Τα τραγουδάκια μου πουλώ

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069





"Τα τραγουδάκια μου πουλώ"

τραγούδια από το Μελί της Μικράς Ασίας
τραγουδά η Κατερίνα Παπαδοπούλου


Το Μελί μέχρι το 1922 ήταν μια ωραιότατη κωμόπολη 5.000 κατοίκων στην χερσόνησο της Ερυθραίας. Με την καταστροφή, οι κάτοικοί του εγκαταλείπουν βίαια την πατρική γη και εγκαθίστανται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κυρίως στην Αττική και ιδιαίτερα στα Μέγαρα. Με σκοπό να διαφυλάξουν τη μνήμη και την πολιτιστική τους κληρονομιά οι Μελιώτες πρόσφυγες ίδρυσαν τον πολιτιστικό σύλλογο "Μίμας" (η ονομασία προέρχεται από βουνό του Μελιού) το 1958 στο Νέο Μελί Μεγάρων, συνέχεια του οποίου αποτελεί ο σύλλογος "Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος" με την στήριξη του οποίου εκδόθηκε ο συγκεκριμμένος δίσκος. Στα χρόνια που πέρασαν έγινε μια συστηματική καταγραφή των Μελιώτικων τραγουδιών, κυρίως ηχογραφώντας σε κασσέτες τους γέροντες Μελιώτες.
Η συλλογή αυτή βασίζεται σε εκείνες τις ηχογραφήσεις. Τα τραγούδια ερμηνεύει η υπέροχη Κατερίνα Παπαδοπούλου, προσωπικά την θεωρώ από τις σπουδαιότερες νέες σχετικά (αφού πορεύεται πάνω από 10 χρόνια πλέον ως τραγουδίστρια και οργανοπαίκτης), φωνές της παραδοσιακής μουσικής. Συνοδεύει λιτή ορχήστρα με τους δεξιοτέχνες Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα, λαούτο), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι) και Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά). Περιλαμβάνονται δεκαπέντε τραγούδια, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αρκετά είναι ίσως γνωστά, όπως ακούγονται εδώ ή ως παραλλαγές τους, αφού πολλές μελωδίες ήσαν διαδεδομένες σε διάφορες περιοχές, όπου τραγουδιώντουσαν ανάλογα με τα τοπικά ιδιώματα. Οι μελωδίες, παρουσιασμένες με κατανυκτικό τρόπο και μεγάλο σεβασμό από τους σπουδαίους μουσικούς, κουβαλούν ταυτόχρονα την γλυκιά αίσθηση της ανάμνησης της χαμένης πατρίδας, αντάμα με την νοσταλγία, την πίκρα και τον πόνο που ενσωματώθηκαν στα βιώματα αυτών των ανθρώπων. Οι στίχοι απλοί, πανέμορφοι, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στα δημοτικά τραγούδια και -κυρίως- σε αυτά που προέρχονται από την άλλη όχθη του Αγαίου, την γη της Ιωνίας. "Μάζεψε φύλλα απ'το βουνό και φλόγα απ'την καρδιά μου, και δάκρυα απ'τα μάτια μου για να λουστείς κυρά μου" (από την "Σίνα"). Δεν λείπουν και τραγούδια που είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμμένα έθιμα ("Αποκριάτικο", "Πασχαλινό"), καθώς και τραγούδια που βασίστικαν σε συγκεκριμμένους ρυθμούς-χορούς ("Καραπουρνιώτικος"). Ο δίσκος τελειώνει με το υπέροχο "Της νύχτας" ("η νύχτα ώρες δεκατρείς, μόνο τις τρεις κοιμούμαι, τις άλλες τις υπόλοιπες εσένα συλλογούμαι. Ξύπνα διαμάντι και ρουμπί κι αφρέ του μαλαμάτου, κι έχω δυό λόγια να σου πω του παραπονεμάτου"...)

"Σμυρναίικα, Πολίτικα, γλυκά τραγούδια ανατολίτικα"... όπως ονομάζεται και μια ραδιοφωνική εκπομπή, στην ΕΡΑ αν δεν κάνω λάθος.

meliotika5gl.jpg












 
Last edited:

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Νάσαι καλά Μάριε,πού ανακαλύπτεις τέτοια διαμαντάκια τής μουσικής τού Ελληνισμού.
Ευχαριστώ απο καρδιάς.


Σπύρο, είναι από τα αγαπημένα μου, αλλά το είχα κάπως ξεχάσει. Αφορμή στάθηκε το μήνυμά σου για την Μικρά Ασία στους "Τετρομαγμένους". Υπάρχει δράση-αντίδραση μερικές φορές...:grinning-smiley-043
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069

"Σμυρναίικα, Πολίτικα, γλυκά τραγούδια ανατολίτικα"...




Συμπληρώνω:
Πρόκειται για στίχο του Κ.Παλαμά:

"Γιαννιώτικα, Σμυρνιώτικα, Πολίτικα
μακρόσυρτα τραγούδια ανατολίτικα λυπητερά..."

από εκεί δανείστηκε και τον τίτλο της η εκπομπή (του Πάνου Σαββόπουλου)
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,840
θα το παρω,τετοια εργα θα πρεπε να κοσμουν τις δισκοθηκες μας
 

mmoukiou

Supreme Member
22 October 2007
3,069
Απάντηση: Re: Τα τραγουδάκια μου πουλώ

θα το παρω,τετοια εργα θα πρεπε να κοσμουν τις δισκοθηκες μας


Αν δυσκολευτείς να το βρεις, πες μου να προσφέρω "χείρα βοηθείας" ;)