Αγορά ψηφιακής βιντεοκάμερας.

topet

New member
4 July 2008
29
Παιδιά θα ήθελα την γνώμη σας, μια που δεν είμαι και ο πλέον ειδικός!
Έχω μέχρι τώρα (10 χρόνια) μια PANASONIC οπτική βιντεοκάμερα, από την οποία είμαι πολύ ευχαριστημένος. Με έχει κουράσει όμως το μεγεθός της, αλλά και το βάρος της! Δεν είχα μείνει ευχαριστημένος από την λήψη των ψηφιακών προηγούμενης γενιάς, ας μου επιτραπεί η έκφραση και δεν έπαιρνα την απόφαση να αλλάξω την οπτική που έχω. Πλέον βλέπω όμως ότι η ποιότητα λήψης μπορεί να είναι εξαιρετική για τα ερασιτεχνικά γούστα μου.

Μπαίνω στο ζουμί. Καταρχήν θέλω κάμερα συμμαζεμένη όσο γίνεται, με σκληρό δίσκο, με δυνατότητα νυχτερινής λήψης, τηλεχειρηστήριο, να γράφει στην καλύτερη ποιότητα τουλάχιστον 5-6 ώρες και φυσικά με αρκετά megapixel. Επίσης θα με ενδιέφερε να μπορεί να τραβά και φωτογραφίες με τουλάχιστον 4 megapixel. Έχω μια μικρή προτίμηση στις SONY καλώς ή κακώς, χωρίς όμως να υποτιμώ τις υπόλοιπες! Πχ η Sony DCR-SR190 η οποία φαίνεται εδώ, είναι μια καλή επιλογή ή έχετε να προτείνεται κάτι άλλο;; Ζητώ πολλά;;

Επειδή δεν έχω Full Hi Definition τηλεόραση, δεν με ενδιαφέρει για τα επόμενα χρόνια η αγορά μια αντίστοιχης κάμερας, οπότε και κοιτώ κάτι σε standard definition.

Ευχαριστώ προκαταβολλικά για τις απαντήσεις σας παιδιά!

Ξέχασα να πω, ότι σκεφτόμουνα για την SONY HDR-SR12Ε, αλλά την απέρριψα μάλλον, επειδή θα μου ήταν άχρηστες οι δυνατότητές της, μιαπου όπως είπα δεν έχω τηλεόραση HI DEFINITION και ούτε έχω σκοπό στα επόμενα χρόνια να αγοράσω, εκτός και αν χαλάσει αυτή που έχω!

ncups σε ευχαριστώ καταρχήν για την απάντηση!

Το κόστος δεν θα έλεγα ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, εκτός και αν πλησιάζει το κόστος μιας full hi definition, σαν την sony που έβαλα στη 2η δημοσίευσή μου! Στην περίπτωση που έφτανα το κόστος μιας full hi definition τότε σίγουρα θα την προτιμούσα! Σε γενικές γραμμές για μια standard definition με σκληρό, μάλλον δεν θα έδινα πάνω από 700 ευρώ!

Οι κάμερες που έβαλες στα 2 λινκ, δεν έχουν πολύ μικρή ανάλυση;; Το λέω γιατί τα 800Κ τα θεωρώ πολύ λίγα ή κάνω λάθος;; Με λίγα λόγια θα έχω ποιότητα σχεδόν αντίστοιχη μιας οπτικής;; Επίσης δεν θέλω σε καμιά περίπτωση όταν μετακινώ την κάμερα να βγάζει Pixel στην οθόνη, κάτι που το έχω δει σε κάμερα αντίστοιχης ανάλυσης!

Ξέχασα να πω, ότι σκεφτόμουνα για την SONY HDR-SR12Ε, αλλά την απέρριψα μάλλον, επειδή θα μου ήταν άχρηστες οι δυνατότητές της, μιαπου όπως είπα δεν έχω τηλεόραση HI DEFINITION και ούτε έχω σκοπό στα επόμενα χρόνια να αγοράσω, εκτός και αν χαλάσει αυτή που έχω!

