Evan Parker - Memory/Vision

17 June 2006
14,350
evan_parker_01.jpg


Aπό τα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Βρετανός σαξοφωνίστας Evan Parker βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Ο Parker είναι ένας απ αυτούς τους σε διαρκή εξέλιξη μουσικούς που κινούνται στις παραμεθόριες περιοχές του Ηχου, στην παράδοση του Coltrane, του Ornette Coleman ή του Cecil Taylor. Ενας ανήσυχος καλιτέχνης απ αυτούς που επαναπροσδιορίζουν τη μουσική τους γλώσσα συνέχεια. Ενας ‘χαλκέντερος’ αυτοσχεδιαστής με άπειρους προσωπικούς δίσκους και άλλες τόσες συμμετοχές σε μερικά από τα πιό πρωτοποριακά μουσικά projects που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 35 χρόνια.
Εδώ και κάποια χρόνια, ο Parker, μεταξύ άλλων ασχολείται και με την Ηλεκτρο-Ακουστική Κολλεκτίβα του, ένα γκρούπ από μουσικούς που παίζουν μαζί κάποιες δεκαετίες, σαξόφωνα-μπάσο-κρουστά σύν πιάνο, βιολί και Live Electronics-Ακουστικά όργανα με Επεξεργασία από computers και sound processors. Το προηγούμενο άλμπουμ που είχα ακούσει (‘Towards the Margins’ – ECM 453514-2), αν και εξαιρετικά ενδιαφέρον δεν με είχε επαρκώς προετοιμάσει γι αυτό που συμβαίνει Εδώ.

memory.jpg


To ‘Memory/Vision’, κυκλοφορημένο στα τέλη του 2003, είναι η Ζωντανή ηχογράφηση μιάς από αυτές τις Περιπέτειες που δίνουν στην Σύγχρονη Μουσική τα εύσημά της. Ενας από τους δίσκους που ‘μπερδεύουν’ τα όρια ανάμεσα στη free jazz, την αυτοσχεδιαζόμενη και τη Σύγχρονη Ηλεκτρονική (Στοκχάουζεν, Λουίτζι Νόνο, Πιέρ Μπουλέζ, Ξενάκης). Αυτή εδώ είναι μιά μουσική που μοιάζει να έχει ξεμπερδέψει με το Εγώ των δημιουργών της καθώς και με πράγματα όπως η Ερμηνεία ή η Εκφραση, μιά μουσική που μοιάζει σε διαρκή ροή και εξέλιξη, ‘’με μιά αδρή αίσθηση της διαδικασίας - σαν γλυπτό φτιαγμένο από plasma αντί για πέτρα ή μπρούντζο’’ έγραψε κάποιος, ένα αλλόκοσμο άκουσμα που φέρνει στο νού τη διάλεκτο των φαλαινών θα πώ εγώ. Δε μοιάζει να έχει παρελθόν ή προορισμό, είναι γεμάτο από Μνήμες και Οράματα. Μία από τις πέντε ή έξι σημαντικότερες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Επανειλημμένη και παρατεταμένη έκθεση στην ακτινοβολία της θα αποκαλύψει στον ακροατή περισσότερα από τα μυστικά της. Ενας Δίσκος-Ορόσημο.