The Prisoner

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,807
Αθήνα
The Prisoner
Χώρα: Μ. Βρετανία
Έτος: 1967
Παραγωγή: Everyman Productions
Επεισόδια: 17
Πρωταγωνιστούν: Patrick McGoohan
Μουσική: Ron Grainer
Bαθολογία imdb: 9.1/10


To 1967 o Ιρλανδικής καταγωγής ηθοποιός (γεννήθηκε το 1928 και πέθανε φέτος τον Ιανουάριο) ήταν στα «πάνω» του αφού μόλις έπαιζε επί τριετία στην πετυχημένη σειρά «Danger Man» στην οποία υποδυόταν έναν Βρετανό πράκτορα. Είχε αποφασίσει να παρατήσει τη σειρά και το είπε στον παραγωγό της σειράς, τον Lew Grade της ITC. Ο Grade του είπε αν θα έκανε κάτι άλλο και ο McGoohan είπε ότι ετοίμαζε κάτι παραπλήσιας θεματικής. Ο Grade συμφώνησε να ξεκινήσει το project και έτσι γεννήθηκε το “The Prisoner”.Μάλιστα ο McGoohan είχε ιδρύσει και τη δική του εταιρία παραγωγής, την Everyman Productions η οποία επιμελήθηκε την παραγωγή της σειράς υπό την αιγίδα της ITC.



Ο McGoohan παίζει έναν Βρετανό πράκτορα του οποίου το όνομα δεν μαθαίνουμε ο οποίος κάποια στιγμή, για λόγους που δεν εξηγεί, παραιτείται από την Υπηρεσία του και ετοιμάζεται για ταξίδι. Συλλαμβάνεται όμως και ξυπνά σε ένα παράξενο μέρος το οποίο αποκαλείται «Το Χωριό» το οποίο κατοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν όνομα αλλά αριθμούς. Μάλιστα η «διεύθυνση» του «Χωριού» δίνει έναν αριθμό στον ήρωά μας, είναι ο Νο 6. Το Χωριό είναι ένα παραλιακό μέρος και η απόδραση από αυτό είναι αδύνατη από ξηράς ή θάλασσας αφού φυλάσσεται από ηλεκτρονικά ελεγχόμενους «φύλακες» υπό την μορφή τεράστιων μπαλονιών τα οποία κινούνται ταχύτατα και πνίγουν μέχρι ασφυξίας όποιον επιχειρήσει να ξεφύγει.


Αυτό που θέλει η «Διοίκηση» του Χωριού να μάθει από τον ήρωά μας είναι ο λόγος για τον οποίο παραιτήθηκε από την Υπηρεσία του, αφού γνωρίζει σημαντικές πληροφορίες λόγω της θέσης που είχε, το οποίο αυτός αρνείται. Δεν διευκρινίζεται σε ποια «πλευρά» ανήκει το Χωριό, μην ξεχνάμε ότι η σειρά είναι γυρισμένη στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Στα επόμενα 16 επεισόδια παρακολουθούμε τις προσπάθειες της «Διοίκησης» να αποσπάσει με οποιονδήποτε τρόπο, χρησιμοποιώντας μεθόδους ορισμένες φορές πολύ ευφάνταστες, μπορεί τις πληροφορίες από τον Νο6. Η μόνη ορατή εκπροσώπηση της Διοίκησης του Χωριού είναι ο Νο2 που δρα ως εκπρόσωπος του Νο1 που δεν τον βλέπουμε, ο οποίος αλλάζει σε κάθε επεισόδιο πληρώνοντας την αποτυχία του να αποσπάσει τις πληροφορίες από τον Νο6. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κυμαίνονται από απλή ψυχολογική βία μέχρι κανονική πλύση εγκεφάλου. Παρ’όλες τις προσπάθειες των εκάστοτε Νο2 ο Νο6 δεν λυγίζει μέχρι που φτάνουμε στο τελευταίο επεισόδιο όπου ο Νο6 θα έχει την ευκαιρία του να γνωρίσει τον Νο1 ασχέτως αν μάλλον κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε σε αυτό το εντελώς «ψυχεδελικό» επεισόδιο (αυτό το επεισόδιο αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού και απόψεων μέχρι και τώρα αφού και ο ίδιος ο McGoohan δεν αποκάλυψε ακριβώς τι σημαίνουν τα διαδραματιζόμενα στο τελευταίο επεισόδιο, τουλάχιστον την τελευταία φορά που το είχα ψάξει εγώ). Σε συνεντεύξεις του έλεγε ότι το τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού ITV πήρε φωτιά από τηλεθεατές αγανακτισμένους οι οποίοι περίμεναν μια πιο «καθαρή» λύση του μυστηρίου. Επίσης έλεγε ότι αναγκάστηκε να κρυφτεί για κάποιο καιρό μέχρι να ηρεμήσει το πράγμα. Στο youtube μπορείτε να βρείτε πολλές συνεντεύξεις του για το τελευταίο αυτό επεισόδιο.


