν βρηκα χρονο να κατσω να τη δω. Συγχαρητηρια για την παρουσιαση.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,198
Εκεί ψηλά.....
Re: Sapphire & Steel -Ζαφειρι και Ατσαλι

Δεν ειναι δικη μου παρουσιαση Σταυρο.

Συρραφη διαφορων ειναι που βρηκα, εγω εβαλα την αρρωστεια μονο....:D . Παλι καλα που καποιοι την θυμουνται την μεγαλη αυτη σειρα.

Ανταξια των Doctor Who και του twilight Zone . Με πολλα disavantageς συγκρινομενη αλλα εξισου σπουδαια σειρα .
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,198
Εκεί ψηλά.....
Re: Sapphire & Steel -Ζαφειρι και Ατσαλι

Η δευτερη αποστολη ειναι και αυτη που ειχε το μεγαλυτερο ενδιαφερον. Αρχισα ηδη την επαναληψη της πρωτης για την οποια υπαρχουν ελληνικοι υποτιτλοι.
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,808
Αθήνα
Re: Sapphire & Steel -Ζαφειρι και Ατσαλι

Τη θυμάμαι και εγώ στα early 80's από την ΕΡΤ-2, γνώριζα τον McCullum από τον "Αόρατο Άνθρωπο" αλλά έχω την εντύπωση ότι μάλλον θάφτηκε από την κρατική τηλεόραση. Θυμάμαι πολύ περισσότερο τις ταινίες του Doctor Who των 60's που τις έπαιξαν γύρω στο '83 αν θυμάμαι καλά και το σίριαλ με τον Tom Baker που μας το έπαιξαν γύρω στο '86-87.