Παρουσίαση : Pentax K-7

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Η αγάπη μου για την Pentax είναι δεδομένη, ενώ παράλληλα έχω κ το μικρόβιο της αναβάθμισης, ειδικά όταν εμφανίζετε ένα νέο προϊόν με χαρακτηριστικά που τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα.

Όταν λοιπόν έκανε την εμφάνισή της η Pentax K-7, ασχολήθηκα μαζί της για να διαπιστώσω τι επιπλέον κ τι διαφορετικό διαθέτει από την Κ20D που έχω.

Intro.jpg


Διαπίστωσα λοιπόν ότι η Κ-7 έχει ένα σώμα...μούρλια...! Είναι μικρότερη από την Κ20D κ είναι κατασκευή συνδυασμού σίδερου + μαγνησίου + αλουμινίου, για πιο στιβαρή κατασκευή, αλλά παράλληλα κ πιο ελαφριά. Το βασικότερο όμως είναι ότι το σώμα είναι πλήρως αδιάβροχο, με 77 σημεία ειδικά προστατευμένα, από το νερό κ την σκόνη.

WN-alloyshell.jpg


Εκτός από αυτά, στα χαρακτηριστικά της ήταν η δυνατότητα αποθήκευσης video στα 720p, πράγμα πολύ χρήσιμο, όχι για να αντικαταστήσει μια video-camera, αλλά για να υπάρχει διαθέσιμο όταν έχω μαζί μου μόνο την dslr μου. Επίσης, διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη στην πλάτη της, που φτάνει τις 3 ίντσες, αλλά κ με πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, δλδ 920.000 pixels. Ενώ μια ακόμα πολύ χρήσιμη προσθήκη είναι η θύρα hdmi που διαθέτει για να συνδέεται.

K7%20side1%20close%20WEB.jpg


Αυτά κ μόνο με οδήγησαν να μιλήσω με τον Πρόδρομο Γαλαίο στο κέντρο της Αθήνας, τον άνθρωπο που εμπιστεύομαι για τις αγορές μου, σε ότι αφορά τα φωτογραφικά είδη. Ήταν εποχή που ακόμα η Κ-7 δεν είχε έρθει στην Ελλάδα, αλλά ο Πρόδρομος γνώριζε καλά τα χαρακτηριστικά της κ κάναμε μια πολύ εποικοδομιτική κουβέντα, περιμένοντας την να έρθει στην Ελλάδα.

Όταν με το καλό έφτασε κ αφού το "άφησα" κ εγώ λίγο, να το ξανασκεφτώ, γιατί με ξέρω....αν μου μπει κάτι στο μυαλό, το πιο πιθανό είναι να το αγοράσω(όπως κ έκανα δλδ...), μίλησα εκ νέου με τον Πρόδρομο στα μέσα Ιουλίου κ αφού μου είπε ότι είχε κομμάτια στο μαγαζί του, αποφάσισα να πάω να την δω από κοντά....αυτό ήταν...έφυγα από εκεί με την Κ-7 στα χέρια μου !!

Αγόρασα λοιπόν την Κ-7 μαζί με τον νέο αδιάβροχο φακό 18-55, ο οποίος φακός μάλιστα, είναι σαφώς πιο στιβαρός από τον αντίστοιχο 18-55 που αντικατέστησε.

Πως κατέληξα να την αγοράσω θα μου πείτε τώρα...καταρχήν, στα χέρια μου ταίριαζε απόλυτα, πιο μαζεμένη σε διαστάσεις από την Κ20D μου, ελαφρώς καλύτερη μπαταρία σε διάρκεια, αλλά το βασικότερο, με πιο βολικά μενού χρήσης, όπως δλδ διαθέτει η Κ-m.

Παραπάνω λοιπόν δεν ήθελα για να την αγοράσω, το μόνο που έμενε ήταν να την "μάθω" καλά.

