Αντίθετα στο ρεύμα...Παρουσίαση της Pentax K-m

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Ο φίλος jim... ΕΔΩ είχε ανοίξει ένα θέμα ρωτώντας για την μηχανή αυτή.

Ας την γνωρίσουμε μαζί από κοντά !

Πιθανότατα να το έχετε ήδη καταλάβει, όσοι με γνωρίζετε λίγο, είμαι άνθρωπος που του αρέσει να έχει στην κατοχή του κάτι το οποίο δεν είναι μέρος των πολλών αλλά των λίγων...τι εννοώ ; Αμάξι έχω ένα honda civic, που σε πολλούς σχεδιαστικά δεν αρέσει, υπολογιστή έχω Apple, σε αντίθεση με τους περισσότερους που έχουν pc + windows, φωτογραφική μηχανή με έμαθαν να μου αρέσουν οι Pentax από μικρός, οπότε αντίθετος στο ρεύμα της εποχής, όπου όλοι αγοράζουν Canon & Nikon, εγώ αγόρασα πριν καιρό μια Pentax K100d super, την έδωσα στην αδερφή μου κ εγώ αγόρασα την K20d, ενώ στις 31-12-2008 αγόρασα κ μια K-m με το διπλό κιτ, με τους νέους φακούς της σειράς DAL, ο ένας είναι 18-55 κ ο 2ος 50-200 χιλιοστά.

Ας δούμε λίγες φωτογραφίες...

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php
 

Attachments

  • 1_package.JPG
    1_package.JPG
    112.7 KB · Views: 132
  • 2.JPG
    2.JPG
    143.9 KB · Views: 131
  • 3.JPG
    3.JPG
    125.4 KB · Views: 130
  • 4 side.JPG
    4 side.JPG
    127 KB · Views: 130
  • 5 back.JPG
    5 back.JPG
    140.5 KB · Views: 130

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Αυτοί οι φακοί, οι DAL, είναι στην ουσία οι ίδιοι με την σειρά DA, το L αντιστοιχεί στην λέξη Lightweight, που σημαίνει ελαφριοί. Είναι γύρω στα 25 γραμμάρια ο 18-55 πιο ελαφρύς από τον γνωστό φακό της προηγούμενης σειράς, διαφέρει οπτικά στην ασημί γραμμή κ όχι στην πράσσινη, ενώ είναι κατασκευασμένος με καλής ποιότητας πλαστικό, όπως κ ο 50-200.

Αυτή η μηχανή πήρε τον τίτλο "Εισαγωγικό Μοντέλο", αλλά μόνο αυτό δεν είναι...κ γιατί αυτό ;;

Είναι μια μηχανή που ναι μεν είναι πλαστική με μεταλλικό σασί κ λάστιχο εκεί που το χέρι την κρατά, δεν είναι αδιάβροχή όπως οι Κ200d, K20d, δεν διαθέτει την οθόνη στο πάνω μέρος για πληροφορίες, αλλά :

Είναι σαφώς μικρότερη από την Κ200d, μην πω σε σχέση με την Κ20d που έχω εγώ, πιο ελαφριά σαφώς(μαζί με μπαταρίες κ κάρτα ζυγίζει 600 γραμμάρια, όταν η Κ200d φτάνει τα 700 γραμμάρια και η Κ20d τα 800 γραμμάρια), σταθεροποιητή στο σώμα, προτεραιότητα ευασθησίας SV, ταχύτητα 3,5 καρέ/δευτερόλεπτο, τετραπλό σύστημα αυτοκαθαρισμού & αυτοδιάγνωσης σκόνης, διευρυμένο δυναμικό εύρος, ενώ τέλος έχει κ την λειτουργία Auto Picture, όπου η μηχανή αναγνωρίζει αυτόματα αν κινείται γρήγορα το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε, αν είναι πορτραίτο ή τοπίο κτλ. όπου ρυθμίζει αυτόματα διάφραγμα & ταχύτητα. Μην ξεχάσω την ύπαρξη πολλών ψηφιακών εφέ στην εικόνα κατά την λήψη, αλλά κ μετά από αυτήν, όπου μπορούμε να κάνουμε αρκετές επεμβάσεις στην εικόνα χωρίς την χρήση υπολογιστή.

Σημαντικότατη λειτουργία είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας σε RAW. Ο επεξεργαστής της είναι ο πασίγνωστος PRIME (Pentax Real Image Engine), ενώ σημαντικό βήμα είναι ότι τα μενού της υποστηρίζουν πια κ την ελληνική γλώσσα ! Ένα ακόμα στοιχείο είναι η ύπαρξη ενός πλήκτρο Βοήθειας με το σύμβολο '?', που βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο κ επιλεγοντάς το μας δίνει άμεσα βοήθεια στο κουμπί που θέλουμε να καταλάβουμε πάνω στο σώμα της μηχανής, ή στην επιλογή που θέλουμε να επιλέξουμε από τα μενού της. Μάλιστα, αυτό το κουμπί να επαναπρογραμματιστεί κ να καλύπτει μια λειτουργία που εμείς θέλουμε, άλλη από την βοήθεια που προσφέρει αρχικά. Φυσικά, αυτή η βοήθεια είναι στα ελληνικά κ μάλιστα βγάζεις κ νοήμα...είναι δλδ καλογραμμένα !

Εν κατακλείδι, η ταχύτητα εστίασης είναι μεγαλύτερη, χάρη στο καινούργιο λογισμικό της, αν κ χρησιμοποιεί μόνο 5 σημεία εστίασης, αντί των 11 των Κ200d & K20d. Τα 5 σημεία εστίασης σχηματίζουν νοητά ένα μεγάλο σταυρό +.

Το σύστημα σταθεροποίησης είναι το γνωστό SR ανεπτυγμένο από την Pentax, ενώ το σύστημα εστίασης είναι το γνωστό SAFOX VIII.

Είναι στα 10,2 megapixels, ενώ το οφθαλμοσκόπιο είναι το Pentamirror, που προσφέρει 96% κάλυψη εικόνας & μεγέθυνση 0,85x. Η οθόνη στην πλάτη της μηχανής είναι στις 2,7 ίντσες, 230.000 pixels, με γωνία θέασης τις 170 μοίρες, χωρίς όμως να προσφέρει επιφάνεια μείωσης των αντανακλάσεων.

Στην φωτογραφία αυτή βλέπετε τις οπτικές ενδείξεις στο οφθαλμοσκόπιο :

attachment.php


Ένα μείον σε σχέση με τις άλλες μηχανές είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του σημείου εστίασης, υπάρχει μόνο η επιλογή της αυτόματης εστίασης ή της εστίασης στο κέντρο. Από την άλλη, μπορεί να φτάσει μέχρι 3200 iso, όταν η K200d φτάνει στα 1600iso.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα εξομάλυνσης των σκιών, Shadow Compensation, κατ'επιλογή φυσικά.

Οι διαστάσεις της είναι : 122,5 * 91,5 * 67,5 χιλιοστά,
όταν η Κ200d είναι : 133,5 * 95 * 74 χιλιοστά,
κ η Κ20d είναι : 142 * 101 * 70 χιλιοστά !

Εξωτερικά διαφέρει επίσης ως προς το διακοσμητικό μέρος, με την προσθήκη μιας ασημί περιμετρικής μπορντούρας, όπως επίσης ότι το κουμπί επιλογής προγράμματος έχει μεταφερθεί από το αριστερό γνωστό μας μέρος, στο δεξί μέρος της μηχανής.

Το κιτ περιλαμβάνει οδηγίες, λογισμικό, το σώμα, τους δύο φακούς, το λουρί της, καλώδιο usb κ τέσσερις μπαταρίες λιθίου μιας χρήσης όμως. Απουσιάζουν τα παρασολέιγ για τους φακούς, όπως επίσης κ το καλώδιο σύνδεσης με τηλεόραση s-video.

Τέλος, διαβάζει φυσικά κ κάρτες SDHC, εκτός των απλών SD.
 

Attachments

  • 13 optics.jpg
    13 optics.jpg
    52.3 KB · Views: 129

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Ας περάσουμε όμως στις εντυπώσεις μου....

Καταρχήν, συνηθισμένος από την Κ20d που έχω, αυτή μου φάνηκε σαν παιχνίδι ! Είναι πάρα πολύ ελαφριά, πολύ μικρή, χωρά όμως "γάντι" στο χέρι μου, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι το μενού της. Είναι πανεύκολη στην χρήση χάρη σε αυτό !!

Τι εννοώ ; Δείτε :

attachment.php


Σου δείχνει ανά πάσα στιγμή όλες τις πληροφορίες διαθέσιμες εκτός από το οφθαλοσκόπιο κ στην οθόνη στην πλάτη της μηχανής. Μάλιστα, πατώντας το πλήκτρο ΟΚ, μπορείς να επέμβεις άμεσα κ να αλλάξεις τις ρυθμίσεις :
Flash,
Drive Mode (frames),
White Balance,
ISO,
Image RGB selection,
AF mode,
AE metering,
Shake Reduction on/off,
Digital filter,
jpeg / raw / raw+,
megapixels,
jpeg quality.

πχ. επιλογή του jpeg για αλλαγή σε raw :

attachment.php


attachment.php


Συν ότι διαθέτει στην πλάτη επίσης πλήκτρο απευθείας αλλαγής του White Balance, του ISO, του Φλας και του χρονομετρητή για αυτόματη φωτογράφηση.

attachment.php


Αυτές οι δυνατότητες δίνουν στην χρήστη την δυνατότητα αστραπιαίων αλλαγών των ρυθμίσεων !!
 

Attachments

  • 9 screen2.JPG
    9 screen2.JPG
    90.3 KB · Views: 127
  • 10 select option in screen.JPG
    10 select option in screen.JPG
    113.2 KB · Views: 126
  • 11 change option of selection.JPG
    11 change option of selection.JPG
    112.3 KB · Views: 125
  • 12 iso.JPG
    12 iso.JPG
    127.7 KB · Views: 126

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Από εκεί κ πέρα, οι φακοί του κιτ είναι οι γνωστοί φακοί των κιτ....είναι καλούτσικοι, χωρίς να κερδίζουν δάφνες ποιότητας κ απόδοσης. Όχι ότι δεν είναι καλοί, αλλά σίγουρα το σώμα μπορεί να "σηκώσει" πολύ καλύτερους φακούς από αυτούς. Δοκιμάζοντας τον sigma 17-70 που έχω στο σώμα αυτό, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα από τον 18-55 DAL ! Από την άλλη, αυτοί οι φακοί είναι καλοί για έναν που θέλει μια ψηφιακή slr κ για αρχή δεν θέλει να ψάχνει φακό, ποιόν κ γιατί, πόσο ευρύ ή πόσο ζουμ, βάρος, κατασκευή κτλ.

Εντύπωση επίσης μου έκανε το γεγονός ότι σε σχέση με την Κ100d κ τον ίδιο φακό, τον 18-55 του κιτ αυτής της μηχανής, η νέα Κ-m εστιάζει σαφώς γρηγορότερα, ενώ οι λήψεις που πραγματοποιεί είναι πιο καθαρές, με λιγότερο θόρυβο δλδ. Αυτό εμένα μου δείχνει ότι υπάρχει συνεχής εξέλιξη στο λογισμικό των μηχανών !

Τέλος, δείτε παρακάτω τρεις φωτογραφίες σε σύγκριση με την Κ20d κ τον φακό που συνήθως χρησιμοποιώ, τον Sigma 17-70 (αυτές τις τράβηξα με το iPhone). H διαφορά εμφανέστατη...

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Επίσης, ΕΔΩ θα βρείτε στα αγγλικά μια συνέντευξη του κου. Choong-hyun Hwang, πρόεδρο του στρατηγικού πλάνου των ψηφιακών καμερών της Samsung, της εταιρείας που η Pentax συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο εν λόγω κύριος διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία πάει από το καλό στο καλύτερο κ ότι δεν υπάρχει λόγος διακοπής της (προσωπικά το εύχομαι).

Κ αυτή η μηχανή για δώρο προορίζεται, εντός της οικογένειας κ αυτή, εξού κ η δυνατότητα να την ανοίξω κ να την κρατήσω για λίγες ημέρες πρώτα εγώ, για να την επεξεργαστώ κ κατόπιν να την δώσω στην ευτυχή κάτοχο της.

Προσωπικά, την θεωρώ μια πάρα μα πάρα πολύ καλή κ τίμια αγορά. Την αγόρασα από το Άμστερνταμ που βρέθηκα για διακοπές τα Χριστούγεννα στα 530 ευρώ όλο το κιτ. Σαν τιμή δεν ξέρω αν είναι κ η πλέον συμφέρουσα, είναι όμως καλή, αφού είναι ολοκαίνουργια μηχανή με δύο φακούς μαζί. Από τις λίγες ημέρες που έζησα μαζί της, την θεωρώ μια πάρα πολύ καλή αγορά, όχι μόνο ως "Εισαγωγική μηχανή", αλλά κ για το κάτι παραπάνω.

