Από τη Σκωτία με αγάπη...

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Η επαφή με τη μουσική του Fergus Currie έγινε λίγο-πολύ από σύμπτωση όπως γίνονται και όλες οι μεγάλες γνωριμίες...Πρόκειται για τον καθηγητή ενορχήστρωσης της γυναίκας μου, στα πλαίσια μαθημάτων φούγκας από έναν άλλο εξίσου σημαντικό συνθέτη και φίλο, τον Νέστωρα Τέυλορ για τον οποίο θα γράψω μια άλλη φορά.

Έφτασε λοιπόν στα χέρια μου το CD του Fergus (στου οποίου το βιογραφικό δεν θα επεκταθώ), με τίτλο "Music for strings", μαέστρο τον CHRISTOFER WARREN - GREEN και ορχήστρα την LONDON CHAMBER ORCHESTRA ενώ πρώτο βιολί είναι η ROSEMARY FURNISS.

Τα τέσσερα πρώτα κομμάτια συνθέτουν την "Sinfonietta" (LARGO ESPRESSIVO -ALLEGRO, ANDANTE, ALLEGRETTO, POCO VIVACE) και τα υπόλοιπα τέσσερα την "Σερενάτα για έγχορδα" (ANDANTE CON MOTO-ALLEGRO MOLTO, ALLEGRETTO TENERAMENTE, ANDANTE ESPRESSIVO, ALLEGRO ASSAI).

Το CD αποτελεί μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, ό,τι πρέπει για χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μας...Πρόκειται για το καλύτερο "πάντρεμα" κλασσικής και σύγχρονης μουσικής που έχω ακούσει ποτέ. Άψογη ισορροπία μεταξύ αμιγώς ρομαντικής και μοντέρνας μουσικής σε μια εκτέλεση που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα πλήρως ομοιογενές μίγμα αντί ενός βίαια κολλημένου κράματος στοιχείων που βρέθηκαν να συνυπάρχουν εξαιτίας εξωτερικής πίεσης. Η μελωδική, ελαφρά αυστηρή γραμμή του ρομαντισμού σε πλήρη αρμονία με την ελευθερία και την δημιουργική πλευρά του σύγχρονου. Κανένας από τους δύο ήχους που κρύβονται δεν υποτάσσει κανέναν. Κανένας δεν διεκδικεί μουσικό "χώρο" και "χρόνο" από τον άλλον. Η ενοποίηση σε πλήρη εφαρμογή. Η συνεργασία στην ιδανική της μορφή. Οι εκτελεστές έχοντας αντιληφθεί πλήρως την πρόθεση του συνθέτη, εκτελούν άψογα και αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο στον ακροατή τις σκέψεις του Fergus.

Ανεπιφύλακτα 5* στον Σκωτσέζο που ζει πλέον στην Ελλάδα και μας κάνει πιο "γεμάτους" μουσικά...
 

Attachments

  • cover.jpg
    cover.jpg
    49.5 KB · Views: 7
  • fergus.jpg
    fergus.jpg
    40.5 KB · Views: 4
Last edited: