Home cinema εγκατάσταση-γνώμες

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Θέλω τη γνώμη σας αν είναι καλή θέση αυτή που επέλεξα(οχι οτι υπάρχουν και πολλές) για TV/projector(πάνω απο την TV, μέσα σε γυψοσανίδα και θα κατεβαίνει ηλεκτρικά-αν γίνεται-);
Ρωτάω γιατί απο τα δύο παράθυρα μπαίνει φως πολύ, βέβαια θα μπούνε ρολά(για καλύτερη συσκότιση)...
Η γκρί γραμμή στο σχέδιο είναι δοκάρι που διαπερνά το σαλόνι και σκέφτομαι περιμετρικά του σαλονιού να μπει γυψοσανίδα με σποτάκια και εσωτερικά της ο προβολέας(στη μέση της γκρί γραμμής/σαλονιού) και απέναντι(ανάμεσα απο τα δύο παράθυρα/πάνω απο την TV) η οθόνη.
Σας ακούω...
20uwor8.gif
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
πες μας λιγο αποστασεις....

Θεση προβολες / οθονη
πλατος μεταξυ των 2 παραθυρων
αποσταση καναπε / οθονης
 
24 June 2008
39
λοιπον καταρχας δωσε μου 2-3 πληροφοριες..αριστερα εκει που θα βαλεις το τζακι που ειναι η μπαλκονοπορτα ποσο ανοιγμα εχει ο τοιχος απο το τζακι μεχρι την απεναντι μερια?η μπαλκονοπορτα ειναι ανοιγομενη η συρομενη??
σου εκανα ενα πολυ προχειρο σχεδιο που ισως σου δωσει καμμια καλυτερη ιδεα,ετσι τα εχεις ολα απεναντι σου και τηλεοραση και το πανι και το τζακι
αν το τζακι πιανει πολυ χωρο μπορεις να φερεις το πανι σου πιο μπροστα και να τραβηξεις πιο πισω τον καναπε..το κεντρικο ηχειο μπορει να πει ψηλα,μπροστα απο το πανι
 

Attachments

  • ΓΖ’Γβ€‘ΓŽΒ΅ΓŽΒ΄ΓŽΒΉΓŽΒΏ 1.jpg
    ΓΖ’Γβ€‘ΓŽΒ΅ΓŽΒ΄ΓŽΒΉΓŽΒΏ 1.jpg
    48.7 KB · Views: 92

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
λοιπον καταρχας δωσε μου 2-3 πληροφοριες..αριστερα εκει που θα βαλεις το τζακι που ειναι η μπαλκονοπορτα ποσο ανοιγμα εχει ο τοιχος απο το τζακι μεχρι την απεναντι μερια?η μπαλκονοπορτα ειναι ανοιγομενη η συρομενη??
σου εκανα ενα πολυ προχειρο σχεδιο που ισως σου δωσει καμμια καλυτερη ιδεα,ετσι τα εχεις ολα απεναντι σου και τηλεοραση και το πανι και το τζακι
αν το τζακι πιανει πολυ χωρο μπορεις να φερεις το πανι σου πιο μπροστα και να τραβηξεις πιο πισω τον καναπε..το κεντρικο ηχειο μπορει να πει ψηλα,μπροστα απο το πανι
Οι μπαλκονόπορτες είναι όλες ανοιγόμενες λόγω και συμμετρίας με τον κάτω όροφο αλλά πολύ περισσότερο για καλύτερη ηχο/θερμομόνωση μιας που βλέπει σε κεντρικό δρόμο.
Το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας είναι 150cm.

Καλή η ιδέα σου-δεν την είχα σκεφτεί-αλλά που θα βάλω τα ηχεία(σκέφτομαι σε κολονάτα), πόσο μάλλον τα πίσω...
Η TV θα είναι απο 47-52" πως θα χωρέσει εκεί που λες;
Οπτική για το τζάκι δε φαίνεται να υπάρχει(είναι χωνευτό, δεν έχω ιδέα πως θα είναι η τελική διαμόρφωση αλλά θα καλύπτει και το δεξί μέρος της μπαλκονόπορτας), επίσης σκέφτομαι σοβαρά να γίνει κλειστό και να συνδέεται με το καλοριφέρ του σαλονιού για να το ζεσταίνει, απ`ότι μου είπαν δε καλύπτει τα υπόλοιπα δωμάτια.
 

