Jon Hassell - Ο σαμάνος του τέταρτου κόσμου

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
f76830qf4t4.jpg
f48286bwo3n.jpg
d22316u7aek.jpg


Μoυσικός με avant garde καταβολές , μαθητής όπως λέγεται του Karlheinz Stockhausen , o Jon Hassell έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην δισκογράφηση του περίφημου In C του μεγαλου μινιμαλιστή Terry Riley το 1964/5 .

Ο Hassell είναι ο εφευρέτης , o δημιουργός ,ο θεμελιωτής , ο αρχιερέας της "fourth world music" της σύζευξης δηλαδή της μουσικής του τρίτου κόσμου και των ηλεκτρονικών τεχνικών του πρώτου , της μείξης του ενστίκτου του τρίτου κόσμου με τον ορθολογισμό του πρώτου .

Η μουσική του ταξιδεύει στις πρωτεύουσες της Αφρικής και της Ευρώπης , ανακαλώντας μνήμες συλλογικού ασυνειδήτου , εξερευνώντας τα όρια της ανάμειξης των δύο πολιτισμών με όχημα τις αντιθέσεις πολλαπλών διπόλων όπως , αρχαίο/μοντέρνο , μελλοντικό/πρωτόγονο , πρωτένστικτο/Ορθός Λόγος . Σ'αυτό το ταξείδι η τρομπέτα του είναι η μηχανή του οχήματος , μιά τρομπέτα που μοιάζει με organ , με synthesiser , με ένας -Θεός- ξέρει- τι , που παίζει ιδικές raga και που δείχνει έτοιμη ανα πάσα στιγμή να εκτροχιασθεί από το περιβάλλον ρυθμικό πλαίσιο , ένα βήμα από την παραφωνία και συνάμα ένα βήμα πιό κοντά στην γοητεία της μελωδίας .

Ο Hassell είναι ο σαμάνος που εξερευνά τον κόσμο , αναμιγνύοντας το αρχαίο με τον tribal εθνικό ήχο , τις ηλεκτρονικές στρατηγικές με το παραδοσιακό στοιχείο , προσφέροντας μαγεία και μυστήριο , όντας πιό Αφρικανός από πολλούς έγχρωμους και συνάμα πιό ηλεκτρονικός από τον όποιο πειραματιστή των συνθετικών ήχων και όλα αυτά με έναν ήπιο , αρχέγονο , χαλαρωτικό τρόπο που θα πρέπει να οφείλεαται στην μελέτη της παραδοσιακής κλασσικής ινδικής μουσικής της Kirana μαζί με τον δάσκαλο Pandit Pran Nath , τις φωνητικές τεχνικές του οποίου δανείστηκε και εφήρμοσε στην τρομπέτα με αποτέλεσμα έναν ήχο εξωτικό , αισθησιακό , ψυχολογικά υπνωτικό και μυστικιστικό .

Μαλαισία , Αφρική , Ινδία , Νότιος Αμερική και Δύση ενώνονται σε ένα αμάγαλμα ηχοτοπίων και ονειρικών δρώμενων όπως το "Dream Theory In Malaya" που δανείζεται τον τίτλο του από την εργασία του ανθρωπολόγου Kilton Stewart το 1935 με θέμα τους ιθαγενείς Senoi , όπου η ευζωϊα τους και η ευτυχία τους , οφείλονται και αποδίδονται στο πανάρχαιο έθιμο της εξιστόρησης κάθε των ονείρων κάθε μέλους στα υπόλοιπα μέλη της φυλής και της θεραπευτικής αντιμετώπισης τους μέσω της αναδιαμόρφωσης του περιεχομένου τους με θετικό τρόπο ( πχ ο εφιάλτης ενός παιδιού που ονειρεύεται να πέφτει , μετατρέπεται σε ένα χαρούμενο δώρο γιά να μάθει να πετάει ). Στο ίδιο δισκο ως ρυθμική βάση ενός κομματιού αλλά και και ως θεματικός άξονας όλου του LP λειτουργεί ένα ηχογραφημένο απόσπασμα του ξένοιαστου ρυθμικού παιχνιδιού των ιθαγενών δίπλα στον καταρράκτη .

Στό "Vernal Equinox" ( το καθοριστικό έργο γιά την δημιουργία της Fourth world music) τα κρουστά και οι ηλεκτρονικοί θόρυβοι υφαίνουν τον καμβά όπου πάνω τους ο απόλυτος πρωταγωνιστής , η τρομπέτα του Hassell , δημιουργεί ενα άλλο κόσμο , ενώ στο "The surgeon of the nightsky restores dead things by the power of sound" , τα ηλεκτρονικά προσομοιωμένα κορυστά και οι γραμμές των συνθετικών μπάσσων λειτουργούν ως ένα υπόκωφο όνειρο "σταματημένου χρόνου" όπου πάνω του η τρομπέτα ρέει με τον υγρό της ήχο , πάντοτε πειραγμένη φυσικά ) .

Στο "City : Works of fiction" , τα σαμπλς , οι τιτάνιες γραμμές του μπάσου , οι λούπες μπλέκονται αριστοτεχνικά με τις φωνές των Masai τραγουδιστών , οδηγώντας τα πράγματα προς ένα διεστραμμένο funk / dub και μιά μανιασμένη βουντού αισθητική.

Πάντοτε πλαισιούμενος από συνεργάτες της αφρόκρεμας των μουσικών ( Nana Vasconcellos , Miroslav Vitus , Brian Eno ) συνεργάστηκε επίσης και με ποπ καλλιτέχνες όπως , οι Talking Heads του Remain in Light ,ο David Sylvian του Brilliant Trees και του Alchemy - An index of possibilities.

Ο Ηassell είναι ένας ουμανιστής , ένας οραματιστής που διαμέσου του μυσταγωγικού εξωτισμού του μας διακτινίζει σε ένα συμπαντικό χώρο όπου ο ιστορικός χρόνος είναι ανύπαρκτος και η μουσική είναι ξόρκι του ιερέα - γιατρού της φυλής ενάντια στην μόλυνση της ψυχής μας .

Ηδη το 2005 κυκλοφόρησε το Maarifa street ; Magic Realism 2 το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή τρόπον τινα του Hassell στα εδαφη του τέταρτου κόσμου , πιο κοντά παρά ποτέ σε ανατολίτικες φόρμες .

Δισκογραφία
Vernal Equinox ( 1977 )
Εarthquake island ( 1978 )
Fourth World , Vol. 1 : Possible musics ( 1980 )
Dream Theory in Malaya ( 1981 )
Aka / Darbari / Java ( 1983 )
Power Spot ( 1986 )
The surgeon of the nightsky restores dead things by the power of sound ( 1987)
Flash of the spirit ( 1988)
City : Works of fiction ( 1990 )
Voice print ( Jon Hassell vs 808 state ) (1992 )
Dressing for pleasure ( 1994 )
I magazzini ( 1995 )
Sulla strada ( 1995 ) [soundtrack ]
Fascinoma ( 1999 )
Hollow bamboo ( 2000 )
Maarifa Street ; Magic realism vol. 2 ( 2005 )
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
O Ντοκ μου έφερε το τελευταίο ( ; ) δισκάκι του τύπου και είναι πράγματι πολύ καλό, η παραπάνω περιγραφή ταιριάζει γάντι,

θενκς, Ντοκ