Fred Hersch - Τραγούδια Χωρίς Λόγια

17 June 2006
14,350
hersch.jpg


FRED HERSCH plays RODGERS & HAMMERSTEIN / Nonesuch 79414-2 CD

Σε μιά πρώτη, επιπόλαιη προσέγγιση, νομίζεις ότι ακούς ένα ρουτινιάρη πιανίστα σ ένα εστιατόριο πολυτελείας να παίζει γλυκανάλατα ‘πιλάφια’ για τη χώνεψη.
Ο Fred Hersch είναι από το Σινσινάτι, 50άρης πιά, λευκός, χαίρει μεγάλης υπόληψης από όλους, μεγάλη ‘μούρη’, υποστηρικτικός προς τους νέους μουσικούς, φορέας του AIDS και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μαίτρ παγκοσμίως αυτή τη στιγμή στο όργανο.
Παίζει εδώ τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσε και στο σημείωμα που συνοδεύει το άλμπουμ αναπολεί το οικογενειακό γραμμόφωνο και την απίστευτη φαντασιακή δυναμική που είχε τότε γι αυτόν. Τα τραγούδια είναι αυτά που στοίχειωναν το Αμερικάνικο ραδιόφωνο καθημερινά στη δεκαετία του ’50. Αλλά ο μαίτρ είναι μάστορας: ξέρει ακριβώς μέχρι Πού να τα πειράξει: ποτέ δεν χάνεις τη μελωδία και η διάρθρωσή τους είναι πάντοτε παρούσα. Ονειροπολεί πάνω στο κλαβιέ και είναι γεμάτος σεβασμό φυσικά αλλά το παίξιμό του φέρνει στο νού λυρική ενδοσκόπηση κι έχει μιά φοβερή διάυγεια, απίστευτα κινητική-ευμετάβλητη ρυθμική αίσθηση, περίτεχνη και φίνα αρμονική μαστοριά. Η προσέγγισή του έχει τη δική της, ιδιαίτερη αυστηρότητα: λιτός, δωρικός, λεπτολόγος, νιώθεις να δένει με ατσάλινες κλωστές τους αρμούς ακόμα και στους πιο χαζοχαρούμενους σκοπούς.
Μια αποκάλυψη για μένα. Σε βαθμό που ετοιμάζομαι να παραγγείλω το τριπλό του ‘Songs Without Words’.