Octaviarium - Οι αυτοκράτορες διατηρούν τον θρόνο τους

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
g84146o8oly.jpg

Οι Dream Theater , λόγω του είδους της μουσικής που παίζουν ( prog rock / prog metal ) είναι επόμενο να έχουν μεν λύσει το ζήτημα της μορφής της , ήδη οριοθετημένης από τα προηγούμενα αλμπουμ τους , να πρέπει δε ανα πάσα στιγμή να επαναπροσδιορίζουν το περιεχόμενο της , το οποίο θα αποτελέσει και την ουσία της μορφής αλληλένδετο καθώς είναι με αυτή.

Είναι σαφές περαιτέρω ότι η μορφή του είδους το οποίο υπηρετούν μουσικά , έχει καθορισθεί από τους "ήρωες" της δεκαετίας του ´70 ( Yes , Genesis , ELP , PInk Floyd πρωτίστως ) , αυτούς δηλαδή που το δημιούργησαν , το μεγάλωσαν μεγαλουργώντας και οι ίδιοι , κι από κάποιο μοιραίο σημείο και μετά ,ανάλογα με την παιδεία , την προσωπική αισθητική και τις αντιστάσεις ενός εκάστου , βουτήχτηκαν είτε στο kitsch , είτε στην αυτάρεσκη δεξιοτεχνία, αυτήν που δεν ενδιαφέρεται να λύσει δομικά προβλήματα στην μουσική παρά να λάμψει τεχνικά και να καταπλήξει τα ακροατήρια - που δε τελευταία ανάλυση είναι το ίδιο το Kitsch .

Αρα , ο καλλιτέχνης που θέλει να ακολουθήσει - και ακολουθεί - το είδος , καμμιά 20αριά με 30 χρόνια μετά ,εάν δεν θέλει να καταλήξει σε έναν παρασιτικό επιγονισμό ή σε έναν κενό φορμαλισμό , μιμούμενος στείρα την κάποτε πρωτότυπη αυτή μουσική αλλάζοντας απλώς τις συνθήκες δεν έχει παρά έναν δρόμο να ακολουθήσει . Αυτόν της κομψότητος , αυτόν του "αισθητικού ως υποχρέωση του καλλιτέχνη" ( Εριχ Φρόμ) , δηλαδή την δημιουργική διαδαχή από το παρελθόν , τον εμπλουτισμό του με σύγχρονα στοιχεία, την πρωτοτυπία στις λύσεις μορφικών δυσκολιών γνωστών από το παρελθόν , την μορφική τελειότητα του περιεχομένου που προκαλεί αισθητική ευχαρίστηση.

Αυτός είναι και ο δρόμος του "Octavarium" . Το 14ο πόνημα ( εάν κάνω λάθος υπαρχουν και σχετικότεροι από εμένα επ' αυτών να με διορθώσουν) των Dream Theater , αποτελεί την επιτομή του progressive στις μέρες μας . Τουλάχιστον τέσσερις συνθέσεις δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ( Root of all evil , Panic Attack , Sacrificed Sons και Octavarium ) κινούμενες με άνεση στα όρια του metal και του Progressive - με την πλάστιγγα να γέρνει , εμφανώς και δικαίως , προς το δεύτερο , συνθέσεις εντυπωσιακά γερές , χωρίς "αυτοενδοσκοπήσεις" και πλατιασμούς και με την τελευταία - την ομώνυμη - να αποτελεί το οργιαστικότερο δείγμα οργανικού παραληρήματος των τελευταίων 25 χρόνων , συγχωνεύοντας ιδανικά και με απίστευτη φινέτσα , τους Genesis του "Selling England by the pound" , τους Pink Floyd του "Shine on you crazy diamond" , τους Yes του "Relayer" και του "Close to The Egde" , με ορισμένα μεταλλικά περάσματα Σαμπαθικής δεινότητας και με την συμφωνική ορχήστρα στο τελευταίο τετράλεπτο , να προσθέτει τον τεράστιο όγκο της στην κορύφωση του ντελιριακού ξεσπάσματος τους.

Από τις εναπομείνασες τρείς συνθέσεις , η εξ αυτών πιανιστική μπαλάντα "The answer lies within" αποτελεί την πιστότερη εφαρμογή του χρυσού , και αξιωματικού κανόνα ότι οι σκληρές μπάντες γράφουν τις καλύτερες μπαλάντες , κι αυτή εδώ είναι μιά άπιαστη συναισθηματική στα όρια του μελό , μπαλάντα , με τα κουαρτέτο εγχόρδων να υπογραμμίζει με έξυπνο τρόπο τον βαθύ λυρισμό της ( mutatis mutandis γιά μένα έχει το status της κλασσικής μπαλάντας όσο και το "When the blind man cries" ). Εάν έλειπε και το άνοστο και αρκούντως ποπ στην θεματική του ανάπτυξη "I walk beside you" δεν θα μπορούσα να πω ούτε έναν κακό λόγο. Ούτως ή άλλως όμως σε 71 και πλέον λεπτά , έναν άσχημο τετράλεπτο περνά με άνεση απαρατήρητο και δεν μειώνει στο ελάχιστο , το επικό αυτό δημιούργημα των Dream Theater .
 
