BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU' RE DEAD

ψηφιστε την ταινια


  • Total voters
    0
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
before-the-devil-knows-you%27re-dead.jpg

BEFORE THE DEVIL KNOWS YOU' RE DEAD
ΠΡΙΝ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕΣ
έτος:2007
χώρα:ΗΠΑ
είδος: κοινωνική περιπέτεια
διάρκεια: 122'
σκηνοθεσία: Sidney Lumet
πρωταγωνιστούν : Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei
εικόνα: 1.78:1
ήχος: D.D 5.1

Η ταινία κέρδισε 5 διεθνή βραβεία και 10 υποψηφιότητες σε διάφορα φεστιβάλ


Ο Άντι και ο Χανκ είναι αδέλφια. Ο Άντι είναι ο μεγάλος αδελφός και ο Χανκ ο μικρός. Ο Άντι είναι το «μυαλό» και ο Χανκ η «εμφάνιση». Και οι δύο δουλεύουν σε μια μεσιτική εταιρία. Και οι δύο έχουν οικονομικά προβλήματα. Ο Άντι είναι συνηθισμένος σε ένα ακριβό lifestyle κι έχει μια έξη στα ναρκωτικά, που επίσης του κοστίζει, ενώ φροντίζει και την συνηθισμένη στα λούσα σύζυγό του, Τζίνα. Ο Χανκ από την άλλη δεν κατορθώνει να καλύπτει τα έξοδα διατροφής της πρώην συζύγου του και της μικρής του κορούλας. Χρωστάει σε όλο τον κόσμο, αλλά διατηρεί και μια ερωτική σχέση με τη γυναίκα του αδελφού του, την Τζίνα, κάτι που δεν γνωρίζει ο Άντι. Διέξοδο στα οικονομικά τους προβλήματα φαίνεται να δίνει μια ιδέα του Άντι.
Ο Άντι προτείνει στον αδελφό του να ληστέψουν το κοσμηματοπωλείο των γονιών τους. Είναι ένα μαγαζί του οποίου τα κατατόπια γνωρίζουν. Θα μπουν, θα πάρουν ότι χρειάζεται και θα φύγουν σαν κύριοι. Η ασφάλεια θα καλύψει τη χασούρα κι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Την δουλειά, όμως, πρέπει να φέρει εις πέρας ο Χανκ, καθώς ο Άντι επικαλείται πως στην περιοχή τον γνωρίζουν και δεν πρέπει να εμφανιστεί. Όμως, ο Χανκ τα κάνει θάλασσα. Όντας άβγαλτος και νιώθοντας φόβο, ζητά τη βοήθεια ενός σερβιτόρου, στον οποίο επίσης χρωστάει λεφτά. Ο σερβιτόρος κουβαλάει μαζί του όπλο. Και η ληστεία καταλήγει σε αιματοκύλισμα: στο κοσμηματοπωλείο βρίσκεται η μητέρα των Άντι και Χανκ αντί της υπαλλήλου. Και η μητέρα έχει όπλο. Κατά τη διάρρηξη, ο φίλος του Χανκ σκοτώνει τη μητέρα των αδελφών αλλά σκοτώνεται συνάμα από εκείνη. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Ή μήπως θα μπορούσαν;
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Τίποτα σπουδαίο αλλά καλή.

Σίγουρα πανω απο τον μεσο ορο που κυκλοφορει τελευταια.

Σε BR, απ όσο θυμαμαι - παει και καιρος πλεον - καλη εικόνα και συμπαθητικός ήχος.
 

alestros

Senior Member
21 December 2007
410
Τι διάολο ρε παιδια....? Άλλη ταινία είδαμε??

Πολύ καλή η ταινία. Ήταν απ'τις λίγες καλές ταινίες πέρσυ, μιά χρονία που οι αξιόλογες ταινίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα..
 

Kostas Sideris

New member
2 July 2008
16
Sheffield/U.K
Πολυ καλη ταινια.......Κορυφαιες δραματικες σκηνες και πολυ καλη ψυχογραφηση των χαρακτηρων....Ιδιαιτερα η ερμηνεια του Philip Seymour Hoffman ηταν παρα πολη καλη
 

LEO09

Senior Member
28 January 2007
639
Athens
Καλη & απο εμενα.Ωραιες ερμηνειες ειχε.
Δυνατο στορυ (παρολες τις υπερβολες του)
Σιγουρα συστηνεται για θεαση.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,598
Χωρία καμία διάθεση υποτίμησης κανενός (εννοείται) : Σχόλια όπως μούφα, από τις χειρότερες που έχω δει κλπ μου είναι απλώς ακατανόητα.

