Επεξηγηση ορολογιας

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

VideoLatris

Established Member
9 October 2008
252
Καλησπερα σε ολους . Παρκολουθω εδω και καιρο το forum επειδη η απο 20ετιας αναλογικη μου TV βρισκεται προς τα τελευταια της και απο μερα σε μερα θα παραδωσει πνευμα .
Διαβαζοντας τα διαφορα θεματα του forum ειδικα τον πρωτο καιρο αν και τεχνικος και σχεδον κατι λιγοτερο απο 20 χρονια ασχολουμενος με τους υπολογιστες ερασιτεχνικα και σαν κομματι της δουλειας μου , διαπιστωσα οτι ημουνα τελειως αγραμματος σχετικα με της LCD / PLASMA τηλεορασεις και μπορω να πω οτι η βοηθεια που πηρα απο το forum ηταν πολυ μεγαλη.
Εκεινο που θελω να ρωτησω ειναι αν υπαρχει καπου forum καποιο θεμα σχετικο με την επεξηγηση των διαφορων ορων των lcd (πχ interpolation, clouding, Backlight bleeding, pwm noise κλπ)
Με τον καιρο και αφου συνεχισω το ψαξιμο -διαβασμα θα σας ζητησω και την γνωμη σας και τις προτασεις σχετικα με την αγορα TV.
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Καλώς ήρθες στο φόρουμ φίλε -bye-

Όντως είναι αναγκαία η επεξήγηση των διάφορων όρων. Ετοιμάζω σχετικό νήμα σύντομα, οπότε έχω μερικά links που ελπίζω να φανούν χρήσιμα:

http://www.cherrywood-av.co.uk/glossary.htm

http://www.kramerelectronics.com/glossary.asp?orderby=A

http://www.videoessentials.com/glossary.php

http://www.flat-screen-tv.info/digital-television-glossary-1.htm
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Μέχρι να ετοιμαστεί κάτι ολοκληρωμένο προτείνω να χρησιμοποιηθεί το παρών νήμα για ότι απορίες έχουμε (και θέλουμε να λύσουμε) σχετικά με τους διάφορους όρους. Αν λοιπόν δεν βρεις όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις, ρώτα εδώ και όλο και κάποιος θα βρεθεί να βοηθήσει :a0210:
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε εδώ και καιρό, απλά πρέπει να βρεθεί χρόνος ώστε να υλοποιηθεί. Πραγματικά ένα index ορολογίας μπορεί να βοηθήσει πολλά νέα μέλη να μπουν πιο γρήγορα στο χώρο.
 

tromb1

AVClub Addicted Member
26 September 2007
1,371
Συμφωνώ κι εγώ! :a0210:
Παρακαλώ να σβηστούν τα περιττά μηνύματα (μαζί και το δικό μου) και να γίνει sticky το θεμα! :antlers:
 

VideoLatris

Established Member
9 October 2008
252
Ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση. Με μια πρωτη ματια που εριξα στα link βρικα πολυ υλικο για να ξεστραβωθω .
 
Συμφωνώ κι εγώ απόλυτα ως προς την ανάγκη να υπάρξει ένας χώρος που θα εξηγεί σχετικές ορολογίες στα Ελληνικά, με ξεκάθαρο και κατανεμημένο τρόπο.

Δε ξέρω μήπως μάλιστα, θα έπρεπε να άνοιγε ένας γενικότερος χώρος με sticky threads, ένα για κάθε όρο, ώστε να μπορεί να είναι πιο οργανωμένη όλη η παρουσίαση και κατ' επέκταση η εκάστοτε συμμετοχή των μελών.
Αυτό το λέω επειδή ως γνωστόν, οι σχετικοί όροι είναι ήδη πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Άρα αν όλες οι αναφορές, για όλους τους όρους, μπουν σε ένα μόνο έστω και "ειδικό" thread, σχετικά πολύ σύντομα θα γίνει αρκετά χαοτικό το όλο αποτέλεσμα και δε θα βοηθά και πολύ στο να βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι πιθανές απορίες - αναφορές - εξηγήσεις για κάθε όρο.
Μπορεί αρχικά να δείχνει υπερβολική μια τέτοια ανάπτυξη αλλά πιστεύω πως θα είναι σύντομα καθοριστική για όλους και δε θα μπορούμε να κάνουμε δίχως αυτή!
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Τα παιδιά που είναι υπεύθυνα για την κατηγορία το σκέφτονται εδώ και καιρό και πρόσφατα είχαμε σχετική συζήτηση με τον Πάνο-bye- και τον Νάσο-bye- από κοντά.

