11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,492
Εκεί ψηλά.....
To 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα ανοίγει απόψε, Παρασκευή 13 Μαρτίου, την αυλαία του στις 20.30 στο σινεμά Ολύμπιον με την ταινία του Τσάο Γκαν, Ο Κόκκινος Αγώνας, και τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Σταύρο Καλαφάτη να κηρύττει την έναρξη. Ο Κόκκινος Αγώνας πραγματεύεται την καθημερινότητα φτωχών παιδιών 5-8 ετών μιας γυμναστικής σχολής της Σανγκάης, με μόνη συντροφιά το βάρος μιας αδιάκοπης κριτικής και την πίεση να πετύχουν, ζώντας σε μια συνθήκη αδιάκοπων απαιτήσεων και προσδοκιών. Η ταινία αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στην σκληρή πλευρά της αθλητικής εκπαίδευσης των μελλοντικών πρωταθλητών της Κίνας.


Συνεπές στον κοινωνικό του χαρακτήρα, το Φεστιβάλ (13-22 Μαρτίου) επιχειρεί, όπως εξηγεί και ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δημήτρης Εϊπίδης, να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις των θεατών, να παίξει ενεργό ρόλο στην εναλλακτική ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία τους, προβάλλοντας εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα. Από τις παράλληλες εκδηλώσεις του ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στον κινηματογράφο της Αφρικής, της Αυστρίας και του Μεξικού.

Όλες οι ταινίες του αφρικανικού αφιερώματος είναι γυρισμένες από Αφρικανούς δημιουργούς, ματιά στην οποία σπάνια έχει την ευκαιρία να διεισδύσει ο δυτικός κόσμος. Ταινίες από το Τόγκο - The dancing forest του Brice Laine, το Μάλι - Victims of our Riches του Kal Toure, τη Λιβερία - Iron ladies of Liberia της Siatta Scot Thompson και του Daniel Junge, τη Νότιο Αφρική - Keiskamma / a story of love της Miki Redelinghuys - από αφρικανικές κινηματογραφίες, άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, απαρτίζουν το αφιέρωμα, που διαχωρίζεται θεματικά σε δύο μέρη: από τη μία πλευρά αποκαλύπτει έναν κόσμο απόλυτης φτώχειας, φυλετικών πολέμων, ραγδαίας εξάπλωσης του AIDS, οικονομικής εκμετάλλευσης κι από την άλλη ακολουθεί τις μοίρες Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη, όπου αντί για τη Γη της Επαγγελίας, ανακαλύπτουν έναν εφιαλτικό κόσμο εξαπάτησης και ρατσισμού.

Το δεύτερο αφιέρωμα ακολουθεί τη ματιά νέων Αυστριακών κινηματογραφιστών, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας τους και μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο: στον δρόμο για τη Μέκκα -Α road to Mecca του George Misch- στη διαδρομή Παρίσι - Ντακάρ, αλλά και όσα κρύβονται πλάι σ' αυτήν - 7915 km του Nikolaus Geyrhalter - και αλλού.

Η άνθηση του μεξικάνικου κινηματογράφου την τελευταία δεκαετία έδωσε νέα ώθηση στα ντοκιμαντέρ και οι δημιουργοί τους αναζητούν νέες αφηγηματικές και αισθητικές προσεγγίσεις και να καταθέτουν έργα με έντονη δυναμική, που απευθύνονται όχι μόνο σε μεξικανικό, αλλά και σε παγκόσμιο ακροατήριο. Στην πλειονότητά τους, τα ντοκιμαντέρ εστιάζουν σε ανθρώπινες ιστορίες, σε απόκληρους, σε ονειροπόλους, σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περιμένουν ένα θαύμα.

Τέλος, το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, αναδεικνύει μέσα από τα αφιερώματά του σε δημιουργούς, δυο κινηματογραφιστές με σημαντική συμβολή στο είδος του ντοκιμαντέρ, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη διοργάνωση. Το Φεστιβάλ τιμά τον Φώτο Λαμπρινό, τον σκηνοθέτη - ερευνητή, που από το 1964 μέχρι σήμερα έχει υπογράψει δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης και τον Ελβετό Stefan Schwietert, έναν απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο.





cinemag
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,492
Εκεί ψηλά.....
Στην Αθήνα το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης






Για πρώτη φορά στην εντεκάχρονη διαδρομή του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα επισκέπτεται την Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ, μιας τέχνης που διερευνά τα πολλαπλά πρόσωπα της ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα.
Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης -μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- θα δώσει δυναμικό «παρών» στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2009, με μια ενδεικτική επιλογή από το φετινό του πρόγραμμα.

Συνολικά 26 ντοκιμαντέρ, σκιαγραφούν το σύγχρονο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, καταγγέλλουν την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών, αφηγούνται οικουμενικές ανθρώπινες ιστορίες, αγωνιούν για το μέλλον του πλανήτη μας, αποκαλύπτουν όσα κρύβονται κάτω από τους πηχυαίους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. Με άλλα λόγια, προτρέπουν τον θεατή να προβληματιστεί, να ενεργοποιηθεί, να δράσει.

Ταινίες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία, την Ινδία, το Βέλγιο, το Μεξικό, την Γερμανία και φυσικά ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο της εγχώριας παραγωγής ντοκιμαντέρ, καλούν τους θεατές να περιηγηθούν στα απρόβλεπτα μονοπάτια της ανήσυχης τέχνης του ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες του προγράμματος

Ο Κόκκινος Αγώνας, Chao Gan, Κίνα
Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ, Παύλος Τσιάντος, Ελλάδα
Σέλια η βασίλισσα, Joe Cardona, Mario de Varona, ΗΠΑ
Εθνικός Κήπος, Απ.Καρακάσης, Ελλάδα
Bells, Threads & Miracles, Μαριάννα Οικονόμου, Ελλάδα
Οδύνη: Μικρές Ιστορίες Ανεργίας, Γιώργος Ζέρβας, Ελλάδα
Ασωτοι Γιοι, Kimberly Reed, ΗΠΑ
Αντουάν, Laura Bari, Καναδάς
Φλερτάροντας την Κόντι, Sebastian Doggart, ΗΠΑ
Bombing, Aγγ.Αθανασόπουλος, Δ.Νικολόπουλος
Ρυθμοί και Ρίμες, Νίκος Σκαρέτζος
Η Ζωή στους βράχους, Αλ.Δημητρίου, Ελλάδα
Κεϊσκαμα - Μια ιστορία αγάπης, Miki Redelinghuys, Ν.Αφρικη
Ο Παράδεισος της Σάντρα, Marianne Roussy, Γαλλία
Personna non Grata, Fabio Wuytack, Βέλγιο
Φίλο και Μαρίνα, Καλλιόπη Λεγάκη, Ελλάδα
Λουόμενοι, Εύα Στεφανή, Ελλάδα
Αγριο Φως: Όταν το πνεύμα συναντά τη δράση, Velcrow Ripper, Καναδάς
Τα παιδία της Πυρας, Rajesh S. Jala, Ινδία
Αγαπητέ Ζάκαρι: Γράμμα σ' ένα γιο για τον πατέρα του, Kurt Kuenne, ΗΠΑ
T 4 Trouble and the self admiration society, Δημήτρης Αθυρίδης, Ελλάδα
Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, Σταύρος Ψυλλάκης, Ελλάδα
Ο Θ.Αγγελόπουλος γυρίζει την Σκόνη του Χρόνου, Ν.Λυγγούρης, Γερμανία
Charisma X- Iannis Xenakis, Έφη Ξηρού, Ελλάδα
Τομέας 60: Εθνικό Νεκροταφείο του Αρλινγκτον, Jon Alpert, Matthew O'Neill, ΗΠΑ
Τρία τάματα για τρεις ψυχές, Diego Rivera Kohn, Μεξικό



in.gr