Attachments

  • newhouse4 (Large).jpg
    newhouse4 (Large).jpg
    75.1 KB · Views: 73
24 June 2008
39
βασικα το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η τηλεοραση σου..οσο για τα ηχεια πιστευω πως και κρεμαστα ψηλα στον τοιχο χωρις να σου τρωνε και καθολου χωρο κατω ειναι μια πολυ καλη λυση,δεδομενου βεβαιως και των απαιτησεων σου..πιστευω πως υπαρχουν αρκετα ηχεια παρα πολυ καλα και ομορφα για να τα κρεμασεις ψηλα..
επισης για σκεψου την ιδεα να τα βαλεις αντιθετα απο αυτο που εχεις κανει στο σχεδιο σου.δηλαδη να βαλεις τον καναπε σου απεναντι κατω απο τα παραθυρα και την τηλεοραση και το πανι απεναντι στον τοιχο που ειναι η εξωπορτα σου..
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Αντίθετα απο το σχέδιο, δε στέκει(για μένα), θα είναι όλος ο καναπές φάτσα σε ένα ντουβάρι/tv ενώ όπως είναι στο σχέδιο κοιτάς και προς τα έξω, παράθυρα/μπαλκόνι, έχεις μια προοπτική...
Απο ηχεία θέλω-τουλάχιστον για τα μπροστινά-να καταλήξω σε κάτι ποιοτικό, δε θα είναι μόνο για μπαμ/μπουμ/εφέ, αλλά θέλω να ακούω/βλέπω μια όπερα μια συναυλία κλπ.
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Λοιπόν ο projector θα προβάλει σε ηλεκτρική κρεμαστή οθόνη(ποια προτείνετε; ) ανάμεσα απο τα παράθυρα(θα μπούνε ρολά κι όχι γρίλιες για πλήρη συσκότηση).
Επίσης γυψοσανίδα γύρω-γύρω στο σαλόνι.
Ερώτησεις:
-Aπο τον προβολέα μέχρι τον ενισχυτή θα χρειαστώ hdmi, cat5, ή και κάτι άλλο;
-Nα βάλω μπρίζα για τροφοδοσία του προβολέα πίσω απο τον προβολέα(στο δοκάρι που διαχωρίζει το σαλόνι);
-Ακουσα οτι τα σποτάκια έχουν θόρυβο και θα έχω παρεμβολές/θόρυβο αν είναι όλα τα καλώδια εντός της γυψοσανίδας, αληθεύει, κι αν ναι τι κάνω;
-Πως να εγκαταστήσω τον προβολέα, μέσα στη γυψοσανίδα, εξωτερικά της, στο δοκάρι;
Αυτά προς το παρόν...
 

ctriant

Established Member
24 October 2006
145
Αθήνα, Γλυφάδα
Εαν τα σποτάκια θέλουν μετασχηματιστή, όταν είναι αναμμένα ναι κάνουν θόρυβο. Από την άλλη, όταν θα βλέπεις στον projector μάλλον κλειστά θα τα έχεις.

Για καλώδια σε projector:
- HDMI, ή, Αναλογικά/Ψηφιακά καλώδια ήχου & εικόνας (ανάλογα τι οποστηρίζει η/οι πηγή(ες) σου)
- ρεύματος, και..
- καποιοι ενισχητές & projectors υποστηρίζουν 5-12 VDC Projector Trigger (ανοίγεια αυτόματα ο projector). Eάν έχεις μηχανήματα που το υποστηρίζουν ΚΑΙ το χρειάζεσαι... θέλει καλωδιάκι...
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Οκ, είχα την εντύπωση ασχέτως του on/off οτι θα υπάρχει μόνιμος θόρυβος...
Το hdmi το περνάω χύμα μέσα στη γυψοσανίδα ή μέσα σε κανάλι(φ20, φ25, φ30, ποιό; ) ;
Απο πηγές έχω τα παλιά αλλά θα αγοραστούν όλα καινούρια.
Το trigger δεν είναι λειτουργικά απαραίτητο να το έχει ο ενισχυτής;
Αυτή τη λειτουργία την έχει η ακριβότερη κατηγορία;
Καλώδιο εννοείς δίκλωνο(λεπτό ηχείων);
 
24 June 2008
39
Re: Απάντηση: Home cinema εγκατάσταση-γνώμες

Εαν τα σποτάκια θέλουν μετασχηματιστή, όταν είναι αναμμένα ναι κάνουν θόρυβο.

εαν βαλεις ηλεκτρονικους μετασχηματιστες δεν κανουν καθολου θορυβο.
ο προβολεας μεσα στην γυψοσανιδα κρυβετε μια χαρα αλλα χρειαζεσαι ειδικο μηχανισμο ο οποιος κοστιζει αρκετα λεφτα..
δεν χρειαζεσαι καλωδιο ηχειων.το βασικο ειναι το hdmi και του ρευματος,απο εκει και περα αν θες περνας και αλλους τυπους καλωδιων εικονας..
το καναλι δεν ειναι υποχρεωτικο,εχει να κανει με το ποσο ευκολη προσβαση θα εχεις σε περιπτωση που χρειαστει να τα αλλαξεις.
αν θα τα περασεις απο καναλι απλα πρεπει να προσεξεις η διαμετρος του να ειναι αρκετα φαρδυτερη απο το συνολικο παχος του βυσματος του hdmi συν τα υπολοιπα καλωδια που θα περασεις..
απ'οτι εχω διαβασει εδω μεσα καλο θα ειναι να μην εχεις διπλα διπλα το καλωδιο ρευματος με τα υπολοιπα.
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Εννοείς το μηχανισμό που ανεβοκατεβάζει τον προβολέα; αν είναι κανά 200άρι οκ, αν όχι, ΟΧΙ.
Πρακτική λύση βλέπω να σβήσουν οι γυψοσανίδες εκατέρωθεν του προβολέα.
Καλώδιο ηχείων εννοούσα για τον έλεγχο του Projector Trigger.
Κάπως έτσι(photo) βλέπω το σαλόνι, ξεχνάω κάτι;
 

Attachments

  • 240v 001.jpg
    240v 001.jpg
    61 KB · Views: 58

IWFAOY

Established Member
24 December 2007
180
Η διαμορφωση ειναι μια χαρα (η μικρη διασταση δεξια-αριστερα και η μεγαλη εμπρος-πισω σε σχεση με την θεση ακροασης). Τοσο για τα οπτικα μεσα οσο και για την τοποθετηση των ηχειων (μεχρι και 7.1). Δες και την τοποθετηση των ηχειων βαση συγκεκριμενων μοιρων. Το μεγαλυτερο προβλημα που πρεπει να αντιμετωπισεις ειναι η θεση που θα τοποθετησεις τον προβολεα σου! Καλη η ιδεα σου αλλα.... Εχεις αποφασισει ποιο προβολεα θα παρεις? Κατα δευτερον πρεπει να εχεις προσβαση στα καλωδια. Φαντασου καποια στιγμη να σου χαλασει το καλωδιο hdmi και να θελει αλλαγη.
 

