Habib Koite - Afriki

proview

Established Member
13 April 2007
118
Χωρις να εχω την ικανοτητα και τον τροπο γραφης οπως καποιων αλλων μελων θα ηθελα να παρουσιασω εναν δισκο απο εναν Αφρικανο καλλιτεχνη ο οποιος ηρθε για μενα απο το πουθενα για να μου ξυπνηση ενστικτα φυγης , κατι που ειχα θαψει βαθια μεσα μου.
Ενας ηχος καθαρος με ακουσματα απο jazz , blues , reggae , soul και funk
σε τετοιες δοσεις ωστε να μην κουραζουν αλλα να σε εριζουν ωστε να ακουσεις και το επομενο τραγουδι.

Το παρακατω κειμενο-βιογραφικο ειναι παρμενο απο το
www.avopolis.gr και το παραθετο αυτουσιο κρινοντας οτι παρουσιαζει αυτο ακριβος που αντιπροσωπευει ο ως ανω καλλιτεχνης.



Υπάρχουν Αφρικανοί καλλιτέχνες που επιλέγουν να κατακτήσουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενσωματώνοντας δυτικά στοιχεία στη μουσική τους, και εκείνοι που πασχίζουν να περισώσουν από τη λήθη την παράδοση της χώρας τους, με ακρίβεια και συνέπεια. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο Σενεγαλέζος κιθαρίστας Habib Koité, ο οποίος ανήκει σε οικογένεια griots (κάτι σαν αοιδοί θρησκευτικών τελετών, πλανόδιοι επωδοί) από το Μάλι. Η πολυμελής οικογένεια και οι παππούδες μουσικοί εμφύσησαν στον νεαρό Habib την αγάπη και τον σεβασμό στις μουσικές κουλτούρες, μα και την ενασχόληση με τα παραδοσιακά όργανα της χώρας και της ομάδας των griot. Το 1988 συγκρότησε το σχήμα των Bamada (παρατσούκλι για τους κατοίκους της Bamako, μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως «στο στόμα του κροκόδειλου»), που προσέγγιζε πολλά διαφορετικά είδη ήχων, ρυθμών και οργάνων προκειμένου να αναδείξει το παν-μαλινέζικο χαρακτήρα της μουσικής του, γνωστό ως «danssa doso» (ένωση δύο κλασικών παραδοσιακών ρυθμών Σενεγάλης και Μάλι). Η δισκογραφική του παρουσία μετράει 13 χρόνια με πολλά βραβεία (Muso Ko/1995, Ma Ya/1998, Baro/2001, Fôly/2003, Afriki/2007), συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ και περιοδείες ανά τον κόσμο (το βασικό κλειδί της διεθνούς φήμης του), ενώ έχει συνεργαστεί επί σκηνής με αξιόλογα ονόματα όπως Toumani Diabaté, Eric Bibb, Oumou Sangare και Art Ensemble Of Chicago.

Το τελευταίο album του Afriki εστιάζει για άλλη μια φορά στην ποικιλία των μουσικών στυλ του Μάλι και ο Habib Koité ξεδιπλώνει με μαεστρία τη μοναδική τεχνική του στη κιθάρα, η οποία μοιάζει με το παίξιμο του παραδοσιακού οργάνου «kamala n’goni» (κάπως σαν πεντατονική σκάλα με ανοιχτές χορδές). Όσοι αναμένουν τα κλασικά αφρικάνικα στοιχεία, όπως ξέφρενα κρουστά, afro beat ρυθμούς ή μεγάλης διάρκειας κομμάτια θα απογοητευτούν. Ο ήχος του Afriki είναι απαλός, κρυστάλλινος και μελωδικός, κι αυτό οφείλεται στα όργανα που συνοδεύουν τον καλλιτέχνη - δηλαδή n’goni (έγχορδη άρπα σαν κόρα) και balafon (ξυλόφωνο). Για πρώτη δε φορά σε δίσκο του Koité χρησιμοποιούνται γυναικεία φωνητικά, που προσδίδουν άλλο χρώμα στην τονικότητα των συνθέσεων. Υπάρχουν κομμάτια με περίπλοκες, ενίοτε και «ψυχεδελικές» ενορχηστρώσεις, αφρικανικού πάντα groovy τύπου όπως “ Barra” και “Massaké”, ενώ οι συνθέσεις των “Titali” και “Fimani” θα θυμήσουν σε πολλούς ανάλογες του Bill Frisell. Aκουστικές, χαλαρές μπαλάντες προτάσσουν ένα κοινωνικοπολιτικό μήνυμα, είτε μιλούν για την απώλεια φυσικών πόρων στο Μάλι - “Namania” - είτε για τη δι-ηπειρωτική ένωση - “Afriki”. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του Habib και της μπάντας του διακρίνεται εκτός από το πλούτο της μαλινέζικης παράδοσης, και από στοιχεία-επιρροές των blues, folk και τεχνικές παιξίματος της κιθάρας, οι οποίες παραπέμπουν σε ανάλογες της Ισπανίας και της Βόρειας Αμερικής.

Oι Habib Koité & The Bamada μάς χαρίζουν ένα διαφορετικό αεράκι Αφρικής μέσα σε αυτό το αχανές πολύτιμο φυτώριο ήχων και πολιτισμών. Τα έγχορδα, οι φωνές και τα κρουστά στήνουν έναν παναφρικανικό χορό, ένα τραγούδι ερωτοαπόκρισης και μας καλούν να συμμετέχουμε. Εξάλλου, ανέκαθεν η καλή μουσική δεν είχε σύνορα, σημαίες, χρώματα.
 

Attachments

  • Afriki. Habib Koite.jpg
    Afriki. Habib Koite.jpg
    42.8 KB · Views: 12

In My Humble

Banned
2 September 2008
732
Malmo, Sverige
Euxaristoume gia tnv parousiasn, eivai agvwstos gia emeva alla brnka stnv Biblio8nkn tou xwriou mou ta Ma Ya, Baro kai Fôly ta opoia 8a ta daveistw snmera kai parnggeila to Afriki to opoio eivai daveismevo mexri tns 14/11
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,028
Αιγάλεω
Χωρις να εχω την ικανοτητα και τον τροπο γραφης οπως καποιων αλλων μελων θα ηθελα να παρουσιασω εναν δισκο απο εναν Αφρικανο καλλιτεχνη ο οποιος ηρθε για μενα απο το πουθενα για να μου ξυπνηση ενστικτα φυγης , κατι που ειχα θαψει βαθια μεσα μου.
Ενας ηχος καθαρος με ακουσματα απο jazz , blues , reggae , soul και funk
σε τετοιες δοσεις ωστε να μην κουραζουν αλλα να σε εριζουν ωστε να ακουσεις και το επομενο τραγουδι.

Φίλε proview, καταρχήν κανείς εδώ μέσα δε μας βάζει διαγώνισμα στην έκθεση. :stupido: Στο γράφω αυτό με αφορμή την αρχική φράση απο την πρώτη παράγραφό σου, θέμα που συζήτησα κατα κόρον με πολλούς φίλους του forum στην Εκθεση προχθές. Αν μας αρέσει πολύ κάτι και θέλουμε να το μοιραστούμε με κάποιον άλλον, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Δυό κουβεντούλες του περί τίνος πρόκειται είναι αρκετές. Τώρα αν είναι δεκαδύο, πάλι έχει καλώς , χωρίς αυτό όμως να είναι προαπαιτούμενο.
Αλλωστε, αμέσως μετά, μια χαρά τα έγραψες. Για μένα προσωπικά, μέτρησε περισσότερο η περιγραφή του πως μίλησε σε σένα ό δίσκος, παρά το ξενο κείμενο. :a0210:
Τον δίσκο θα τον ψάξω, τουλάχιστον για δείγματα, γιατί μοιάζει να έχει ενδιαφέρον. :guitarist:
Σε ευχαριστώ για την παρουσίαση σου.