Ωπα τις ο Τζιμάκος . He did it again !!!!

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
tony_allen_jimi_tenor_1257940684_crop_180x180.jpg



Ιnspiration Information Vol. 4 / Jimi Tenor - Tony Allen ( Strut 2009 )

Από την στιγμή που έσκασε μύτη , καμμιά 15αριά χρόνια πριν , στις προθήκες των δισκοπωλείων , με την βοήθεια της Warp , το Europa του ξανθού διοπτροφόρου Φινλανδού νέο -χίπη ,o Jimi Tenor έχει αποδείξει με το παραπάνω πως είναι όλα όσα κατά καιρούς του αποδίδουμε : απρόβλεπτος , ενίοτε εκπρόσωπος ενός στυλ που αγγίζει το κιτς , ανοιχτόμυαλος , sui generis , ενδιαφέρων , πολύπλευρος , ικανός για το καλύτερο και , αν όχι το χειρότερο , για το μέτριο ή το αδιάφορο .

Πολυοργανίστας ( παίζει σαξόφωνα , φλάουτα , μπάσσο , πλήκτρα κλπ ) , τραγουδιστής με ιδιότροπη φωνή που συχνά πυκνά ρέπει προς την χρήση του φαλτσέτου , ως συνθέτης ξεκίνησε από την ηλεκτρόνικα και , χωρίς να την εγκαταλείψει , βούτηξε στα βαθιά νερά της big band jazz (στο καταλυτικό Higher Planes και στο απλως καλό Beyond the stars) αφού προηγουμένως είχε περάσει από την ορχηστρική electronica (χρήση μεγάλης ορχήστρας εγχόρδων στο εξαιρετικό Out of Nowhere ) και αφού έκανε ένα σταθμό στην επανεκτίμηση των σύγχρονων συνθετών ( στη σειρά Recomposed της Deutche Grammophon με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα ) στράφηκε στις αφρικάνικες ρίζες που δεν είχε ποτέ , και με συνεργάστηκε με τους Kabu Kabu ( Joystone) . To κόλλημα με το Afrobeat δεν τον άφησε κι όταν η Strut Records ξεκίνησε την σειρά Inspiration Information ( όπου σημερινοί καλλιτέχνες συνεργάζονται με τους μουσικούς τους «ήρωες» με την προϋπόθεση πως μέσα σε 5 ημέρες θα συνθέσουν , θα ηχογραφήσουν και θα τελειώσουν το όλο project ) δεν έχασε την ευκαιρία και δήλωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον μεγάλο ντράμμερ Tony Allen ( μεγάλο όνομα στο χώρο του Afro beat από την δεκαετία του 70 , ως συνδημιουργός της μπάντας του Fela Kuti ) .

Η επιλογή του αυτή τον δικαίωσε . Το Inspiration Information Vol 4 είναι ένας εξαιρετικός δίσκος που κουβαλά την μαυρότητα πάνω του και την αφρικάνικη πολυρρυθμικοτητα σαν δεύτερο δέρμα . Το χαρακτηριστικό παίξιμο του Allen με τις διπλές μποτιές και οι τουλάχιστον δύο επιπλέον και πολλές φορές τρείς , κρουστοί δημιουργούν απίστευτους ρυθμούς που πάνω τους παίζουν τα πνευστά που χειρίζεται ο ίδιος ο Tenor και ο Daniel Allen Oberto ( tr) και ο Jari Hongisto ( trb), ο κιθαρίστας Kalle Kallima που τουλάχιστον στο Got My Egusi σολάρει με έναν απίστευτο ροκ φανκ τρόπο , τα πρώτα και δεύτερα φωνητικά να κινούνται μεταξύ του γνωστού αθώου στυλ του Tenor και του μαύρου ψαλμού , όλα αυτά πλέκονται το ένα με το άλλο επαναφέροντας μνήμες από Manu Dibango , Sly Stone , φυσικά Kuti , αποτείνοντας φόρο τιμής στην μεγάλη μαύρη μουσική που περιλαμβάνει , σόουλ , τζαζ , φανκ και είναι απολύτως ζωντανή και σύγχρονη . Nα που εκπνέοντας το 2009 έχει ακόμα εκπλήξεις ( 8/10 )
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,333
Όταν ο Τονυ Αλλεν έφυγε από τον Φέλα, αναγκάστηκαν να τον αντικαταστήσουν με δυό drummers...
Γιά πολλούς το afrobeat ήταν ο Αλλεν.
Και η πρώτη νότα του δίσκου αυτού σου λέει "afrobeat"
Φωνάζει.
Τώρα...στη συνέχεια είναι fusion.
Όχι αυτό που μάθαμε, αλλά κυριολεκτικό.
Βορράς νότος, Ευρώπη και mother africa...
Αποψή μου ότι είναι περισσότερο mother africa ...
Η συνεισφορά του Φιλανδού είναι αποφασιστικής σημασίας αλλά περισσότερο ως καταλύτης παρά ως κύριο συστατικό.
Ενδιαφέρον σύγχρονο άκουσμα με παραπομπές.
Δυστυχώς εκτός τόπου κιθαρίστας.
Δυό δυτικά στοιχεία σε έναν τέτοιο δίσκο - και μάλιστα το ένα με προφανείς αδυναμίες έκφρασης - ίσως είναι too much γιά μένα.

Πάντως ...εκεί κοντά στο 8.
Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Μήτσος και ξεθάβει που και που...
 
27 June 2006
7,771
ψάχτε για αυτό επίσης
186858.jpg


"...the drumming is nice and tight -- but with a freer edge that mixes elements from the older work with a dubby spacey approach that recalls rhythms of groups like Can or Cymande!"

o καλύτερος μετά Fela δίσκος του μακράν..
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,778
Αθήνα
Αξιώθηκα να τον ακούσω μετά από 2 μήνες που τον αγόρασα. Σε μεγάλα κέφια τα κρουστά και ο Tenor....όσο για τον κιθαρίστα δεν με ενοχλεί, και να μην υπήρχε κιθάρα καθόλου δεν θα με πείραζε!!!! :flipout::flipout::flipout:
Υ.Γ. Τώρα θα με "βαρέσει" ο supersonic!
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Μεγάλη δισκάρα! το έχω λιώσει...
Απολύτως απαραίτητο για τους fan του Τζίμη και του afrobeat γενικότερα.