Steve Kuhn -Mostly Coltrane

17 June 2006
62,722
Χολαργός
O Steve Kuhn παλιά Καραβάνα στο Πιάνο,μέ πάμπολλες Συνεργασίες και σπουδαια Καριέρα γεννήθηκε το 1938 και έμαθε Μουσική δίπλα σε σημαντικούς Δασκάλους.Εχει συνεργαστεί μέ Ονόματα Πρώτης Γραμμής και εδώ και πολλά Χρονια ,εχει εξελίξει την Μουσική του Ταυτότητα κινούμενος,σέ διάφορους Δρόμους.

Παιδί τού Μπρούκλιν έπαιξε το 1960 μέ τον Coltrane γιά 8 εβδομάδες, και μάλιστα τον συνόδεψε στη πρωτη του εμφάνιση στά 1960 στην Jazz Gallery στην Nέα Υόρκη..

Το 1967 πήγε στην Στοκχόλμη και το 1971 επέστρεψε στην Νέα Υόρκη ,αλλά πάντα διατηρούσε την επαφή του με την Ευρώπη.


Φαίνεται πώς απο την πρώτη εκείνη συνάντηση με τον Coltrane,o 70χρονος σήμερα Kuhn ,διατήρησε εξαιρετικές εντυπώσεις μέ αποτέλεσμα φέτος ,μαζί μέ τούς David Finck(double-bass)και Joe Baron(drums)νά δημιουργήσει έναν Δίσκο αφιερωμένο στον Coltrane .

Πλήν δυό κομματιών πού ανήκουν στον Kuhn και άλλων δύο ,που ομως εχει ερμηνευσει ο Coltrane ,τα υπόλοιπα 9 ανήκουν στον Μεγάλο Σαξοφωνίστα.
Ο Kuhn προσκάλεσε μιά Σημαντικότατη Συγχονη Μορφή τού Tenor Σαξοφώνου ,τον Joe Lovano,γιά να συμπληρωθεί το Κουαρτέτο.

Στον δίσκο υπάρχουν αναφορές απο όλες τις Περιόδους τού Coltrane ακόμα και απο την πιό ´ακραία´,Μουσικά,τελευταία Περίοδό του(Configuration καί Jimmy's Mode)..

Eπίσης ο Kuhn επιλέγει τρία Κομμάτια απο τήν περίοδο πού έπαιζε μέ τον Coltrane (Central Park West ,The Night Has A Thousand Eyes, I Want To Talk About You)και δείχνει πόσο διαφορετική Τεχνική είχε απ´τον Mc Coy Tyner που τον διαδέχτηκε .

Δυό πανέμορφα Κομμάτια (που μάλιστα το εξαιρετικό Trance κλεινει τον Δίσκο)-Προσευχές για τον Παλιό Γνωστό που χάθηκε πρόωρα ειναι οι συνθέσεις -προσφορά τού 70χρονου Πιανίστα.

Welcome,Song Of Praise,Crescent,Living Space,Like Sonny(αφιερωμένο στον Sonny Rollins), Spiritual είναι οι λοιπές Συνθέσεις ,που ερμηνεύονται στον Χορταστικό αυτόν δίσκο.

Το μπάσο τού Finck και τά drums τού Baron προσδίδουν τήν απαραίτητη Δυναμική στήν Μουσική αυτήν Απόπειρα.

Και φυσικά ο Lovano ακολουθεί τά Χνάρια τού Coltrane,χωρίς όμως ποτέ να τον αντιγράφει,μιάς και ανήκει σέ εκείνους τού Μουσικούς,πού έχουν πλεον αποκτήσει μιά Βαθειά Γνώση τής Προσωπικής τους Τέχνης.
Η Παρουσία του αναβιώνει ,μέ Σημερινό τρόπο,τά οσα Μοναδικά δημιουργήθηκαν στην Δεκαετία τού 60 απο Εκείνον ..........

Δίσκος -Αφιέρωμα στον Coltrane,πού όμως έχει την δική του Αυτόνομη Δυναμική και αποτελεί μιά απο τίς Καλύτερες Κυκλοφορίες τής Χρονιάς(εκδόθηκε τον Ιούλιο τού 2009).
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
steve+kuhn+coltrane.jpg
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Από αποσπάσματα που έχω ακούσει από Coltrane εδώ και εκεί χωρίς να έχω εμπεδώσει και πολλά πράγματα (για το αν μπορεί να εμπεδώσει κανείς τον στροβιλισμό του ανεμοστρόβιλου από μέσα έχω πολλές επιφυλάξεις ακόμα και τώρα,συν το γεγονός ότι εάν ξαναπροσπαθήσω να ακούσω, είμαι σίγουρος ότι δεν θα καταφέρω να βάλω έστω και μια φανταστική παράγραφο στην σειρά).....σε αντίθεση με τον Miles Davis που νομίζω οτι σε παίρνει πολλές φορές απ το χέρι κάνοντάς σε να νοιώσεις ότι είσαι δικός του άνθρωπος...ίσως και απ το πρώτο άκουσμα...

Δεν ξέρω...το πρώτο άκουσμα που είχα από Coltrane με έβγαλε τελείως από τα νερά μου..

Το πιο πιθανό είναι να μου ρίχνει μια κατοσταρα στ αυτιά σε IQ...

ΥΓ...σορρυ για το off topic

Δεν με πειράζει όμως...να είμαι καλά θέλω και αν είναι να ρθει κάποια στιγμή θε να ρθει
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,804
Αθήνα
H πρώτη φορά που άκουσα Coltrane ήταν πριν 18 χρόνια στο σπίτι ενός συμφοιτητή μου στην Αγ. Παρασκευή (αφού είχαμε κατεβάσει...τα συνηθισμένα) ξημερώματα. Δεν θυμάμαι καν ποιό κομμάτι ήταν αλλά μου έκανε τεράστια εντύπωση αυτό που άκουσα.
Αυτό ήταν, the rest is History.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Το συμπαθέστατο περιοδικό Jazz&Jazz έχει στο τεύχος Οκτωβρίου τον συγκεκριμένο δίσκο ώς Επιλογή τού Μήνα.
Ευχάριστο να συμβαδίζουμε ως Μουσική Κατηγορία μέ μιά απο τίς πιό έντιμες απόπειρες τού Σημερινού Περιοδικού Μουσικού τύπου,στήν συγκεκριμένη επιλογή.
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Re: Απάντηση: Steve Kuhn -Mostly Coltrane

Το συμπαθέστατο περιοδικό Jazz&Jazz έχει στο τεύχος Οκτωβρίου τον συγκεκριμένο δίσκο ώς Επιλογή τού Μήνα.
Ευχάριστο να συμβαδίζουμε ως Μουσική Κατηγορία μέ μιά απο τίς πιό έντιμες απόπειρες τού Σημερινού Περιοδικού Μουσικού τύπου,στήν συγκεκριμένη επιλογή.

Σπύρο θα μου επιτρέψεις τη μικρή διόρθωση, το περιοδικό είναι "Jazz & Τζαζ". Και το κάνω διότι η σημειολογία του τίτλου ενισχύει την ελληνική τζαζ σκηνή...
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Απάντηση: Steve Kuhn -Mostly Coltrane

Σπύρο θα μου επιτρέψεις τη μικρή διόρθωση, το περιοδικό είναι "Jazz & Τζαζ". Και το κάνω διότι η σημειολογία του τίτλου ενισχύει την ελληνική τζαζ σκηνή...

Thanks Γιάννη.:grinning-smiley-043
Και έχεις δίκιο και γιά την ελληνική jazz σκηνή.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Τον ακούω τώρα με άριστες συνθήκες... διάθεση... στιγμή, όλα! :2thumb22sup:
Ο Lovano στο σαξόφωνο είναι συγκλονιστικός. Δεν τον ήξερα καν, :)D) τον άκουσα και με τον Yamashita στο kurdish dance που έγραψε ο Δημήτρης Ν, επίσης καταπληκτικός. Για γράψτε δυο κουβέντες...



ΥΣ. Ντοκ, άκουσε τον οπωσδήποτε -bye-
 
17 June 2006
14,350
Ο Lovano... Για γράψτε δυο κουβέντες...

Εχει μιά εντυπωσιακή σειρά δίσκων στη Blue Note.
Ο καλύτερος είναι το 'From The Soul', του 1991. Μέσα στα 3 ή 4 καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας που κυκλοφόρησε και, κατά τη γνώμη μου, μέσα στα 50 καλύτερα και πιο εμβληματικά από καταβολής τζάζ αβλεπί. Δίσκος που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη που θέλει να έχει κάποια σχέση με τη τζάζ, το 'From The Soul' είναι περίπου Θρυλικό, κάτι σαν σύγχρονο 'Kind of Blue'- Nαί, είναι τόσο καλό.
Μιά ματιά στο ρόστερ ίσως θα έφτανε: ο μακαρίτης Michel Petrucciani είναι στο πιάνο, ο Dave Holland στο μπάσο, ο Ed Blackwell στα ντράμς. Ο ίδιος ο Lovano πάντα είναι ένας παράφορος balladeer στο alto, μοντερνιστής, με τελείως δικό του ήχο και ένα φαινομενικά τεράστιο απόθεμα ιδεών και δεν τον έχω ακούσει να παίζει μέτρια ποτέ: εδώ όμως, είναι απλά εξαιρετικός.

albumcoverJoeLovano-FromTheSoul.jpg