Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης — Synecdoche New York

Ψηφίστε την ταινία:


  • Total voters
    0

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,599







Synecdoche New York – H Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης (Blu Ray)

http://www.imdb.com/title/tt0383028/

Ευτυχώς που εμφανίζονται, πολύ σπάνια πλέον δυστυχώς και ταινίες σαν και αυτή που μας κάνουν να ξεφεύγουμε από την θάλασσα της μετριότητας, προσφέρουν κάτι πραγματικά το διαφορετικό και ʽγράφουνʼ πραγματικά.

Μία ακόμη κλασικά ʽπαρανοϊκήʼ ιστορία του Charlie Kaufman (http://www.imdb.com/name/nm0442109/) που, όσους τους αγγίξει, τους ταξιδεύει ʽαλλούʼ.

Η υπόθεση αφορά έναν θεατρικό σκηνοθέτη / παραγωγό και το πώς αυτός στήνει μία παράσταση η οποία αφηγείται τη ζωή του (με όλες τις προεκτάσεις αυτής σε άλλους ανθρώπους) σε πραγματικό όμως χρόνο.

Μιλάμε για μία παράσταση μέσα σε μία παράσταση, μία ταινία μέσα σε μία ταινία, ζωές μέσα σε άλλες ζωές. Και όλα αυτά ʽπαράλληλα / σε πραγματικό χρόνοʼ.

Τα θέματα περιστρέφονται γύρω από την ζωή, τις φοβίες και τις σχέσεις των ανθρώπων και εν τέλει τον θάνατο.

Ειδικά ο τελευταίος φαίνεται να αποτελεί ίσως το κεντρικό θέμα της ταινίας με αποτέλεσμα κάποιος να την θεωρήσει πεσιμιστική. Εξαρτάται πως θα την δει ο καθένας. Εξάλλου και ο ίδιος ο Kaufman, δεν την θεωρεί πεσιμιστική

Το όλο κλίμα πάντως είναι ʽχαοτικόʼ και οι συμβολισμοί δίνουν και παίρνουν με αποτέλεσμα, όσοι μπουν στο τριπάκι της ταινίας να κάνουνε ένα καταπληκτικό, 2ωρο, περίπου ταξίδι.

Οι ερμηνείες επίσης κυμαίνονται σε κορυφαίο επίπεδο, μηδενός εξαιρουμένου αλλά προεξάρχοντος του Hoffman (http://www.imdb.com/name/nm0000450/) ο οποίος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας.

Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δείτε κάτι το ʽκουλτουριάρικοʼ αλλά απλώς, ως συνήθως κατά Kaufman, κάτι το διαφορετικό.

Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τα τελευταία χρόνια (και αυτός χωρίς να είμαι φανατικός θαυμαστής του Kaufman).

Παρατήρησης / Tip:

Για μία ακόμα φορά θυμήθηκα ένα πολύ απλό κριτήριο αξιολόγησης μίας ταινίας: Αν θες να κάτσεις να δεις και τους τίτλους του τέλους (οι οποίοι παρεμπιπτόντως αποτελούν συνήθως το ʽαδικημένοʼ τμήμα μίας ταινίας (αφού λίγοι - συμπεριλαμβανομένων ίσως και δημιουργών - συνειδητοποιούν ότι όντως είναι τμήμα της και τους συμπεριφέρονται αναλόγως)) σημαίνει ότι η ταινία σε έχει κερδίσει.

Και αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα του Home Cinema: Σε αντίθεση με μία κινηματογραφική αίθουσα, μπορείς να απολαύσεις και τους τίτλους του τέλους.

Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση, οι τίτλοι του τέλους αποτελούν φυσική συνέχεια της ταινίας καθώς περιλαμβάνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο (και δεν αναφέρομαι στο κλασικό ʽτέχνασμαʼ των πρόσθετων σκηνών). Περιμένω ποιος θα το βρει.

Τέλος, όσον αφορά τα τεχνικά, το Blu Ray είναι πολύ καλής ποιότητας σε ήχο και εικόνα. Μην περιμένετε φυσικά καμία ʽγυαλισμένηʼ παραγωγή αλλά σίγουρα πάνω από τον μέσο όρο (του Blu Ray μιλάμε πάντα) ενώ παράλληλα βοηθά τεχνικά / εικαστικά να μπει ο θεατής στην ταινία.
 
Last edited:

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,120
Λιβαδειά
ΣΥΝΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ — Synecdoche New York

» Παιζουν: Φιλιπ Σειμουρ Χοφμαν, Σαμανθα Μορτον, Μισελ Γουιλιαμς, Καθριν Κενερ,
Εμιλι Γουατσον, Νταιαν Γουιστ, Τζενιφερ Τζεισον Λη, Χοουπ Ντειβις, Τομ Νουναν.
» Σκηνοθέτης: Τσαρλι Καουφμαν.
» Διάρκεια: 119 λεπτά
» κατηγορία: Κοινωνικό
» Studio: Village Films
» Έτος: 2009
» Γλώσσα: English
» Subtitles : Ελληνικά
» Sound: Dolby Digital 5.1







» Υπόθεση:
Ο Καντέν Κοτάρ, θεατρικός σκηνοθέτης, είναι έτοιμος να ανεβάσει το νέο του πρωτοποριακό έργο, στο Μπρόντγουεϊ. Με εφόδια μία
καλή επιχορήγηση και ένα αξιόλογο καστ, είναι αποφασισμένος να δοθεί ολοκληρωτικά, για να δημιουργήσει ένα έργο ρεαλιστικό και
ανατρεπτικό. Όμως, η προβληματική σχέση με την πρώην γυναίκα του και την κόρη του, οι καθημερινοί καυγάδες μέσα στο θίασό
του και η αδιάφορη ψυχολόγος του, του σπάνε εντελώς τα νεύρα, και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει με τη ζωή του.
Μέχρι που την εμφάνισή της κάνει μία νέα και πολλά υποσχόμενη ηθοποιός…









http://www.youtube.com/watch?v=XIizh6nYnTU&feature=player_embedded
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,843
Ελλαδα
Απάντηση: ΣΥΝΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ — Synecdoche New York

απο τις καλυτερες ταινιες της χρονιας
θελει μελετη και προσοχη
ο καθενας θα βγαλει τα δικα του συμπερασματα

.