Sony KV32FQ86E (CRT) μαύρη οθόνη, ήχος για λίγο

Wisdom

New member
22 December 2009
61
Αθήνα
product-537382.jpg

Η εν λόγω τηλεόραση εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να τα τινάξει. Όταν ανάβει ακούγεται ο ήχος για λίγα δευτερόλεπτα (μάλιστα μπορείς να αλλάξεις και κανάλι) αλλά η οθόνη είναι μαύρη. Αμέσως μετά χάνεται και ο ήχος και αρχίζει να αναβοσβήνει το led του power, το οποίο βάσει manual υποδηλώνει πρόβλημα για το οποίο πρέπει να απευθυνθώ στο service. Δοκίμασα να τη βγάλω εντελώς από την παροχή ρεύματος, αλλά πάλι τα ίδια μόλις τη συνδέω ξανά.

Μια και πρόκειται για μεγάλου βάρους και μεγέθους τηλεόραση (CRT) θα ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει τον κόπο να μεταφερθεί σε κάποιο service (έχει λήξει η εγγύηση) ή αν τυχόν μπορεί να επισκευαστεί επί τόπου από κάποιον με μηδαμινές γνώσεις ηλεκτρονικών όπως εγώ.

Το κακό είναι ότι πρόκειται για την κύρια τηλεόραση του σπιτιού στο σαλόνι και ότι συνοδεύεται από το μαμίσιο της έπιπλο-βάση (βλ. παραπάνω εικόνα) το οποίο είναι πολύ όμορφο και είναι κρίμα να αχρηστευθεί μαζί της.

Επειδή όμως ακριβώς πρόκειται για την master tv και επειδή είναι αδιανόητο να περάσουν οι γιορτές χωρίς τηλεόραση στο σαλόνι, ήδη εξετάζω εναλλακτικές λύσεις για αγορά νέας τις οποίες θα αναπτύξω στο αντίστοιχο section.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν λύσεις-συμβουλές.

Kαλώς όρισες στην παρέα μας, φίλε Wisdom... -bye-

Oι τηλεοράσεις αυτές, έχουν σύστημα αυτόματης διάγνωσης. Αν παρατηρήσεις το LED, θα διαπιστώσεις ότι αναβοσβήνει συγκεκριμένο αριθμό φορών, κάνει ένα κενό και επαναλαμβάνεται. Μέτρα πόσες φορές ανάβει και ανέφερε αυτόν τον αριθμό στο service. Θα μπορέσουν έτσι να σε κατατοπίσουν πόσο περίπου θα κοστίσει η επισκευή της, για να ξέρεις κι εσύ αν αξίζει να προχωρήσεις σε αυτή ή όχι...

Ευχαριστώ πολύ JL_?

Μέτρησα τις φορές που αναβοσβήνει το LED και είναι 16. Το περίεργο όμως είναι άλλο. Ανάβοντας την τηλεόραση για να το μετρήσω, αυτή έπαιζε κανονικά!!! Έφυγα από το σπίτι ήσυχος ότι το πρόβλημα ήταν προσωρινό και ότι η τηλεόραση έφτιαξε από μόνη της, αλλά μόλις έμαθα τηλεφωνικά ότι δυστυχώς πάλι τα ίδια. Αυτό πάντως μου λέει ότι δεν υπάρχει κάτι οριστικά καμμένο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια βλάβη σε κάποιο ρελέ τροφοδοτικού ή κάτι τέτοιο. Θα ενημερώσω μετά την επικοινωνία μου με το service.

Λοιπόν ρώτησα στο Sony Service και μου είπαν ότι δεν προσφέρουν τηλεφωνική εξυπηρέτηση και θα πρέπει να τους αφήσω την τηλεόραση για να τη δουν. Υποπτεύομαι ότι αυτό συνεπάγεται σημαντικό κόστος ακόμα και αν δεν προχωρήσω στην επισκευή της, οπότε δεν προτίθεμαι να το κάνω αν δεν έχω εκτίμηση κόστους.

Έκανα λίγο web searching σε διάφορα ξένα τεχνικά fora και τελικά το πρόβλημα με το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πολύ συνηθισμένο. Βρήκα 2 πιθανές λύσεις, τις οποίες αντιγράφω για να μου πείτε τη γνώμη σας.

Λύση 1η:
If you change supply controller IC6802 (type MCZ3001D, SONY partnumber 6-705-810-01) on the D2-board, the problem is solved most of the time. Block Diagram:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/19969/Shindengen%20Electronic%20corporation%20Japan_MCZ3001D.html

!BdZtt8gB2k~$(KGrHqIOKkIEq4M+u,)1BK4zOS6pWQ~~_12.JPG

Βρήκα αυτό το ανταλλακτικό μέσω internet και κοστίζει μόνο 5 ευρώ (ebay item no 220499155833). Αν υποθέσουμε ότι το αγοράζω, μπορώ να το αντικαταστήσω μόνος μου με μηδαμινές γνώσεις από ηλεκτρονικά και χωρίς κολλητήρι; Αν όχι, μπορεί να το κάνει κάποιος ηλεκτρονικός στο σπίτι μου ή πάλι θα πρέπει να μεταφέρω το θηρίο για επισκευή;

Λύση 2η:
please check horizontal o/p or EHT screen control reduce and check for power on
Τι θέλει να πει ο ποιητής στα bold; Δεν καταλαβαίνω κολυμπηθρόξυλο!

Καμιά ιδέα; :idea:

Ευχαριστώ!

Last edited:
Eγώ θα έλεγα να επαναλάβεις την κρούση στο service, ζητώντας όχι τηλεφωνική εξυπηρέτηση ή διάγνωση, απλώς να σου πουν το εύρος τιμών που θα κυμανθεί η επισκευή. Στην ανάγκη, πήγαινε από εκεί και εξήγησέ τους το πρόβλημα της μεταφοράς και πως αν είναι ακριβή η επιδιόρθωση, δεν σκοπεύεις να προβείς σε αυτή.

Αν δεν έχεις γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, μην τη σκαλίσεις μόνος σου, γιατί οι CRT, ακόμα και εκτός ρεύματος, κρύβουν αρκετές εκπλήξεις υψηλού αμπεράζ...

Παιδια καλησπερα το ιδιο προβλημα και εγω το led αναβει 5 φορες καμια ιδεα;