Το να μην έχει τώρα ή στα επόμενα χρόνια κάποιος τηλεόραση HD, δεν αποτελεί από μόνο του κριτήριο στο να μη πάρει κάμερα HD για τους εξής λόγους:

1. Οι περισσότερες HD κάμερες έχουν λειτουργία down-conversion. Αυτό σημαίνει γράφεις σε HD κάμερα, βλέπεις σε SD οθόνη (ή μεταφέρεις το SD υλικό στο PC).

2. Όταν κάποτε θα πάρεις τελικά τηλεόραση HD, τότε θα μπορείς να δεις ότι έχεις γυρίσει τα προηγούμενα χρόνια, σε υψηλή ανάλυση.

3. Το μειονέκτημα είναι ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο, αλλά το να έχεις καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια τις αναμνήσεις σου σε υψηλή ανάλυση κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικότερο και όταν θα πάρεις την επόμενη τηλεόραση θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου για την τότε σου απόφαση.

Αυτές ήταν απλώς κάποιες σκέψεις, όχι κάτι απόλυτο, εσύ μπορεί να σκέφτεσαι με διαφορετικό τρόπο, ή απλά μπορεί να μην επιθυμείς να ξοδευτείς.

Sotos σε ευχαριστώ!
Το κόστος όπως είπα δεν με προβληματίζει ιδιάιτερα, μια που θέλω να πάρω κάτι καλό! Αυτά που λες τα έχω σκεφτεί και εγώ! Το θέμα είναι όμως αν μπορώ να τα περάσω-αποθηκεύσω σε κάποιο σκληρό δίσκο ή στον υπολογιστή τέλος πάντων, σε μορφή full hi definition, για να τα δω κάποια στιγμή στο μέλλον σε καλύτερη ποιότητα όπως λες και εσύ! Γίνεται αυτό ή θέλει ειδικό πρόγραμμα;; Επίσης ένας πχ 500 GB εξωτερικός σκληρός δίσκος, πόσες ώρες μπορεί να αποθηκεύσει περίπου σε μορφή full hi definition;;

Φαντάζομαι ότι η SONY HDR-SR12Ε που λέω, είναι από τις κορυφαίες κάμερες που μπορεί να πάρει κάποιος, έτσι;

Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι μια αντιγραφή από τον δικό της δίσκο, μέσω του υπολογιστή, στον εξωτερικό δίσκο για αποθήκευση. Επομένως θα γίνεται και με κάποιο δικό της πρόγραμμα ή απλά από τα Windows. Κάποιος που έχει την συγκεκριμένη κάμερα μπορεί να σου πεί περισσότερα.
Η κάμερα αυτή γράφει HD στα 16Mbit στη μέγιστη ποιότητα, οπότε: 16/8 = 2MBytes/sec. και 2x3600 = 7.2GB την ώρα. 465GB/7.2GB =64.5 ώρες αποθήκευσης. Νομίζω ότι μέχρι να γεμίσεις τα 120GB της κάμερας και τα 500GB του δίσκου θα έχουν βγεί φθηνοί στα 2ΤΒ για τις επόμενες εγγραφές σου.
Είναι από τις καλύτερες, προσωπικά θα τσέκαρα και την HF10 της canon για την λίγο πιο ευκρινή της εικόνα. Ενδέχεται η canon να έχει περισσότερο manual έλεγχο -ώς συνήθως, (κάτι πολύ βασικό για μένα) δεν το έχω ψάξει όμως για αυτές τις δύο. Συνήθως οι Sony έχουν ποιοτικότερη κατασκευή.
Ο μόνος τρόπος να τσεκάρεις την ποιότητα εικόνας είναι να κατεβάσεις αντίστοιχα ανεπεξέργαστα δείγματα και από τις δύο (αλλά απαιτεί γνώσεις και αντίστοιχο λογισμικό και ισχυρό υπολογιστή για να τα δείς σωστά), επομένως ψάξε για σχετικά review (χωρίς το E).

