MacBook 2.0 GHz White Review!

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Εφθασε ο καιρός για ένα πλήρες review του MacBook, το οποίο έχω στην κατοχή μου περίπου τους τελευταίους εξι μήνες. Σας παραθέτω τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου μοντέλου:

MacBook White
Επεξεργαστής: Intel Core Duo 2 GHz
Μνήμη: 2 Gb 667MHz DDR2 SDRAM
Σκληρός Δίσκος: 60 Gb
Οθόνη: 13" widescreen
Κάρτα γραφικών: 64Mb DDR2 SDRAM Intel GMA 950 μοιραζόμενη
Οπτικό μέσο: SuperDrive
Κάμερα: iSight camera με 640x480 ανάλυση
Λειτουργικό: Mac OS X Tiger 10.4.8

(Για τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά κάντε κλικ εδώ)

Ποιότητα κατασκευής, design και λειτουργίες.
Πρέπει να το δείς από κοντά και να το πιάσεις στα χέρια σου για να καταλάβεις. Ολα τα προϊόντα της Apple φημίζονται για την εκπληκτική ποιότητα κατασκευής, και το MacBook δεν αποτελεί εξαίρεση. Παντού υπάρχει το λευκό πλαστικό με το λείο φινίρισμα και χωρίς γωνίες. Στο επάνω μέρος υπάρχει το διάφανο μηλαράκι της Apple το οποίο φωτίζεται από την οθόνη όταν το MacBook βρίσκεται σε λειτουργία. Το καπάκι ανοίγει και κλείνει πολύ εύκολα χωρίς το πάτημα κουμπιού, αφού δεν υπάρχουν κλιπς να το συγκρατούν όπως στους περισσότερους φορητούς αλλά μαγνήτες. Οταν σηκώσουμε το καπάκι, αποκαλύπτεται η εξαίρετη οθόνη 13" widescreen, με πολύ καλή φωτεινότητα και το νέας κατασκευής πληκτρολόγιο, που στην αρχή παραξενεύει αλλά με την χρήση, μάλλον κάνει την πληκτρολόγιση πιο εύκολη και ξεκούραστη. Η οθόνη είναι glossy και προς το παρόν δεν προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ματ και glossy όπως στον μεγαλύτερο αδελφό του, το MacBook Pro. Σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει το οπτικό αποτέλεσμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτός, αλλά εμένα προσωπικά δεν με έχει ενοχλήσει καθόλου. Αντιθέτως τα χρώματα είναι πιο ζωηρά και η παρακολούθηση ταινιών σαφώς πιο ευχάριστη. Επάνω από την οθόνη βρίσκεται η iSight κάμερα και το μικρόφωνο. Στην αριστερή πλευρά του σώματος, βρίσκονται όλες οι θύρες (2 θύρες USB, θύρα mini DVI, θύρα Firewire 400, θύρα Ethernet, ψηφιακή έξοδος ήχου, είσοδος ήχου) καθώς και η επαναστατική μαγνητική θύρα σύνδεσης του ρευματος που αποσπάται πανεύκολα. Στην δεξιά πλευρά βρίσκεται το Superdrive με την μορφή slot. Στο πληκτρολόγιο βρίσκονται πλήκτρα για την ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης, της έντασης του ήχου και το πλήκτρο εξαγωγής για το SuperDrive. Κάτω από το πληκτρολόγιο βρίσκεται το trackpad και το κουμπί επιλογής. To trackpad διαθέτει έξυπνες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων tab & κλικ και scrolling ή δεξί κλικ με τα δυο δάχτυλα. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η μπαταρία του με 5 πράσινα led ως ένδειξη. Δυο μόνον αρνητικά σημεία έχω να επισημάνω, τουλάχιστον στο δικό μου MacBook. Το κουμπί έναρξης δεν ανταποκρίνεται πάντοτε και τα πλήκτρα Caps Lock & Num Lock με το πράσινο φωτάκι ένδειξης να κρατάει μερικές φορές λιγοστό φως. Γενικά, δεν υπάρχει τίποτε στο MacBook που μπορεί να ενοχλήσει είτε από εργονομικής είτε από σχεδιαστικής πλευράς. Επιπλέον μαζί έρχεται και το Apple remote control και χρειάζεται για την πλοήγηση του FrontRow (ξεχωριστή εμπειρία χρήσης του multimedia υλικού) που είναι πλέον ενσωματωμένο στο λειτουργικό.

Ταχύτητα και αξιοπιστία.
Το MacBook έχει αποδειχθεί προς το παρόν ένα αξιόπιστο και γρήγορο laptop. Στην βασική έκδοση έρχεται με 512 Μb μνήμης αλλά μία αναβάθμιση έστω στο 1Gb είναι απαραίτητη, οπότε θα πρέπει να την συνυπολογίσετε στο κόστος. Δεν είναι απαραίτητο να το παραγγείλετε με την μεγαλύτερη ποσότητα μνήμης αφού η αντικατάστασή της είναι πανεύκολη. Προσοχή μόνον στην επιλογή της μνήμης, διότι ώς γνωστόν τα Mac φημίζονται για την ξεροκεφαλιά τους, όσον αφορά την ποιότητα της μνήμης. Επιπλέον αν πρόκειται να αναβαθμίσετε σε 1Gb φροντίστε να την αγοράσετε ως μία μονάδα ώστε να παραμείνει η άλλη θύρα ελεύθερη για μελλοντική αναβάθμιση αφού το MacBook διαθέτει δύο θύρες για μνήμη. Κάτω από το καπό βρίσκεται φυσικά το Mac OS X. Με πραγματικό multitasking και έξυπνες λειτουργίες που βρίσκονται εκεί για να κάνουν την ζωή σας πιο έυκολη, το καθιστούν αναμφισβήτητα, σοφή επιλογή. Οτι πρόγραμμα κι αν τρέξετε, δεν θα έχετε ποτέ την αίσθηση ότι το MacBook δεν διαθέτει την δύναμη να το τρέξει σωστά. Ολα τα προγράμματα ανταποκρίνονται άμεσα και ανοίγουν ταχύτατα. Μοναδικό ψεγάδι ή κάρτα γραφικών με την μοιραζόμενη μνήμη 64Mb. Παρόλο που η συγκεριμένη κάρτα υποστηρίζει πλήρως το core image, σε μερικές απαιτητικές περιπτώσεις (πχ. αναπαραγωγή High Definition βιντεο) φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή. Εδώ κάπου έκανε λάθος (λόγω κόστους προφανώς) η Apple και θα έπρεπε να την έχει κάνει τουλάχιστον dedicated κι όχι μοιραζόμενη. Φυσικά μιλαμε για ένα consumer φορητό αλλά δεν θα με χάλαγε λίγο παραπάνω μνήμη ή έστω η δυνατότητα αναβάθμισής της. Στην καθημερινή μας εργασία πάντως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα και ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του λειτουργικού. Οσον αφορά την σύνδεση με μια εξωτερική οθόνη, tv ή προβολέα αυτό γίνεται πολύ ευκολα μέσω της μίνι DVI θύρας. Οταν μάλιστα συνδεθεί, η οθόνη του MacBook μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως. Εχουν γραφτεί πολλά για την θερμοκρασία λειτουργίας του αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από τα υπόλοιπα φορητά. Ισως μάλιστα τις περισσότερες φορές η θερμοκρασία λειτουργίας του να είναι πολύ χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό (πχ. κατά την διάρκεια πλοήγησης στο διαδίκτυο, mail, δημιουργία εγγράφων και άλλων καθημερινών εργασιών). Η υπερθέρμανση προκύπτει όταν είναι συνδεδεμένο στο ρευμα και παράλληλα εκτελούνται βαριές εργασίες, πχ. αναπαραγωγή HD video. Ο Intel Core Duo είναι υπεραρκετός και σπάνια τον έχω δεί να ξεπερνά το 60% των δυνατοτήτων του ακόμη και κατά την λειτουργία πολύ απαιτητικών εφαρμογών. H μπαραρία του στην κανονική ρύθμιση και υπό συνεχή χρήση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες. Φυσικά ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις εργασίες που θέλουμε να εκτελέσουμε και τι μέγιστες ρυθμίσεις οικονομίας που έχουμε επιλέξει (πχ. σβηστό blutooth & airport, χαμηλή φωτεινότητα οθόνης κλπ).

Εντυπώσεις
Σίγουρα το MacBook ξεχωρίζει. Η ποιότητα κατασκευής του είναι μακράν του ανταγωνισμού, διαθέτει το πιο εξελιγμένο λειτουργικό αυτή την στιγμή και συνιστάται ανεπιφύλακτα σε ανθρώπους που στόχο έχουν να ασχοληθούν δημιουργικά με τον υπολογιστή τους χωρίς προβλήματα. Σαφώς θα συνεχίσει να εξελίσεται με ταχύτατους ρυθμούς, και ελπίζω στο άμεσο μέλλον να αντικατασταθεί η κάρτα γραφικών. Τώρα πλέον οι Mac υπολογιστές τρέχουν και Windows οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην το συμπεριλάβετε στις επιλογές σας. Προσιτό κόστος, πλήρης, φανταστική σχεδίαση και εργονομία, Mac OS X, Windows, ταχύτατος, και σε λευκό ή μαυρο, δηλαδή ένας φορητός για όλες τις δουλειές και όλα τα γούστα.
 

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    64 KB · Views: 23
  • 2.jpg
    2.jpg
    66 KB · Views: 23
  • 3.jpg
    3.jpg
    79.2 KB · Views: 55
  • 4.jpg
    4.jpg
    69.7 KB · Views: 41
  • 5.jpg
    5.jpg
    102.3 KB · Views: 23
Last edited:

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Νίκο οι φωτο είναι προσωρινές, δεν είναι από το δικό μου MacBook. Αυριο θα ανεβάσω της δικές μου (θα είναι και καλύτερες αλλά σήμερα θα μου δώσετε άδεια λόγω εορτής), και μια φυσικά με σύνδεση σε προτζέκτορα όπου θα φαίνεται και ο αντάπτορας μινι DVI.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,615
Αθήνα
Μιχάλης said:
Οσον αφορά την σύνδεση με μια εξωτερική οθόνη, tv ή προβολέα αυτό γίνεται πολύ ευκολα μέσω της μίνι DVI θύρας. Οταν μάλιστα συνδεθεί, η οθόνη του MacBook μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Μιχάλη τον αντάπτορα απο mini DVI σε DVI που τον πήρες;
 
22 June 2006
34,728
NEO HRAKLEIO
Θα επαιρνα κι εγω ενα "μικρο" macboock an eixe καλυτερη καρτα γραφικων...
Δυστυχως υπαρχουν και προγραμματα απο την ιδια την aplle που δεν τρεχουν σε αυτο, οπως το motion 2 και το Apperture , που για μενα ειναι απαραδεκτο.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Oρίστε και οι φωτο που σας υποσχέθηκα.
 

Attachments

  • IMG_0061.JPG
    IMG_0061.JPG
    84.2 KB · Views: 25
  • IMG_0060.JPG
    IMG_0060.JPG
    126.6 KB · Views: 78
  • IMG_0059.JPG
    IMG_0059.JPG
    134.7 KB · Views: 101
  • IMG_0056.JPG
    IMG_0056.JPG
    145.9 KB · Views: 44
  • IMG_0065.JPG
    IMG_0065.JPG
    140.5 KB · Views: 82

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
Έχω ψηθεί για αγορά mac book και σγγεκριμένα του
http://www.applestore.gr/cgi-bin/We...ceb6VMZztSF5Sgw/2.0.5.10.7.9.0.0.0.0.0.0.0.13
αλλά από ότι βλέπω δεν έχει αντιγραφικό dvd!! έτσι είναι η τώρα έχουν όλα;
Υ.Γ.Στο multirama μου έλεγαν ότι όλα έχουν πλέον dvd αντιγραφικό!! τι να πιστέψω,πάντος ετοιμοπαράδοτα έχουν σε μαύρο στο Πειραιά και δύο pro στην Γλυφάδα αλλά εγώ το θέλω άσπρο πειράζει.............
 
Last edited:

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
για ρίξε μια ματιά στην σελίδα του multirama στην αναζήτηση apple βγάζει ότι προϊόντα έχει και μέσα στα mac book έχει και μια σειρά 2.0GHz η οποία δείχνει αναβαθμισμένη από combo σε superdrive η τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω.Η αλήθεια είναι οτι ο πωλητής στην λίστα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που του είχαν δώσει για τα προϊόντα της apple τα είχε με superdrive το μικρότερο μοντέλο δεν το έφερναν καν.

λέω για αυτό
http://www.multirama.gr/Multirama/product.aspx?a_id=111&cc_id=BrandedNote&cp_id=120532
 
Last edited:
18 June 2006
362
__Μου είπε ένας φίλος Macάκιας πως υπάρχουν φήμες πως όταν θα κυκλοφορήσει το macbook 13' με τα Leopard μέσα, θα υπάρξει και μία μικρή αναβάθμιση στις οθόνες (ανάλογη με την πρόσφατη των pro). Υπάρχει δόση αλήθειας σ' αυτό; Και ως εκ' τούτου, αξίζει να περιμένω να κυκλοφορήσουν τα macbook με τα leopard (για να μην αγοράσω τώρα και μετά ξαναπληρώνω ν' αλλάξω το tiger και επιπλέον χάσω και την αναβάθμιση της LCD), ή να αγοράσω τώρα;

__Οπως καταλάβατε, θέλω να γίνω κι εγώ μέλος της Mac φαμίλιας. Σκέφτομαι κάτι σε Macbook το δυνατό λευκό με Leopard και το καινούργιο classic i-pod με τα 160 giga... Ολα αυτά με 12 άτοκες βέβαια, αλλά θα ήθελα να βουτήξω στον κόσμο της Apple, απλά δεν ξέρω αν αξίζει να περιμένω καθώς και μέχρι πότε πρέπει να περιμένω στο Ελλάντα (και με το Rainbow) έως μπορέσω να τα αποκτήσω...
 

ΘΕΟΘΑΝ

Senior Member
20 June 2006
577
Το Leopard είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα κάπου μέσα στον Οκτώβριο...Με το που θα ανακοινωθεί όλα τα καινούργια μηχανήματα θα εφοδιάζονται by default με αυτό...Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τα μηχανήματα που θα αφιχθούν τον Νοέμβριο θα έρθουν με το Leopard...
Επιπλέον, συνήθως η apple δίνει την δυνατότητα σε όσους έχουν αγοράσει καινούργιο μηχάνημα την αμέσως προηγούμενη πριν την ανακοίνωσή νέων default προγραμμάτων-λειτουργικών περίοδο, να κάνουν πολύ φθηνά την αναβάθμιση στο νέο προσφέροντάς τα με έκπτωση της τάξης του 50-90%...Το ίδιο συμβαίνει αυτήν την στιγμή με το ilife08 κλπ...

Πάντως σχετικά με την Rainbow και πιθανές Ελληνικές καθυστερήσεις, τώρα πια οτιδήποτε ανακοινώνεται επίσημα στην Αμερική σε ελάχιστες μέρες είναι διαθέσιμο και για παραγγελία στην Ελλάδα - ίσως πολύ πιο γρήγορα από ότι συμβαίνει σε αντίστοιχα προιόντα σε άλλους κλάδους, και συνήθως ταυτόχρονα με τα μεγάλα Ευρωπαικά Applestore....νομίζω ότι οι περί αυτού γκρίνιες είναι υπερβολικές... Αυτό που ίσως καθυστερήσει (λογικό είναι...) είναι ο Εξελληνισμός του Leopard κάτι που όμως δεν αφορά σχεδόν κανέναν (μην το μπερδεύετε με την υποστήριξη των Ελληνικών που είναι εγγενής) .... -bye-
 
18 June 2006
362
__Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, χαίρομαι που είναι όπως τα λες σχετικά με το θέμα της άμμεσης άφιξης των νέων προϊόντων! Μάλλον καλό είναι να περιμένω, βέβαια, αν έτσι κι αλλιώς μου αντικαταστήσουν με μία τόσο καλή έκπτωση τα tiger, ίσως να μη χρειάζεται και να περιμένω... Να υποθέσω ότι για την πιθανή αναβάθμιση της οθόνης που ανέφερα, δεν γνωρίζεις κάτι, σωστά;


__Γιάννη, η Rainbow λέει ότι το πλαίσιο το έχει, αλλά το ίδιο το πλαίσιο (πήγα απο κοντά προχθές), το έχει μόνο στο site του... Μάλλον κι εγώ να περιμένω θα έλεγα, ίσως παίξει κάτι τελικά και με την αναβάθμιση των LCD...
 
Last edited:

 Νίκος

Supreme Member
Kαι να αναβαθμιστεί τα μάτια σου δεν θα καταλάβουν την διαφορά καθώς η οθόνη είναι glossy.Oπως και στα pro μην νομίζεις οτι η διαφορά είναι μεγάλη (ένα άπειρο μάτι δεν ξέρω αν θα την καταλάβει), καθώς ανέκαθεν οι οθόνες στα pro ήταν κορυφαίες.