Προφανώς προέρχονται από ανθρώπους με τελείως διαφορετική κινηματογραφική κουλτούρα.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως ρε παιδιά, είναι τι περιμένετε να δείτε και κάθεστε και την βλέπετε για να την θάψετε μετά; Δεν έχετε καμία αίσθηση του περί τίνος πρόκειται; Υπήρχε καμία περίπτωση να σας αρέσει δλδ; Εκτός αν περιμένατε από τον Λιούμετ το Matrix 4.

Είναι σαν να κάτσω να δω βιντεοταινία του 80 και μετά να πω ότι δεν ήταν καλή. Απλώς είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ΥΓ Ξαναλέω: Δεν κρίνω το γούστο κανενός.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Η ταινία ξεκίνησε πολύ δυνατά, με πολύ ωραία σκηνοθεσία, μοντάζ και ανατροπες. Μια συμβουλή εδώ: Μη διαβάσετε λέξη από την περίληψη, χαλάει το μισό έργο.

Αλλά από τη μέση και μετά, η σκηνοθεσία παύει να εντυπωσιάζει και η αφήγηση γίνεται γραμμική, με αποτέλεσμα μια μεγάλη κοιλιά. Το μόνο που σε κρατάει είναι η ερμηνεία των πρωταγωνιστών, αλλά και του Albert Finney. Κρίμα, γιατί με λίγο ακόμα παιχνίδι στο μοντάζ θα μπορούσε να γίνει ταινιάρα.
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Ο Λευτέρης με κάλυψε πλήρως; , Ενώ ξεκινά πολύ καλά στην διάρκεια κολλιέται και είναι σαν να βλέπεις άλλη ταινία . Για να είμαι ειλικρινής περίμενα περισσότερα απ τον Λιούμετ αλλά όχι πώς απογοητεύτηκα κιόλας . Κάθε άλλο.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,172
Εκεί ψηλά.....
Ειχα κανει το λαθος να δω το τρειλερ πριν δω την ταινια και ετσι το πρωτο μερος της ταινιας ηταν ενα κομματι που περιμενα σεναριακα....
Μια δραματικη τροπη, μια σκηνοθεσια κλασικη Λιουμετικη με στοιχεια διασπαρτα στα καδρα του που μαρτυρουν την εξελιξη την υποθεσης .

Η τροπη που πηρε ομως η ταινια με την ενταξη στο δραματουργικο του πατερα Αλμπερτ Φινευ ηταν πραγματικα αναπαντεχη ....
Τι να πει κανεις γιαυτον τον γερολυκο με τα υπεροχα θλιμμενα αλλα και χαρουμενα συναμα ματια του??
Πραγματικος εκπροσωπος της μεγαλης γενιας των Βρεττανων ηθοποιων εδωσε ρεσιταλ στον ρολο του που ειναι καθαρα εμπνευσμενος απο αρχαια Ελληνικη Τραγωδια.

Και αν η παλαια γενια ειχε τον Φινευ για φαρο της σε αυτην την ταινια τοτε δεν πρεπει κανεις να παραγνωρισει πως και η νεοτερη γενια των 40αρηδων σταρς εχει ενα πραγματικο Γολιαθ στις ταξεις της......

Δεν μιλω φυσικα για τον Ηθαν Χωκ που επαναλαμβανει για αλλη μια φορα το καλο αλλα περιορισμενο του ρεπερτοριο υποκριτικης.....
....αναφερομαι στον Χοφμαν.

Ενας αδιαφορος ευτραφης ηθοποιος που αν δεν ηταν κατι σημαντικο απλα θα γινονταν ενας περιζητητος ρολιστας απο αυτους που ειναι τοσο αναγκαιοι για να γεμισουν το καστινγ μιας ταινιας με διαφορετικους χαρακτηρες.....

Εκανε το αγροτικο του σε τετοιους ακριβως ρολους εδω και χρονια και απο την εποχη του Capote εχει αναδειχτει σε πρωτης ταξεως αστερα που ελεγχει το σεναριο ετσι ωστε να του δωσει κι αλλη ωθηση στην καριερα του...(φυσικα βοηθησε τα μεγιστα το χρυσο αγαλματιδιο που πηρε ...).

Ο Χοφμαν παιζει στο ρολο του και θαρρεις οτι τα πλανα αναπνεουν μαζι του.....θαρρεις οτι αν κρατησει την ανασα του θα σταματησει και η πλοκη και η ταινια μαζι....
Τρομακτικη ερμηνεια που πραγματικα τον φερνει στην πρωτη γραμμη των συγχρονων υποκριτων στην μεγαλη οθονη .
Συνεπικουρουμενος και απο την σκηνοθεσια του Λιουμετ (84 χρονων πια....!!!!) δινει στον ρολο του μια τοσο μοναχικη και μελαγχολικη ερμηνεια που πρεπει να παω πισω στο 1984 και στην ταινια του Αλαν Παρκερ Βirdy με πρωταγωνιστη τον Μαθιου Μοντιν για να ξανασυναντησω....:worshippy:

Η Μαριζα Τομει ειναι απο τις θηλυκες μου αδυναμιες οποτε θα πω μονο μια λεξη για αυτην: ΥΠΕΡΟΧΗ .

