Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ — Changeling

kostas999

Established Member
25 October 2006
270
changeling.jpg


Από τις καλύτερες δραματικές ταινίες της χρονιάς με την Angelina Jolie σε εκπληκτική ερμηνεία (υποψήφια για Oscar A ρόλου). Πρόκειται για αληθινή ιστορία στο LA του 1928 όπου κυριαρχεί η διαφθορά σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Η Christine, μία μικροαστή που μεγαλώνει μόνη της τον εννιάχρονο Walter, ξαφνικά βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής της, την εξαφάνισή του. Στην απέλπιδα προσπάθειά της για την ανεύρεσή του βρίσκεται αντιμέτωπη με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τη διαφθορά της αστυνομίας που δε διστάζει να της παρουσιάσει ένα άλλο παιδί ως δικό της, προκειμένου να δείξει ένα αρεστό πρόσωπο στην κοινωνία.
Η άρνησή της να αποδεχθεί αυτή τη λύση θα την οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση με το κατεστημένο που προκειμένου να τη συντρίψει θα φτάσει στα άκρα. Αλλά η πραγματικότητα θα είναι ακόμη πιο σκληρή για όλους.

Το είδα σε Αμερικάνικο Blu-Ray (είναι all Region) και το μόνο που σίγουρα μπορώ να πώ είναι ότι ποτέ δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι ο Clint Eastwood θα γινόταν ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης.
Μετά το εκπληκτικό Million Dollar Baby μας δίνει άλλη μία, παρόμοιας αισθητικής και αληθοφάνειας ταινία, με πολύ δυνατούς χαρακτήρες και συναισθηματική φόρτιση που ποτέ δεν ξεπερνά το όριο. Η ταινία είναι 2,5 ώρες αλλά πουθενά δε γίνεται κουραστική. Απεναντίας, καταφέρνει να φέρει το θεατή στην κορύφωση πολύ πριν το τέλος και να τον κρατήσει σε αγωνία για μεγάλο διάστημα.
Must για κάθε λάτρη του πραγματικού κινηματογράφου.
 
Last edited by a moderator:
Re: Changeling

.... και ένας αντίλογος.....


Ενώ η σκηνοθεσία του Κλιντ ήταν πραγματικά εξαιρετική, απίστευτα πιστή αποτύπωση της εποχής, σε συνδυασμό με την πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία, ενδυματολογική προσέγγιση και μακιγιαζ, που παρέπεμπαν σε ταινία του '30, η ερμηνεία του Μαλκοβιτς ως συνήθως δυνατή, και αυτή της Angelina πολύ ανεβασμένη για τα δεδομένα της, η ταινία για μένα έπασχε αφόρητα από σενάριο.

Πολύ έξυπνη η ιδέα να μπορέσεις μέσα από ένα αληθινό γεγονός να καταγγείλεις τις αστυνομικές αυθαιρεσίες, τη διαφθορά, και το σύστημα της εποχής, όμως το σενάριο παρουσιάζε κάποια χαώδη κενά, και η δομή της ταινίας στα μάτια μου ήταν προβληματική...

Βασικό σεναριακό κενο: SPOILER ALERT!!!!!!!!!!:

Περίμενε σε όλη της τη ζωή να βρει το παιδί της, και ποτέ δε ρώτησε το αγοράκι που ήταν συνεργός του τρελού, να της πει αν όντως το σκότωσαν ή όχι. Το παιδάκι ήταν απόλυτα συνεργάσιμο, και στα χέρια της αστυνομίας, οπότε ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Αυτό δε που με χάλασε πραγματικά, ήταν ο ρυθμός της ταινίας, αφού πραγματικά όπως είπε ο κώστας σε έφερνε στην κορύφωση πολύ πριν το τέλος, και μετά εξελισσόταν στα μάτια μου σαν μια φάρσα που όλο θα τελείωνε και όλο συνέχιζε, χωρίς ωστόσο να συμβαίνει κάτι εξαιρετικό που θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο...


Με λίγα λόγια, κρατάω τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και τις ερμηνείες, και γιατί όχι, και τη μουσική, αλλά σε επίπεδο σεναρίου και μοντάζ είναι μια ταινία που θα ξεχάσω την αμέσως επόμενη μέρα.

PS: Η ταινία είχε και τη συγκλονιστικότερη ίσως σκηνή εκτέλεσης που έχω δει ως τώρα.
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Re: Changeling

Από καθαρά εικαστική άποψη, απλά εξαιρετική.
'Τρύπες' χάσκουν στο σενάριο.
Πολύ 'μαύρη', σχεδόν ανυπόφορη στο τέλος.
Με κάνει να αναρωτιέμαι για το εσωτερικό τοπίο του Κλίντ σε σχέση και με όλες τις τελευταίες ταινίες του: μαύρη κατάθλιψη μου μυρίζει.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,851
Παλλήνη
Απάντηση: Changeling

Απο τις καλυτερες ταινιες της χρονιας! Ο Κλιντ ειναι ΜΕΓΑΛΟΣ σκηνοθετης και η Αντζελινα ηταν οντως πολυ καλη (ισως ομως οχι και για υποψηφιοτητα).
Η αναπαρασταση του κλιματος εποχης ηταν καταπληκτικη και η ιστορια σε κρατουσε καθηλωμενο εως το τελος..
Ισως σε καποιους διαφευγει οτι αυτη ειναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορια, οποτε δεν τιθεται θεμα "τρυπων" σεναριου...
Η εκδοση Bluray απλα αψογη σε εικονα και ηχο..
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Changeling

Βασικό σεναριακό κενο: SPOILER ALERT!!!!!!!!!!:

Περίμενε σε όλη της τη ζωή να βρει το παιδί της, και ποτέ δε ρώτησε το αγοράκι που ήταν συνεργός του τρελού, να της πει αν όντως το σκότωσαν ή όχι. Το παιδάκι ήταν απόλυτα συνεργάσιμο, και στα χέρια της αστυνομίας, οπότε ήταν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

δεν υπάρχει τέτοιο κενό, από αυτά που λέει στην αρχή ο 15χρονος καλύπτεται η άγνοιά του
 
17 June 2006
23,742
Αθήνα
Απάντηση: Changeling

Πολύ καλή, αν και κουράζουν οι 2μιση ώρες, ΑΝ δεν ξέρεις το τέλος, σε αφήνει να ελπίζεις και να περιμένεις να δεις αν βρεθεί ή όχι τελικά ο γιός της, δεδομένου ότι ξέρεις ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία. Προσωπικα είχα αγωνία μέχρι και την τελευταία στιγμή ακόμα και στα σχόλια, να δω αν βρέθηκε ή όχι ο γιός της και σε ποιά κατάσταση (δεν σας αποκαλύπτω το τέλος)-bye-

Στην αρχή μου φάνηκε λίγο χαλαρή η τζολί, δεν με έπεισε τόσο πολύ για το μεγάλο δράμα που περνάς στην απώλεια ενός παιδιού. Σαν να το πήρε λίγο αψήφιστα. Θα μου πείτε τι περίμενες να δεις; ελληνικό δράμα με την μάνα να σπαράζει στα τέσσερα μέσα στο αστυνομικό τμήμα;
Βέβαια εδώ ίσως θα ήθελε να μας τονίσει ο σκηνοθέτης ότι η ψυχραιμία, η λογική σκέψη, η επιμονή και υπομονή είναι πιό δυνατά στοιχεία από ένα συνεχόμενο κλάμα και σπαραγμούς.
 
Last edited:
17 June 2006
23,742
Αθήνα
Απάντηση: Changeling

Ξέχασα να αναφέρω, ότι συμφωνώ ότι αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια το κλίμα της εποχής, σε σημείο που να νομίζεις ότι γυρίστηκε τότε η ταινία. επιτυχημένη η αναφορά στα όσκαρ της χρονιάς τότε με τις υποψήφιες ταινίες.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Re: Changeling

Η ταινία είναι συμπαθέστατη και τεχνικά άριστη (φωτογραφία, σκηνικά κλπ κλπ). Ακόμα και η Αντζελίνα καλύτερη απ’ ότι περίμενα.

Η ταινία όμως δεν ξεφεύγει της μετριότητας γενικά. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα φρέσκο και είναι γενικώς επίπεδη και διεκπεραιωτική με αποτέλεσμα να ‛Αμερικάνιζει’ λίγο.

Παρόλα αυτά, βλέπεται ευχάριστα (δεδομένου και του + που δίνει η οπτική απόλαυση σε BD) γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιοι σκηνοθέτες, όπως ο Κλιντ, ακόμα και στις μέτριες στιγμές τους, παραμένουν εγγύηση.

YΓ Σεναριακό κενό φυσικά και δεν υπάρχει καθώς ο μικρός, όπως είναι προφανές από την αρχή αλλά και παραδέχεται και στο τέλος, δεν είναι συνεργάτης του τρελού αλλά της αστυνομίας.