Σίγουρα αυτό δεν νομίζω ότι το έχω καταφέρει στο μέγιστο, άλλωστε η φωτογραφία είναι ένα χόμπι μου.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν τα επιμέρους νέα χαρακτηριστικά της, τα οποία πραγματικά απογειώνουν, ακόμα κ τις δικές μου μέτριες φωτογραφίες.

Εν ολίγοις έχει :
  • Οπτικό σκόπευτρο που καλύπτει το 100% της εικόνας, αν κ με μικρότερη μεγένθυση, 0,92 αντί για 0,95.
  • Απίστευτα γρήγορο κλείστρο (30 - 1/8000 δευτερόλεπτο).
  • 77 σημεία φωτομέτρησης.
  • 11 σημεία εστίασης.
  • Βοηθητική πράσινη λυχνία για το AF.
    WN-illuminator.jpg
  • iso 100-6400.
  • 14.6 mp.
  • 5.2 / δευτερόλεπτο καρέ με μέγιστη αποθήκευση τα 40 καρέ σε jpeg ή τα 15 καρέ σε RAW ή τα 14 καρέ σε DNG.
  • Νέος μηχανισμός απομάκρυνσης της σκόνης, που την χρήση υπερηχητικής ταχύτητας μετακινεί ένα φίλτρο μπροστά από τον αισθητήρα CMOS.
  • Live View.
  • Νέος μηχανισμό σταθεροποίησης SR.
  • Video σε ανάλυση 1280*720 (16:9) ή 1536*1024 (3:2) @ 30 fps
  • 3" lcd οθόνη με 921.000 pixels.
  • HDR δυνατότητα, όπου αφού πρώτα πάρει τρία καρέ με διαφορετικές ρυθμίσεις, σε ότι αφορά φωτεινότητα κ.α., τα ενώνει κ αποθηκεύει ένα καρέ.
  • 16 ψηφιακά φίλτρα.
  • Δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικού μικρόφωνου.
  • Βάρος : 754 γραμμάρια με μπαταρία & κάρτα μνήμης.
  • Διαστάσεις : 13,1 * 9,7 * 7,3 εκατοστά.
  • κ.α.
Αφού έφτασα σπίτι, πρώτη μου δουλειά ήταν να φορτίσω την μπαταρία της, έτσι ώστε να είναι έτοιμη για χρήση πολύ κ πολλά πειράματα...η "βόλτα" μου στα μενού της αμέσως μου έφερε στο μυαλό τα μενού της μικρής Pentax K-m, που κατ'εμέ, είναι πολύ βολικά στην παραμετροποίησή τους κ την καθημερινή χρήσης τους, ενώ "μιλούν" κ Ελληνικά.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ότι η φωτογραφική διαθέτει αισθητήρα για να καταλαβαίνει αν η μηχανή βρίσκεται σε οριζόντια ή πλάγια θέση, έτσι ώστε να "γυρνά" αντίστοιχα όλες τις πληροφορίες στην πίσω οθόνη της ! Με τον ίδιο αισθητήρα η μηχανή μπορεί κ δείχνει επίσης στο σκόπευτρο, αλλά κ στην πάνω φωτιζόμενη οθόνη, αν το καρέ που ετοιμαζόμαστε να τραβήξουμε είναι σωστά "τοποθετημένο", σύμφωνα πάντα με τον ορίζοντα ! Υπάρχει δε η δυνατότητα η μηχανή να προβαίνει αυτόματα σε διόρθωση εκείνων των καρέ που είναι "στραβά", αν βέβαια επιλέξει ο χρήστης την ανάλογη επιλογή από τα μενού.

Από εκεί κ πέρα, το σκόπευτρο της είναι πολύ χρηστικό, εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που θέλω, μεγάλο, ευκρινές, με την γνωστή κόκκινη κουκίδα στο σημείο που εστιάζει, σε ένα από τα 11 διαθέσιμα δλδ.

vfview.jpg


Συνεχίζοντας το ψάξιμο πάνω της, αλλά κ στα μενού της, η μηχανή διαθέτει μερικά επιπλέον σκληρά κουμπία σε σχέση με την Κ20D, δλδ κουμπία επιλογής iso, live view, πληροφοριών του προς λήψη καρέ, αλλά κ ένα λιγότερο κουμπί, όπου μπορώ να επιλέγω χωρίς το κουμπί Fn (function) της Κ20D, τα διαφορετικά καρέ, την ισορροπία λευκού, το είδος χρωμάτων κ τέλος, την λειτουργία του φλας.

Σε όλα τα υπόλοιπα σημεία είναι περίπου ίδια με την Κ20D, είναι εξίσου βολική στην χρήση, μπορείς κ μαθαίνεις πανεύκολα που βρίσκεται το κάθε κουμπί στην πλάτη της ή στα πλαϊνά της, είναι εν ολίγοις μια μηχανή που σίγουρα την ευχαριστιέμαι κάθε στιγμή που την χρησιμοποιώ.

Η χρήση που της έκανα σε 3 ταξίδια από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, σε Ρώμη, Δουβλίνο & Αστυπάλαια, μπορούν να είμαι σίγουρος σε ένα πράγμα. Το μενού που διαθέτει είναι τόσο εύκολο, όπως έχω ήδη αναφέρει παραπάνω πολλές φορές, που με το πάτημα 1-2 πλήκτρων, μπορούσα κ άλλαζα ταχύτατα ότι ήθελα. Τι εννοώ ;

Πατώντας οποιαδήποτε στιγμή το κουμπί INFO, ανάβει η οθόνη της κ δείχνει :

CameraRear.jpg


ενώ πατώντας το άλλη μία φορά, τότε εμφανίζει ένα υπομενού με μικρά εικονίδια κ μπορώ να επιλέξω γρήγορα όλες τις διαφορετικές επιλογές στα :
  • iso
  • πρόγραμμα
  • διόρθωση υπερφώτισης
  • αντιστάθμιση σκιάς
  • ομαδοποίηση
  • ψηφιακό φίλτρο
  • HDR
  • είδος αρχείου αποθήκευσης
  • megapixels
  • ποιότητα αρχείου jpeg
  • σταθεροποίηση
Τι άλλο μπορεί να θέλει ένας χρήστης ;

Προσωπικά θεωρώ ότι έκανα μία πολύ καλή επιλογή, είναι μια μηχανή εξοπλισμένη σαν αστακός, σχετικά μικρή σε μέγεθος & ελαφριά σε βάρος και πανεύκολη στην χρήση.

Παρακάτω θα δείτε δίπλα-δίπλα τις μηχανές μου :

attachment.php


Κ καλύτερα :
Compare.jpg



Πληροφορίες θα βρείτε σε πάρα πολλά σημεία στο διαδίκτυο, όπως http://www.pentax.co.uk/en/product/17531/body/overview/Photo_Digital_SLR.html
http://www.dpreview.com/previews/pentaxk7/
http://salkofot.gr/PentaxDSLR/K7/K7_main.htm
http://theonlinephotographer.typepa...ographer/2009/09/pentax-k7-review-part-i.html
http://www.imaging-resource.com/PRODS/K7/K7A.HTM
http://pentaxk-7.blogspot.com/ ,

αλλά και θέματα στο φόρουμ μας, όπως :
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=48264
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=44729
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Ο 16-45 είναι καλός φακός. Και λιγάκι πιο ευρυγώνιος. Βέβαια για λύση ενός μόνο φακού, θα λείψει το τελε άκρο των 70mm.
 

vagmak

Established Member
19 August 2009
235
Pentax K7

Γειά σας.
Ειμαι κάτοχος μιας Νικον D80 & σκεφτομαι την Pentax K7 σαν αλλαγή, (αναβάθμιση), αλλα και για λόγους συμπάθειας!
Αξίζει η αγορά τις συγκεκριμένης μηχανής ή να αναβαθμίσω τον υπάρχων φακό της d80 που εχω (sigma 28-105mm αναλογικός f3,5 - εαν θυμάμαι καλά), σε κάτι ποιοτικό.
Για την Κ7 εχουν ακουστεί πολύ καλά λόγια!
Ευχαριστώ.
 

stgeo

AVClub Enthusiast
20 January 2008
1,136
Re: Pentax K7

Απο ψαξιμο στο νετ , αφου κι'εγω τρεφω συμπαθεια απο πολυ παλια σε Πενταξ αλλα και Νικον , νομιζω πως η Κ7 ειναι παρα πολυ καλο σωμα αλλα υστερει καπως στον αισθητηρα και δεν τα παει τοσο καλα με λιγο φως.
Περιμενε το νεο μοντελο που λεγεται πως θα ειναι μια Κ7 με πολυ καλο αισθητηρα , πραγμα πολυ πιθανο αν κρινουμε απο την Κ-χ αλλα και απο την Κ-r στην πρωτη της παρουσιαση.
Κατι τετοιο περιμενω κι'εγω αλλωστε .
 

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
14,818
Αθήνα με απόσπαση.
Απάντηση: Pentax K7

Εάν αλλάξεις τον φακό που ήδη έχεις θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα.
Τώρα εάν η K7 ακολουθήσει την πολιτική της Κ20D, λίγο πριν καταργηθεί ως μοντέλο θα πωλείται πολύ φθηνά απο τις αλυσίδες καταστημάτων.
Αν θυμάμαι καλά έφτασε τα 300 (?) με τον standard 18-55, κάποια παιδιά απο το φόρουμ την πήραν τότε.
Ίσως αξίζει να περιμένεις...
 

stgeo

AVClub Enthusiast
20 January 2008
1,136
Re: Pentax K7

399 την ειχαν παρει τα παιδια την Κ20 , τρομερη ευκαιρια για τετοια μηχανη.
Αν εχεις την διαθεση να περιμενεις τον αντικαταστατη της Κ7 μονο κερδισμενος μπορεις να βγεις , ειτε παιρνοντας καλυτερη μηχανη ειτε σε σκοτωμενη τιμη την Κ7.
Παντως εχω την εντυπωση πως τα τελευταια μοντελα ολων των εταιριων ειναι καταπληκτικα πλεον και δεν ξερω αν εχουν αδυνατα σημεια αναλογα με την κατηγορια τους βεβαια.Αυτο με κανει να το σκεφτομαι λιγο με την Κ7 , αν δλδ αξιζει να αναβαθμισουμε σε αυτη απο την d80 εσυ & Κ200d εγω η να περιμενουμε λιγο ακομα ωστε να παρουμε μια πιθανη Κ-χ της μεσαιας κατηγοριας που πολυ θα μου αρεσε σαν ιδεα..

Παντως αυτο που λεει ο Βασιλης ειναι το σκεφτεσαι πολυ..
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Pentax K7

Και γιατί να ψάξουμε στο Δίκτυο όταν εδώ στο δικό μας φόρουμ έγινε πολύ αναλυτική παρουσίαση της συγκεκριμένης μηχανής; Πατούμε το κουμπάκι αναζήτηση, βάζουμε το PENTAX K7 και μας δίνει το παρακάτω και 2-3 ακόμη θέματα.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=49124&highlight=PENTAX+K7
 

stgeo

AVClub Enthusiast
20 January 2008
1,136
Re: Pentax K7

Και γιατί να ψάξουμε στο Δίκτυο όταν εδώ στο δικό μας φόρουμ έγινε πολύ αναλυτική παρουσίαση της συγκεκριμένης μηχανής; Πατούμε το κουμπάκι αναζήτηση, βάζουμε το PENTAX K7 και μας δίνει το παρακάτω και 2-3 ακόμη θέματα.

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=49124&highlight=PENTAX+K7

:a0210: Πολυ σωστα , μαλιστα δεν το ειχα δει και θα το διαβασω με πολυ ενδιαφερον.
 

vagmak

Established Member
19 August 2009
235
Re: Pentax K7

Στην αναμονή λοιπόν για την διάδοχο της Κ7 & μάλλον για αναβάθμιση της Nikon σε φακούς.
-bye-