Attachments

  • Graphic1.jpg
    Graphic1.jpg
    82.1 KB · Views: 50

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Απο το τελευταίο τεύχος του hitech(το ξαναπηρα ύστερα απο 5και χρόνια-αν και το έπαιρνα ανελιπώς απο την αρχή του αλλά όταν αυξήθηκε αρκετά έφαγε πόρτα-αφού χρειαζόμουν κάποιο οδηγό για το HC), σκέφτομαι για ενισχυτή pionner sc-lx81 or onkyo tx-sr876, αν όμως έχετε να προτείνετε κάτι άλλο με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά φθηνότερο, ευπρόσδεκτο...
Για προβολέα χωρίς να είμαι γνώστης βλέπω προς sony vpl-hw10 or panasonic pt-ae3000 και σε εξαιρετική περίπτωση(αν υπάρχει χρήμα και αν αξίζει η διαφορά τιμής...) τον infocus in83.
Για ηχεία δεν έχω αποφασίσει ακόμα...και αν θα είναι 7.1...
Οπως επίσης και ποια ηλεκτροκίνητη οθόνη δεν αποφάσισα, καμμιά ιδέα;

Για την τοποθέτηση του προβολέα δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη θέση(γιατί θέλουν το λιγότερο 3μ απο οθόνη; ), ποιο βολική βλέπω αυτή έμπροσθεν του δοκαριού.
Απο την άκρη του δοκαριού(ψηλά) μέχρι απέναντι ανάμεσα στα δύο παράθυρα είναι 3,30μ(ασοβάτιστο ακόμη), απο τα παράθυρα μέχρι πίσω είναι 9,90μ
Στις περιμετρικές γυψοσανίδες και εφόσον διατρέχονται απο καλώδια+spot cables, δεν αφήνουν κάποια πορτούλα γι αυτό το λόγο;
Αν και μπορώ να βάλω διπλό hdmi μην τυχόν...
 
Last edited:

IWFAOY

Established Member
24 December 2007
180
Aπο θεμα εικονας καλυτερα να δεις με τα ματια σου. Κατα τα αλλα ο sony εχει μεγαλυτερες ευκολιες στην τοποθετηση σε συγκριση με τον infocus αλλα το πιο βασικο ειναι οτι θα σου βγαλει μεγαλυτερες ιντσες λογω μεγαλυτερου zoom (1.6 sony/ 1.2 infocus). Απο σκαρτα 3,30 ο infocus βγαζει 80" κατι το οποιο ειναι αρκετα λιγο για τις δυνατοτητες του. Σε γενικες γραμμες δεν ειναι και οτι καλυτερο μια στανταρ θεση για τον projector μιας και στο μελλον που θα τον αλλαξεις με ενα καλυτερο μοντελο θα αντιμετωπισεις θεματα με την αποσταση. Για αυτο σου λεω επελεξε πρωτα τι θα παρεις για να δεις στην συνεχεια που πρεπει να τον τοποθετησεις... Καλη η ιδεα να κρυφτει το μηχανακι πισω απο το δοκαρι και να κατεβαινει με αμορτισερ αλλα προσεξε με τις γυψινες κατασκευες. Το μηχανακι στην τελικη του μορφη πρεπει να αεριζεται οταν παιζει και γενικως να μην σκονιζεται!
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Απόσταση προβολέα-οθόνης

Μπορείτε να πείτε που να τοποθετήσω τον προβολέα, μήπως η πλησιέστερη στην οθόνη(100"-110") θέση είναι πολύ κοντά;(Το hotspot που θα είναι πιο έντονο, μπροστά ή πίσω;)
Μαζί με τα επιχρίσματα, την οθόνη-που θα κατεβαίνει πιο μπροστά απο την TV-και τον προβολέα, πόσο λέτε να είναι η "καθαρή" απόσταση προβολής(φακός-οθόνη);
Με πέρνει για τοποθέτηση του προβολέα έμπροσθεν του δοκαριού;
Σε ποια απόσταση πέπει να τοποθετηθεί ο καναπές;
Ο προβολέας μάλλον θα είναι ο optoma hd82 ή αν βγει κάτι καλύτερο μέχρι να αγοραστεί...
Για οθόνη λέω σε celexon 240x135 professional http://www.projectorcenter.gr/screen_celexon_240x135prel.htm
ή αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο μέχρι 1500...
 

Attachments

  • IMG_3648a (Large).jpg
    IMG_3648a (Large).jpg
    79.2 KB · Views: 66

IWFAOY

Established Member
24 December 2007
180
Re: Απόσταση προβολέα-οθόνης

Μπορείτε να πείτε που να τοποθετήσω τον προβολέα, μήπως η πλησιέστερη στην οθόνη(100"-110") θέση είναι πολύ κοντά;(Το hotspot που θα είναι πιο έντονο, μπροστά ή πίσω;)
Μαζί με τα επιχρίσματα, την οθόνη-που θα κατεβαίνει πιο μπροστά απο την TV-και τον προβολέα, πόσο λέτε να είναι η "καθαρή" απόσταση προβολής(φακός-οθόνη);
Με πέρνει για τοποθέτηση του προβολέα έμπροσθεν του δοκαριού;
Σε ποια απόσταση πέπει να τοποθετηθεί ο καναπές;
Ο προβολέας μάλλον θα είναι ο optoma hd82 ή αν βγει κάτι καλύτερο μέχρι να αγοραστεί...
Για οθόνη λέω σε celexon 240x135 professional http://www.projectorcenter.gr/screen_celexon_240x135prel.htm
ή αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο μέχρι 1500...

Λοιπον, το πανι εχει καθαρο πλατος 230. Το προβολι για να σου παιξει σε αυτες τις ιντσες θελει αποσταση απο 3,45 εως 5,24 (αυτη η αποσταση ειναι η αποσταση επιφανειας οθονης και φακου στο προβολι). Αφαιρεσε ομως και καμια 5ρια ποντους στανταρ γιατι η οθονη δεν θα ειναι κολλημενη στον τοιχο. Οποτε βαση αυτων η θεση του πρεπει να ειναι πισω απο το δοκαρι ή κατω απο το δοκαρι. Για τον καναπε φιλε μου εχει να κανει και με προσωπικα γουστα και θα σου εξηγησω τι εννοω. Βαση προδιαγραφων THX η σωστη αποσταση (για οθονη 230cm πλατος - 100" διαγωνιο δηλαδη) ειναι 3 μετρα!! Αυτο εχει και θετικα και αρνητικα. Οποτε η καλυτερη λυση ειναι γυρω στα 3,5 μετρα το πολυ. Επισης κατι παρα πολυ σημαντικο ειναι το υψος που θα τοποθετησεις τον προβολεα και σε συνεχεια το προβολι!!! Τι εννοω? το υψος των ματιων οταν καθεσαι στον καναπε παιζει περιπου στο 1 μετρο. Δεν πρεπει το ανωτερο σημειο της οθονης να ειναι μεγαλυτερο απο 15 μοιρες σε σχεση με το υψος των ματιων γιατι θα σε κουρασει αρκετα. Οποτε βαση αυτου πρεπει να δουμε και σε τι υψος πρεπει να μπει το προβολι. Με λιγα λογια πες μου σε τι υψος ειναι τα ματια σου και εαν θα βαλεις το μηχανακι κατω απο το δοκαρι η πισω απο το δοκαρι για να σου πω περισσοτερες λεπτομερειες. Ουφ...αυτα. :p
 

harrysvr

Senior Member
14 September 2007
340
Καταρχήν σ`ευχαριστώ για τη βοήθεια,
η οθόνη οχι μόνο δε θα είναι κολλημένη στον τοίχο αλλά θα πέφτει μπροστά απο την TV και θα την καλύπτει.
Το 3.45-5.24 απ`ότι λες δε με καλύπτoυν για τον hd82(για τη θέση Α), η λύση για κάτω ή πίσω(ΑΑ στη φώτο) είναι πολύ αντιαισθητική(με τα καλώδια κλπ), υπάρχει προβολέας που να προβάλει στα 2.5-3μ σε 100" ;
Βασικά για τον καναπέ, θα πρέπει να συνδυαστεί η απόσταση και με προβολέα και με την TV(47")...
Η οθόνη πιστεύω θα κατεβαίνει στο σωστό ύψος, πως να ξέρω που θα είναι το ύψος των ματιών; όλοι δε βλέπουν από ένα μέσο ύψος; εκτός αν κάθονται σε καρέκλες...(ο καναπές θα αγοραστεί τελευταίος)
Ο προβολέας σκεφτόμουν να μπει σε θέση που να μη φαίνεται όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι δηλ μπροστά απο το δοκάρι(θέση Α)
Τώρα αφού μου λες οτι δε με καλύπτει η απόσταση που έχω για 100", οι λύσεις είναι: ή θα πάω σε 90"(και αν...), ή θα μπει στον πίσω τοίχο(πολύ μακριά; ) ή θα εγκαταλείψω τα προβολικά και θα πάω σε TV(50-60")...
(το Γ είναι το κάτω μέρος της γυψοσανίδας, περίπου)
Σαν να έχω απογοητευτεί...(με το κωλοδοκάρι)
 

Attachments

  • hcpro (Large).jpg
    hcpro (Large).jpg
    81 KB · Views: 40

IWFAOY

Established Member
24 December 2007
180
Καταρχήν σ`ευχαριστώ για τη βοήθεια,
η οθόνη οχι μόνο δε θα είναι κολλημένη στον τοίχο αλλά θα πέφτει μπροστά απο την TV και θα την καλύπτει.
Το 3.45-5.24 απ`ότι λες δε με καλύπτoυν για τον hd82(για τη θέση Α), η λύση για κάτω ή πίσω(ΑΑ στη φώτο) είναι πολύ αντιαισθητική(με τα καλώδια κλπ), υπάρχει προβολέας που να προβάλει στα 2.5-3μ σε 100" ;
Βασικά για τον καναπέ, θα πρέπει να συνδυαστεί η απόσταση και με προβολέα και με την TV(47")...
Η οθόνη πιστεύω θα κατεβαίνει στο σωστό ύψος, πως να ξέρω που θα είναι το ύψος των ματιών; όλοι δε βλέπουν από ένα μέσο ύψος; εκτός αν κάθονται σε καρέκλες...(ο καναπές θα αγοραστεί τελευταίος)
Ο προβολέας σκεφτόμουν να μπει σε θέση που να μη φαίνεται όταν κάποιος μπαίνει στο σπίτι δηλ μπροστά απο το δοκάρι(θέση Α)
Τώρα αφού μου λες οτι δε με καλύπτει η απόσταση που έχω για 100", οι λύσεις είναι: ή θα πάω σε 90"(και αν...), ή θα μπει στον πίσω τοίχο(πολύ μακριά; ) ή θα εγκαταλείψω τα προβολικά και θα πάω σε TV(50-60")...
(το Γ είναι το κάτω μέρος της γυψοσανίδας, περίπου)
Σαν να έχω απογοητευτεί...(με το κωλοδοκάρι)

Ξεκιναμε σιγα σιγα.
1) το κατωτερο σημειο του πανιου πρεπει να ειναι στους 80-90 ποντους ωστε να μην εχεις πολλες μοιρες με το ανωτατο σημειο.
(αυτο γινεται για να μην σηκωνεις το κεφαλι σου ωστε να δεις την εικονα και με αποτελεσμα να σε κουρασει)
Αποτελεσμα: Υψος που στερεωνεις το εν λογο πανι 2,50 m.
2) αφου κατεβει τοσο χαμηλα το πανι πρεπει να κατεβει και το προβολι ωστε να μην χρειαζεται να κανεις μεγαλη διόρθωση κατακόρυφης τραπεζοειδούς παραμόρφωσης.
Αποτελεσμα α: Με προβολι που εχει zoom 1.5 (hd82) το βαζεις σε αποσταση απο το πανι απο 3,45m εως και 5,5m.
Αποτελεσμα β: Με προβολι που εχει zoom 1.8 (π.χ. sony) το βαζεις σε αποσταση απο το πανι απο 3,10m..κατι γινεται τωρα ε?
3) Αγοραζεις οπως και να εχει προβολι...:flipout: