Στην πατρίδα των Ανέμων

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
rid_0044f_1238.jpg



Μιχάλης Νικολούδης
"Αιολία"
1995 (Libra)

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, εμφανίστηκε στο ελληνικό δισκογραφικό προσκήνιο μια νέα δισκογραφική ετικέτα, η Libra Music, οι εκδόσεις της οποίας, τόσο σε ποιότητα περιεχομένου, όσο και σε αισθητική, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα. Εξαιρετικά και πρωτότυπα στον σχεδιασμό ένθετα, τέλειες ηχογραφήσεις και προσεκτικά διαλεγμένοι καλλιτέχνες. Το "ποδαρικό" έγινε το 1995 με την "Αιολία" του Μιχάλη Νικολούδη. Ο Νικολούδης, είχε ήδη για χρόνια "οργώσει" τα στούντιο συμμετέχοντας σε πολλές ηχογραφήσεις, όχι μόνο ως μουσικός, αλλά και ως ηχολήπτης και παραγωγός. Χρησιμοποιώντας την πείρα του και ακολουθώντας την στροφή των καιρών προς παραδοσιακά ακούσματα δημιούργησε έναν -κατ'αρχήν τεχνικά- άρτιο ήχο με αναφορές κυρίως στην αιγαιοπελαγίτικη μουσική. Το αποτέλεσμα είναι ένας ξεκάθαρα εμπορικός δίσκος που μπορεί να καλύψει τα γούστα μεγάλης γκάμας ακροατών, από αυτών που (υποθετικά) θα τον αγόραζαν από προθήκες τουριστικών καταστημάτων μαζί με άλλα σουβενίρ έως περισσότερο απαιτητικών μουσικόφιλων. Απλές μελωδίες, όχι όμως απλοϊκές, που επαναλαμβάνονται μεταμφιεσμένες σε παραλλαγές εκτελεσμένες με διαφορετικά μουσικά όργανα. Η φωνή του Βασίλη Σκουλά σε δύο τραγούδια χαρίζει το Κρητικό κομμάτι του παζλ. Οργανικά θέματα ως επί το πλείστον, άριστα ενορχηστρωμένα μπολιασμένα με αρκετούς αυτοσχεδιασμούς. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι ουσιαστικά μια dream team διακεκριμένων -και διεθνώς- μουσικών, απαρτιζόμενη από τους Omar Faruk Tekbilek, Haig Yazdjian, Mohamed Henkish, Γιώργο Μαγκλάρα, Χάρη Λαμπράκη, Δημήτρη Μαριολά και άλλους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας ήχος καθαρός, κρυστάλλινος και γλυκήτατες μελωδίες που κυλάν σαν γάργαρο νεράκι και στολίζουν όμορφα ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξεκούρασης. Σαν virtual εκδρομή ένα πράγμα...
Η αλήθεια είναι πως η συνέχεια της δισκογραφίας του Νικολούδη, δεν με γοήτευσε ιδιαίτερα. Η Αιολία όμως είναι πάντα αγαπημένο άκουσμα.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Συμφωνώ πολύ μέ την περιγραφή σου Μάριε.
Ενώ ο δίσκος μοιάζει νάχει απλές Μελωδίες είναι πολύ ελκυστκός στην δική μου τουλάχιστον Ακοή.
Συνοδεύει συχνά ταξίδια μου μέ το αυτοκίνητο(και αυτό δέν το γράφω καθόλου υποτιμητικά)καί στιγμές μέ παραπέμπει σέ Μελωδίες τής δεκαετίας 60-67 αλλά μέ πιό σύγχρονο άκουσμα.
Η Αιολία ακούγεται ολόκληρη απο τήν αρχή ως το τέλος και πάντα μού δημιουργεί μιά νοσταλγική αλλά συνάμα ευχάριστη διάθεση.
Μακράν ο καλύτερος δίσκος τού Νικολούδη,μέ εξαιρετικούς Μουσικούς.
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Κι εγώ το ακούω σε ταξίδια συχνά Σπύρο. Soundtrack πολλών διακοπών από τότε που πρωτοβγήκε.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,825
Ελλαδα
σε ενα χθεσινο ταξιδι με το αυτοκινητο
ακουγα το ΑIOLIA 2
δυστηχως ατονο και ερασιτεχνικο
καμμια σχεση με τον ωραιο αυτο δισκο ,κριμα !


.
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
σε ενα χθεσινο ταξιδι με το αυτοκινητο
ακουγα το ΑIOLIA 2
δυστηχως ατονο και ερασιτεχνικο
καμμια σχεση με τον ωραιο αυτο δισκο ,κριμα !


.

Σωστά. Το ...2 :violent-smiley-030::violent-smiley-030: είναι επιεικώς απαράδεκτο. Μην χρησιμοποιήσω την λέξη "απάτη"...
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Πολύ ωραία παρουσίαση Μάριε.
Δεν τον έχω αούσει ολόκληρο, μόνο ότι εδώ και εκεί ότι έτυχε και από όσο μπορώ να τον γνωρίζω με αυτές τις προυποθέσεις συμφωνώ με την περιγραφή σου.