P.Bley,G.Peacock,P.Motian:Not Two Not One

17 June 2006
62,722
Χολαργός
Γιά τον Πιανίστα Paul Bley έχουν υπάρξει αναφορές στην Μουσική Κατηγορία(http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=16070&highlight=Solo+in+Mondsee) ίσως ομως οχι τόσες πού να αντικατοπτρίζουν τήν πραγματική του Αξία.
Σήμερα πιά κοντεύει τά 77 και παραμένει ακόμα ενεργός και ´πάσχων´εδώ και 50 χρόνια.Απο την Cool Bοp απόπου πρωτοξεκίνησε έχει διαβεί δρόμους αυτοσχεδιασμού και εσωτερικής αναζήτησης ,τόσο δύσβατους και ανεξερεύνητους,πού όμως το ενδελεχές άκουσμά τους ,προσφέρει αξιοπρόσεκτες Ψυχικές διεργασίες στον Ακροατή.
Στά 1998 ,35 τουλάχιστον χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία οι Paul Bley,Gary Peacock (double-bass)και Paul Motian(drums) ηχογραφούν παρέα ως Trio το Νοt Two,Not One.

Not Zero: In Three Parts, Entelechy, Now, Fig Foot, Vocal Tracked, Intente, Noosphere, Set Up Set, Dialogue Amour, Don't You Know, Not Zero: In One

11 Κομμάτια σκοτεινά πρωτίστως ,γεμάτα αυτοσχεδιασμό καί Υψηλή Τεχνική.
Το Not Zero:In Three Parts το Εισαγωγικό δεκάλεπτο κομμάτι τού Δίσκου ξεκινά με τον Bley κυριολεκτικά νά περιπλανιέται στίς Χαμηλές Νότες τού Πιανου γιά 3 ´ατελείωτα λεπτά´γιά νά ακολουθήσουν οι πρώτες Ριπές τού Motian και στην συνέχεια νά μπεί στο Παιχνίδι ο Peacock γεμάτος Ρυθμό και να προκύψει εν τέλει μιά Εξαιρετική Συνομιλία ...
Το Entelechy ανήκει ολοκληρωτικά στον Peacock και το Now κινείται στά Χνάρια τού Not Zero.

Το Fig Foot ειναι το πρώτο ´κλασσικό´τζάζ Κομμάτι πού αλλάζει την διάθεση τού δίσκου και παραπέμεπει σέ παλιότερες Swing εποχές...Κομψοτέχνημα.

Ακολουθεί μια Συνθεση που αναδεικνύει την πιό ´ρομαντική ´πλευρά τού Bley(Vocal Τracked)γιά να περάσουμε πάλι σέ ενα αργό,´φάλτσο´και σχεδόν ατονικό Intente μέ ´τεμπέλικο´ρυθμό απο το trio.

To Νοοsphere είναι μιά λεπτεπίλεπτη 7λεπτη μπαλάντα πού ταιριάζει σέ Χαμηλόφωτα Σπίτια............Ο τρόπος πού ´συμμορφώνεται´ο Peacock στά ´Γλυκά Χέρια´τού Motian ,υποδειγματικός.
Το Set up Set πιό ρυθμικό όπου το Trio συναντιέται μέσα απο εντελώς διαφορετικούς δρόμους και συνομιλεί εκεί πού δίνεται η εντύπωση πώς Σταυροδρόμι δεν υπάρχει...
Ενα επίσης ´ρομαντικό ´Dialogue Amour ακολουθεί γεμάτο Υπαινιγμούς στο κατά πόσον μιλά γιά Χωρισμό και Μνήμες ή Επανένωση..
Για Φινάλε μάς χαρίζουν το Don't You Know,πού γιά τον Bley πρωτίστως, αποτελεί μιά μακρινή ανάμνηση από τά 1961,πού αναπαράγεται μέσα σέ συνεχείς παραλλαγές στο Σήμερα.
Το trio μάς αποχαιρετά επανερχόμενο γιά ένα Μουσικό Λεπτό στο Αρχικό Κομμάτι...

Ο Τρόπος τού απολύτως ιδιοσυγκρασιακού Bley ,πιθανότατα δέν συνεγείρει τά Πλήθη αλλά η εσωτερική εμπειρία πού έχει κατακτήσει ´ψάχνοντας´ακούραστα την Μουσική τον κάνει έναν Μουσικό μεγάλου ειδικού βάρους.
Μαζί μέ τους δυό εξαιρετικούς συνεργάτες του μάς παρουσιάζει έναν απο τούς καλύτερους δίσκους τού τέλους τού Εικοστού Αιώνα.

Η Αυτοσχεδιαστική γεμάτη ´Εσωτερικότητα´Jazz είναι παρούσα σέ κάθε λεπτό τού Νot Two,Not One.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
1193955403_ntno.jpg
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Έχω το δίσκο αρκετό καιρό αλλά δεν είχε τύχει της ανάλογης προσοχής από μέρους μου (ήμουν σε άλλες ''πολιτείες'' τότε).
Η παρουσίαση σου Σπύρο, ήδη με βάζει στην πρίζα για να τον επανεκτιμήσω...
:grinning-smiley-043
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
οι αφηρημένες γενικές ιδέες που σχηματίζονται δια της αφαίρεσης από την εμπειρία
J.Locke


220px-Paul_Bley.jpg



Αυτό που ξεχώρισα στο Not Two. Not One, συγκριτικά με προηγούμενα ακούσματα του Paul Bley είναι η αίσθηση της αφαίρεσης, η με δεικτικό τρόπο επισήμανση κακών συνθηκών επικοινωνίας, η ένταση του κενού και της απόστασης

Και τελικά, η ανάγκη εναντίωσης στην έγερση του ελέου και του φόβου, μέσα από την σφοδρότητα της ανθρώπινη γλώσσας των χορδών του, ενάντια στην αγοραία μαζικοποίηση της

Εξαιρετική η συνέχεια και η οικονομία του δίσκου,
όπως και το δέσιμο των τριών τους
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Εξαιρετικός δίσκος που υπερβαίνει την γνωστή ψυχρότητα των ηχογραφήσεων της εταιρίας , πράγμα που κατά την ταπεινή μου γνώμη οφείλεται στην εμβληματική μουσική προσωπικότητα του Bley αλλά και των δύο εξαίρετων μουσικών που τον συνοδεύουν- αν και η λέξη συνοδεύω είναι μάλλον εσφαλμένη , συνδημιουργούν θα ήταν σωστότερη .

Μουσικοί με τεράστιο ειδικό βάρος στην σύγχρονη σκηνή της αυτοσχεδιαζόμενης , δημιουργικής μουσικής , με κύριο άξονα την τζαζ , και οι τρείς εναλλάσσονται σε ρόλους πρωταγωνιστικούς και υποστηρικτούς , λειτουργώντας σε ασσύληπτα επίπεδα ενδοεπικοινωνίας . Το Not Two , Not One είναι τόσο σύγχρονο και μοντέρνο , που κάνει πολλούς ομοϊδεάτες τους νεαρούς και επίδοξους δημιουργούς , να το βλέπουν με το κυάλι ως τελικό αποτέλεσμα . Hats off to Bley , Peackock and Motian.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Με δυσκόλεψε, είναι η αλήθεια, η πρώτη ακρόαση.
Δεν είναι εύκολος. Για να τα λέμε όλα. :eek:perator:

Γιατί ρε συ ; Εγώ το πήρα με βαριά καρδιά από τον Τσάκωνα - στην πραγματικότητα μου τόδωσε , μαζί με άλλα , με το ζόρι - καθ' ότι ECM , κι έτυχε να είναι το πρώτο από τα οποία άρχισα την ακρόαση. Ε , δεν υπήρξε δεύτερο.... ειδικά μετά το αριστουργηματικό εναρκτήριο 10λεπτο χάι λάιτ ( έχω την αίσθηση ότι ο Bley κάποιες στιγμές παίζει μόνο με τα μαύρα πλήκτρα στις χαμηλές νότες )
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,023
Αιγάλεω
Γιατί ρε συ ; .... ειδικά μετά το αριστουργηματικό εναρκτήριο 10λεπτο χάι λάιτ ( έχω την αίσθηση ότι ο Bley κάποιες στιγμές παίζει μόνο με τα μαύρα πλήκτρα στις χαμηλές νότες )

E ναί, εκεί τα χρειάστηκα! :rolleyes:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
τώρα ....πως αυτός ο άνθρωπος παντρεύτηκε την Κάρλα....
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Παντρευτηκαν και άλλοι την Carla.
Aυτός μπορεί μεν νά την χώρισε ,αλλά ακόμα την θυμάται..;)
Καί κάνει και παρέα με τον Steve...
Πάντως η Κυρία επιλέγει ταλέντο,ούσα και η ίδια ιδιαίτερα ταλαντούχα.:grinning-smiley-043
 
17 June 2006
14,350
τώρα ....πως αυτός ο άνθρωπος παντρεύτηκε την Κάρλα....

Γιατί; Λίγη του πέφτει;
Η μεγαλύτερη συνθέτρια του 20ού αιώνα. Και κουκλάρα.
Στα νειάτα της αλλά και τώρα: αυτές είναι σαν το κρασί - όσο 'παλιώνουν' τόσο καλύτερες γίνονται

cb-live.jpg
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: P.Bley,G.Peacock,P.Motian:Not Two Not One

Παντρευτηκαν και άλλοι την Carla.
Aυτός μπορεί μεν νά την χώρισε ,αλλά ακόμα την θυμάται..;)
Καί κάνει και παρέα με τον Steve...
Πάντως η Κυρία επιλέγει ταλέντο,ούσα και η ίδια ιδιαίτερα ταλαντούχα.:grinning-smiley-043

ναι...
πρέπει να έχεις πρόβλημα γιά να μην θυμάσαι τέτοια γυναίκα...