Η σειρά γυρίστηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Portmeirion στην πόλη Penrhyndeudraeth (κλασικός Ουαλικός γλωσσοδέτης!) της Βόρειας Ουαλίας πραγματικά ταιριαστό μέρος για την απεικόνιση του Χωριού.
Ο McGoohan παίζει πολύ καλά τον χαρακτήρα ενός πράκτορα ο οποίος έχει πλήρη αυτοκυριαρχία, δύναμη, ευστροφία και πάνω απ’όλα θέληση να κρατήσει τη διαφορετικότητά του μέσα στο πλήθος των άβουλων κατοίκων-αριθμών του Χωριού. Όλες του οι δραστηριότητες από την έναρξη της ημέρας ως το τέλος της, ακόμα και η κίνησή του, έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη «αγέλη» του Χωριού. Πολλοί θα το εξέλαβαν τότε ως έναν ύμνο της ατομικότητας κόντρα στο σύνολο, κάτι που σίγουρα θα άρεσε στον παραγωγό της σειράς και στα Αμερικανικά κανάλια, ως αντιδιαστολή του Δυτικού κόσμου απέναντι στα κομμουνιστικά καθεστώτα (είπαμε ότι η σειρά είναι του ‘68). Υπενθυμίζω όμως ότι στη σειρά δεν αναφέρεται πουθενά ποια «πλευρά» αντιπροσωπεύει το Χωριό.
Η σειρά έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο και, δικαίως κατά τη γνώμη μου, είναι cult. Προσωπικά, είναι και η δική μου αγαπημένη σειρά
Στην Ελληνική τηλεόραση θυμάμαι να έχει προβληθεί από το MEGA γύρω στο 1990 ή ’91 και από την ΕΤ1 νομίζω το 1992.
Oι επιρροές της είναι πάμπολλες, ειδικά στο χώρο της μουσικής. Χωρίς ψάξιμο μου έρχονται στο μυαλό το sample στο «Just giveem whiskey» των Colourbox, το «The Prisoner» των Iron Maiden, ο ανεμόμυλος στο βντεοκλίπ των Gorillaz «Feel good inc.» και φυσικά στην υπογραφή του δικού μας Τάσου «tmjuju».
Η σειρά υπάρχει σε DVD και εσχάτως σε bluray, δεν γνωρίζω να σας πω αν υπάρχει και με ελληνικούς υποτίτλους, αυτή που έχω εγώ (dvd του 2000) δεν έχει.


Παραθέτω σε βιντεάκι την opening sequence όπου βεβαίως υπάρχει η θρυλική στιχομυθία του Νο2 και του Νο6 (που χρησιμοποιούν οι Iron Maiden).
Tέλος, να πω ότι η σειρά γυρίστηκε σε remake εν είδει μίνι-σειράς 6 επεισοδίων η οποία προβάλλεται από τις 15 Νοεμβρίου στην Αμερική καθημερινά. Πρωταγωνιστούν ο James Caviezel σαν Νο6 και ο Ian McKellen ως Νο2, κοιτάζοντας όμως στο διαδίκτυο δεν είδα καλές κριτικές.