Προσμονή

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
prosmoni.jpg




Εν Χορδαίς - "Προσμονή"

(Εν Χορδαίς 1997)


"Ήχοι της σιωπής
μορφώματα της άμμου
εγκλωβισμένα στην ψηφιακή τεχνολογία
επί ματαίω προσμένουν την εξαϋλωση.
Παρατράγουδα μουρμουρητών,
πανηγυρικών υπαινιγμών
της αθέατης πραγματικότητας.
Αμάλγαμα της άναρχης αύρας του Αγαίου
και της ιστορικής σκόνης
βασιλίδων πόλεων"

(Βασίλης Βέτσος, σημείωμα από το ένθετο του cd)

Το μουσικό σχήμα `Εν χορδαίς' είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ'ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της Σχολής Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Η πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους εργασία με τίτλο "Προσμονή" εκδόθηκε το 1997 και αποτελείται από δύο ενότητες.

Η πρώτη ενότητα είναι βασισμένη στην μουσική που συνέθεσε ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης για την θεατρική παράσταση "Αποκάλυψη του Ιωάννου του Θεολόγου" του ΚΘΒΕ. Χαρακτηρίζεται από μια καθηλωτική, κατανυκτική ατμόσφαιρα με σαφείς επιρροές από την μουσική της Πόλης. Η "Αποκάλυψις" "είσοδος αποκαλυπτική του Μυστηρίου, αναπαυτική μουσική..." εισάγει τον ακροατή στον μαγευτικό μουσικό κόσμο. "Το γράμμα" ακολουθεί και επιβάλει την σιωπή του, που την ταράζει ο αυτοσχεδιασμός κρουστών "Οι επτά σφραγίδες". Και ..."Ιδού νεφέλη λευκή", σαν τα μάρμαρα της Πόλης. Σε συνέχεια του προηγούμενου αυτοσχεδιασμού φτάνουμε στον "Θερισμό", το δωμάτιο γεμίζει φως, χρώματα και αρώματα...
Ηρεμία ξανα. Καρτερία... Η "Προσμονή" που μας οδηγεί στην έξοδο "Ιδού έρχομαι ταχύ", κλείνοντας τον κύκλο.
Η δεύτερη ενότητα πιάνει το μουσικό νήμα από την λόγια μουσική της Πόλης, με τη σύνθεση "Χουσεϊνί Αγίρ Σεμάι" του Ζαχαρία του Χανεντέ και το "Μουχαγέρ Κιουρντί" του Σαντή Ισιλάι. Και ξάφνου το μεθυστικό "Αγιοπαρασκευιώτικο" ή "Κιόρογλου", σκοπός των αλογάδων της Λέσβου που ταίριαξε υπέροχα με τον καρσιλαμά "Κουλουστάσ' ", σύνθεση του Βασίλη Βέτσου. Ο δίσκος κλείνει με τον "Μανέ της Σιωπής", "έχω 'να πόνο στην καρδιά και βγαίνει από τα μάτια, και από τα δάκρυα γίνηκα σαν του γυαλού τα βράχια" με την φωνή του Δρόσου Κουτσοκώστα.

Οι άξιοι αναφοράς μουσικοί που συμμετέχουν είναι:
Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ούτι
Απόστολος Τσαρδάκας, κανονάκι
Λευτέρης Παύλου, τουμπελέκι, νταϊρέ, νταούλι
Βασίλης Βέτσος, τσέλο
Κώστας Μούμκας, βιολί
Γιάννης Καλαϊτζίδης, νέι
Γιώργος Δεληγιάννης, γκάιντα

Η "Προσμονή" είναι μια μουσική πρόταση που εκτός του ότι ταιριάζει στον κατανυκτικό χαρακτήρα της σημερινής ημέρας, είναι και μια σημαντική κυκλοφορία της Ελληνικής δισκογραφίας, στην προσπάθεια που γίνεται από κάποιους ανθρώπους να σωθεί, να μεταδοθεί αλλά και να εξελιχθεί, ο μουσικός πλούτος του τόπου μας.


Να σημειώσω, κλείνοντας, πως για λόγους που δεν γνωρίζω, είναι αρκετά δυσεύρετες οι κυκλοφορίες των Εν Χορδαίς. Παρ'ότι εκδόθηκε μια σειρά από καταπληκτικούς δίσκους (Συνθέτες της Μεσογείου, Δεξιοτέχνες της Μεσογείου, Συυλογές με τραγούδια του Πόντου κλπ) είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν στα καταστήματα. Το δε site τους είναι ανενεργό χρόνια τώρα.



Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!!!
 
Last edited: