Phosphor Trails --- Βλέπουμε ή Όχι?

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Βλέπετε Phosphor Trails σε πλάσμα ?


  • Total voters
    0

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
phosphor.gif


Εδώ ένα κατατοπιστικό άρθρο (στα αγγλικά) για το συγκεκριμένο φαινόμενο:

http://www.hdtvtest.co.uk/news/plasma-phosphor-trail-2007040133.htm

Είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο θέμα για ίχνη φωσφόρου που μερικοί παρατηρούν σε πλάσμα με την μορφή κιτρινοπράσινων "ουρών" σε κινούμενα στοιχεία:

Το συγκεκριμένο φαινόμενο πάει πακέτο με την τεχνολογία των πλάσμα και κυρίως είναι ορατό όταν υπάρχει κίνηση σε εικόνες μεγάλης αντίθεσης. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει αρκετά ευαίσθητη όραση για να το παρατηρήσει. Εσύ μάλλον είσαι η εξαίρεση και αν το παρατήρησες σε demo καταστήματος, θα το παρατηρείς σίγουρα και σπίτι σου που η αντίθεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σωστά ρυθμισμένη τηλεόραση.

Δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά με την εικόνα που προβάλλεται και την ευαισθησία που έχει ο καθένας.

Για να δούμε λοιπόν πόσοι από μας το έχουμε παρατηρήσει και πόσους ενοχλεί. Εκτός από την ψήφο καλό θα ήταν να γράφαμε και δύο λογάκια. Ειδικά τα άτομα που το βλέπουν, ας περιγράψουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το παρατηρούν.
 
απο προσωπικη εμπειρια σε pz85 και σε PS50A656 που εχουν ενας φιλος μου και ο αδερφος μου αντιστοιχα δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο

βεβαια δεν τις εχω δει σε gaming πως συμπεριφερονται...αλλα δεν ειμαι fun των games οποτε...
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,403
Land of Dystopia
Aσφαλώς μιλάμε για τα γνωστά φίδια από την γρήγορη κίνηση σε πολλές πλάσμα.
Πολύ καλή σκέψη Γιώργο, μπράβο για το poll!!
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να συνδέσω την τηλεόραση με υπολογιστή ή με κάποια παιχνιδομηχανή, γιατί αν θυμάμαι καλά εκεί το βλέπουν και οι περισσότεροι το φαινόμενο. Μέχρι τώρα στην απλή θέαση τηλεοπτικού σήματος, SD και HD, δεν παρατήρησα ποτέ κάτι τέτοιο.
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Απλά να επισημάνω πως η δικιά μου εμπειρία έχει να κάνει κυρίως με τις Pioneer 427 και Panasonic PX8.

Ούτε εγώ έχω χρησιμοποιήσει κάποια παιχνιδομηχανή, αλλά από περιέργεια έβαλα άσπρους υπότιτλους σε μαύρο φόντο με ταχύτητα 10x και πάλι δεν είδα κάποιο πρόβλημα.
 

stef

Established Member
14 November 2006
110
Αθήνα
Re: Απάντηση: Phosphor Trails --- Βλέπουμε ή Όχι?

Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να συνδέσω την τηλεόραση με υπολογιστή ή με κάποια παιχνιδομηχανή, γιατί αν θυμάμαι καλά εκεί το βλέπουν και οι περισσότεροι το φαινόμενο. Μέχρι τώρα στην απλή θέαση τηλεοπτικού σήματος, SD και HD, δεν παρατήρησα ποτέ κάτι τέτοιο.

+1
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,486
Αθήνα
Pioneer 428.
Με όλων των ειδών τα σήματα, και παιχνιδομηχανή (PS3). Απολύτως τίποτε.
 

dbokos

AVClub Enthusiast
24 January 2007
1,190
Phosphor Trails???? Τι ειναι αυτο? Κατι μου ελεγε ο παππους μου για ενα παλαιο μοντελο της Panny (PV60?) που εμφανιζονταν φιδια και αλλα ερποντα :flipout::flipout:

Δεν εχω δει ποτε στην PX70 που εχω, ουτε σε PX80, Q96 & PG6000 φιλων και γνωστων.
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Απλά μια διευκρίνηση, επειδή αναφέρθηκε δύο φορές. Τα "ερπετά" της σειράς 60 των Panasonic δεν έχουν σχέση με τα phosphor trails, αλλά με posterization που δεν έχει να κάνει με κίνηση.

Βλέπω γνωστούς πλασματάκηδες να έχουν διαβάσει το νήμα, αλλά να μην έχουν ψηφίσει. Μυστική είναι η ψήφος παιδιά μην φοβάστε -bye-
 

gzoun

AVClub Addicted Member
8 March 2008
1,958
Αθήνα-Μενίδι
Και για εμενα το φαινομενο δεν ειναι ορατο , οσες φορες και αν εχω παρακολουθηση ειτε τηλεοπτικο σημα,ειτε dvd, ειτε οτιδηποτε αλλο δεν εχω παρατηρηση κατι....
Η προσωπικη μου γνωμη, ειναι οτι εχει να κανει με το ποση ευαισθησια εχει καποιος στην οραση,αλλα και στο ποσο επικεντρωνεται σε αυτο σαν φαινομενο ωστε να προσπαθηση να το δει κατα την διαρκεια της θεασης.
 

czoun

Supreme Member
29 November 2007
7,734
Αθήνα
Ο αδερφός μου (gzoun) έχει την 42ΡΧ80...και τον DLP προβολέα Optoma-HD65 ...προχτές τη Δευτέρα καθήσαμε να δούμε διάφορες ταινίες στο καινούριο του DLP προβόλι...βάλαμε κάποιες Ρυθμίσεις που βρήκαμε στο ΝΕΤ με βάση τo Cinema mode και είδαμε διάφορα video format: DVD, DVD συμπιεσμένο με το Shrink, DivX από torrents, BD, MKV κ.λ.π., (όλα παίζαν από PS3 με HDMI).

Όσο χειρότερη ήταν η εγγραφή τόσο περισσότερο rainbow effect έβλεπα, ως ελάχιστο (σε καλό video) εμφανιζόταν στην εναλλαγή των υπότιτλων και ως μέγιστο (σε κακό video) εμφανιζόταν σε όλο το μήκος οθόνης (106") ακόμα και με το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μου...την ίδια στιγμή που ο αδερφός μου δίπλα μου δεν έβλεπε ΤΙΠΟΤΑ από αυτά που του έλεγα.

Αφού λοιπόν κάναμε δοκιμές είπαμε να δούμε και μια ταινία ολόκληρη...βάλαμε λοιπόν το 'Ταξίδι στο κέντρο της Γης' σε 720ρ / MKV, το οποίο είχε εξαιρετική εικόνα (χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο στα υπόλοιπα)..είπα από μέσα μου να δω την ταινία και ΟΧΙ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ...έτσι λοιπόν το Rainbow effect εμφανίστηκε στα μάτια μου 4-5 φορές, σε 1 1/2 ώρα θέασης μόνο σε εναλλαγή υπότιτλων, ο δε αδερφός μου ανοιγόκλεινε τα μάτια του, τα έτριβε, κούναγε το κεφάλι, εξακολουθούσε να μη βλέπει τίποτα.

Ήταν η πρώτη μου εμπειρία με DLP προβολέα και διαπίστωσα ότι έχω ευαισθησία στο Rainbow effect...προσέξτε όμως όταν λέω εμπειρία, εννοώ να κάτσω και να δω σε οικιακό περιβάλλον με διάφορα video που ήθελα και με διάφορες ρυθμίσεις που έκανα σύμφωνα με τα γούστα μου...και όχι να περάσω μπροστά από μια βιτρίνα και να πω...... αααα Rainbow effect.

Στην 42ΡΧ80 μου, επειδή phosphor trails άκουγα και phosphor trails δεν έβλεπα, είχα κάνει κάποιες δοκιμές παλαιότερα για να δω τα περίφημα phosphor trails ...τι έκανα λοιπόν...ακολούθησα τη συμβουλή του Vincent (hdtvtest), πήρα ένα παιχνίδι για το PS3, συγκεκριμένα το Half Life 2 και έκανα γρήγορες συνεχόμενες κινήσεις με το μοχλό για να κινείται η κάμερα δεξιά-αριστερά ...

....οι Ρυθμίσεις εικόνας ήταν οι προτεινόμενες του Vincent..ΠΟΥΘΕΝΑ phosphor trails!!!

..το ίδιο βιολί....αυτή τη φορά όμως με τις Ρυθμίσεις του γούστου μου στο Κανονική...ΠΟΥΘΕΝΑ phosphor trails!!!

..το ίδιο βιολί....αυτή τη φορά όμως με τις preset Ρυθμίσεις Δυναμική...ΩΠΑ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΙΔΑ!!!!

..το ίδιο βιολί....αυτή τη φορά όμως με τις Ρυθμίσεις Δυναμική και κατεβάζοντας το χρώμα....ΩΠΑ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΙΔΑ!!!!

..το ίδιο βιολί....αυτή τη φορά όμως με τις Ρυθμίσεις Δυναμική και κατεβάζοντας τόσο το χρώμα ώστε να είναι σχεδόν ασπρόμαυρη η εικόνα....ΩΠΑ ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ phosphor trails, ΣΑΝ ΤΑ VIDEAKIA ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ YouTube!!!!

Εγώ λοιπόν που βλέπω rainbow σε DLP προβολέα....

...δεν βλέπω phosphor trails στην ΡΧ80 ...με τις real life - ρυθμίσεις του γούστου μου....

...βλέπω phosphor trails στην ΡΧ80 ...με τις test - ρυθμίσεις....που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ποτέ.
 
Last edited:

czoun

Supreme Member
29 November 2007
7,734
Αθήνα
...δεν βλέπω phosphor trails στην ΡΧ80 ...με τις real life - ρυθμίσεις του γούστου μου.....

Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...

.... ενώ δεν βλέπω phosphor trails με τις ρυθμίσεις που έχω...:cool:

...ψήφισα ότι, 'το έχω δει και δεν με ενοχλεί', επειδή μου προέκυψε από το test...:hmmmm:

....-bye-
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Προσωπικά πάντως και phosphor trails βλέπω (ή μάλλον έβλεπα, γιατί το τελευταίο διάστημα μετά το "στρώσιμο" τόσων ωρών έχουν σχεδόν εξαφανιστεί) αλλά και εύκολα το rainbow effect στις ελάχιστες φορές που έχω δει προβολέα. Δεν μπορώ να πω όμως ότι με ενοχλεί ή ενοχλούσε ιδιαιτέρως αυτό το φαινόμενο. Έτσι ψήφισα την κουρτίνα Νο3, τι κερδίζω; :BDGBGDB55:-bye-
 

Λ.Μ.

Established Member
27 June 2006
181
Λοιπόν εγώ έχω δει phosphor trails σε panny 10g μοντέλο στο γνωστό demo με την ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης. Το περίεργο είναι ότι δεν το βλέπω πάντα. Σε κούρο δεν το έχω δει (ακόμα-χεχε). Αλλά, όπως έχει προαναφερθεί, αν θέλει κάποιος να διαπιστώσει εάν είναι επιρρεπής στο phosphor lag ας βάλει το sin city...
A! και σε dlp pj βλέπω rainbow (όχι όμως σε αυτούς της τελευταίας γενιάς).
 

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Δεν είδα ποτέ, ούτε σε παιχνίδια ούτε σε υπότιτλους στην PG6000.

Αυτοί που ψήφισαν βλέπω συχνά θα θέλαν να μας διαφωτίσουν σε ποιά τηλεόραση και υπό ποιές συνθήκες; Εκτός αν έχουν LCD! -bye-