Το να γίνει κάτι ολοκληρωμένο από την αρχή είναι από πολύ δύσκολο ως αδύνατο. Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί ένας "πυρήνας" με όρους στην αρχή ο οποίος με τον καιρό θα εμπλουτίζεται. Σαν δομή θα μου άρεσε κάτι παρόμοιο με το sticky νήμα του Πάνου που αφορά τα service menu. Κλειδωμένο ώστε να χρησιμοποιείται μόνο για διάβασμα και μπορεί να υπάρχει ένα ξεχωριστό νήμα όπως το παρών για σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις.
 

czoun

Supreme Member
29 November 2007
7,734
Αθήνα
Απάντηση: Re: Επεξηγηση ορολογιας

......Κλειδωμένο ώστε να χρησιμοποιείται μόνο για διάβασμα και μπορεί να υπάρχει ένα ξεχωριστό νήμα όπως το παρών για σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις.

Πολύ σωστή σκέψη ο διαχωρισμός σε κλειδωμένο και ελεύθερο νήμα....:a0210:
 
Απάντηση: Re: Επεξηγηση ορολογιας

όλοι νομίζω οι έχοντες και κατέχεντες μπορούν να συνεισφέρουν στο εν λόγω εγχείρημα.
Δεν είμαι σίγουρος για το ποιους εννοείς ως "έχοντες και κατέχοντες" αλλά ενδεχομένως να με ενδιέφερε κάτι σχετικό, αν πράγματι υπάρχει ανάγκη που θα μπορούσα να καλύψω κάπως!
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Νοκ ... Νοκ ... :D

Υπάρχει διάθεση να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι και να μαζέψουμε τους ορισμούς κάποιων εννοιών σε ένα sticky νήμα το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς ?
 

gzoun

AVClub Addicted Member
8 March 2008
1,958
Αθήνα-Μενίδι
Απάντηση: Re: Επεξηγηση ορολογιας

Νοκ ... Νοκ ... :D

Υπάρχει διάθεση να βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι και να μαζέψουμε τους ορισμούς κάποιων εννοιών σε ένα sticky νήμα το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς ?
Οπως εχουμε πει Γιωργο, ενα τετοιο θεμα νομιζω οτι ειναι απαραιτητο να γινει. Παρα πολλες φορες, υπαρχουν ερωτηματα,αποριες, τα οποια επαναλαμβανονται συνεχως σε διαφορα νηματα,χωρις αυτο να ειναι κακο βεβαια, στην τελικη ο πρωταρχικος ρολος του forum ειναι αυτος της ενημερωσης και της ανταλλαγης γνωσεων,αποψεων.
Πιστευω, οτι αρκετα νεα ειδικα νηματα,μακροπροθεσμα, θα ελαφρωσουν αρκετα απο επαναλαμβανομενες ερωτησεις απαντησεις οι οποιες θα γεμιζουν τις σελιδες του forum κανοντας τα δυσκολα στην παρακολουθηση τους.
Εχουμε εξαλλου το παραδειγμα με το νημα της px80 ,το οποιο στην αρχικη του σελιδα, περιεχει μαζεμενες παρα πολλες πληροφοριες, κανοντας το τεραστιο πραγματικα νημα,πιο ευκολοαναγνωστο.
Βεβαια στην ολη προσπαθεια, αυτος ο οποιος πρεπει να κανει την περισσοτερη δουλεια,τουλαχιστον στον αρχικο σχεδιασμο αλλα και αργοτερα στο φιλτραρισμα των πληροφοριων, ειστε εσεις οι υπευθυνοι συντονιστες ,κλεβοντας ισως μερος απο τον οποιο χρονο εχετε διαθεσιμο.
Απο εμενα παντος.....+1000 :grinning-smiley-043
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Γιώργο να σου πω πως το έχω στο μυαλό μου.

Ξεκινάμε ένα sticky θέμα με σύντομη εξήγηση βασικών όρων, π.χ :

Αναλογίες Κάδρου: Είναι ο λόγος του πλάτους μιας εικόνας προς το ύψος. Οι σύγχρονες επίπεδες τηλεοράσεις έχουν αναλογία 16:9 (1.78:1). Όταν το κάδρο του υλικού που προβάλλεται έχει διαφορετική αναλογία (4:3, 1.85:1, 2.39:1 κλπ) τότε για να καλύψει όλη την οθόνη θα πρέπει είτε να παραμορφωθεί ή να χαθεί κάποια πληροφορία. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης της αναλογίας του υλικού με μαύρες μπάρες δεξιά-αριστερά ή πάνω-κάτω.


Ανάλυση: Περιγράφει τον αριθμό των εικονοστοιχείων που έχει μια τηλεόραση στον οριζόντιο (γραμμές) και στον κατακόρυφο (στήλες) άξονα. Ο συνολικός αριθμός είναι το γινόμενο των δύο παραπάνω. Μια τηλεόραση με ανάλυση 1920x1080 έχει 1920 εικονοστοιχεία σε κάθε γραμμή, 1080 εικονοστοιχεία σε κάθε στήλη και ο συνολικός αριθμός των εικονοστοιχείων είναι 2.073.600.


Ανομοιογένεια (clouding, bleeding, flash-lighting): Η κατάσταση στην οποία ένα μέρος της οθόνης έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη φωτεινότητα από ένα άλλο. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι πιο φωτισμένες γωνίες στις τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD.


Αντίθεση (contrast ratio): Είναι ο λόγος της μέγιστης φωτεινότητας (λευκό) προς την ελάχιστη φωτεινότητα (μαύρο) που μπορεί να αποδώσει μια τηλεόραση. Η μεγάλη αντίθεση είναι επιθυμητή, αλλά οι τιμές των κατασκευαστών είναι συνήθως παραπλανητικές και μη συγκρίσιμες μεταξύ τους. Η τιμή της αντίθεσης εξαρτάται από την μεθοδολογία της μέτρησης (On/Off, ANSI κλπ).


Εικονοστοιχείο (pixel): Είναι το μικρότερο στοιχείο της οθόνης το οποίο μπορεί να αποδώσει μια πληροφορία. Αποτελείται από τρία υπο-στοιχεία (subpixels), ένα για το κάθε βασικό χρώμα.


Οθόνες Υγρών Κρυστάλλων (LCD): Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία τηλεοράσεων. Το φως παράγεται από λάμπες φθορισμού (CCFL) ή από LEDs και κατευθύνεται προς τους υγρούς κρύσταλλους των οποίων η γεωμετρική τοποθέτηση καθορίζει το ποσό του φωτός που θα περάσει. Διαφορετικά φίλτρα σε κάθε υπο-στοιχείο (subpixel) δίνουν τα τρία βασικά χρώματα και ο συνδυασμός τους δημιουργεί τον χρωματισμό του εικονοστοιχείου (pixel).


Οπίσθιος φωτισμός (backlight): Αποτελεί την πηγή φωτός των LCD τηλεοράσεων και μπορεί να αποτελείται από λάμπες φθορισμού (CCFL) ή από LEDs. Στην πρώτη περίπτωση όλο το πάνελ φωτίζεται αναγκαστικά με την ίδια ένταση, ενώ στην δεύτερη υπάρχει η δυνατότητα της διαφορετικής κατανομής της φωτεινότητας σε διαφορετικά σημεία της οθόνης.


