Το καινούριο μου DAC.

Στέλιος Π.

Supreme Member
Οπως ειχα πει σε ενα αλλο thread, εψαχνα ενα project για το καλοκαιρι.
Κατεληξα λοιπον στα εξης:

Ηχεια : BIB με Fostex FE126e (ζηλεψα τον Jimazz) (περιμενω τα μεγαφωνα)

Ενισχυτης : Gainclone με LM3875 (ευχαριστω πολυ φιλε Morfea για την προταση) (τωρα που τελειωσε το DAC ειναι το επομενο σταδιο για κατασκευη)

DAC : Ενα φτηνο, αυτο που προτεινει και ο crazy Polish guy, kαι εχει γραψει και τοσα καλα λογια ο φιλος Supersonic

Οι παραγγελιες εγιναν, και το DAC εφτασε πρωτο.

Μιας και ηταν ετοιμο (assembled) το μονο που επρεπε να κανω ηταν να φτιαξω το κουτι και να κανω και μερικες αλλαγες στις εξοδους για να “βολεψουν” αυτο που θελω να κανω.

Θa ξεκινησω με τις αλλαγες.

Για αρχη αλλαξα τα RCA που ερχονται απο τη μαμα του. Δεν εβαλα κατι φοβερo αλλα ειναι σιγουρα καλυτερα απο αυτα που ειχε πριν.

Θελω επισης τα παντα (σχεδον) σε αυτο το πονημα να ειναι φτιαγμενα απο τα χερακια μου.
Συναντησα μια δυσκολια να βρω RCA 75 Ohm για σασι στην Ελλαδα και βαριομουνα να παραγγειλω απ'εξω.
Οποτε εβαλα παραλληλα, στο RCA του DAC, ομοαξονικο καλωδιο και BNC (που ειναι και true 75 Ohm connector, γιατι για τα RCA εχω τις επιφυλαξεις μου γενικα).

i96666_img-0092.jpg

96666_img-0092.jpg.html

Το καλωδιο φυσικα, ειναι και αυτο DIY, πως σας φαινεται?

Στο PC θα “κουμπωσει” με RCA-->BNC adaptor

i96665_img-0104.jpg

Re: Το καινοουριο μου DAC.

Στο κουτι τωρα...
Γενικα “ζοριστηκα” να αποφασισω το υλικο, ηθελα επισης να φαινεται και λιγο “μπανικο”.
Οι επιλογες μου λοιπον ηταν αναμεσα σε αλουμινιο και plexy glass.
Μια μερα επεσε το ματι μου σε κατι ψυκτρες που ειχα στο σπιτι (παλι ας ειναι καλα η δουλια...).
Αποφασισα λοιπον να κοψω την ψυκτρα στη μεση για να τη βαλω στα πλαινα και το υπολοιπο να ειναι plexy glass (δεν ειχα ποτε ξανα δουλεψει με plexy οποτε ειχε και εχτρα ενδιαφερον...)
Πηρα και ενα vandal switch για τη “μοστρα”

Και voila...!

i96664_img-0087.jpg

i96667_img-0096.jpg

i96668_img-0098.jpg

Last edited:

Το τελικο κοστος ειναι...

55 euro το DAC (με τα μεταφορικα)

7 euro το plexy glass

15 euro vandal switch, BNC και RCA για σασι, θερμοσυστελομενο.

Ολα τα υπολοιπα τα ειχα απο καπου...

Total...: σκαρτα 80 euro...

Δεν ειναι και ασχημα...

i96673_img-0105.jpg

είσαι καλλιτέχνης...
μπραβο

πως λαλούν τα 80 ευρά σου πες μας !

Καταπληκτική εμφάνιση :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Σας ευχαριστω ολους!

Αλλα επειδη οταν εχεις καινουριο παιχνιδι σε τρωει ο κ@λ@ς σου (εμενα τουλαχιστον) δεν αντεξα, πηρα ενα απλο RCA και ενα BNC F για σασι και εφτιαξα ενα καλωδιο, να το ακουσω τουλαχιστον με το CDP...

i96674_img-0107.jpg

Συγνωμη για τη θολουρα αλλα η μηχανη δεν εκανε focus με τιποτα...

Ο ηχος...

Λοιπον δεν εχω καμια μεγαλη εμπειρια, ουτε και πολλα ακουσματα μηχανηματων.
Το CDP μου ειναι ενα ταπεινο Philips CDR-775, το οποιο δεν πολυχρησιμοποιω γιατι εβαλα PC και στο σαλονι με μια εξισου ταπεινη FCA-202 της Behringer.
Δεν ξερω επισης τιποτα για τις ορολογιες οπως ανοιγμα σκηνης κλπ.
Αντιλαμβανομαι μονο συναισθηματικα αν μου αρεσει ο ηχος που βγαινει απο ενα μηχανημα.

i96676_img-0110.jpg

i96675_img-0109.jpg

Και εχω να πω οτι αναστησα το CD!!! :BDGBGDB55:

Ολα ξαφνικα εγιναν πιο "ζωντανα" σαν να γεμισε το δωματιο χρωματα (δεν εχω παρει LSD... lol )
Εμενα λοιπον μου αρεσει!!! Πολυ!!!

Υ.Γ. Και τα interconnect στο κυριως ειναι DIY TNT Piano 6/1 με IBM token ring cat 6 :BDGBGDB55:

Υ.Γ.2 Φυσικα οποιος θελει να το δοκιμασουμε και με οποιοδηποτε αλλο μηχανημα φυσικα και ειναι πολυ ευκολο. Οχι για την κοντρα, για να πιουμε καμια μπυρα ή καμια παγωμενη τσικουδια (του πατερα) πιο πολυ. :ernaehrung004:

Συγχαρητηρια και απο εμενα

Φαινεται δουλεια με μερακι και ενδιαφερον

Ο ηχος...

:

άντε και μας έσκασες...-bye-

Αυτό μετράει: να αρέσει σε σένα.
Το κινεζάκι είναι μάνα...
Γιά την ώρα εγώ το έχω στην άκρη λόγω βουβαλιού, αλλά το φθινόπωρο θα προχωρήσω στο χέριασμά του...

Ο ηχος...

Λοιπον δεν εχω καμια μεγαλη εμπειρια, ουτε και πολλα ακουσματα μηχανηματων.
Το CDP μου ειναι ενα ταπεινο Philips CDR-775, το οποιο δεν πολυχρησιμοποιω γιατι εβαλα PC και στο σαλονι με μια εξισου ταπεινη FCA-202 της Behringer.
Δεν ξερω επισης τιποτα για τις ορολογιες οπως ανοιγμα σκηνης κλπ.
Αντιλαμβανομαι μονο συναισθηματικα αν μου αρεσει ο ηχος που βγαινει απο ενα μηχανημα.

i96676_img-0110.jpg

i96675_img-0109.jpg

Ολα ξαφνικα εγιναν πιο "ζωντανα" σαν να γεμισε το δωματιο χρωματα (δεν εχω παρει LSD... lol )
Εμενα λοιπον μου αρεσει!!! Πολυ!!!

Υ.Γ. Και τα interconnect στο κυριως ειναι DIY TNT Piano 6/1 με IBM token ring cat 6 :BDGBGDB55:

Υ.Γ.2 Φυσικα οποιος θελει να το δοκιμασουμε και με οποιοδηποτε αλλο μηχανημα φυσικα και ειναι πολυ ευκολο. Οχι για την κοντρα, για να πιουμε καμια μπυρα ή καμια παγωμενη τσικουδια (του πατερα) πιο πολυ. :ernaehrung004:

Μπορεις να δωσεις πληροφοριες για τα
TNT Piano 6/1 με IBM token ring cat 6 :operator:

άντε και μας έσκασες...-bye-

Αυτό μετράει: να αρέσει σε σένα.
Το κινεζάκι είναι μάνα...
Γιά την ώρα εγώ το έχω στην άκρη λόγω βουβαλιού, αλλά το φθινόπωρο θα προχωρήσω στο χέριασμά του...

Αφου λεω να παραγγειλω αλλο ενα, να αφησω αυτο με το CD και να φτιαξω αλλο για το γραφειο.
Το χεριασμα και εγω το σκεφτομαι απο Φθινοπωρο, θα εχει πλακα. :BDGBGDB55:

Μπορεις να δωσεις πληροφοριες για τα
TNT Piano 6/1 με IBM token ring cat 6 :operator:

Φυσικα φιλε Γιωργο, κοιτα εδω

Και αν τελικα αποφασισεις να το φτιαξεις, θα σου πω απο που να πας να παρεις, εγω ζοριστηκα λιγο μεχρι να βρω γιατι δεν χρησιμοποιειται πια. Και το κοστος του ειναι αστειο.

Αφου λεω να παραγγειλω αλλο ενα, να αφησω αυτο με το CD και να φτιαξω αλλο για το γραφειο.
Το χεριασμα και εγω το σκεφτομαι απο Φθινοπωρο, θα εχει πλακα. :BDGBGDB55:

Φυσικα φιλε Γιωργο, κοιτα εδω

Και αν τελικα αποφασισεις να το φτιαξεις, θα σου πω απο που να πας να παρεις, εγω ζοριστηκα λιγο μεχρι να βρω γιατι δεν χρησιμοποιειται πια. Και το κοστος του ειναι αστειο.

Με ενδιαφερει για πες απο που το περνουμε

Το εχεις συγκρινει με αλλο interconnect?

Με ενδιαφερει για πες απο που το περνουμε

Το εχεις συγκρινει με αλλο interconnect?

Το καλωδιο το βρηκα τελικα στο Δημουλα

Δημουλας Ειδικα Καλωδια ΑΕ
Λενορμαν 100 (εχει και στη Θεσσαλονικη για οποιον ενδιαφερεται)
2105157610

Δυστυχως το site ειναι down σημερα για να σου δειξω ακριβως αυτο που πηρα, αλλα αν θυμαμαι καλα τελικα ειχα παει και το ειχα ζητησει ακριβως ετσι:
IBM Token Ring cat. 6 (περιπου 1 euro το μετρο...:BDGBGDB55:)

Οσο για αλλα interconnect, οχι δεν τα εχω συγκρινει με αλλα γιατι δεν εχουν πεσει ποτε αλλα στα χερια μου (οι φιλοι μου δεν ασχολουνται καθολου με ολα αυτα), αυτα που ειχα πριν ηταν πολυ απλα οποτε δεν μετρανε.
Εχω και ενα θεματακι με τις τιμες καποιων interconnect... οποτε... καταλαβαινεις...

Παντως απο εχθες, με το χυμα adaptorακι που εφτιαξα, ακουω συνεχεια απο το CD...

Να δω μηπως εκανα λαθος με τα αρχικα μου συμπερασματα

Eβαλα διαφορα ειδη μουσικης, Joy Division, Federico Aubelle, Jimi Hendrix, Massive Attack, Mano Negra, Pink Floyd, Eloy, Peppers, Yardbirds, Cream, Prodigy, Paco de Lucia...

Κυριως δουλιες που εχω ακουσει αρκετα, σε ολα εγινε το ιδιο... πιο "ζωντανα" με πιο "διακριτες" καποιες λεπτομερειες.
Ειδικα σε καποια κομματια ηταν σαν να το ακουγα πρωτη φορα, ακουγα οργανα σε σημεια των κομματιων που δεν τα ειχα ξανα ακουσει (ή τουλαχιστον δεν τους ειχα δωσει σημασια... δεν ξερω...)

Ισως και να ειναι placebo, πολυ πιθανο, αλλα οτι και να ειναι εμενα μου αρεσει.
Ανυπομονω να δω τι θα γινει οταν τελειωσει και ο Gainclone και τα BIB με τα Fostex και τα βαλω στο PC, πως θα ακουγεται....

Έχω και εγώ παραλάβει πρόσφατα το ίδιο DAC, αφού παρακινήθηκα από το γνωστό site (lampizator). Κάνοντας βελτιώσεις, το σύγκρινα (Α/Β) με το ενσωματωμένο DAC στο CDP μου Marantz CD 67 SE (για να έχω μια άμεση αναφορά). Λοιπόν:
Στην αρχική του κατάσταση (με NE5532 στην έξοδό του) είναι χειρότερο από το
DAC του Marantz.
Αλλάζοντας το ΝΕ5532 με ΒΒ 2604 που είχα πρόχειρο, βελτιώθηκε αισθητά αλλά ακόμα είναι χειρότερο από το Marantz (πιο σκληρός ήχος, έως λίγο ενοχλητικός μπορώ να πω σε μεγάλες εντάσεις )
Παρακάμπτοντας τελείως τον τελεστικό, ήχος πιο καθαρός, λίγο άτονος, ακόμα προτιμώ το Marantz.
Αλλάζοντας όλους τους ηλεκτρολυτικούς με OSCON, έφυγε τελείως κάποιο φύσημα που είχε εμφανιστεί όταν παρέκαμψα τους τελεστικούς, κατά τα άλλα μου φάνηκε λίγο πολύ το ίδιο με πριν.
Και τελικά, ψιλοαπογοητευμένος και χωρίς να περιμένω και πολλά έβαλα ένα buffer cathode follower με λάμπα 6Ν6P στην έξοδο του DAC. Και εγένετο το θαύμα!
Το τελευταίο το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι πια σίγουρα καλύτερο από πριν (και από το Marantz) σε άνεση, στερεοφωνική εικόνα και πολύ ξεκούραστος ήχος που δεν σε αφήνει να τον κλείσεις εύκολα. Τώρα είμαι σε φάση που θα το βάλω σε κουτί, αφού ρυθμίσω κάποιες λεπτομέρειες (είναι καλύτερο ακόμα και πρόχειρα φτιαγμένο, ένα μάτσο καλώδια στο πάτωμα και τάσεις που δεν είναι ΠΟΥΘΕΝΑ όπως θα έπρεπε, δηλαδή στο περίπου, και όμως ΕΣΒΗΣΕ κυριολεκτικά το τρέχον CDP μου).
Οποιος έχει αυτό το DAC, αξίζει να το προσπαθήσει για λάμπα, δεν είναι τόσο δύσκολο ακόμα και αν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.
-bye-

ποιό κύκλωμα έκανες?
του Λουκά Φίκου...?