Kατηγορία Grand Masters

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
oijf_5_jk.jpg



John Stetch: Heavens Of A Hundread Days (Justin Time - 2000)

John Stetch: Ukrainianism (Justin Time CD - 2001)

John Stetch Trio: Bruxin’ (Justin Time CD - 2005)


Καναδός πιανίστας με Ουκρανική καταγωγή. Περίπτωση μη κατατάξιμου σύγχρονου μουσικού από εκείνους που δεν χωράνε κάτω από ταμπέλες. Μπορεί να μη διαθέτει την πολύπλευρη ιδιοφυία που διακρίνει τύπους σαν τον Simon Nabatov, ανήκει όμως στους ‘ταχυδακτυλουργούς’ που το οπλοστάσιό τους έχει μιά τόσο υψηλού επιπέδου τεχνική κατάρτιση που μπορούν να κάνουν τα πάντα στο κλαβιέ. Το Ukrainianism είναι σόλο πιάνο - παίζει δύο ή τρείς παραδοσιακούς σκοπούς της Ουκρανίας που τους ξεχειλώνει και τους ‘περιποιείται’ καταλλήλως, μαζί με μερικές πολύ δυνατές δικές του συνθέσεις. Σε ολόκληρη τη διάρκεια του δίσκου, σου φέρνει στο νού σύγχρονη μετενσάρκωση του Φράντς Λίστ.

Το ‘Heavens Of A Hundred Days’ οφείλει τον τίτλο του σ ένα ποίημα του Ράϊνερ Μαρία Ρίλκε. Κουαρτέτο: πέραν του Stetch, συμπράττουν οι Bill McHenry (τενόρο σαξόφωνο), Ben Street (μπάσο) και Jeff Ballard (τύμπανα). Η μουσική που παίζουν θυμίζει μαίανδρο έτσι που κινείται μέσα σε μεγάλη ποικιλία ιδιωμάτων χωρίς να νιώθει ιδιαίτερα άνετη πουθενά. Αλλά τη διακρίνει ενεργητικότητα, ισχυρογνωμωσύνη και μιά ακατανίκητη παρόρμηση να μιλήσει. Στοιχεία που, μαζί με την εκπληκτική δεξιοτεχνία που τη διέπει δημιουργούν μία ένταση που ραγίζει τα τσιμέντα. Μουσική Οδύσσεια κανονική, ο δίσκος θυμίζει γκουρμέ γεύμα, πολύ πλούσιο για να το καταναλώσεις με τη μία.

Το Bruxin’ είναι piano trio. Stetch, Sean Smith (μπάσο), Rodney Green (τύμπανα). Συνεχίζει τις εκλεκτικές τροχιές του που χρωστάνε παντού και πουθενά αλλά εδώ φαίνεται να κουβαλάει πια μπόλικη τζάζ μέσα στα σπλάχνα του. Για την ακρίβεια είναι από τους δίσκους που σε κάνουν ευτυχισμένο που ακούς τζάζ: το γκρουπ συνδυάζει δημιουργικό ρίγος με μιά σχεδόν τρομαχτική αίσθηση αβίαστης άνεσης Η μουσική φαντασία τους ‘χτυπάει κόκκινα’. Ολα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω ισχύουν ενισχυμένα και εδώ - μόνο που έρχονται να προστεθούν δύο άκρως σαγηνευτικές Σπουδές πάνω σε μπαλάντες. Το μέλλον προβλέπεται λαμπρό.