Δημήτρης Μητρόπουλος

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Costas

New member
22 June 2006
28
Αθήνα
Αγαπητοί φίλοι , όντας καινούργιος στο άθλημα και ψαχνοντας στοιχεία και δισκογραφία για τον μαέστρο αλλα και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλο, βρήκα μερικά link τα οποία ήταν αρκετά περιεκτικά και το ενα μάλιστα είχε και υλικό.
Σας τα δίνω πιό κατω και ελπίζω να φανούν χρήσιμα:


- http://on-greek-classical-music.blogspot.com/2007/02/dimitri-mitropoulos.html

- http://uncle-osvalds-music.blogspot.com/2008/10/art-of-dimitri-mitropoulos.html

- http://www.crotchet.co.uk (εδώ υπάρχει όλη η δισκογραφία του Μητρόπουλου.

Στο link αυτό μπορείτε να βρείτε αλλα και να ακούσετε εργα από όλους τους συνθέτες κλασσικής:

http://www.epdlp.com

Δυστυχώς είναι στην Ισπανική γλώσσα άλλά η δουλειά γίνεται μια χαρά.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,926
ευχαριστούμε και καλώς ήλθες ....

στις συζητήσεις μας έχουμε κατά καιρόν αναφερθεί στον εξαρετικό αυτό μουσικό ....

... οι Μαλερικοί του οφείλουμε ότι ουσιαστικά χάρην σε αυτόν, ο Μάλερ γνωρίζει αυτή την αποδοχή σήμερα ... Ο Μητρόπουλος τον κατέστησε γνωστό στην Αμερική, απλά στην συνέχεια άλλοι, διαπρέποντες στο PR (Μπερνστάιν) πήραν την δόξα ...
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις τού Μητρόπουλου πού ακούγονται στοιχειωδώς καλά.
Επι παραδείγματι έχω μια τρίτη τού Mahler(ίσως την ταχύτερη που έχω ακούσει)με την Συμφωνική της Νεας Υόρκης γύρο στα μεσα τού 50,όπου καταλαβαίνεις την μυσταγωγία(ειδικά τα πνευστά είναι μαγευτικά)αλλά η συνολική ακρόαση είναι δύσκολη.
Υ.Γ.
Συμφωνώ με Σπύρο γιά την ´δράση´τού Bernstein απέναντι στον Μητρόπουλο.
 

simonb

Senior Member
16 June 2008
467
Θεσσαλονίκη
Ο μόνος δίσκος που έχω με τον συνδυασμό Μάλερ/Μητρόπουλος είναι η πρώτη συμφωνία, ηχογραφημένη στις 4 Νοεμβρίου 1940 με την συμφωνική της Μιννεάπολης.

Να τι λέει (αποσπάσματα) προλογίζοντας το έργο (και τον Μητρόπουλο που θα γιόρταζε σήμερα) ο William Trotter - συγγραφέας και βιογράφος του Μητρόπουλου.

... εκείνο τον καιρό, η μουσική του Μάλερ είχε την φήμη ατελείωτου βάθους [1] - ακόμα και (ή και προπαντός) ανάμεσα σ' αυτούς που δεν τον είχαν ακούσει καθόλου.


Αλλά η πρώτη εκτέλεση στην Μιννεάπολη από τον Μητρόπουλο της Πρώτης συμφωνίας έπιασε το ακροατήριο εξ απίνης: Είχες εδώ την συμφωνική ορχήστρα του δέκατου ένατου αιώνα σ' όλη της την δόξα, να σκουπίζει τα πάντα μπροστά της σαν θύελλα. Όταν ο Μητρόπουλος έκανε νόημα και στα εφτά Γαλλικά κόρνα να σηκωθούν και να ξεχωρίσουν στο φινάλε του έργου, οι Μιννεαπολίτες μάθανε ακριβώς με πόσο μεγαλείο μπορεί να ενθουσιάσει ο Μάλερ.

Μετά απ' αυτή την συναυλία, ένας κριτικός που μέχρι τότε ήταν σκεπτικιστής έγραψε: " ... είμαστε αναγκασμένοι να πιστέψουμε πως κάτω από την διεύθυνση ενός μάστορα της διεύθυνσης όπως ο Μητρόπουλος, οι συμφωνίες [του Μάλερ] μπορούν να βρούν εύνοια και να χαρακτηριστεί καθολικά ως μεγάλος συνθέτης". Όταν ο Μητρόπουλος εγκατέλειψε την Μιννεάπολη για να αναλάβει την διευθυνση της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης το 1949, η πρώτη του Μάλερ ήταν το κεντρικό έργο της αποχαιρετιστήριας του συναυλίας. Αυτή την φορά τον ζητωκραύγασαν χωρίς ενδοιασμούς.

Στην Νέα Υόρκη, ο Μητρόπουλος έδωσε συναυλίες της Πρώτης, Τρίτης, Πέμπτης, Έκτης, Έβδομης και Ένατης Συμφωνίας καθώς και το μοναδικό μερος / κορμό της Δέκατης. Συνέχισε να υποστηρίζει τον συνθέτη αντιμετωπίζοντας κριτική αδιαφορία (εάν όχι ξεκάθαρη εχθρότητα) και πέρασε στον πιο διάσημο προστατευόμενό του, το Λέναρντ Μπέρνστάιν, ένα αντίστοιχο πάθος για την μουσική του Μάλερ. Χτίζοντας στο θεμέλιο που έβαλε ο Μητρόπουλος, ήταν ο Μπερνστάιν με το φοβερό του χάρισμα και την έννοια του "θεατρισμού" που τελικά "πούλησε' το Μάλερ στο Αμερικανικό κοινό.

...

Αυτή η ηχογράφηση είναι η πρώτη.

-----------

[1] Σημ.Μετ: Η λεξη "βάθος" είναι μετάφραση της Αγγλικής "bathos" που ναι μεν σημαίνει το ίδιο πράγμα αλλά έχει και την έννοια του άγνωστου και δύσκαταννόητου.
 

Costas

New member
22 June 2006
28
Αθήνα
Σας ευχαριστώ αγαπητοί φίλοι

Δυστυχώς στο EPDLP φαίνεται να αγνοούν τελειώς τον Μητρόπουλο, ετσι, τους έστειλα ενα e-mail και τους εξηγησα οτι πρέπει να ξανακοιτάξουν το θέμα και ίσως, να αναθεωρήσουν κάποιες απόψεις. Λέτε να δώσουν σημασία;
Θα δείξει.

Φιλικά

Κώστας