Πλάσμα: Τεχνολογία τηλεοράσεων η οποία βασίζεται στην ιδιότητα κάποιων χημικών ενώσεων (phosphors) να παράγουν ορατό φως όταν διεγερθούν από υπεριώδες (μη ορατό) φως. Τα εικονοστοιχεία σε μια τηλεόραση πλάσματος περιέχουν κάποιο ευγενές αέριο το οποίο ιονίζετε σε μορφή πλάσμα και διεγείρει την φωσφορική επίστρωση των εικονοστοιχείων. Το κάθε υπο-στοιχείο (subpixel) είναι καλυμένο με διαφορετική χημική ένωση ώστε να παράγονται τα τρία βασικά χρώματα, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργεί τον χρωματισμό του κάθε εικονοστοιχείου.

Όποιος θέλει προσθέτει την εξήγηση κάποιου όρου εδώ και την βάζουμε και αυτή στο sticky νήμα, με ή χωρίς τροποποίηση.

Επίσης όποιος έχει μια απορία για κάποιον όρο κάνει την ερώτηση εδώ και όποιος μπορεί και θέλει, απαντάει ώστε να προστεθεί με την σειρά της στo sticky.

Μοναδική προϋπόθεση η εξήγηση να είναι σύντομη και κατανοητή στα ελληνικά και όχι κάποιο copy-paste από Wiki.

Στόχος δεν είναι η αναλυτική συζήτηση γύρω από κάποιον συγκεκριμένο όρο, αλλά μια απλή εξήγηση των όρων που χρησιμοποιούμαι καθημερινά ώστε να καταλαβαινόμαστε.
 

serreos73

AVClub Addicted Member
28 June 2006
2,432
ΑΘΗΝΑ-ΑΛΙΜΟΣ
image retention : κατά την οποία υπό κάποιες προυποθέσεις μία εικόνα δημιουργεί ένα μόνιμο είδωλο το οποίο όμως με συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να διαγραφεί.
 

tazio

New member
14 September 2008
86
Σπίτι μου.
Μια ερώτηση, πιθανόν εκτός θέματος αλλά είναι το πιο σχετικό πρόσφατο θέμα που βρήκα.

Πια η διαφορά μεταξύ full hd hd ready;
 
19 June 2006
35,671
Μια ερώτηση, πιθανόν εκτός θέματος αλλά είναι το πιο σχετικό πρόσφατο θέμα που βρήκα.

Πια η διαφορά μεταξύ full hd hd ready;

Μια FullHD τηλεόραση έχει ανάλυση πάνελ 1920χ1080.

Μια HD ready έχει πάνελ χαμηλότερης ανάλυσης από την παραπάνω.

Και οι 2 είναι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας.
 

serreos73

AVClub Addicted Member
28 June 2006
2,432
ΑΘΗΝΑ-ΑΛΙΜΟΣ
Full HD
Ενώ οι τηλεοράσεις HD ready δεν έχουν μεγαλύτερη ανάλυση από 1366×768 pixels, τα μοντέλα Full HD εχουν αναλυση 1920×1080 pixels. Αν πλησιάσετε πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σας θα δείτε ότι η εικόνα αποτελείτε από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Στην περίπτωση των Full HD αν καταφέρνατε να μετρήσετε(!) τις γραμμές, θα διαπιστώνατε ότι είναι 1920 οριζόντιες και 1080 κάθετες.
 

JL_?

AVClub Fanatic
19 September 2008
15,415
Terra
Ανακοινώσιμος λόγος αντίθεσης εταιρείας (ξέρετε, τα γνωστά νούμερα τύπου δεκάδες/εκατοντάδες χιλιάδες/εκατομμύρια προς ένα):

Ο λόγος της φωτεινότητας της οθόνης με όλα τα ρυθμιστικά στο τέρμα σε υπαίθριο χώρο, ώρα μεσημβρινή, εποχή καλοκαίρι, προς την φωτεινότητα της οθόνης όταν είναι σβηστή σε σκοτεινό δωμάτιο...
:flipout: :flipout: :flipout: :flipout: :flipout: :flipout: