Εδώ Λιλιπούπολη

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Αν και δεν πιστεύω να υπάρχουν τόσο μικροί ακροατές θαμώνες στη Μουσική γειτονιά του AvClub, σίγουρα όμως θα υπάρχουν γονείς μικρών ακροατών , οι οποίοι πιθανώς να επιζητούν για τα παιδιά τους κάτι διαφορετικό από τη μουσική με την οποία βομβαρδίζονται από το γνωστό τηλεοπτικό κανάλι και όχι μόνο.
Ζουζούνια, Κίμωνας και οι Jives, Candy Girls, Mazoo and the zoo...και το κακό συναπάντημα...

Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ποιότητα και ότι η παιδική μουσική μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από σαχλή,θα γράψω δυό λόγια για κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα.


Εδώ Λιλιπούπολη

lilip.jpg


Μιλάμε λοιπόν για τα τραγούδια τα οποία ακούστηκαν στην Λιλιπούπολη και τα οποία ηχογραφήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Η Λιλιπούπολη ξεκίνησε ως ραδιοφωνική σειρά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι)
το 1976 και τελείωσε το 1980.
Ήταν ένας συνδυασμός πρόζας και τραγουδιού , και παρ'όλο που κατά βάση ήταν μια παιδική εκπομπή , όπως έλεγε η Σαββίνα Γιαννάτου
''...στο βάθος η "Λιλιπούπολη" δεν απευθυνόταν μόνο στα παιδιά αλλά και σε όλους όσοι ήθελαν να νιώσουν σαν παιδιά''.
Διαδραματιζόμενη στον κόσμο του φανταστικού και με πλήθος χαρακτήρων, ήταν ανατρεπτική, με ιδιαίτερο χιούμορ και με θεματολογία στην οποία εύκολα έβρισκε (και ακόμη βρίσκει εν έτει 2009) κάποιος, παραλληλισμούς με την ελληνική κοινωνία.
Αξιόλογοι καλιτέχνες όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Χριστοδούλου και ο Νίκος Μαραγκόπουλος έντυσαν με μουσική, τους εμπνευσμένους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και συνόδευσαν τα κείμενα της Ρεγγίνας Καπετανάκη και της Άννας Παναγιωτοπούλου.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, στο ένθετο του δίσκου, γράφει για τη Λιλιπούπολη :
''...γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μία, του Τρίτου Προγράμματος, και από την άλλη μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα, με κέφι, με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού Τύπου που χαρακτήρισε τη "Λιλιπούπολη"... κομμουνιστική. Ισως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα. Θίγοντας (με τον τρόπο αυτόν) θέματα που βασανίζουν και πονάνε τον τόπο και όχι ως εκπαιδευτικοί ή γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά λες και αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική''.

Περί μουσικής όμως ο λόγος οπότε επανέρχομαι στα τραγούδια της Λιλιπούπολης τα οποία ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν το 1980.
Ακούγοντας κάποιος τα τραγούδια (τουλάχιστον κάποια απ'αυτά) θα δυσκολευτεί να πιστέψει ότι γράφτηκαν για παιδική εκπομπή. Αποτελούν μια πολύχρωμη παλέττα όπου συνυπάρχει το καλαματιανό με το ζεϊμπέκικο, το funk με το έντεχνο, το τσιφτετέλι με το shake, το νυχτερινό με το βαλς.
Ντελικάτες και αιθέριες μελωδίες γεμάτες αίσθημα ζωντανεύουν μέσα από ιδιαίτερα προσεγμένες ενορχηστρώσεις συνοδεύοντας στίχους
που στιγμές στιγμές φτάνουν σε υψηλό επίπεδο ευαισθησίας. Τραγούδια μικρά διαμαντάκια, το καθένα με το δικό του ύφος και χαρακτήρα. Όλ'αυτά όμως χωρίς να ανιχνεύεται πουθενά το ευτελές και το πρόχειρο, αντίθετα , να κυριαρχεί ένας αέρας επμέλειας, φρεσκάδας και ζωντάνιας.

Συστήνεται θερμά και ανεπιφύλακτα!!!!!
 
Last edited:

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Οι συντελεστές

Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Λένα Πλάτωνος, Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Στίχοι: Μαριαννίνα Κριεζή
Τραγούδι: Σαββίνα Γιαννάτου, Σπύρος Σακκάς, Λένα Πλάτωνος, Μαριέλλη Σφακιανάκη, Αντώνης Κοντογεωργίου


Παραθέτω και τη λίστα των μουσικών διότι την καταρτίζουν μεταξύ άλλων και κάποιοι πολύ αξιόλογοι μουσικοί.
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Δ.Βράσκος- Βιολί
Στ.Γαδέδη -Φλάουτο
Ν.Γκίνος- Κλαρινέτο
Σ.Ζάννας- Κρουστά
Δ.Ζαφειρέλης -Κιθάρα
Σπ.Καζιάννης -Φαγκότο
Ν.Κυπουργός -Κιθάρα
Μ.Μητροπούλου -Βιολί
Π.Μιχαήλ -Κόρνο
Γ.Ραϋμόνδης -Τρομπέτα
Ν.Σεμιτέκολο -Πιάνο
Β.Σκούρας- Κόρνο
Τ.Σούτης- Κόντραμπασο
Π.Στέφος- Τρομπόνι
Χ.Σφέτσας -Βιολοντσέλο
Γ.Φακανάς -Ηλ.Μπάσο
Α.Χρηστίδης -Κρουστά
Β.Χριστόπουλος -Ομποε

Τα τραγούδια:
1 - Εδώ Λιλιπούπολη (Ορχηστρικό)
2 - Το χρυσαλιφούρφουρο
3 - Σαράντα Γιδοπρόβατα
4 - Το μικρό και το μεγάλο
5 - Μια αρκούδα καφέ ή το καφέ χρώμα
6 - Κύλα γιαουρτοπόταμε ή το άσπρο χρώμα
7 - Ο χορός των μπιζελιών ή το πράσινο χρώμα
8 - Η Bossa Nova του ζαχαροπλαστείου
9 - Τώρα που πας κι εσύ στην Λιλιπούπολη (Ορχηστρικό)
10 - Αχ παπουαλίλι
11 - Δεν είμαστε Ζουλού
12 - Μες στο μουσείο
13 - Μάσα σιδερομάσα
14 - Το μικρό και το μεγάλο (Ορχηστρικό)
15 - Ο φύστικος
16 - Η χώρα των μπερμπάντων
17 - Το πριγκιπικό βαλς
18 - Άου βάου κουκουβάου
19 - Ρόζα ροζαλία ή το Ροζ χρώμα
20 - Δώδεκα μήνες αθλητές
21 - Το εμβατήριο του Δόκτορα
22 - Ανατολή και δύση
23 - Που πάει ο καιρός που φεύγει
24 - Κύλα γιαουρτοπόταμε ή το άσπρο χρώμα (Ορχηστρικό)
25 - Το ηλιακό λεοφωρείο
26 - Τώρα που πας κι εσύ στη Λιλιπούπολη
27 - Λαέ της λιλιπούπολης
28 - Τo τσιφτετέλι της γρίππης
29 - Ο Δράκος
30 - Η μαγιονέζα
31 - Οι μέρες της εβδομάδας
32 - Μια βραδυά στο Πόρτο Λίλι
33 - Αντίο Λιλιπούπολη
34 - Όλος ο κόσμος είναι μια Λιλιπούπολη
35 - Εδώ Λιλιπούπολη (Ορχηστρικό)




Τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι στο ένθετο του δίσκου αναδεικνύουν με γλαφυρό τρόπο την καλιτεχνική αξία του όλου πονήματος:

'' Όμως εκεί που θέλω νά σταθώ, είναι στο περιεχόμενο αυτών των δύο δίσκων που είναι η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών της Λιλιπούπολης. Την μουσική την γράψανε τρεις νέοι συνθέτες - η Πλάτωνος, ο Μαραγκόπουλος κι ο Kυπουργός - προικισμένοι και οι τρεις με αληθινό μουσικό ταλέντο, με καλλιέργεια κι ευφυΐα, που μαζί με την ευφάνταστη και τεχνικώτατη ενορχήστρωση που οι ίδιοι έκαναν στα τραγούδια τους σφραγίσανε μελωδικά την φημισμένη αύτή εκπομπή του Τρίτου, με τρόπο ανεξίτηλο. Και η Μαριαννίνα Κριεζή που έγραψε όλους τους στίχους, με ιδιοφυΐα κατάφερε νά ξανα-ζωντανέψει ελληνικές λέξεις χρήσεως καθημερινής, νά τις αναπλάσει και να τις τοποθετήσει ευαίσθητες, νεανικές σαν να γεννήθηκαν χτες, μέσ' στους ευρηματικούς στίχους των τραγουδιών. Και πέτυχαν κι οι τέσσερις, ένα μοναδικό και λαμπερό επίτευγμα μουσικής και ποίησης για τα παιδιά και για το Ραδιόφωνο. Ανεπανάληπτο και καθοριστικό μες στην ελληνική πραγματικότητα. Γι' αυτό είμαι δικαιολογημένα υπερήφανος που είδα πρώτος την σημασία της "Λιλιπούπολης", σαν Δ/ντής του Τρίτου πριν από πέντε περίπου χρόνια και που διευθύνω σήμερα σαν μουσικός τα τραγούδια της στην πρώτη δισκογραφική τους παρουσία. Είμαι δε σίγουρος, ότι συμβάλλω σ' ένα αποτέλεσμα πολύ υψηλού επιπέδου που δεν στοχεύει μόνο στα παιδιά, άλλά σ' ολόκληρη την σύγχρονη νεανική ευαισθησία του τόπου μας.''


Υ.Γ.
Πριν λίγα χρόνια είχε κυκλοφορήσει από την ΕΜΙ ένα 5-απλό cd με κάποιες από τις εκπομπές της Λιλιπούπολης.
Σίγουρα είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση για τα σημερινά παιδιά, τα τόσο συνηθισμένα στην ευκολία της τηλεοπτικής εικόνας. Ο πλούτος των χαρακτήρων της Λιλιπούπολης ''αναγκάζει'' τα παιδιά να συνθέτουν δημιουργικά στη φαντασία τους την ''εικόνα'' που θα συνοδεύσει αυτά που ακούνε.
 
Last edited:

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Πρέπει να ήταν το πρώτο άλμπουμ που έμαθα ποτέ στη ζωή μου. Μου το είχε πάρει η μητέρα μου σε κασέτα όταν ήμουν πολύ μικρός και το άκουγα δυο φορές τη μέρα.

Δυστυχώς οι κασέτες χάθηκαν στις μετακομίσεις και θέλω να το ξαναπάρω για να υπάρχει.

Μπράβο Διονύση για την παρουσίαση!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Την εποχή που κυκλοφόρησε ήμουν πολύ μεγάλος γιά να ασχοληθώ με "παιδικά" πράγματα.
Το έμαθα το 1997 ή 98 όταν το πήρα για την κόρη μου.
Η έκπληξή μου ήταν πολύ μεγάλη.
Ο δίσκος έγινε must γιά μένα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δεν χρειάστηκε ούτε τις 10 ακροάσεις.
Αριστος από κάθε άποψη, σύνθεσης, ενορχήστρωσης, πρωτοτυπίας, εκτέλεσης, στιχουργίας.

Μουσική γιά μεγάλους με κεφαλαίο Μ.
Όποιος δεν το έχει ακούσει και δεν το έχει κάνει κτήμα του, έχει στερηθεί ένα πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής μουσικής.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Μουσική γιά μεγάλους με κεφαλαίο Μ.
Όποιος δεν το έχει ακούσει και δεν το έχει κάνει κτήμα του, έχει στερηθεί ένα πολύτιμο κομμάτι της ελληνικής μουσικής.

:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,112
Εκεί ψηλά.....
Εγω το αγορασα πριν απο δυο μηνες για τα παιδια μου. Αν και προσωπικα δεν τρελλαινομουν μικρος θεωρω οτι η ποιοτητα του ειναι η πρωτη που πρεπει να προσφερεται στα παιδια πριν απο τα σκυλαδικα που εσχατως εχουν περιοπτη θεση στην μουσικη "παιδεια" των παιδιων του σημερα.
 

gfle

AVClub Enthusiast
17 June 2006
1,282
Αθήνα
Η κορη μου τραγουδαγε τον χορο των μπιζελιων και την μαγιονεζα!
Πολυ καλο με διαφορα, ολο το εργο.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Κάποια τραγούδια τα ήξερα από μικρός, αν και δεν ήμουν ακροατής της εκπομπής.
Την "ανακάλυψα" ξανά στις αρχές του 2002, όταν πήρα το δίσκο (πρώτα τη ζωντανή εκτέλεση, μετά τις αυθεντικές ηχογραφήσεις) ως χαζομπαμπάς.... φυσικά κόλλησα και εγώ.
Λαέ της Λιλιπούπολης...
 

vaggt

AVClub Enthusiast
29 June 2006
868
Διονύση δεν το πρόλαβα το post σου. Μόλις σήμερα το πρωί το σκεφτόμουν για την 6χρονη κόρη μου, αλλά δεν το αποφάσισα. Θα επανορθώσω όμως τάχιστα, ίσως και αύριο.

Σε ευχαριστώ για το post. -bye-
 
Έχασα την 'ενεργή' περίοδο της Λιλιπούπολης ως παιδί, γιατί στο σπίτι μου το Τρίτο Πρόγραμμα ήταν άγνωστο! :nounder: Ακούγαμε στα μεσαία A' και Β' Πρόγραμμα θυμάμαι μέσω κάτι λαμπάτων ραδιοφώνων Siemens. :hanged:

Την αγόρασα -σε διπλό βινύλιο - μερικά χρόνια αργότερα, μέσα της δεκαετίας του '80 ως φοιτητής, μαζί με ένα άλλο βινύλιο που είχε κυκλοφορήσει τότε, το Μίλα μου για μήλα του Παπασταύρου, σε στίχους Ευγένιου Τριβιζά.

Έκτοτε η Λιλιπούπολη παραμένει τρυφερά αγαπημένο άκουσμα, το οποίο παίρνω πάντα στα σοβαρά. :cool: Ξέρω τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου απέξω. :SFGSF8:
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Εξαιρετικό μουσικό παιδικό έργο.
Θα μου επιτρέψετε το σχόλιο ότι η "Λιλιπούπολη" δεν περιορίζεται σε μουσική μονάχα αξία, αλλά έχει συνολικά "παιδαγωγική" αποστολή με πολύ επιτυχημένα κοινωνικά σχόλια και κριτικές.

Ευτυχώς οι κασσέτες μου παραμένουν άθικτες μετά από 30 χρόνια...
 

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,689
Αθήνα
+1 για την Λιλιπούπολη... απλά αριστούργημα!!!

Μιλώντας για "παιδική" μουσική αναζητήστε την "Συνέλευση των ζώων" του Γιώργου Κουρουπού με τον Σπύρο Σακκά. Στο ίδιο δισκάκι είναι και τα "Εξι τραγούδια για ποντίκια".
Η "Συνέλευση.." είναι ένα εξαιρετικό έργο που σαφως και δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά... δεν θέλω να πω παραπάνω γιατι θα στερήσω την έκπληξη απο όσους το πάρουν... είναι απίθανο το τι μπορεί να κάνει ένα πιάνο και μια φωνή μόνο...

Επίσης το "Μίλα μου για μήλα" που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι όντως πολύ καλό...

Τέλος "Τα μυστικά του κήπου" του Ν. Κυπουργού είναι μια πολύ ωραία δουλειά με εξαιρετικές ερμηνείες-τραγουδια-ενορχητρώσεις! Α, και πολύ καλή ηχογράφηση...
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,617
Μπακοτσιάνος...
Τη θυμάμαι αμυδρά. Σπίτι μου δεν τρελένονταν για τη μουσική.

Θα τη ψάξω σίγουρα για τα παιδιά μου όταν έρθει η ώρα.

Ωραία παρουσίαση Διονύση.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Τέλος "Τα μυστικά του κήπου" του Ν. Κυπουργού είναι μια πολύ ωραία δουλειά με εξαιρετικές ερμηνείες-τραγουδια-ενορχητρώσεις! Α, και πολύ καλή ηχογράφηση...



+++
εξαιρετική περίπτωση επίσης.
Και όντως εξαιρετιική ηχογράφηση επίσης.:a0210:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: Εδώ Λιλιπούπολη

Κάνε κάτι για έναν τέτοιο -bye-

τι να κάνω?
μη μου πεις ότι έχεις 10χρονη κόρη και της το έχεις στερήσει? (καλά γιά σένα δεν συζητάμε....δεν έπαθες και τίποτα....:slapface:)