Η αισθηση που σου αφηνει η ταινια ειναι σαν να εχεις παρακολουθησει ενα δραμα κινηματογραφημενο στην δεκαετια του 60.
Ειναι τετοια η γραφη του Λιουμετ που σε κανει να πιστευεις οτι δεν ειναι συγχρονη αυτη η ταινια που παρακολουθεις ασχετα αν εχει πολλα στοιχεια οπτικης τελειοτητας που συναντας σε ταινιες κυριως μετα την δεκαετια του 90.

Μια ταινια που πραγματικα θα συνιστουσα σε καθε σινεφιλ
 

jois21

Senior Member
24 October 2007
351
Η ταινια ειναι πολυ καλη. Την εχω δει αρκετο καιρο τωρα (οταν ειχε πρωτοβγει σε HD) αλλα θυμαμαι αυτην την αισθηση που μου ειχε αφησει και ορθα περιγραφει ο Kosh.

Η αισθηση που σου αφηνει η ταινια ειναι σαν να εχεις παρακολουθησει ενα δραμα κινηματογραφημενο στην δεκαετια του 60.
Ειναι τετοια η γραφη του Λιουμετ που σε κανει να πιστευεις οτι δεν ειναι συγχρονη αυτη η ταινια που παρακολουθεις ασχετα αν εχει πολλα στοιχεια οπτικης τελειοτητας που συναντας σε ταινιες κυριως μετα την δεκαετια του 90.

Περνοντας αφορμη απο αυτο, να πω πως ελαχιστες πλεον ταινιες σου θυμιζουν στυλ περασμενων δεκαετιων. Σχεδον παντα, αυτες οι ταινιες ειναι καλες. Οι τελευταιες που μου ερχονται αυτη τη στιγμη στο μυαλο και διαθετουν το παραπανω "χαρακτηριστικο" ειναι το cassandra's dream και the departed.
Aσχετο το σχολιο αλλα ηθελα καπου να το πω.:flipout:
 
Last edited:

simonb

Senior Member
16 June 2008
467
Θεσσαλονίκη
Συμφωνώ με τα θετικά σχόλια και την αιτιολόγησή τους. Έχω όμως μια επιφύλαξη. Το ψήφισα "πολύ καλό" αλλά αν είχαμε 5 (και όχι 4) διαβαθμίσεις θα τού έβαζα ένα παρακάτω λόγω ακριβώς του Albert Finney. Βρήκα ότι η ηθοποιία του ήταν υπερβολική και υστερική (αγγλιστί overacted) κάτι που ταιριάζει στο αρχαίο θέατρο και στον βουβό κινηματογράφο αλλά όχι παραπέρα.
 

mixapapai

Senior Member
5 May 2008
368
Αθήνα
Η ταινία καταφέρνει να βγάλει πίκρα και μελαγχολία μέσα απο μία περιπέτεια. Μου άρεσε χωρίς να ξετρελαθώ.
Ηθικό δίδαγμα
Αν δεν το'χεις, που πας ρε Καραμήτρο?
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Πολύ καλή ταινία πού σε παραπέμπει όπως γράφει και ο Kosh σε ταινίες τού 60.
Ο γερόλυκος ο Λιούμετ έκανε εξαιρετική δουλειά.
Συμφωνώ πλήρως σέ όσα λέει ο Kosh γιά αυτόν τον φοβερό χαμαιλέοντα τον Χόφμαν...(στό Owing Mahoney αλλά και όπου αλλού έχει παίξει είναι συγκλονιστικός μέ αυτό τον ´εσωτερικό ρυθμό´πού κινείται).
Η ερμηνεία του γιά άλλη μιά φορά κορυφαία.
Οσο γιά τον Φίνεϋ όσοι τόν παρακολουθούν απο τον Αμπιγιέρ μπορούν νά καταλάβουν ότι οι μεγάλοι Σαιξπηρικοί ηθοποιοί δέν ξεχνάνε τήν τέχνη τους ακόμα και στά γεράματα.
Η ταινία ,γιά μένα δέν κατατάσσεται στά αριστουργήματα,αλλά στίς λεγόμενες ´πολύ καλές´,πού θυμίζουν τίς μέρες τού αξιόπιστου και έντιμου αμερικανικού κινηματογράφου.