18 June 2006
362
__Πρώτον, με μεγάλη χαρά δίνω το ελεύθερο να πεταφερθούν όλα τα μηνύματά μου στο παρόν θέμα (αλλά και σε όλα στο υπόλοιπο φόρου), αν φυσικά υπάρχουν.

__Μία μικρή παρατήρηση όμως: Εμένα προσωπικά μου αρέσει το I walk beside you, ίσως αρέσει και σε εσάς (τουλάχιστον το ρυθμικό μέρος μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον: πώς δένει τόσο ωραία το pop με το prog. -το ίδιο έκαναν και στο, μάλλον καλύτερο Surrounted του δίσκου Images & Words, τουλαχιστον στο ρυθμικό μέρος). ΙΣΩΣ, ήταν λίγο αυστηρός ο Δημήτρης... οκ, για το ποπ, αλλά όχι και άνοστο. Φυσικά, μπορεί να κάνω εγώ λάθος... απλά ακουστε και μια άλλη άποψη. Πάντως αν είστε φίλοι του είδος, ΑΓΟΡΑΣΤΕ αυτόν το δίσκο, πολύ - πολύ καλός. :)
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
18 June 2006
362
__Xαχα, την γνώμη μου λέω! :) Δηλαδή δεν έχει σχέση με το πόσα καλά έγραψες... Απλά το είχα ακούσει πρόφατα και το είχα ακούσει ευχάριστα, όπερ και το ανέφερα. :)

__Δε το ανέφερα φυσικά για σου αλλάξω γνώμη, ή σε όλους όσοι διαβάζουν. Απλά με το να πω μιά αντίθετη άποψη (στα άλλα συμφωνούμε), φωτίζω και μια άλλη πλευρά... Αλλά είπαμε, μπορεί να έχω και λάθος.

__Πάντως, για να γράψει ο Δημητρης τόσο καλά λόγια για όλα τα τραγούδια εκτός ενός, καταλαβαίνετε, δισκάρα!! :)
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Βασίλης Παπαδημητρίου said:
__Πάντως, για να γράψει ο Δημητρης τόσο καλά λόγια για όλα τα τραγούδια εκτός ενός, καταλαβαίνετε, δισκάρα!! :)

Δημήτρη αγόρι μου:D , εσύ που τά’χεις ακούσει και τα δύο, το Octavarium είναι καλύτερο από το The Drift ;;:rolleyes:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,022
Αιγάλεω
Τρία λόγια και απο μένα..
Το είδος που διακονούν οι Dream Theater δεν ήταν ποτέ του γούστου μου.
Μάλιστα είχανε προσπαθήσει να με βάλουν στο κλίμα κάποια φιλαράκια, αλλά μάταια.
Παρότι υπήρχε το αρνητικό προηγούμενο, "ψήθηκα" απο την προηγούμενη δημοσίευση-παρουσίαση του Ντόκ, είπα να τους δώσω άλλη μια ευκαιρία και αγόρασα το Octavarium χωρίς καν να το έχω ακούσει.
Τον δίσκο τον βρήκα εξαιρετικό και απολαυστικό.
Το "ποτέ μη λές ποτέ" επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά.
Είναι και το timing ... Δεν ξέρω.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Octaviarium - Οι αυτοκράτορες διατηρούν τον θρόνο τους

Κωστας Λυμπεροπουλος said:
Δημήτρη αγόρι μου:D , εσύ που τά’χεις ακούσει και τα δύο, το Octavarium είναι καλύτερο από το The Drift ;;:rolleyes:

Οχι , η σωστή ερώτηση είναι : Beach Boys ή Drift ?:confused:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Re: Απάντηση: Re: Octaviarium - Οι αυτοκράτορες διατηρούν τον θρόνο τους

Δημήτριος Ντοκατζής said:
Οχι , η σωστή ερώτηση είναι : Beach Boys ή Drift ?:confused:

αυτή ή ερώτηση "φαίνεται" να απευθύνεται σε λάθος άτομο...
Οπότε μην την επιστρέφεις στον εαυτό σου (που απεχθάνεται και τα δύο)...

μπορείς πχ να ρωτήσεις εμένα..