HD Sound μέσω HDMI σε PC!

AVangelis

New member
12 November 2008
3
Χρόνια πολλά!

Μόλις έφτιαξα ένα HTPC (GA-EP31, Gigabyte HD4670, Core2Duo 3GHz, 2GB RAM, Win XP SP3).
Ηθελα όμως να μπορώ να χρησιμοποιήσω τον Decoder του Denon 2309 AV Receiver μου και να έχω HD sound.

Έτσι κατέληξα στην αγορά μίας ASUS Xonar HDAV1.3 Deluxe!

Τώρα είμαι στο πατρικό μου για γιορτές και δεν θα μπορώ να την τεστάρω για 10 ημέρες...

Το πρόβλημα είναι ότι στο κουτί γράφει ότι η έκδοση του ArcSoft TotalMedia Theatre που περιέχει δεν βγάζει HD sound από την HDMI αλλά θα γίνει με patch αργότερα...

Ξέρει κανείς software που να υποστηρίζει DolbyTrue DTS-HD Master Audio Passthrough από την HDMI????

Το TotalMedia Theatre μου τα είχει κάνει μαντάρα όταν το έβαλα και δεν έστρωσε ούτε με uninstall ή System Restore. Έκανα format.Μήπως με άλλο λειτουργικό παίζει καλύτερα??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλές γιορτές!!!

Η GPU μου είναι ΑΤΙ με HDMI, αλλά η ίδια η Gigabyte μου απάντησε σε mail οτι το HDMI είναι version 1.2 και υποστηρίζει μέχρι και Dolby Digital και DTS.

Γι' αυτό πήρα μία από τις 2 κάρτες ήχου που υποστηρίζουν HD sound μέσω HDMI 1.3a.

Το πρόβλημά μου τώρα είναι ότι δεν έχω βρει Software που να κάνει το DolbyTrue και το DTS-HD Master Audio passthrough από την HDMI...

Ξέρει κανείς κάποιο πρόγραμμα που να το υποστηρίζει?????

Thanks!!! και καλή χρονιά

Αν ψάξετε λίγο θα δείτε ότι το θέμα έχει πολυσυζητηθει και όλα όσα αναφέρετε έχουν διευκρινιστεί.

Εν τάχει:

Bitstream παίρνουμε μόνο από την Asus 1.3 και μόνο με το άθλιο Arcsoft.

Η λύση όμως, ως αναμενόταν (να ναι καλά η Arcsoft :p), έχει ένα σωρό προβλήματα (και σε video και σε audio – πχ δεν περνάει bitstream ένα εκ των 2 HD φορματ (δεν θυμάμαι τωρα αν είναι το DTS MA ή το DD TRUEHD)) τα οποία, μέχρι προ μηνών που κοιτούσα, δεν φαινόταν να λύνονται.

Εναλλακτική λύση περιμένουμε τέλος Γενάρη από Auzentech (XFi HT HD) και Cyberlink. Θα δούμε τι απίδια πιάνει και αυτός ο σάκος,.

Μέχρι τότε πορευόμαστε μόνο με ΑΤΙ 4ΧΧΧ και 7.1 LPCM με downsampling όμως (και προφανώς όχι bitstream).

Εναλλακτικά έχουμε και κάποιες NVidia και Intel onboard (με τους ίδιους περιορισμούς στον ήχο – οι οποίοι σημειωτέον ισχύουν και στην Arcsoft και στην Cyberlink) αλλά με κάποια μικροθεματάκια (μεγαλοθεματάκια στην περίπτωση της Intel) εικόνας.

Οι προηγούμενες ΑΤΙ (2ΧΧΧ – 3ΧΧΧ) έπαιζαν LPCM μόνο σε 2.0.

Αν θες τη γνώμη μου δλδ, διώξε την Asus όσο προλαβαίνεις και περίμενες μπας και οι Auzentech – Cyberlink τα καταφέρουν (κάτι για το οποίο δεν είμαι και πολύ σίγουρος και λόγω της αποτυχίας των Asus / Arcsoft αλλά και λόγω της διαρκούς αναβολής της κυκλοφορίας της Auzenteh λόγω ʽθεμάτων στο softwareʼ).

Και για να προλάβω και τον Ντίμη :p: Ναι σε (λίγο; ) καιρό αυτά θα είναι trivial και θα γίνονται πχ από την κάθε onboard καρτα ήχου ή την VGA μας.

YΓ Η φιλολογία του version του HDMI της κάρτας, προς το παρόν, είναι μόνο marketing trick καθώς το πρόβλημα δεν είναι το hardware αλλά το software (safe path μέσω των Windows).

Last edited:
Η λύση όμως, ως αναμενόταν (να ναι καλά η Arcsoft :p), έχει ένα σωρό προβλήματα (και σε video και σε audio – πχ δεν περνάει bitstream ένα εκ των 2 HD φορματ (δεν θυμάμαι τωρα αν είναι το DTS MA ή το DD TRUEHD)) τα οποία, μέχρι προ μηνών που κοιτούσα, δεν φαινόταν να λύνονται.
Update: http://www.asus.com/news_show.aspx?id=13954

Ειναι ικανοι να μιλαμε για νεο rev καρτας (αυτο υποδηλωνει η αναφορα στην C-MEDIA) για να κανει ότι επρεπε να κανει απο την αρχη...

Λοιπόν... Great News για τους κατόχους HTPC!!!
Η ASUS HDVA1.3 Deluxe έπαιξε (επιτέλους) σωστά!!
Με τους καινούριους drivers, Flash update και το νέο TotalMedia Theatre (όλα τσάμπα φυσικά από την ASUS με τον γνήσιο κοδικό που δίνει με την αγορά της κάρτας) πλέον μου κανει passthrough (Bitstream) και DTS-HD Master Audio και DolbyTrue!

Και για να μην ρωτήσει κάποιος... ΝΑΙ τα σηματάκια HD και τα logos των DTS-HD Master Audio και DolbyTrue ανάβουν κανονικά στον Dennon 2309 Που έχω!!

Το μονο μου πρόβλημα... όταν περνάω την εικόνα μου μεσω της ASUS στο Dennon και μετά στον προβολέα, η είκόνα γινεται μικρότερη (όσο το μέγεθος του display πρίν να μπείς στα Windows και να φορτώσουν οι drivers της VGA.
Αυτό το έλυσα ως εξής:
Μιας και η ASUS απαιτεί video input για να βγάλει HDMI signal (αλλιώς παίζουν μόνο τα αναλογικά σταδια), πήρα έξοδο από την DVI της VGA και της έδωσα εικόνα και μετά πήγα από την HDMI της ASUS στον AVR μου για να πάρω τον HD ήχο.
Για την εικόνα πήγα απευθείας από την HDMI της VGA στον προβολέα και έτσι δεν είχα πρόβλημα αλαγής μεγέθους του display (μάλλον ασυμβατότητα ASUS με τον Dennon).
Το κακό είναι ότι έτσι τα Blu-Ray δεν παιζουν, γιατι η κάρτα γραφικών δίνει σε δύο outputs της σήμα και έτσι κλειδώνει τα Blu-Ray λογω HDCP!!!!!
Με χρήση όμως του AnyDVD HD αυτό ξεπερνιέται άμεσα!!!

Καλή τύχη σε όποιον θέλει να την δοκιμάσει...
Δουλεύει πάντως!!

Ενδιαφέρον.

Ειδικά αυτό με το Clone Mode δεν είχα (βλακωδώς) συνειδητοποιήσει ότι λύνει τα προβλήματα εικόνας που βασανίζουν την Asus αλλά σε βγάζει και από το άγχος των πολλών συνδέσεων (ειδικά για τον ‛ευπαθή’ τομέα της εικόνας).

Με τους καινούριους drivers, Flash update και το νέο TotalMedia Theatre (όλα τσάμπα φυσικά από την ASUS με τον γνήσιο κοδικό που δίνει με την αγορά της κάρτας) πλέον μου κανει passthrough (Bitstream) και DTS-HD Master Audio και DolbyTrue!

Και για να μην ρωτήσει κάποιος... ΝΑΙ τα σηματάκια HD και τα logos των DTS-HD Master Audio και DolbyTrue ανάβουν κανονικά στον Dennon 2309 Που έχω!!

Το μονο μου πρόβλημα... όταν περνάω την εικόνα μου μεσω της ASUS στο Dennon και μετά στον προβολέα, η είκόνα γινεται μικρότερη (όσο το μέγεθος του display πρίν να μπείς στα Windows και να φορτώσουν οι drivers της VGA.
Αυτό το έλυσα ως εξής:
Μιας και η ASUS απαιτεί video input για να βγάλει HDMI signal (αλλιώς παίζουν μόνο τα αναλογικά σταδια), πήρα έξοδο από την DVI της VGA και της έδωσα εικόνα και μετά πήγα από την HDMI της ASUS στον AVR μου για να πάρω τον HD ήχο.
Για την εικόνα πήγα απευθείας από την HDMI της VGA στον προβολέα και έτσι δεν είχα πρόβλημα αλαγής μεγέθους του display (μάλλον ασυμβατότητα ASUS με τον Dennon).
Το κακό είναι ότι έτσι τα Blu-Ray δεν παιζουν, γιατι η κάρτα γραφικών δίνει σε δύο outputs της σήμα και έτσι κλειδώνει τα Blu-Ray λογω HDCP!!!!!

Δουλεύει πάντως!!

Είσαι ο #1 !!! Πήρες την παρθενιά του HD ήχου στο PC.

Τι εννοείς μ' αυτό; Αν κατάλαβα καλά η οθόνη μένει σε 320χ200; Αν κλείσεις και ανοίξεις τον ενισχυτή δεν "νετάρει" στα 1080 1-1 (λίγο άκομψο, αλλά...)?

Να ρωτήσω κάτι ως άσχετος και πειραματιζόμενος.
Αν συνδέσω το optical της κάρτας ήχου στον ενισχυτή (denon AVR-3808), δεν θα αναλάβει αυτός την δουλειά? Δηλ. απ' το optical έχει ήδη επέμβει η κάρτα ήχου, ή πάει αυτούσιο το σήμα στον AV?

Τα HD φορμα ηχου δεν περνάνε από optical κλπ αλλα μόνο από HDMI (1.3 για bitstream ή απλό 1 για LPCM).

Να ρωτήσω κάτι ως άσχετος και πειραματιζόμενος.
Αν συνδέσω το optical της κάρτας ήχου στον ενισχυτή (denon AVR-3808), δεν θα αναλάβει αυτός την δουλειά? Δηλ. απ' το optical έχει ήδη επέμβει η κάρτα ήχου, ή πάει αυτούσιο το σήμα στον AV?

Από το optical το audio σήμα μπορεί να πάει χωρίς παρέμβαση στον ενισχυτή, όπως είπες. Αυτό όμως αφορά στο απλο DTS ή DD.

Για τα HD Dolby και DTS το PC δεν θα στείλει τίποτα μέσω οπτικής γιατί πολύ απλά το bandwidth της οπτικής δεν επαρκεί. (που φτάσαμε ε; )

Αυτό το έλυσα ως εξής:

Δουλεύει πάντως!!

Ερώτηση: Είσαι με Vista ή XP?

Ερχομαι 2ος αλλά επιτέλους και για εμένα άναψε το πολυπόθητο λαμπάκι του DTS HD Master Audio!!!!!!!:BDGBGDB55::Banane0::music-smiley-004::thrasher::aetsch:
Πρέπει να ευχαριστήσω πολύ για αυτό το post
Μόλις το διάβασα και επικοινωνήσαμε παράγγειλα την καρτα από Αγγλία η οποία μου ήρθε σήμερα και μετά από μια πολύωρη συνολική ταλαιπωρία όπου δεν έπαιζε τίποτα (τελικά έπρεπε να κανω disable την onboard audio card απο το bios) θα απολάυσω τα hd formats ηχου!!!!!!!:grinning-smiley-043

Πιθανώς λόγω ότι οι drivers είναι ακόμα σε beta version αντιμετώπισα προβλήμα με καποια Bluray με master audio.Π.χ. το Rush hour 3 έκανε pass through OK ενώ στο Gomorra απλά δεν πέρναγε και ο ενισχυτής (ΟΝΚΥΟ 905) αναβόσβηνε συνέχεια το σήμα DTS HD MSTR χωρίς όμως να ακούγεται ήχος εκτός από κατι τσικ...
Ελπίζω να φτιαχτεί στις μελλόντικες αναβαθμίσεις drivers και ΤΜΤ.