Εθελούσια Σκλαβιά

17 June 2006
14,350
41J44P15ZDL._SS500_.jpg


Ο Rahsaan είναι από τα πολύ αγαπημένα μου φετίχ: μέσα στους 10 που θα μπορούσα να ακούω για πάντα. Φταίει το γεγονός πως αυτός με μύησε στην τζάζ: με τον Coltrane είχα μία ‘μετωπική’ στα μικράτα μου, τον προσπέρασα, τον εκτίμησα πολύ αργότερα.
Ο Rahsaan όμως ήταν το κάτι άλλο: η μουσική του ήταν τζάζ αλλά μόνο κατ’ όνομα: κολυμπούσε μέσα στα blues, σ ένα αμνιακό υγρό γεμάτο από gospel, soul, pop και μπόλικη λάσπη από το Δέλτα του Μισσισιπή. Ο τύπος είχε βγεί μέσα από τα R&B κωλάδικα του Νότου. Επαιζε και έκοβες το χέρι σου πως πάνω από τον ώμο του είχαν μαζευτεί όλοι οι Αγιοι και έψελναν μαζί του. Ο Lester Young και ο Coleman Hawkins, ο Leadbelly και ο Muddy Waters.
Το Volunteered Slavery δεν είναι ο καλύτερος δίσκος του Roland Kirk. Είναι όμως αυτός που εγώ του έχω τη μεγαλύτερη αδυναμία. Αποθανατίζει τον Rahsaan σε φάση flower-power: κάτι οικουμενικές παρλάτες διάσπαρτες εδώ κι εκεί, Αράπης σε mood Παιδιού των Λουλουδιών. Aλλά η μουσική που ντύνει αυτό τον εκκεντρικό κορδακισμό είναι, απλά, το κάτι άλλο. Στο ομότιτλο κομμάτι, ο Rahsaan μόνος του ακούγεται σαν ολόκληρη ορχήστρα από πνευστά: παίζει άλτο, τενόρο, φλάουτο, strich και manzello, συχνά όλα μαζί ταυτόχρονα. Κρουστά μαζί μ ένα Κυκλώπειο μπάσο δίνουν στο τέρας το βηματισμό του. Συχνά παρεκτρέπονται, σαν να ακούς στον πάνω όροφο να μετακινούν βαρειά έπιπλα. Τα πνευστά εισάγουν το δεύτερο θέμα που αρχίζει να ξεδιπλώνεται σαν πολύχρωμος Αυτοκρατορικός Δράκος σε Κινέζικο πανηγύρι. Σφαδάζει και φιδοσέρνεται, Υψηλή καλλιτεχνία χέρι χέρι με το βούρκο και τη χαμέρπεια, τη μια στιγμή τραγουδάει πάνω στην κόψη του ξυραφιού, την επόμενη ξεχνάει το χίππικο πασιφισμό και ουρλιάζει στο φεγγάρι σαν αδέσποτο σκυλί. Κάτι κύμβαλα μαζεύουν σύννεφα στον ορίζοντα και μέχρι να το καταλάβεις σκάει πάνω σου το θέμα του Hey Jude σαν παλιρροϊκό κύμα και σε παρασέρνει. Ποτέ δεν το έχεις ξανακούσει έτσι, με τόσο άπλετα φωτισμένη την εσωτερική του αρχιτεκτονική, καθώς ο Kirk το εξαπολύει καταπάνω σου σαν εμμηνόρροια δοξαστική και ταυτόχρονα το αναλύει στα εξ ών συνετέθη.
5 studio tracks + 5 live για να παραγεμίσουν το άλμπουμ και να το φέρουν σε μια ‘αποδεκτή’ χρονική διάρκεια. Ανάμεσα στα ‘ζωντανά’ περιλαμβάνεται το A Tribute To John Coltrane: ο καλύτερος φόρος τιμής στον εκλιπόντα που εγώ προσωπικά είχα την τύχη να ακούσω ποτέ.
 

caerbannog

Established Member
7 May 2008
290
Αυτός αποτελούσε το καλύτερο ζωντανό tribute στον Coltrane μέχρι που η αρρώστια και η self induced παράνοια τον έριξαν στο καναβάτσο.Τα περιγράφει γλαφυρά ο φίλος του ο Burdon στην αυτοβιογραφία του.Στη μουσική του νομίζω ότι δεν ανιχνεύoνται παρά αμυδρά τα αντισώματα του Bird, του Dizzy ή του Trane.Είναι χαρακτηριστικό και πολύ ενδιαφέρον ότι μέσα από τον παραδοσιακό νότιο - bluesy τόνο του (και το υβρίδιο με τη soul και την ψυχεδέλεια) οι συνθέσεις του ταξιδεύουν προς το funk - κάτι αντίστοιχο συνέβη τότε και με τις ηχογραφήσεις του Yusef Lateef - μέχρι που συναντήθηκαν με το Sly Stone:afro:.Ήταν δύσκολο να μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει και έτσι άφησε λίγες (σε συνολική διάρκεια) ηχογραφήσεις. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να πει όσα ήθελε και μπορούσε (ποιος μεγάλος το κατάφερε άλλωστε;). Ευτυχώς δεν κατάντησε Donald Byrd...
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,022
Αιγάλεω
41J44P15ZDL._SS500_.jpg

Το ανέσυρα λόγω του τίτλου, του τόσο ταιριαστού με τα τεκταινόμενα των Ημερών.
Ακουγα και "ανέλυα", έφτιαχνα μάλιστα και τις φράσεις που με ενθουσιασμό θα ξεφούρνιζα, να περιγράφουν την πολυχρωμία, το πάθος, το "φεύγα", τη μουσική λάβα, το γκρούβ, τα blues κλπ.
Ξαναδιαβάζοντας την παρουσίαση του καλού μου φίλου Κώστα, διαπίστωσα πως ήδη τα είχε πει ΟΛΑ και καλύτερα-ως συνήθως- αλλά και με σπάνια ακρίβεια :ernaehrung004:.
Οπότε τι μένει να πώ; Διαβάστε ξανά το πρώτο ποστ και μετά πάρτε το δίσκο, να χαρείτε...! :worshippy:

Tι ΔΙΣΚΑΡΑ Θεέ μου!!
 

Νότης

AVClub Enthusiast
14 October 2009
731
Αιγάλεω
:worshippy:
Είμαι (ακόμα) με 5 δίσκους του υπέροχου R.R. Kirk, συν τον παρουσιαζόμενο, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω ότι ξεπέρασα αυτόν που με εισήγαγε στη μουσική του.

rolandkirkthereturnofth.jpg


Όμως με την ευκαιρία της παρουσίασης, αλλά και τον ενθουσιασμό του Κούνελου
θα τον επαναξιολογήσω.