Δοκιμάστε την κ δεν θα χάσετε ! :a0210:

Πληροφορίες από την ΣΑΛΚΟΦΩΤ
http://salkofot.gr/PentaxDSLR/K-m/K-m_main.htm

-bye-
 

Attachments

  • 1 back.JPG
    1 back.JPG
    136.1 KB · Views: 123
  • 2 up.JPG
    2 up.JPG
    184 KB · Views: 125
  • 3 front.JPG
    3 front.JPG
    108 KB · Views: 126

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,867
Αττική
Μιχάλη καλοριζικη και καλές λήψεις.. :grinning-smiley-043


Φαντάζομαι οτι την αγορασες σαν backup camera οταν δεν θελεις να κουβαλάς το θηρίο μαζί σου (K20D)

Από φακους σκέπτεσαι να προσθέσεις κάτι στην συλλογή σου ;
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Όχι Γιώργο, είναι κ αυτή δώρο στην οικογένεια, όπως ανέφερα κ παραπάνω. :a0210:

Για φακούς το κοιτάω για την μικρή μου Κ20... :BDGBDGB53:

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια παιδιά !!
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Εσύ έχεις βαλθεί να σώσεις την Petnax μόνος σου! χεχε

Μπράβο μπράβο! Άντε να δούμε αν οι φήμες αληθέυουν και η samsung ετοιμάζει FF αισθητήρα για την Pentax εντός του χρόνου.
 

paИ-baL

AVClub Addicted Member
2 August 2008
1,516
ενα μικρο μεγαλο respect για ολους οσους πιστευουν ακομα σε εταιριες με κακη διαφημιση...

μαζι σου...
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
K η Honda δεν έχει καλή διαφήμιση στην Ελλάδα, κακό aftersales αλλά δεν φταίει η εταιρεία αλλά ο αντιπρόσωπος...κατασκευάζει περίφημα αυτοκίνητα κ όποιος ξέρει, ξέρει...
Έτσι κ με την Pentax...μπορεί να μην είναι στα "πάνω" της, αλλά συνεχίζει κ κατασκευάζει περίφημες μηχανές κ φακούς !
Για όσο υπάρχει αυτή η εταιρεία, που προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα φύγει έτσι εύκολα, εγώ εκεί θα είμαι...πιθανότατα να είμαι κ ρομαντικός...χαχαχα.
Το σίγουρο είναι ότι εγώ που δεν είμαι επαγγελματίας κ οι απαιτήσεις μου είναι σαφώς κατώτερες, καλύπτομαι στο 101% από την εταιρεία αυτή, εξού κ η εμμονή μου σε αυτήν...
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Τελικά, τα μενού της κ ειδικά ο τρόπος που έχουν επαναπρογραμματίσει κ επανασχεδιάσει τα κουμπιά της, με κάνουν να θέλω να την κρατήσω...
Τα κουμπιά είναι σε πολύ βολικά σημεία κ όπως ανέφερα κ πιο πάνω, μπορείς με αυτά να αλλάξεις τα βασικά, white balance, iso κ.α.
Από εκεί κ πέρα όμως, οι επιλογές που εμφανίζει κάθε φορά που κάνει focus η μηχανή είναι τόσο βολικές, όπου πατώντας μόνο το κουμπί ΟΚ, μπορώ να αλλάξω όποια θέλω, χωρίς να πρέπει να μπω πρώτα στο μενού, να την βρώ κτλ.
Είναι τόσο εύκολο...με το πάτημα ενός πλήκτρου κ όλα στο χέρι μου.
Από τον τρόπο φωτογράφησης, ενός καρέ ή πολλών, τύπο αρχείου jpeg/raw, αν θα έχει σταθεροποίηση του σώματος ενεργή ή όχι, πως θα κάνει focus, σε ένα σημείο ή σε πολλά κτλ.
Οι άνθρωποι της Pentax έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά κ ακόμα κ ο πιο άπειρος φωτογράφος, μπορεί να πάρει στα χέρια του αυτή την dslr κ να την χρησιμοποιήσει πανεύκολα κ γρήγορα.
Σε πολλές περιπτώσεις θυμίζει μηχανή τσέπης, είναι τόσο εύκολη.
Αν όμως την μάθεις τότε μπορείς κ να την αξιοποιήσεις πλήρως.
Μπράβο για άλλη μια φορά στην Pentax. :grinning-smiley-043 :a0210: