Υπέροχα Πλάσματα !!!

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Λίγα λόγια για την τεχνολογία πλάσμα που όλο πεθαίνει ... κι όμως είναι ακόμα εδώ :music-smiley-005:... και μάλιστα κάθε χρόνο με βελτιωμένα μοντέλα.


Ας δούμε πως μοιάζει ένα τυπικό πάνελ πλάσματος.

attachment.php


Τα κύρια κομμάτια του είναι δύο στρώσεις από γυαλί που περιέχουν τα "κελιά" με τα εικονοστοιχεία. Επίσης μεταξύ κελιών και εικονοστοιχείων υπάρχουν ηλεκτρόδια (και από τις δύο πλευρές). Μέσα σε αυτό το "σάντουιτς" υπάρχει κάποιο/α ευγενές αέριο (Άργο, Νέο, Ξένο), ενώ το κάθε εικονοστοιχείο (pixel) αποτελείται από τρία "κελιά" (subpixels) που έχουν επίστρωση από κάποιο μεταλλικό σουλφίδιο (αυτό που λέμε φώσφορος) το οποίο είναι διαφορετικό για τα τρία βασικά χρώματα.

Ο τρόπος που παράγεται φως και χρώμα με απλά λόγια έχει ως εξής. Στην αρχή δημιουργείται διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων και το ρεύμα που παράγεται ιονίζει το ευγενές αέριο και το μετατρέπει σε μορφή πλάσματος:

Το πλάσμα, που μερικές φορές αναφέρεται ως "η τέταρτη κατάσταση της ύλης" (εκτός από τη στερεή, την υγρή και την αέρια), αναφέρεται σε αυτή την περίπτωση σε ένα αέριο στο οποίο έχει παρωχευθεί αρκετή ενέργεια για να αποχωριστούν τα άτομα από τα ηλεκτρόνιά τους (ιονισμός) και να παραχθεί ένα νέφος από ιόντα και ηλεκτρόνια. Επειδή τα σωματίδια αυτά είναι ιονισμένα (φορτισμένα), το αέριο συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα ουδέτερο αέριο, για παράδειγμα όταν υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Κατά την μετατροπή του αερίου σε πλάσμα παράγεται υπεριώδες φως το οποίο είναι μεν μη ορατό, αλλά διεγείρει την φωσφορική επίστρωση των "κελιών". Η διέγερση αυτή προκαλεί την εκπομπή των τριών βασικών χρωμάτων, των οποίων ο συνδυασμός είναι το ορατό φως και χρώμα που φθάνει στα μάτια μας.

http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_display

http://www.practical-home-theater-guide.com/plasma-display.html

http://electronics.howstuffworks.com/plasma-display.htm



Στο δια ταύτα τώρα, δηλαδή στο τι συνεπάγεται αυτός ο τρόπος λειτουργίας και τι χαρακτηριστικά δίνει στις τηλεοράσεις πλάσματος:
  • Πολύ καλό μαύρο γιατί όταν δεν θέλουμε φως, απλά δεν ανάβει το συγκεκριμένο pixel. Το πόσο σημαντική είναι η απόδοση του μαύρου έχει συζητηθεί αρκετά σε διάσπαρτα νήματα. Καλό μαύρο σημαίνει υψηλή αντίθεση, πιο τρισδιάστατη εικόνα και δυνατότητα για πιο σωστά χρώματα.
  • H χρωμάτική ακρίβεια επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα λόγω του ότι πρόκειται για τεχνολογία εκπομπής και όχι "φιλτραρίσματος". Η αναπαραγωγή των χρωμάτων γίνεται με παρόμοιο τρόπο με των CRT πάνω στις οποίες έχουν βασιστεί τα σημερινά χρωματικά πρότυπα.
  • Χαμηλός χρόνος απόκρισης, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνέπειες της ηλεκτρικής ροής που παράγουν τελικά το φως είναι σχεδόν ακαριαίες.
  • Πολύ καλός χειρισμός κινούμενης εικόνας. Τα εικονοστοιχεία στις πλάσμα ανάβουν στιγμιαία και δεν παραμένουν αναμμένα καθ όλη την διάρκεια προβολής ενός frame. Αυτό ταιριάζει στον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται την κίνηση.
  • Υψηλή ομοιογένεια της οθόνης. Δεν υπάρχουν hot spots και γενικά κομμάτια της οθόνης με λιγότερη ή περισσότερη φωτεινότητα.
  • Μεγάλες γωνίες θέασης χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά η απόδοση των χρωμάτων.
  • Χαμηλό κόστος παραγωγής ανά ίντσα και μεγέθη που φτάνουν μέχρι τις 150''.
και επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο πάμε να δούμε και τα αρνητικά:
  • Η φωτεινότητα των πλάσμα πέφτει με τον χρόνο χρήσης (οι σύγχρονες υλοποιήσεις χάνουν την μισή φωτεινότητα μετά από 60000-100000 ώρες). Σε αυτό οφείλεται και το φαινόμενο του burn in που στην ουσία συμβαίνει όταν συστηματικά κάποια pixel παραμένουν συστηματικά αναμμένα για πολύ περισσότερο χρόνο από κάποια άλλα. Επίσης όταν ένα pixel παραμένει αναμμένο για πολύ ώρα και σε υψηλή φωτεινότητα υπάρχει μια συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου που προκαλεί το λεγόμενο image retention. Όταν το συγκεκριμένο pixel θα πρέπει να αλλάξει κατάσταση θα το κάνει με καθυστέρηση. Τα παραπάνω φαινόμενα και η έκταση τους διαφέρουν από υλοποίηση σε υλοποίηση, αλλά παραμένουν από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της τεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες για τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης στο αντίστοιχο sticky νήμα.
  • Αντανακλάσεις επειδή η εξωτερική επιφάνεια είναι γυάλινη. Σε κάποιες υλοποιήσεις η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά με χρήση κατάλληλων φίλτρων. Τα πάνε καλύτερα από τις CRT στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά καλό είναι η τοποθέτηση τους να γίνεται σε σημείο στο οποίο δεν θα αντανακλά κάποια πηγή φωτός.
  • Ειπώθηκε προηγουμένως πως σε κάθε subpixel χρησιμοποιείται διαφορετική ένωση του φωσφόρου ανάλογα με το βασικό χρώμα που θέλουμε να παραχθεί. Αυτές οι διαφορετικές ενώσεις έχουν παρόμοιες μεν, αλλά όχι και πανομοιότυπες ιδιότητες. Σε αυτό οφείλονται και τα phospor trails όταν υπάρχει έντονη κίνηση σε εικόνα με μεγάλη αντίθεση. Πολύ δύσκολα γίνεται αντιληπτό σε κανονική θέαση, αλλά υπάρχουν άτομα που είναι αρκετά ευαίσθητα στο συγκεκριμένο φαινόμενο. Αν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία θέασης σε πλάσμα καλό είναι να τσεκάρεται πριν από αγορά.
  • Θόρυβος που έχει να κάνει με τον τρόπο οδήγησης ενός πλάσμα πάνελ και μπορεί να είναι ηχητικός (buzzing) ή οπτικός (PWM noise). Το buzzing είναι στάνταρ σε όλες τις πλάσμα, αλλά δεν γίνεται αντιληπτό από όλους. Αν είστε από τους λίγους άτυχους που το ακούνε μην απογοητεύεστε. Μπορεί να πήρατε τηλεόραση λάθος τεχνολογίας, αλλά έχετε όλα τα προσόντα για να γράψετε στην κατηγορία Hi-End ;) Ο οπτικός θόρυβος εξ αιτίας του Pulse Width Modulation γίνεται αντιληπτός μόνο αν πάτε πολύ κοντά στην οθόνη οπότε και θα παρατηρήσετε ότι τα pixel είναι "ζωντανά" και "χοροπηδάνε" (δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω). Από τις συνήθης συνθήκες θέασης δεν είναι ορατό, εκτός κι αν έχετε όραση γυπαετού.
  • Η κατανάλωση εξαρτάται από την φωτεινότητα της προβαλλόμενης εικόνας. Όσο πιο λίγα pixel ανάβουν (ή με όσο μικρότερη ένταση), τόσο λιγότερο ρεύμα χρειάζεται. Η μέση κατανάλωση μιας σωστά ρυθμισμένης 42άρας (HDReady) είναι στα επίπεδα των 180-200W, ενώ μιας 50άρας (FullHD) στα 300-350W. Υπάρχουν και λιγότερο ενεργοβόρες τεχνολογίες, αλλά η οικονομική διαφορά είναι από μικρή ως αμελητέα.
Σε ποιους απευθύνεται μια τηλεόραση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά:
  • Κατά την γνώμη μου μια τηλεόραση πλάσμα είναι ιδανική (οι προβολείς δεν μετράνε ;)) για χρήση Home Cinema. Τα μεγάλα μεγέθη σε προσιτές τιμές, η υψηλή αντίθεση με ελεγχόμενο φωτισμό, η ομοιογένεια της οθόνης και τα σωστά χρώματα κάνουν την διαφορά.
  • Επίσης είναι πάρα πολύ καλή επιλογή όταν η χρήση θα είναι κατά κύριο λόγο τηλεοπτικό σήμα χαμηλής ανάλυσης και ειδικά αθλητικά γεγονότα. Για αυτή την χρήση οι HDReady πλάσμα δεν έχουν ανταγωνιστή στην κατηγορία τιμής τους.
Σε ποιούς δεν απευθύνεται:
  • Σε αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιούν την τηλεόραση και σαν PC monitor ή στους φανατικούς gamers που θα αφιερωνούν πολλές ώρες της ημέρας παίζοντας. Οι στατικές εικόνες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην συγκεκριμένη χρήση, άρα ο κίνδυνος των image renetion/burn in μεγάλος.
  • Σε όσους δεν έχουν ούτε ρολά, ούτε κουρτίνες, ούτε ρόμαν και στα μέλη της Greenpeace :D
Τι παραχωρήσεις απαιτούνται:
  • Κάθε τηλεόραση πρέπει να είναι ρυθμισμένη σωστά, αλλά κατά την γνώμη μου για τις πλάσμα η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Η σωστή ρύθμιση είναι ο μόνος τρόπος για να πάρεις το μάξιμουμ στο μαύρο και στα χρώματα που μπορεί να αποδώσει η τεχνολογία και μειώνει τις πιθανότητες burn in, image retention. Το να αγοράσεις πλάσμα και να την βάλεις να παίζει στο default dynamic mode είναι σίγουρα λάθος αγορά.
  • Οι γνωστές για τις πρώτες 100-200 ώρες που η πτώση της φωτεινότητας γίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό. Κάποιοι χρησιμοποιούν το γνωστό DVD στρωσίματος (διαθέσιμο στην κατηγορία με τα downloads) και κάποιοι όχι. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να είναι γεμάτη όλη η οθόνη και να μην υπάρχουν ανενεργά ή υπερενεργά pixels.
Σημείωση: Το νήμα ανοίχτηκε με σκοπό την γενική συζήτηση γύρω από την τεχνολογία των πλάσμα. Για συγκεκριμένα μοντέλα υπάρχουν ξεχωριστά νήματα και για συγκρίσεις τεχνολογιών υπάρχει το αντίστοιχο νήμα που κατέληξε σε πόλεμο και μόλις έφυγε από sticky ξεχάστηκε. Ευχαριστώ για την κατανόηση :ernaehrung004:

==========================================================
Άρθρο του JL_? σχετικά με την απόδοση του μαύρου στις πλάσμα [#76]
==========================================================
 
Last edited:

JoeBar

Senior Member
13 December 2007
527
Κερατσίνι
Μπράβο Γιώργο!!! :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

:SFGSFGSF:


Μια παρατήρηση μόνο. Μια χαρά κάνει και για pc monitor, εγώ τουλάχιστον τώρα γράφω από την 50άρα μου... :)

Μην ξεχνάμε οτί μεγαλώσαμε με crt monitors στα pc... ;)
 
Last edited:

m1234

Established Member
11 September 2007
153
Πολύ ωραίο άρθρο. Σύντομο, περιεκτικό και κατανοητό από όλους. Ευχαριστούμε
 

Trisalon

AVClub Addicted Member
30 May 2008
1,367
πολυ καλη παρουσιαση
μονο ενα λαθακι , Οι πλασμα κανουνε για παιχνιδια
Δεν υπαρχει παιχνδι που να μην εχει εναλλαγες εικονων η καποιο ντεμο πανω στο μισαωρο
 

Trisalon

AVClub Addicted Member
30 May 2008
1,367
Επίσης είναι πάρα πολύ καλή επιλογή όταν η χρήση θα είναι κατά κύριο λόγο τηλεοπτικό σήμα χαμηλής ανάλυσης και ειδικά αθλητικά γεγονότα. Για αυτή την χρήση οι HDReady πλάσμα δεν έχουν ανταγωνιστή στην κατηγορία τιμής τους.

γιατι εχουν ανταγωνιστη στο hd definition -bye-
δεν υπαρχει lcd (εκτος led) ακομα να χτυπαει σε ποιοτητα της kuro και την px80
 

dbokos

AVClub Enthusiast
24 January 2007
1,190
Θερμα συγχαρητηρια Γιωργο. Πολυ χρησιμες πληροφοριες. :SFGSFGSF:
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Ευχαριστώ παίδες, όποιος έχει κάτι να συμπληρώσει ή να ρωτήσει ας το κάνει ελεύθερα.

Εγώ για παράδειγμα έχω την απορία γιατί το απόλυτο μαύρο δεν είναι εφικτό με την σημερινή τεχνολογία των πλάσμα. Δηλαδή για ποιο λόγο ακόμα και τα σβηστά pixels εκπέμπουν ένα μικρό ποσό φωτεινότητας.

Όσον αφορά την χρήση με PC και παιχνιδομηχανές, δεν είπα πως απαγορεύεται ή είναι αδύνατη. Εννοούσα πως εγκυμονεί αρκετούς περισσότερους κινδύνους. Ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του ;)

=silent= : Για τα λεφτά τα κάνω όλα :BDGBGDB55: (πρέπει να το βάλω και στην υπογραφή μου ? )

Trisalon : Είπαμε πως για συγκρίσεις υπάρχει άλλο νήμα. Ας κρατήσουμε αυτό αποκλειστικά για τις πλάσμα. Δεν είναι τυχαίο που στο αρχικό μήνυμα δεν ανέφερα ούτε μια φορά την λέξη LCD. Και πάλι ευχαριστώ !!!
 
Last edited:

Trisalon

AVClub Addicted Member
30 May 2008
1,367
Ευχαριστώ παίδες, όποιος έχει κάτι να συμπληρώσει ή να ρωτήσει ας το κάνει ελεύθερα.

Εγώ για παράδειγμα έχω την απορία γιατί το απόλυτο μαύρο δεν είναι εφικτό με την σημερινή τεχνολογία των πλάσμα. Δηλαδή για ποιο λόγο ακόμα και τα σβηστά pixels εκπέμπουν ένα μικρό ποσό φωτεινότητας.

Όσον αφορά την χρήση με PC και παιχνιδομηχανές, δεν είπα πως απαγορεύεται ή είναι αδύνατη. Εννοούσα πως εγκυμονεί αρκετούς περισσότερους κινδύνους. Ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του ;)

=silent= : Για τα λεφτά τα κάνω όλα :BDGBGDB55: (πρέπει να το βάλω και στην υπογραφή μου ? )

Trisalon : Είπαμε πως για συγκρίσεις υπάρχει άλλο νήμα. Ας κρατήσουμε αυτό αποκλειστικά για τις πλάσμα. Δεν είναι τυχαίο που στο αρχικό μήνυμα δεν ανέφερα ούτε μια φορά την λέξη LCD. Και πάλι ευχαριστώ !!!


στο manual της px80 λεει συνηθης χρηση σε 37 -->235 w
σε 42 --> 255 w , το 200 w πως το πιανω να χαμηλωσω φωτεινοτητες και αντιθεσεις ?
 

Yperion

AVClub Fanatic
21 June 2006
43,515
BVR (Beyond Visual Range)
Μπραβο Γιωργο.

Παρακαλω οχι Spam στο παρον νημα (απο τον συνηθη υποπτο παλι) το οποιο ειναι χρησιμο για πολυ κοσμο.

Το μονο που προσεξα οτι δεν εχει αναφερθει ειναι το φαινομενο του "unever phosphor wear" η "uneven ageing".

Mε λιγα λογια αν καποιος βλεπει με μαυρες μπαρες για παρατεταμενο διαστημα επειδη καποια pixel παραμενουν σβηστα ,στην περιοχη αυτη ο φωσφορος διατηρειται "νεος" ενω στο τμημα που δειχνει εικονα "γερναει".

To αποτελεσμα ειναι αν συνεχιστει αυτο για μεγαλο χρονικο διαστημα , τμημα του πανελ να ειναι πιο φωτεινο απο το υπολοιπο.
 

georget

Supreme Member
31 March 2007
3,109
Λευκωσία
Μπράβο George!!!
Αν λάβουμε υπόψη ότι τα νέα μοντέλα χρόνο με τον χρόνο βελτιώνουν-εξαλείφουν τις αδυναμίες τις τεχνολογίας Plasma και το ότι οι Plasma έχουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι όχι μονο δεν πεθαίνουν αλλα ζουν και βασιλεύουν(KURO).
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
στο manual της px80 λεει συνηθης χρηση σε 37 -->235 w
σε 42 --> 255 w , το 200 w πως το πιανω να χαμηλωσω φωτεινοτητες και αντιθεσεις ?

Μάλλον ήδη είσαι κοντά στα 200W και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Οι τιμές αυτές που αναφέρονται στο εγχειρίδιο χρήσης είναι με τις default ρυθμίσεις που παίζουν στα καταστήματα. Με το που αλλάζεις σε normal ή cinema mode μαζί με την φωτεινότητα μειώνεται και η κατανάλωση. Το CNet έχει μετρήσει την 42PX80 στα 260W με τις default και στα 190W μετά από ρύθμιση.
 

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Καταπληκτικός Γιώργο! Μπράβο! :grinning-smiley-043

Όσο για το μαύρο ας κάνουμε μερικές υποθέσεις :)

α) Λόγω σχετικά περιορισμένης φωτεινότητας των πλάσμα γίνεται κάποιος συμβιβασμός στο σημείο αυτό κατασκευάζοντας το πάνελ όχι απόλυτα μαύρο, εξ ου και οι περισσότερες σβηστές είναι προς το γκρι.

β) Θα υπήρχε πρόβλημα ίσως λεπτομέρειας στις σκοτεινές σκηνές αν το μαύρο "κατεβεί" σε πολύ χαμηλά-σκοτεινά επίπεδα, σε συνδυασμό πάντα με την διατήρηση καλών επιπέδων φωτεινότητας του πάνελ.

γ)Αυξημένη διαρροή φωτός από τα γειτονικά πίξελ λόγω κατασκευής - νομίζω τα LCD πάνελ είναι περισσότερο "διαχωρισμένα" τα πίξελ σαν εικονοστοιχεία (?)
 

parist

Senior Member
18 July 2007
363
Κορυφαία παρουσιάση, έλυσα και κάποιες απορίες μου,
:grinning-smiley-043Ευχαριστώ
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Όσο για το μαύρο ας κάνουμε μερικές υποθέσεις :)

α) Λόγω σχετικά περιορισμένης φωτεινότητας των πλάσμα γίνεται κάποιος συμβιβασμός στο σημείο αυτό κατασκευάζοντας το πάνελ όχι απόλυτα μαύρο, εξ ου και οι περισσότερες σβηστές είναι προς το γκρι.

β) Θα υπήρχε πρόβλημα ίσως λεπτομέρειας στις σκοτεινές σκηνές αν το μαύρο "κατεβεί" σε πολύ χαμηλά-σκοτεινά επίπεδα, σε συνδυασμό πάντα με την διατήρηση καλών επιπέδων φωτεινότητας του πάνελ.

γ)Αυξημένη διαρροή φωτός από τα γειτονικά πίξελ λόγω κατασκευής - νομίζω τα LCD πάνελ είναι περισσότερο "διαχωρισμένα" τα πίξελ σαν εικονοστοιχεία (?)

α) Δεν έχω άποψη, αλλά ακούγεται λογικό.
β) Δεν νομίζω πως ισχύει. Το μόνο πρόβλημα που πιθανόν να υπήρχε θα ήταν με τις διαβαθμίσεις του γκρι, αφού αυξάνεται το εύρος μεταξύ άσπρου και μαύρου.
γ) Και αυτό νομίζω πως έχει ξεπεραστεί πλέον σαν πρόβλημα, αλλά δεν έχει σχέση με την επίτευξη του απόλυτου μαύρου. Ακόμα και μαύρη οθόνη να προβάλλεις με όλα τα pixel σβηστά (άρα χωρίς διαρροές) πάλι δεν πιάνεις την απόλυτη τιμή.


Αν κάποια πράγματα που έχω διαβάσει είναι σωστά ο λόγος πρέπει να έχει να κάνει με τον τρόπο οδήγησης των πάνελ που απαιτεί να περνάει κάποιο ρεύμα ακόμα και όταν τα pixel είναι σβηστά. Δεν είμαι σίγουρος όμως.
 

czoun

Supreme Member
29 November 2007
7,734
Αθήνα
Ωπα...τώρα το είδα..!!!!

Μπράβο Γιώργο...είπα?????......δεν είπα!!!!

ΜΠΡΑΒΟ GEORGE !!!!!!

Υ.Γ.:περιμένουμε και το αντίστοιχο για LCD.....:eek:.....:vroam:

:grinning-smiley-043....-bye-
 

-Γιώργος-

Supreme Member
19 June 2007
8,441
37°54'25''N-23°45'24''E
Ευχαριστώ Χρήστο ... κι εγώ περιμένω να πιάσω το joker, αλλά δεν κάθεται ... :BDGBGDB55:

Για τις LCD υπάρχει το πολύ καλό sticky νήμα του Γιάννη σχετικά με τις διαφορετικές τεχνολογίες των πάνελ. Όποιος "υγροκρύσταλλος" θέλει μπορεί να το συμπληρώσει με ότι πιστεύει πως είναι χρήσιμο.