JVC HD-350 vs JCV HD-750 – Mini Συγκριτικό

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,599
Μιας και είχαμε την τύχη ο, ευτυχής πλέον, κάτοχος ενός 350 να επιζητήσει την αυτοεπιβεβαίωση της αγοράς του :p, βάλαμε το νέο καμάρι της JVC να παίξει κόντρα στον κορυφαίο 750.

Τα δεδομένα του συγκριτικού:

Παρόντες: Strax (ευτυχής ιδιοκτήτης), Takisot, Δημήτρης Δημήτρακούδης, Μπάμπης Κολέζας και εγώ.

Χώρος: Σαλόνι με πλήρη συσκότιση και βαριές μαύρες κουρτίνες στους τοίχους μπροστά και πλάι του προβολέα.

Οθόνη: Screenline Jago 110ʼ Home Vision

Απόσταση Προβολέα – Οθόνης: 4,50 m

Πηγή: HTPC, Vista 32 bit, ΑΤΙ 4870 / Catalyst 9.2, Power DVD 7/8 Ultra

Video Processor: Lumagen Radiance XD (οι 2 προβολείς ήταν συνδεδεμένοι στις 2 παράλληλες εξόδους του Lumagen)

Και τα 2 μηχανήματα έπαιξαν με out of the box ρυθμίσεις (και με τον Lumagen προφανώς να μην παρεμβαίνει πουθενά στην εικόνα σε καμία περίπτωση) στο Natural Mode (το οποίο μάλλον είναι και το πιο ισορροπημένο και στις 2 περιπτώσεις).

Ο 750 με περίπου 80 ώρες στην λάμπα ενώ ο 350 με περίπου 2.

Από αυτά που είδαμε προσωπικά επιβεβαίωσα κατά 90% αυτά που περίμενα από το μηχανάκι:

Ένας προβολέας πολύ κοντά στον 750 με άριστο επίπεδο μαύρου (λίγο χειρότερο από τον απολύτως κορυφαίο σε αυτόν τον τομέα 750) και υψηλή φωτεινότητα.

Αυτές βασικά είναι οι διαφορές από τον 750: Το λίγο χειρότερο μαύρο (πάντα όμως σαφώς καλύτερο από την συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς – υποψιάζομαι και από οτιδήποτε άλλο πλην του 750 - αλλά αυτό αφήνω να το επιβεβαιώσουν όσοι έχουν δει περισσότερα μηχανάκια) και φωτεινότητα ίδιας τάξης μεγέθους.

Ειδικά για την φωτεινότητα να πω ότι είναι ο μόνος τομέας που μου έκανε λίγο εντύπωση (με δεδομένες και τις ώρες στις λάμπες των 2 μηχανημάτων): Τον περίμενα λίγο πιο φωτεινό από τον HD-750 (σύμφωνα με τις προδιαγραφές) ενώ, όπως τον είδαμε τουλάχιστον, φάνηκε οριακά πιο σκοτεινός.

Το παραπάνω ίσως έχει να κάνει λίγο με την διαφορά στα defaults των (ίδιων – Natural) mode που δοκιμάσαμε (ο Μανώλης Καστρουνης ανέφερε ότι το Natural Mode στους 2 προβολείς δεν είναι ακριβώς το ίδιο) αλλά σε κάθε περίπτωση χοντρικά το συμπέρασμα ισχύει: Η φωτεινότητά τους είναι πολύ κοντά και σίγουρα ο 350 δεν είναι αισθητά φωτεινότερος από τον 750.

Σημείωση: Οι μετρήσεις του Μανώλη Καστρουνή (σε άλλο κομμάτι 350) έδειξαν οριακά υψηλότερη φωτεινότητα από τον 750 (~10-20 Lumens και όχι 100 που αναφέρει η JVC).

Με τα παραπάνω δεδομένα, θα έλεγα ότι μου έκανε λίγο εντύπωση ίσως ότι ο 750 είχε κάτι παραπάνω από ένα κλικ καλύτερο μαύρο από τον 350 γεγονός που παραπέμπει μάλλον σε διαφορά στο πάνελ (άλλο coating – αντίστοιχη διαφορά με τους 1-100 αλλά χωρίς διαφορά φωτεινότητας).

Το παραπάνω το καταλογίζω στα θετικά της JVC καθώς παραπέμπει σε ʽειλικρίνειαʼ προς τον καταναλωτή (θα μπορούσε πχ να χρησιμοποιήσει ακριβώς το ίδιο πάνελ και να ʽκόψειʼ απλώς από ʽμαρκετίστικαʼ κόλπα όπως THX ή άλλα (πχ θέσεις ίριδας κλπ)).

Για να μην παρεξηγούμαστε πάντως, να επαναλάβω ότι οι διαφορές του μαύρου είναι εμφανείς βασικά σε Α-Β καταστάσεις και σε ιδιαίτερα απαιτητικές σκηνές (πχ HD-DVD Van Helsing) με τον 350 να παραμένει κορυφαίος στον τομέα αυτό (ίσως, όπως προανέφερα και Νο.2 γενικά μετά τον 750).

Να σημειώσουμε ότι η ίριδα του 350 έχει 3 θέσεις με μάλλον την 2η την πιο ενδεδειγμένη για την πλειοψηφία των χρήσεων. Τα παραπάνω συμπεράσματα πάντως βγήκαν με δοκιμές σε όλες τις θέσεις στον 350 και στις ʽαντίστοιχεςʼ στον 750.

Κατά τα λοιπά το μηχανάκι ήταν γνωστό JVC με άριστη κίνηση, πολύ καλή ευκρίνεια (το συγκεκριμένο κομμάτι είχε και σχεδόν άριστη σύγκλιση) ενώ μάλιστα ήταν και σχετικά ισορροπημένος χρωματικά out of the box (ελαφρώς υπερκορεσμένα χρώματα ίσως και με μικρή τάση προς το πράσινο αλλά τίποτα υπερβολικό (πχ σαν τον Sony 10)).

Τις διάφορες ευκολίες (ηλεκτρικό zoom, focus, lens shift κλπ) δεν τις αναφέρω μιας και είναι ήδη γνωστές (και από τον 750),

Σημειώνω απλώς ότι, όπως αναμενόταν και αυτός (όπως και ο 750) δεν πάσχει πλέον από το φαινόμενο της ʽσύγκλισης / aberrationʼ με την χρήση lens shift (που υπήρχε στους HD 1/100).

Συμπερασματικά, με κόστος κοντά στα 3.500 Ευρω, πιστεύω ότι το μηχανάκι είναι κάτι παραπάνω από best buy.

Ελπίζω να μην μου διαφεύγει κάτι αναφορικά μετο setup ή κάτι άλλο.

Περισσότερα από τους λοιπούς παριστάμενους και φωτο από το κο. Μπαμπίνο.
 
Last edited:
22 June 2006
34,779
NEO HRAKLEIO
Mπραβο παιδια... περιμενουμε και απο τους αλλους εντυπωσεις και σχολια.
Φακο εχουν τον ιδιο ?
Κατασκευαστικά σου φανηκε "φτωχος συγγενης" ή οχι ?
Εχει και πληρες cms o 350 ?

Και τελος η κρισιμη ερωτηση για μενα... 350 ή τον παλιο HD1 ?
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,599
Κστασκευατικα ειναι ακριβως ιδιοι (αρα και φακος ιδιος)

Πληρες CMS δεν εχει.

Μονο αν εβρισκα πολυ φθηνοτερα τον 1 ισως το σκεφτομουν
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Κστασκευατικα ειναι ακριβως ιδιοι (αρα και φακος ιδιος)

Πληρες CMS δεν εχει.

Μονο αν εβρισκα πολυ φθηνοτερα τον 1 ισως το σκεφτομουν


Αααχχχ και δεν προλαβα να πουλησω !!-bye-


Μπραβο Συριε, ωραια παρουσιαση.
Περιμενουμε και του λοιπους της παρεας !
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,670
Αθήνα
Θα συμφωνήσω με το Σ'υριο σχεδόν σε όλα. :clown:
Ο μικρός είναι πολύ ωραίο μηχάνημα, υστερεί ελάχιστα από τον μεγάλο αδερφό του κι αυτό λίγοι θα το καταλάβουν αν δεν τα δούν δίπλα-δίπλα.
Η διαφορά τους είναι στο μαύρο, αρκετή θα έλεγα γι' αυτό το επίπεδο αλλά παραμένει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Επίσης μιά άλλη διαφορά που πρόσεξα ήταν οτι ο 750 από μαμά ήταν πιό σωστός χρωματικά αλλά αυτό μην το παίρνεται τοις μετρητοίς γιατί τα modes του ενός δεν αντιστοιχούν στα ίδια modes του άλλου. Το cinema 1 του ενός αντιστοιχεί στο cinema 2 του άλλου άρα το natural (αν θυμάμαι καλά) που βλέπαμε ίσως να μην είναι το ίδιο στον έναν και στον άλλον.
Έχουν και κάποια διαφορά στο S/W με τον 750 - όπως είναι φυσικό - να υπερέχει.
Δυστυχώς επειδή οι προβολείς ήταν πολύ πίσω, κι επειδή ο ένας ήταν τοποθετημένος χαμηλά κάτω από τον άλλον, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, ήταν αδ´υνατον να στήσω τη μηχανή κοντά στο πανί κι αναγκάστηκα να πάω πάρα πολύ πίσω με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι λίγο στο γάμο του Καραγκιόζη. Μην βγάλετε λοιπόν συμπεράσματα από αυτές, άλλωστε το έχουμε πεί κατ' επανάληψη οτι τα screenshots είναι για να δίνει λίγο χρωματάκι στην παρουσίαση και τίποτε παραπάνω.
Μην ξεχάσω και την κίνηση που και οι δύο ήταν εξαιρετικοί.

Eδώ είναι ο "μικρός", λευκός σαν μωρό φάλαινας μπελούγκα.

IMG_4747.jpg



Κι εδώ και οι δύο μαζί.

IMG_4746.jpg
 
Last edited:

geodengr

AVClub Addicted Member
Φίλε strax καλορίζικος και καλοθέατος. Φαίνεται υπέροχο μηχανάκι, κοίτα να το χαρείς όσο περισσότερο μπορείς.
Μπράβο σε όλους σας για το πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό, και φυσικά για την πολύ όμορφη παρουσίαση, πάντα τέτοια!!!
Μπάμπη παρ´όλη την προτροπή σου να μην κρίνουμε από τις φωτό (που βεβαίως είναι και το σωστό), στο monitor μου παρατηρώ τα εξής: α) καλύτερο γράψιμο του 750 στις σκοτεινές σκηνές (η εικόνα του 350 χάνει πληροφορίες), και β) καλύτερη χρωματική απόδοση της ανθρώπινης επιδερμίδας από τον 350.
Επίσης παρά τις ελάχιστες ώρες της η λάμπα του μικρού δεν δείχνει και πολύ "σκληρή"!
Πάντως μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αν ρυθμιστούν σωστά στον ίδιο χώρο και με τα ίδια συνοδά μηχανήματα, οι εικόνες θα "πλησιάσουν" πάαααρα πολύ επικίνδυνα!


Φιλικά
Γιώργος.
 

Strax

Established Member
19 June 2006
190
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύριο για τη φιλοξενία του και την υπομονή του, το Δημήτρη και τον Τάκη για τις συμβουλές τους για τα μηχανήματα του διαβόλου (HTPC), αλλά και τον Μπάμπη για τις φώτο και τη σκληρή δουλειά του Α/Β εναλλάκτη! Ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους για τα καλά τους λόγια!

Οι διαφορές είναι λίγο πολύ, όπως έχουν αναφερθεί και από τους προλαλήσαντες. Θα έλεγα ότι ο 750 είναι ένα τσακ καλύτερος παντού, το οποίο θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό μια και τους δυο προβολείς τους φτιάχνουν οι ίδιοι άνθρωποι και προφανώς τους έχουν διαχωρίσει σωστά.

Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη μας ότι, όπως έγραψε και ο Μπάμπης, τα διάφορα modes διαφέρουν για κάποιο λόγο μεταξύ τους (σίγουρα τα Cinema 1 και Cinema 2 είναι αντεστραμμένα). Οπότε μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορές που κρύβονται κάτω από την κοινή ονομασία. Σχετικά με το φως, περιμέναμε τον 350 οριακά φωτεινότερο, αλλά μας προέκυψε το αντίθετο. Ίσως να μην είναι τυχαίο τελικά αυτό, μια και το ίδιο παρατήρησε στο τεστ του και το projectorreviews. Εκεί αναφέρει ότι παίζει πιθανότατα ρόλο η θέση του φακού που γίνεται η σύγκριση/μέτρηση και ότι στο wide άκρο του ήταν πιο φωτεινός ο 350, ενώ στα άλλα 2 ο 750. Οπότε μια και υπήρχε μικρή διαφορά και στη θέση των δύο προβολέων στο δικό μας μίνι-συγκριτικό (γύρω στο μισό μέτρο πιο πίσω και λίγο πιο αριστερά ο 350), νομίζω ότι οι επιμέρους συνθήκες στησίματος/διαφοράς κομματιών υπερτερούν τελικά της μικρής διαφοράς φωτεινότητας των 2 προβολέων.

Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον προβολέα και εχθές είδα και το πρώτο μου έργο (Bourne Ultimatum). Ήταν μια άριστη αρχή, το καταευχαριστήθηκα. Έπαιξα και λίγο με τις ρυθμίσεις και το άφησα σε ένα συνδυασμό του Cinema 1 και του Natural, που μου φέρνει περισσότερο σε αυτό που βλέπαμε στον 750 χρωματικά.

Περισσότερα, θα αναφέρω καθώς θα αποκτώ περισσότερες εμπειρίες μαζί του (θα ζηλέψει η γυναίκα μου), αλλά και μετά την τελική του ρύθμιση.
 
Last edited:
17 June 2006
3,031
Το δείγμα που είχα για δοκιμή είχε πολύ καλή σύγκλιση και γενικά στα χρήματα που ζητά είναι ισως μονόδρομος.
Αχ... αυτή η έλλειψη CMS....
 
17 June 2006
3,031
Απάντηση: Re: JVC HD-350 vs JCV HD-750 – Mini Συγκριτικό

Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη μας ότι, όπως έγραψε και ο Μπάμπης, τα διάφορα modes διαφέρουν για κάποιο λόγο μεταξύ τους (σίγουρα τα Cinema 1 και Cinema 2 είναι αντεστραμμένα). Οπότε μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορές που κρύβονται κάτω από την κοινή ονομασία

Είναι κατι που το διαπίστωσ και εγώ. Επίσης δεν υπάρχει συσχετισμός θέσεις ίριδας μεταξύ 750 και 350.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,599
Σε τι υπερτερει δηλ. ο 350 του HD1?

Καλύτερος φακός καλύτερη στήριξη κατασκευή φακου νέος επεξεργαστής ρυθμιση gamma.

Θα προσέθετε / διευκρίνιζα στα παραπάνω:

- Όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες (zoom, lens shift, focus)

- Απουσία (ή τουλάχιστον μείωση φαινομένου) φωτεινών γωνιών

- Διόρθωση του θέματος ‛σύγκλισης / aberration’ με χρήση lens shift

Επίσης, μάλλον μιλάμε και για ελαφρά βελτίωση στο θέμα της φωτεινότητας και ίσως και του μαύρου (αυτό με περισσότερη επιφύλαξη)- τα συμπεράσματα αυτά είναι όμως μάλλον ‛επαγωγικά’ καθώς δεν τους έχω δει δίπλα – δίπλα.
 

Κώστας Παπαγεωργίου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,014
ΑΘΗΝΑ
Ωραία παρουσίαση. Μπράβο παιδιά.

Κρίμα που δεν μπόρεσα να έρθω.

Αν όλα όμως πάνε καλά ίσως καταφέρουμε προς το τέλος του μήνα να διοργανώσουμε μια ανοιχτή παρουσίαση για τα μέλη.

Υ.Γ. Ας μην ξεχνάμε τι έχει γίνει με την ισοτιμία Ευρώ - Γιεν. Η νέα εισαγωγή έγινε με αλλαγή στις τιμές εισαγωγής και προφανώς αλλαγές στη λιανική. Αναμένουμε...
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,670
Αθήνα
Απάντηση: Re: JVC HD-350 vs JCV HD-750 – Mini Συγκριτικό

Πάντως μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι αν ρυθμιστούν σωστά στον ίδιο χώρο και με τα ίδια συνοδά μηχανήματα, οι εικόνες θα "πλησιάσουν" πάαααρα πολύ επικίνδυνα!

Γιώργο έτσι είναι.
Κι απ' ότι βλέπεις και στο ύφος του, αν και δεν το είπε καθαρά, νομίζω οτι το ίδιο πιστεύει και κάποιος άλλος... :grinning-smiley-043

attachment.php
 

Attachments

  • IMG_4776.jpg
    IMG_4776.jpg
    65.5 KB · Views: 144
Last edited: