Τα πρώτα χρόνια και ο 11ος Οίκος

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Στην αστρολογία ο Ενδέκατος Οίκος αφορά στην φιλία και τις σχέσεις των ανθρώπων. Κατ επέκταση, γιατί όχι και στην σχέση και τη συνεργασία των μουσικών.

Έχω αναφερθεί παλιότερα στον σπουδαίο κιθαρίστα Larry Coryell.

coryell7_dd.jpg


Larry-Coryell1.jpg


Η εμφάνισή του στα τέλη της 10ετίας του 60 με τους πρώτους προσωπικούς του δίσκους, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά fusion συγκροτήματα, τους Eleventh House σημάδεψε βαθειά την εποχή.
Δυστυχώς δεν έγινε ποτέ διάσημος, ούτε απλά γνωστός στην Ελλάδα, μια και οι πρώτες του ηχογραφήσεις έγιναν στην ιστορική εταιρεία Vanguard που επανακυκλοφόρησε μόλις ελάχιστες από αυτές.

Κάπου κοντά στα τέλη του 70 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι και στην Ελλάδα μαζικά και πέρασαν όλοι σε μικρό σύντομο διάστημα από τα χέρια μου. Εκείνη την εποχή σαν νέος κιθαρίστας δέχτηκα τέτοια δυνατή επιρροή που δεν είναι υπερβολή να πω ότι μέσα σε μια νύχτα, έσβησα με μια μολυβιά όσα είχα μάθει και ήξερα επί 7-8 χρόνια και προσπάθησα να παίξω όπως αυτός.
Αν καταφέρετε και εντοπίσετε κάπου μερικούς δίσκους από την πρωτη εποχή του (διότι πέρασε πολλές φάσεις) αξίζει να σταθείτε στους

Coryell (1969),
266191477_5dc0c771c7.jpg

Lady Coryell (1968),
416RNB8RADL._SL500_AA240_.jpg

At the Village gate (1971),
coryell%2520village%2520gate%5B1%5D.jpg

Offering (1972)
f068507r0ap.jpg

Spaces (1974),
LC-Spac.jpg

The restful mind (1975).

51J6CD07CRL._SL500_AA240_.jpg


Στους δίσκους αυτούς ο Larry παίζει με ηλεκτρικό ήχο, πολύ καθαρό και λεπτό, ή πολύ παραμορφωμένο και λεπτό. Η άρθρωσή του είναι καθαρή, στακάτη και γρήγορη σαν δρομέα. Υπάρχει σαφής προέλευση blues, αλλά μόλις περάσει στον αυτοσχεδιασμό είναι σε έναν κόσμο δικό του, έναν κόσμο που ξεκινάει μόνο από εκεί που σταματάει ο John McLaughlin και εκτείνεται προς άγνωστες πτυχές της πιο προοδευτικής αυτοσχεδιαζόμενης jazz. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο όρος fusion επινοήθηκε μόνο γι αυτόν. Στους πρώτους του δίσκους πολλές φορές τραγουδάει, μια ασύμμετρη εικόνα, πλην όμως χαρακτηριστική του είδους του. Η μπάντα που τον συνοδεύει στους δίσκους αυτούς περιλαμβάνει μουσικούς σπάνιους και λαμπρούς όπως οι Corea, Vitous, Cobham, Mouzon, Mclaughlin, Mandel, Oregon κ.α.

Αξίζει κάποιος να σταθεί ιδιαίτερα στο ζωντανό At the Village gate, έναν από τους καλύτερους δίσκους του (εξαιρετικά σπάνιος σήμερα). Ο Larry παίζει καταιγιστικά, σε φρενήρεις ταχύτητες, με απίστευτο νεύρο, σολάρει σαν να μην υπάρχει αύριο. Power trio, με συνοδεία των Mervin Bronson και Harry Wilkinson σε μπάσο και τύμπανα, καταφέρνει να βάλει μια ανεξίτηλη υπογραφή στο μουσικό στερέωμα με το σπηντάτο και πολυρυθμικό After later, τον μουσικό γρίφο Entardecendo en saudade του Corea, και το βαρύ Can you follow του jack Bruce.

Επίσης η πρώτη του απόπειρα να αποηλεκτριστεί, το the restful mind όπου συνοδεύεται από τους Oregon του Ralph Towner. Κομμάτια σπουδές για κιθάρα, με αυτοσχεδιαστικές jazz προεκτάσεις και ινδικές χροιές. Ο δίσκος γαληνεύει την ψυχή και τα αυτοσχεδιαστικά ξεσπάσματα την ξαναπουλάνε στον διάβολο. Αξίζει και μόνο για το Julie La belle αφιερωμένο (πάντα) στη γυναίκα του. Διαμάντι…

Πρόσφατα το βρήκα εδώ και δεν αντιστάθηκα (αν και δεν τρελαίνομαι με το utube)
http://www.youtube.com/watch?v=W6q_VTmJLMQ&feature=related

Το 1974 σχηματίζει τους Eleventh House με τους Randy Brecker τρομπέτα, Alphonse Mouzon τύμπανα, Mike Mandel πλήκτρα, Danny Trifan μπάσο. Ο ορισμός του fusion, του jazz rock, με επιρροές από blues, funk και ό,τι άλλο μπορεί να περάσει από το μυαλό. Κανένα άλλο jazz rock συγκρότημα από τα συναφή που ξεπήδησαν στις αρχές του 1970 έως τα τέλη του 1980 δεν μπορεί να δικαιολογήσει πιο άξια τον τίτλο. Εξαιρετικά δεμένο σύνολο, με μεστό ήχο, έντονα πολυριθμικό χάρη στον ταλαντούχο Mouzon που τότε ήταν ο άλλος πόλος στον Cobham και φυσικά το εύρημα να υπάρχει ως πρωταγωνιστικό όργανο η τρομπέτα. Οι δίσκοι

Introducing the Eleventh House (1974) και
albumcoverIntroducingTheEleventhHouseWithLarryCoryell.jpg

Planet End (1975)
513R8ANNVTL._SL500_AA240_.jpg


είναι ίσως οι πιο αντιπροσωπευτικοί. Η παρουσία του Coryell σε όλα τα κομμάτια είναι ηγετική, χωρίς να υποβαθμίζεται το σύνολο σε καμιά περίπτωση.

http://www.youtube.com/watch?v=LeD7Hzue8KA

Στη συνέχεια ο κιθαρίστας αναζήτησε άλλους ήχους, άλλες συνεργασίες. Για μεγάλο διάστημα έπαιξε ακουστικά, με διάφορα ντουέτα και περιστασιακά σύνολα και έχει εξαιρετικά πλούσια διασκογραφία.
 
Last edited:

Ανδρεας Σχιζας

AVClub Addicted Member
4 November 2007
2,961
USA-Αθηνα
Δεν τον ηξερα.Οχι οτι ξερω και πολλους...
χμ!πρεπει να τον μελετησουμε...οταν ανεβαινουν οι ρυθμοι...παθος,καλος,στα φτωχα μου αυτια.
Πρεπει να δουμε και το συναισθημα "χαμηλα"
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Εκείνη η κομματάρα, το Sweet Shuffle σε ποιό δίσκο να είναι;
Με τον Larry εχω μείνει μετεξεταστέος (πάλι;), chief! Ενω το "φροντιστήριο" απο τους ψαγμένους, θυμάμαι μας έβαλε στην πρίζα, αλλά παρά την εκτεταμένη δισκογραφία του, δεν βρίσκαμε δίσκους του με τίποτα (αχ, εποχές)! Ε, μετά μας πέρασε και...Δυστυχώς μόνο το Restful mind έχω απο βινύλια.
Πολλά ευχαριστήρια απο μέρους μου, γιατί μου τον "ξαναθύμησες" ..ποικιλοτρόπως :grinning-smiley-043.
Moonlight whispers και Spaces revisited τα υπόλοιπα που έχω, εξαιρετικά..
Θα τον "ψάξω" περισσότερο πάντως... -bye-
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
αρχικά εδώ....το 1978
41J709T603L._SL500_AA240_.jpg


και φυσικά μην πιστεύετε την ούγια...

το έκανε καλύτερο (και) πάλι στην Vanguard ένα χρόνο μετά... στο δικό σου.
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Και Coryell παράγγειλα. Σχεδόν όλα τα παραπάνω. Για να δούμε τι θα ακούσουμε στις γιορτές...

:eek:perator:
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Επίσης μου κίνησαν την περιέργεια και αυτά εδώ τα δύο.
 

Attachments

  • Larry_Coryell_-_The_Rite_of_Spring.jpg
    Larry_Coryell_-_The_Rite_of_Spring.jpg
    81.4 KB · Views: 17
  • Larry_Coryell_-_Scheherazade_-_Bolero.jpg
    Larry_Coryell_-_Scheherazade_-_Bolero.jpg
    73.4 KB · Views: 13

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Τα οποία είναι από άκρως ενδιαφέροντα μέχρι εξαιρετικά!
Αν βρω λίγο χρόνο αργότερα θα γράψω δύο λόγια.
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Από την δουλειά του Coryell που μπορώ να έχω υπόψη μου, πραγματικά ξεχωρίζουν τα δύο παραπάνω έργα.
Ο Coryell πιάνει την ακουστική κιθάρα και προσπαθεί να χωρέσει στις έξη χορδές της την Ιεροτελεστία της άνοιξης του Stravinsky. Παρόλο που η δεξιοτεχνικές ανάγκες του έργου ίσως τον ξεπερνάνε οριακά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Η κιθάρα στα χέρια του βγάζει απίστευτη δυναμική και μερικές φορές ακούγεται σαν δύο κιθάρες! Τα πιο δύσκολα σημεία είναι τα χαμηλά υποβλητικά περάσματα του έργου. Εκεί, οριακά και πάλι, μπορεί να χάνεται λίγο η μπάλα. Αλλά ίσως και όχι. Απλά μπορεί και η δική μου αδυναμία να καταλάβω τι ακούω. Δύο ακροάσεις δεν είναι ποτέ αρκετές.
Σε όσους ερέσει αυτό το έργο νομίζω θα ενθουσιαστούν με την ιδιαίτερη αυτή ανάγνωση. Από κει και πέρα ...δοκιμάστε!:guitarist:
 

Βαγγέλης Σ.

AVClub Addicted Member
20 June 2006
1,737
Στο δεύτερο cd ο Coryell περιλαβαίνει τον Rimsky-Korsakov και τον Ravel.
Η διασκευή που κάνει στην σουίτα Σεχραζαντ του Korsakov είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Όλη η τρυφερή παραμυθένια διάθεση του Ρώσου είναι παρούσα και το παραμύθι ξεκινά. Κάθε φορά που μπαίνει το βασικό θέμα εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ. Διαμάντι!:grinning-smiley-043

Στην συνέχεια έρχεται η σειρά του Ravel και του Bolero. Όπου όμως γρήγορα γίνεται κάτι άλλο. Το Bolero του Coryell ίσως όπου ανάμεσα σε άλλα υπάρχει ακόμα και μια δόση βραδυνής υγρασίας από τον Μισισιπή. Πολύ ενδιαφέρον.
Τα δύο Θέματα πάλι του Ravel που ακολουθούν είναι όμορφα και κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.

Ο τύπος είναι μεγάλος κιθαρίστας!