Upsampler στο Foobar2000 - μια αποψη!

antid0t

Senior Member
17 January 2007
546
Αθηνα
Καλησπερα σε ολους,

Πολυ λογος για DACs και upsampling και ολα τα σχετικα τελευταιως.

Στην προσπαθεια μου να καταλαβω τι παιζει, εκανα ενα μακρυ session χτες το βραδυ δοκιμαζοντας ενα upsampler του Foobar2000 (ονοματι PPHS).

Η αλυσιδα ειχε ως εξης:
HTPC (onboard soundcard) => FOOBAR2000 (με το γνωστο Wasapi) => Optical => Marantz 8001 (AV ενισχυτης, ως DAC/προενισχυτης) => Krell KAV400xi (τελικος) => Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand...

Για συγκριση, ειχα παραλληλα και CD Player:
Marantz 7001KIS (CDp) => VdH The first => Krell KAV400xi => Vienna Acoustics Beethoven Concert Grand...

(Επαιξα σε FLAC οτι ειχα και σε CD, για να δουμε τι συμβαινει...)

Η ιδεα του πολυκαναλου ως DAC/προενισχυτη δεν ειναι και η καλυτερη, αλλα ελλειψει DAC... σκοπος ηταν η συγκριση με ο,τι υπαρχει!

Μεταξυ αλλων, ακουσα το πολυαγαπημενο remastered Eastern Sounds του Yusef Lateef... Αλλα και καποια δισκακια ECM, με τη γνωστη ποιοτητα (που ειναι και λιγο πιο συγχρονα!) - ολα σε CD και Lossless FLAC.

Η γενικη παρατηρηση ηταν οτι το ιδιο FLAC σε 44KHz/16 και σε 96KHz (Ultra)/24 ειχε πολυ εντονη διαφορα. Ειδικα στις ψηλες, παρατηρησα (ξεκαθαρα) οτι τα hi-hats ηταν ρυθμικα και καθαρα με το upsampling, τα χτυπηματα στο μεταλλο ειχαν διαφορά μεταξυ τους, αλλα και η "ουρα" ειχε μια καθαροτητα.

Σε αντιδιαστολη, το ιδιο flac στα 44(16bit), ειχε μια συνεχη μεταλλικη χροια - ασταματητη - και χωρις ρυθμο. Εντυπωσιακη διαφορα - τα hi-hats ηταν ενας συνεχης εφιαλτης μεταλλικου θορυβου! Η αληθεια ειναι οτι υπο αλλες συνθηκες θα μου ακουγονταν οκ, αλλα κανοντας την αλλαγη στο upsampler... τι να πω... η νυχτα με τη μερα.

Στις μεσαιες δεν παρατηρησα τεραστια διαφορα - λιγο πιο "κοφτα" μου ακουστηκαν ολα. Στις χαμηλες, παρομοιως, το μπασο ηταν πιο δεμενο και σφιχτο.

Συνολικα, ο ηχος (νομιζω) βελτιωθηκε, χωρις να αλλιωθει ή να αλλαξει. Καθαρισε και εγινε πιο γλυκος, ρυθμικος και (εν τελει) ρεαλιστικος. Σαν να εφυγε μια μεταλλικη χροια.... Προσωπικα προκειται να αφησω το upsampler ON.

Σε παραλληλη ακροαση με το CD, σε ολους τους δισκους/FLAC παρατηρησα οτι ο ηχος ηταν πολυ κοντα με τα upsampled FLACs. Καμια σχεση με τα 44/16 FLAC, ομως.

Το τεστ αυτο δεν ειναι συμπερασματικο, ουτε ισως ιδιαιτερως χρησιμο (!), αλλα για την κλιμακα μου (και σιγουρα καποιων αλλων συνφορουμιτων) με επεισε οτι το συγκεκριμενο upsampler κανει δουλεια.

Απλα θα ηθελα να μοιραστω τα οποια συμπερασματα - φυσικα και μπορειτε να αμφισβητησετε την κριση μου, αλλα ας μην αρχισουμε καυγα!

Εχει κανεις αλλος κανει παρομοια δοκιμη? Τι λετε?

-bye-
 

antid0t

Senior Member
17 January 2007
546
Αθηνα
ok, δεκτο... καταφερα να βρω ενα "ετοιμο" secret rabbit, που δε θελει compiler... δεν το δοκιμασα ακομη...

δεν υπαρχει περιπτωση να κανω τετοιο πραγμα!!! Ντεν καταλαβαινει τιποτισ...

-bye-
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,356
Έπαιξα μαζί του τον πρώτο καιρό.
Μετά κατελήξα να τα ακούω όπως είναι χωρίς πείραγμα...