Κούρδοι και Αράχνες : Τζαζ , σύγχρονη , αλλά τζαζ .

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
c388787j5pd.jpg

Kurdish Dance / Yoshuke Yamashita New York Trio , featuring Joe Lovano ( Verve 1992 )
i01368hn63r.jpg

Spider / Yoshuke Yamashita New York trio ( Verve 1995 )

Τα τελευταία χρόνια το jazz hype είναι τα πιάνο τρίο , ορμώμενα κυρίως από τις Σκανδιναβικές και την κεντροευρωπαϊκές χώρες ( E.S.T , The Elf Trio , Tingvall Trio , Tord Gustavsen Trio , Jan Lundgren Τrio κλπ ) όσο και , αν και σε μικρότερη κλίμακα βέβαια, από την νότια Ευρώπη ( Alboran Τrio ) . Συγχρόνως δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν τις δουλειές των Αμερικανών The Bad Plus και του Ethan Iverson Trio ( ο πιανίστας των προηγουμένων ) και βέβαια, ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για τον επίσης αμερικανό Brad Meldhau που τόσες φορές έχουν παρουσιαστεί δουλειές του εδώ μέσα και τόσες αναφορές έχουν γίνει στο όνομα του και για τον Uri Caine του οποίου το live στο “Village Vangaurd” είναι από μόνο του ένας φάρος πιανιστικής δεξιοτεχνίας .

Γενικά το πιάνο τρίο ζεί και πάλι ένδοξες μέρες . Το πρόβλημα , τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα , είναι το κατά πόσον όλοι αυτοί μπορούν ή θέλουν να «σουϊνγκάρουν» , να μας καταστήσουν κοινωνούς δηλαδή της ανεπανάληπτης αίσθησης του δαιμόνιου ρυθμού που οφείλει να έχει η τζαζ και να μας παρασύρουν .

Το Yosuke Yamashita New York Trio υπάρχει από το 1988. Αποτελείται από τον γιαπωνέζο Yoshuke Yamashita στο πιάνο , τον «σημαντικότερο πιανίστα ασιατικής καταγωγής μετά την Toshiko Akiyoshi» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Richard Cook και Brian Morton στην 7η έκδοση του “The Penguin Guide to Jazz on cd” , τον Cecil McBee στο μπάσσο και τον Pheeroan akLaff στα ντραμς , αμφότεροι γνωστοί και μη εξαιρετέοι μουσικοί , μεγάλης εμβέλειας και με θητεία στην σύγχρονη αβαν γκαρντ τζαζ. Ο ίδιος ο Yamashita άλλωστε υπήρξε – και είναι – από τους πρώτους Γιαπωνέζους πιανίστες που έφερε την free jazz στο στυλ του και σε μια συντηρητική τζαζ σκηνή της δεκαετίας του 70 .

Το Kurdish Dance κυκλοφόρησε το 1992 με την συμμετοχή και του μεγάλου σαξοφωνίστα Joe Lovano , ενώ το Spider , τρία χρόνια αργότερα , χωρίς συμμετοχές άλλων με το τρίο μόνο του . Είναι σχετικά δυσεύρετα μια και η Verve δείχνει σχετικά απρόθυμη να τους διατηρήσει στον κατάλογο της για μεγάλο χρονικό διάστημα , αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα γιαπωνέζικα remasters – επανακυκλοφορίες (cdjapan.co.uk).Και είναι κρίμα , γιατί και οι δύο δίσκοι είναι εξαιρετικά δείγματα σύγχρονης , πραγματικής τζαζ , με bop ρίζες που απλώνεται σε free ρυθμολογίες , που «σουϊνγκάρει» με απίστευτη ενεργητικότητα και θυελλώδη τρόπο . Το παίξιμο του Yamashita είναι δαντελένιο , ολοκληρωμένο , πληθωρικό χωρίς να γίνεται φλύαρο . Ο McBee στηρίζει το οικοδόμημα σε αγαστή συνέργεια με τον akLaff , υπογραμμίζοντας , τονίζοντας , περνώντας ενίοτε σε πρώτο πλάνο , ενώ ο δεύτερος είναι η απόδειξη αυτού που λέει – με κάθε υπερβολή βέβαια όπως όλες οι γενικεύσεις – ότι μια τζαζ μπάντα είναι τόσο καλή όσο ο ντράμμερ της .

Στο Kurdish Dance ο Joe Lovano επιβεβαιώνει το status του , ως μεγάλου μάστορα του τενόρου , δένοντας με απόλυτη επιτυχία με το τρίο . Το ομώνυμο κομμάτι έχει ένα απίστευτο πιασάρικο «ριφ» στο πιάνο, αντίστοιχο του The Sidewider ( του Lee Morgan ) , ενώ το Brooklyn Express με την σχεδόν κυκλική δομή του , επαναφέρει ολοένα ένα στοιχειωτικό θέμα που οδηγεί σε μια λυσιτελή κορύφωση που αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη . Οι δύο σόλο συνθέσεις του Yamashita είναι εξαιρετικά δείγματα κομψότητας .

Στο Spider το τρίο έχοντας ήδη εφτά χρόνια στην πλάτη του , παίζει τζαζ με ένα απίστευτο drive καθώς ο Yamashita απλώνει τα δαντελένια σόλα του πάνω στον στιβαρό ιστό των δυο πυλώνων της rhythm section . Επιρροές από free , post bop , είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς , όλα όμως υπό το προσωπικό , ολοκληρωμένο στυλ του Yamashita. Δίσκοι που δεν πετάς τίποτα . Εξοχη και απολαυστική τζαζ .