Φατίχ Ακίν:Στήν Ακρη τού Ουρανού.

17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ο γεννημένος στην Γερμανία,Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν(μόλις 35 χρονών)κάνει ξανά το θαύμα του.
To 2007 παρουσιάζει στίς Κάννες τήν ταινία του:'Στήν Ακρη τού Ουρανού´ή οποία και τιμάται μέ τον Βραβείο Καλυτέρου Σεναρίου.
Μιά ταινία πού οι πρωταγωνιστές της κινούνται μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας όπου διαφαίνονται οι διαφορές και οι ομοιότητες τών δύο χωρών(η σε πολλά υποκριτική σύγχρονη Γερμανία και η σταθερά ´παραδοσιακή´αλλά και καταπιεστική Τουρκία).
Πρωταγωνιστούν έξι πρόσωπα:Eνας Τούρκος χήρος μετανάστης ο Αλί,πού ερωτεύεται στά γεράματα μιά επίσης Τουρκάλα πόρνη τήν Yeter και τής ζητά να μείνουν μαζί.
Ακόμα πρωταγωνιστούν ο γιός τού Αλί,Nejat,πού διδάσκει Γερμανική Φιλολογία στην Βρέμη και μενει μαζί με τον πατέρα του,η ακτιβίστρια και κυνηγημένη κόρη τής Yeter,Ayten,η Γερμανίδα 'φίλη' τής Ayten,Charlotte και η μητέρα τής Charlotte,Susanne,πού την ερμηνεύει η παλιά μούσα τού Φασμπίντερ ,και εξαιρετική στον ρόλο της Χάνα Συγκουλα.
Ενας καυγάς μεταξύ Αλί και Yeter πού οδηγεί στον θάνατο της αποτελεί και τήν αφορμή τού δράματος.
Ο γιός του τότε πάει στην Τουρκία(Πόλη),όπου αποφασίζει να βρεί την κόρη τής Yeter γιά να μπορέσει να βρεί την συχώρεση.
Πλέκεται έτσι σιγά-σιγά ένα γαϊτανάκι συμπτώσεων ,συναντήσεων πού δεν έγιναν ποτέ,διώξεων ,ανθρωπίνων απωλειών,πού ο Ακίν κατορθώνει να τό ισορροπήσει χωρίς να καταφεύγει στό ακραίο μελό.
Τα θέματά του αφορούν στην Μετανάστευση,στίς διαφορές Δύσης και Ανατολής,στά πολιτικά δικαιώματα,στό Κουρδικό ζήτημα και στίς ζωές τών ανθρώπων πού άλλες είναι γεμάτες ενοχές,άλλες είναι γεμάτες νόστο ,άλλες αποκτούν νόημα μέσα απο τήν αγάπη,άλλες επιζητούν τήν εξιλέωση,άλλες χάνονται από σύμπτωση και τελικά κάποιες αναζητούν τήν ηρεμία ´στήν Ακρη τού Ουρανού´.
Ο Ακίν δείχνει νά έχει επηρεαστεί απο τον Guillermo Arriaga τών 21gr και ´Αμόρες Πέρος´και στήνει μιά εξαιρετική ιστορία.
Ο Ακίν αγαπάει και τίς δύο Πατρίδες του ,τίς κριτικάρει και τίς δύο(θαυμάσια η σκηνή στο Γερμανικό δικαστήριο όπου φαίνεται η υποκριτική στάση τής Δύσης απέναντι σε κυνηγημένους πολιτικούς πρόσφυγες απο την αντιδημοκρατική Τουρκία)αμφισβητεί την Παγκοσμιοποίηση και ευελπιστεί σε μιά καλύτερη μοίρα τού Ανθρώπου.
Ομως γνωρίζει πώς πολλά παίζουν ρόλο στίς Ζωές μας και πώς δεν είναι όλα εφικτά.
Κάποιοι δεν θα συναντηθούν ποτέ,κάποιοι θα χαθούν,κάποιοι θα ταλαιπωρηθούν πολύ και τελικά κάποιοι θα συμφιλιωθούν σπαρακτικά μετρώντας τίς απώλειές τους.
Η μουσική μέ Ανατολίτικα μοτίβα εξαιρετική.
Οι ερμηνείες όλες πρώτης γραμμής,με την Συγκουλα να αποτελεί στόν ρόλο τής άβουλης και δραματικής Μητέρας,μιά εμβληματική φιγούρα.
Δεν πρόκειται γιά αριστούργημα ,αλλά γιά μιά πολύ καλή ταινία .
Φαντάζομαι τον Ακίν να σκηνοθετεί ταινία πάνω σε σενάριο επί παραδείγματι τού Ορχάν Παμούκ.
Φυσικά η ταινία τού Ακίν δείχνει πώς στήνεται μιά ταινία μέ κριτική ματιά στο σήμερα πού ουδεμία σχέσην έχει μέ αντίστοιχες Ελληνικές ταινίες τύπου ´Πολίτικη Κουζίνα´γεμάτες κλισέ.
Ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος Τούρκος Σκηνοθέτης συνεχίζει τον δρόμο του..
Και βρίσκεται στην σωστή μεριά.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
mpatheedgeofheavenposter.jpg
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,526
Land of Dystopia
Πολύ ιδιαίτερη μοιάζει να είναι τούτη η ταινία.
Στο παρελθόν οι Τούρκοι κινηματογραφιστές έχουν δώσει απίστευτα αριστουργήματα, στο μυαλό μου φέρνω τον Γιλμάζ Γιουνέϊ.
Αφού στο κάστ υπάρχει η μεγάλη Χάνα, μου μυρίζει για κάτι καλό.
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία πράγματικά και με καταπληκτική μουσική. Ωραία και η παρουσίαση αγαπητέ.
Η "Άκρη του Ουρανού" κατά τα λεγόμενα του σκηνοθέτη, αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας "Έρωτας, Θάνατος και Διάβολος", το πρώτο μέρος ήταν το "Μαζί Ποτέ".

Εδώ είναι και το επίσημο site της ταινίας με τρέηλερ και άλλα ενδιαφέροντα:

http://www.auf-der-anderen-seite.de/
 
Last edited:

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Επίσης, συμπληρωματικά, έχετε στα υπ'όψιν το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ "Ο ήχος της πόλης" με τον Alexander Hacke των Einstürzenden Neubauten στο οποίο καταγράφει την μουσική κίνηση (underground και μη) της γειτονκής χώρας. Εκείνα δείτε και να ακούσετε μουσικές.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Και εμένα τον Guillermo Arriaga τών 21γρ και Αμόρες Πέρος μου θύμισε αυτή η ταινια. Μια σειρά από τυχαία γεγονότα παρασύρουν τους ήρωες σε ένα παιχνίδι χωρίς πολλές επιλογές.
Από την πρώτη του ταινία Μαζί ποτέ μου άρεσε ο Ακιν.
Στο ενδιάμεσο έκανε το 'Ο ήχος της Πόλης' μαζί με τον Χάκε -μπασίστα νομίζω- των neobauten που επίσης είναι καλή όπως προτείνει και ο Μάριος πιο πάνω,
αυτή εδώ όμως νομίζω ότι είναι οι καλύτερη του μέχρι τώρα.

Πιστεύω όμως ότι θα δούμε ακόμα καλύτερες ταινίες από τον Τούρκο.