REC (2007)

ψηφιστε την ταινια


  • Total voters
    0

jimdamian

AVClub Enthusiast
17 June 2006
1,296


rec.jpg



REC (2007)

Ο κόσμος πάντα συγκινείται από αυθεντικές στιγμές δράσης. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ένα μικρό τοπικό κανάλι κατάφερε να ακολουθήσει με δημοσιογράφους του μια ομάδα πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας, για ένα ολόκληρο βράδυ.

Η κινηματογράφηση γίνεται ζωντανά για να δείξει την αληθινή ζωή των πυροσβεστών, τη δουλειά τους, τις ατέλειωτες ώρες αναμονής αλλά και τις επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Ετσι δύο ρεπόρτερ τοπικού καναλιού ακολουθούν μια ομάδα πυροσβεστών στη βραδινή τους βάρδια. Στόχος της live εκπομπής είναι να καταγράψει τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών και τις καταστάσεις υψηλού κινδύνου που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Στην πρώτη κλήση που δέχονται, οι πυροσβέστες πρέπει να σώσουν μια ηλικιωμένη γυναίκα που βρίσκεται παγιδευμένη στο διαμέρισμά της. Όμως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κάτι πηγαίνει τραγικά στραβά…

Αυτό που αρχικά έμοιαζε μια απλή επιχείρηση ρουτίνας γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Παγιδευμένοι μέσα στο κτίριο, οι πυροσβέστες και το τηλεοπτικό συνεργείο έρχονται αντιμέτωποι με μια άγνωστη και θανάσιμη απειλή. Κάτι μοχθηρό και δυσοίωνο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλο το κτίριο.

Οι κανόνες αντιστρέφονται. Τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι να κρυφτείς, να επιβιώσεις, να βρεις απεγνωσμένα έναν τρόπο διαφυγής… Και να μην σταματήσεις να καταγράφεις. Μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ό,τι κι αν συμβεί............

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και στη συνέχεια συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Βραβεύτηκε με το Silver Scream Award στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου του Άμστερνταμ, με 3 βραβεία Goya (Καλύτερης Νέας Ηθοποιού για τη Μανουέλα Βελάσκο, Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερων Ειδικών Εφέ) και με 5 βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Καταλονίας Sitges.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

«Θέλαμε να βρούμε ένα κεντρικό στοιχείο πάνω στο οποίο να χτίσουμε ένα εφιάλτη με τον πιο πιστευτό τρόπο – μια τρομακτική εμπειρία που θα ενέπλεκε και το κοινό, με τρόπους που ξεπερνούν τις συμβατικές ταινίες.

Έτσι αποφασίσαμε να διηγηθούμε αυτή την ιστορία σα να ήταν ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, με ζωντανά πλάνα όπου ο τρόμος συμβαίνει μπροστά στα μάτια σου σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για να τον σταματήσεις ή να τον επεξεργαστείς.

Η ιδέα ήταν να ξεφύγουμε από τις κλασικές μεθόδους αφήγησης και σασπένς που συνήθως συναντάμε στον κινηματογράφο και να αφήσουμε τη δράση να ξετυλιχθεί από μόνη της μπροστά στα μάτια μας σα να ήταν αληθινή, ζωντανή, ασταμάτητη. Σα να συνέβαιναν όλα πραγματικά.

Αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε όλα τα στοιχεία τρόμου μέσα στο σκηνικό και να τα ζωντανέψουμε. Να τα αφήσουμε να ενεργήσουν αυτόνομα, χωρίς κανείς να χειρίζεται το τι θα συμβεί.

Έτσι δημιουργήσαμε τεχνητά μια κατάσταση ακραίου τρόμου και την αφήσαμε να εξελιχθεί μόνη της, να φτάσει στα άκρα. Το μόνο που έμενε ήταν να την κινηματογραφήσουμε. Χρειαζόμασταν αποδείξεις, σα να ήμασταν κι εμείς μέρος της τρομακτικής ιστορίας που δημιουργήσαμε. Και, ευτυχώς, επιβιώσαμε για να διηγηθούμε την ιστορία.»

Μετα την τεραστια επιτυχια της ταινιας στην Ισπανια ετοιμαζεται και το αμερικανικο sequel με τον τιτλο ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.


Ελληνικη πρεμιερα 26/6/2008
 

lykman

Supreme Member
29 June 2006
5,798
Aθήνα
εμένα μου φάνηκε μετριότατο...
Με αυτά που είχα διαβάσει, περίμενα κάτι πολύ πιο "φοβιστικό", πολύ πιο ατμοσφαιρικό, και γενικότερα, κάτι που να με ρουφήξει μέσα του όπως κάποια πολύ πολύ καλά θριλεράκια... (σαν κάποια που σε αποροφούν και σε τεντώνουν τόσο πολύ, που έτσι και χτυπήσει κανα τηλέφωνο την έβαψες, κατευθείαν καρδιακό επεισόδειο...). Τίποτα τέτοιο όμως δεν συνέβει, εκτός από τα γνωστά (απότομοι ήχοι για εκφοβισμό, σκοτάδι και εμφάνιση κάποιας μορφής με την επαναφορά του φωτός και όλα τα υπόλοιπα γνωστά κλισε...)

βεβαια η προηγούμενη ταινία που είχα δει, ήταν το cloverfiled, οπότε δεν μου έκανε εντύπωση ουτε καν ο τρόπος παρουσίασης μέσω της κάμερας που υποτίθεται ότι βιντεοσκοπεί τα γεγονότα...
 
Last edited:
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Μια ιδιαίτερη ταινία που τρομάζει τον θεατή αφού τον βάζει στη θέση του πρωταγωνιστή χωρίς να το καταλάβει . Ακολουθούμε την κάμερα τηλεοπτικού συνεργείου όπου καταγράφει μια βραδιά ρουτίνας ενός πυροσβεστικού συνεργείου. Ξάφνου η φαινομενικά εύκολη υπόθεσή θα πάρει τραγικές διαστάσεις όταν οι πυροσβέστες , οι ένοικοι της πολυκατοικίας κι εμείς θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι και περιτριγυρισμένοι από αιμοδιψή μολυσμένους νεκροζώντανους. Όχι δεν είναι μια ακόμα ταινία με ζομπι . Είμαι μια πραγματικότητα με ζόμπι κι εμείς μέσα απ το άγρυπνο μάτι της κάμερας πασχίζουμε για επιβίωση.
Πολύ καλή δουλειά , να την δείτε
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Ανέβα, ανέβα.

Τι να φορτωθείς βρε;, Θα σε "μοιραστούμε", για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος...:D
 

dargoal7

New member
13 April 2008
7
eida prosfata thn tainia kai mou arese arketa....kairo eixe na me tromaksei tainia
ka8ws h sugekrimenh se vazei sth 8esh prwtagwnisth...afou niw8eis na ta zeis kai o tropos pou ekselissetai h tainia moiazei na xei enan apisteuto realismo....thn proteinw anepifulakta stous filous tou eidous kai oxi mono...exei akoustei malista kai sequel
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,599
Αυτό μάλιστα, ωραιότατο!

Τι Cloverfield και μ@λ@κίες.

Αν και οριακά άντεξα στον προβολέα το πρώτο μισάωρο με το κούνημα της κάμερας, μετά έστρωνε και άξιζε τον κόπο.
 
Last edited:

kiss1

Senior Member
11 August 2006
321
Ενδιαφέρουσα ταινία με μερικές πολύ δυνατές σκηνές.....
Σας την συστήνω.....