Πως ελέγχεται ένα SUB?

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Δεν είμαι σίγουρος αν το sub μου λειτουργεί κανονικά.

Ξέρει κανείς ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ελέγχου ορθής λειτουργίας ενός τέτοιου ηχείου; (εκτός από το ... αυτί)

Θέλω να αποφύγω να το πάω κάπου και να το αφήσω, να το ανοίξουν (ή και όχι...), να το σημαδέψουν ή και να το χαλάσουν και στο τέλος να μου πουν πως είναι οκ επειδή κινείται το μεγάφωνο και βγάζει χαμηλές συχνότητες. Εμένα με ενδιαφέρει να μάθω αν είναι σωστό.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!
 

NikosWolfman

Established Member
2 June 2009
224
Αθήνα
Καλο θα ήταν να μας πεις ποιό SUB έχεις & και αν το έχεις για να βλέπεις μόνο έργα οπου θα πρέπει να ρυθμίσεις τα LFE του ενισχυτή όπως και το Crossover του SUB ή και για να ακους μουσική οπου θα πρέπει να ρυθμίσεις με το αυτί και την φάση του SUB.Τέλος η θέση του ελπίζω να είναι η καταλληλη οπου το έχεις και αυτη βρίσκεται μονο με το αυτί διότι ο καθε χώρος ειναι διαφορετικός (συνήθως τοποθετείτε μπροστά και ενδιάμεσα απο τα κύρια ηχεία ποτέ ομως στην μεση οποιονδήποτε πλευρών).
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, ακριβώς;

Ένα ηλεκτροδυναμικό ηχείο, όπως είναι το sub, αν έχει κάποιο πρόβλημα από το μεγάφωνό του ή δεν θα παίζει καθόλου ή θα παράγει μηχανικούς ήχους (π.χ. κροτάλισμα) κατά την λειτουργία του. Αν το πρόβλημα βρίσκεται στον ενισχυτή, ή δεν θα λειτουργεί καθόλου πάλι ή θα ακούγεται κάποιο βουητό, συνεχές ή ακανόνιστο, κατά την λειτουργία.

Μπουμπουνιστός ήχος δεν σημαίνει προβληματικό sub, έχει να κάνει με τη σχεδίασή του, την τοποθέτηση στο χώρο και τη ρύθμισή του...
 

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Δεν το χρησιμοποιώ καθολου συχνά επειδή δε νοιώθω να μου προσφέρει κάτι στον ήχο για μουσική... Ταινίες δεν βλέπω ποτέ.

Εχει 2 8ιντσα και επειδή δεν μπορώ να τα δω σκέφτομαι μήπως είναι κάπου σκισμένα. Βέβαια ο χώρος είναι μεγάλος.. και η αλήθεια είναι πως με pink floyd βινύλιο (στο κομμάτι με τους χτύπους της καρδιάς) έκανε σεισμό, αλλά θα ήθελα κάτι αντίστοιχο και στα υπόλοιπα ακούσματα (κυρίως ράδιο) και γι'αυτό προβληματίζομαι....

μήπως να πάω σε 12άρι????
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Βρες από κάπου ένα sweep 200-20 Ηz για να τσεκάρεις πόσο χαμηλά κατεβαίνει το sub σου και τσέκαρε μήπως δεν έχεις σωστά ρυθμισμένη την αποκοπή και την φάση... Υπάρχουν και γι' αυτά σήματα ελέγχου, αν έχεις κανένα THX DVD, τα συμπεριλαμβάνει.
 

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Ευχαριστώ και πάλι!

οι ρυθμίσεις πρέπει να είναι σωστές,

dvd δεν έχω, υπάρχει κάτι σχετικό στα windows?
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Νοίκιασε κάποιο Star Wars και πήγαινε από το μενού στην επιλογή THX Optimizer -> Audio. Μεταξύ των σημάτων, συμπεριλαμβάνεται sweep και έλεγχος φάσης, έχει και οδηγίες επί της οθόνης, στα Αγγλικά, για το τι πρέπει να κάνεις.