Last edited:
Παιδες εγω ειχα πει στον Τολη... γιατι να δωσει τωρα 1100 Ε για HD-camera
αφου δεν σχεδιαζει για τα επόμενα 8-10 χρονια να αλλαξει την SD-TV του...
Σε 10 χρονια οι καμερες HD δεν θα εχουν καμμια σχεση με τις σημερινές...
και το τιμημα για να τις παρεις θα ειναι το μισο απο τωρα μαλλον...

Δε λεω.. το επιχειρημα... βγαλε τωρα HD υλικό να το χαιρεσαι μετα απο 10 χρόνια
ειναι μια πολυ καλή δικαιολογια για να παρει ο Τολης HD-camera τωρα...

Ο δισκος 2ΤΒ της WD υπάρχει και κοστιζει περί τα 250-300 Ε... πάντως..
Αν και η γνωμη μου η πίο σιγουρη λύση ειναι τα καμμενα DVD δλδ ΒR-DVD.
Mιας και ο οπτικός δισκος πιο δυσκολα χαλαει αν ενας ειναι προσεκτικός
με το αρχειο του... ενω ενας δισκος υπολογιστη δεν ξερεις ποτέ .. πότε θα
σου την κατσει...:FSGSFGS4:

Τόλη μου τι να πω... μπηκες σε ασχημο διλημμα τωρα...:FSGSFGS4:...

Καλη απόφαση....-bye-

Τόλη στη θέση σου... με μονο SD-TV δεν θα έδινα για καμερα πάνω απο 400-500 Ευρω... γιατι δεν θα τη δεις τη διαφορά
στην αναλογική Τηλεόραση... αν παρεις SD-camera των 700 Ε... νομιζω...

Αλλα σκέψου πρωτα τις πιθανότητες να αλλαξεις TV γρήγορα και μετα αποφασιζεις...

Ολα μπορουν να χαλασουν,μηχανακια ειναι.

Για μενα πιο σιγουρη και αξιοπηστη λυση ειναιHDD.
Ουτε πορτες να ανοιγουν ουτε σκονες να μπαινουν.

Οσο για το HD συμφωνω με αυτα που λεει ο Sotos,πολυ θα ηθελα αυτα που τραβηξα πριν απο καποια χρονια με hi-8 να τα ειχα τωρα σε HD ασχετα με τι τηλεοραση εχω τωρα.Το αρχειο αυτο ειναι θυσαυρος για μενα.

Ίσως δεν έγινα κατανοητός, αλλά καλώς ή κακώς θέλω κάμερα ΜΟΝΟ με σκληρό δίσκο ως κύριο μέσο εγγραφής! Δεν θέλω να έχω στο νου μου κασέτες, δισκάκια DVD της μισής ώρας κτλ!! Επίσης δεν έχει τύχει να δω εικόνα σε hi definition για να καταλάβω για τι διαφορά στην ποιότητα μιλάμε, αλλά ο φίλος μου ο Δημήτρης (HAL-9000) όπως και άλλοι, μου λένε ότι η ποιότητα εικόνας δεν έχει καμιά σχέση με αυτή της SD!! Πρέπει να πάω να δω μου φαίνεται σε κάποιο μαγαζί!!

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις παιδιά!

SD: 720 x 576 pixels

HD (για την SR12): 1920 x 1080 pixels

Για να προσέξεις καλύτερα τις διαφορές, δοκίμασε με ευρύ κάδρο, χωρίς καθόλου ζουμ και στις δύο κάμερες έτσι ώστε να φαίνονται πολλά μικρά αντικείμενα στην εικόνα -πολύ λεπτομέρεια. Επίσης κράτησε τις κάμερες εντελώς ακίνητες.

Δεν παίζει μόνο η ανάλυση ρόλο βέβαια...

.... αλλά ο φίλος μου ο Δημήτρης (HAL-9000) όπως και άλλοι, μου λένε ότι η ποιότητα εικόνας
δεν έχει καμιά σχέση με αυτή της SD!! Πρέπει να πάω να δω μου φαίνεται σε κάποιο μαγαζί!!

Τόλη αμα γευτείς την HD... γεύση σε βλέπω να αναθεωρεις την αποφαση σου.. για αλλαγη TV μετα απο 8-10 χρόνια
η όποτε χαλάσει η Panasonic σου...-bye-....

Σε ένα LCD πανελ η και πλασμα απο τα καλα βεβαια ...και οχι της πλακας
των 500 Ε του πρακτικερ...:BXVZCBXZ6:.... και με ενα καλο DVD-player με καλο scaler η ενα απο τα νεα BD-Player
θα δεις ....οτι και τα σημερινα καλογυρισμενα DVD πλησιαζουν αρκετα την ποιότητα του HD.... και φυσικά αφηνουν πίσω
παρασαγγας την SD ποιότητα της CRT τηλεόρασης που έχεις..

Τωρα ξέρω σου αναβω φυτίλια... αλλα έτσι ειναι η αλήθεια...

Εγω εχω μείνει καταπληκτος απο την ποιοτητα της εικόνας των καλογραμμένων DVD στην οθόνη
της PHILIPS 32PF9830 (μοντέλο 3 χρόνια πίσω) που διαβαζονται απο το DVD-Player 981HD της ΟΡΡΟ που έχει
επεξεργαστη FARUDJA...:worshippy:

Kρυσταλλινη εικόνα που στα DVD άριστου Mastering ... σου δινει την εντυπωση παράθυρου... που θα κανεις
ενα βημα .. θα περασεις μεσα απο αυτο και θα μπεις και εσυ στο πλανο...:grinning-smiley-043

Γιαυτο σου λέω... οτι αμα γευτεις την HD εικονα σε βλέπω να αλλαζεις γραμμη πλευσης και να αρχιζεις τα ψηστηρια
στη συμβια...:slapface:......:handkiss::D

Γιαυτο μη βιαζεσαι... δες και το HD.... και τοτε αποφασισε γενικά τι θελεις.....
Βεβαια και αυτο που λενε τα παιδια... γραψε τωρα σε HD και αστο να υπαρχει... ειναι μια άποψη που για να πω την
αλήθεια δεν είχε περασει απο το μυαλό μου... και εχει γερες βασεις... αλλα απο την άλλη ... αν πραγματι αλλάξεις
τηλ. σε 10 χρονια... τοτε οι HD-καμερες θα ειναι πολύ αλλιως... τι ναπω δυσκολη απόφαση...

Kαλή τύχη.... -bye-

Last edited:
Τελικά πήρα βαθιά ανάσα και παρήγγειλα την SONY HDR-SR12E από το technix.gr προς 1149 ευρώ και ελπίζω να μη το μετανοιώσω!!!
Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια! Περισσότερα όταν την παραλάβω!!!

Βλασίδη σε ευχαριστώ! Το ότι είναι καλή είναι το μόνο σίγουρο. Το πρωί πήγα στον Κωτσόβωλο όπου και την είδα και μάλιστα ο πωλητής ήταν αστέρι, ο οποίος και με βοήθησε στην απόφαση! Μάλιστα έχει και αυτός την ίδια κάμερα, μια που ασχολείται πολύ από ότι μου είπε!

Καλορίζικη!Καλές λήψεις!Όντως, πολύ καλή κάμερα!

Νομίζω ότι είναι κλασσική μέθοδος πωλητή...και εγώ την ίδια έχω...λέει για να πουλήσει...αλλά χαλάλι!Πρόκειται για πολύ καλό μηχάνημα, είτε το έχει είτε όχι...