Ο Αγιος Ιωάννης Κολτρέιν και οι "εντυπώσεις" του

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Impressions / John Coltrane ( Impulse 1963 lp/cd )

Σε βινύλιο κυκλοφόρησε το 1963 – εποχή ήδη μεγάλων ανακατατάξεων και επαναπροσδιορισμών τόσο της τζαζ όσο και προσωπικών του Coltrane στον δρόμο για την απόλυτη έκφραση .

Περιέχει δύο ζωντανές ηχογραφήσεις το India και το ομότιτλο Impressions από μια βραδιά στο περίφημο Village Vanguard στις 5 Νοεμβρίου 1961 και δύο στούντιο κομμάτια μικρά σε διάρκεια που απλώς ωχριούν μπροστά στα λάιβ .

Η μπάντα που τον συνοδεύει είναι η Μεγάλη μπάντα που μαζί της απογειώθηκε στην στρατόσφαιρα της αυτοσχεδιαζόμενης τζαζ . McCoy Tyner στο πιάνο , Elvin Jones στα ντραμς , Jimmy Garisson στο μπάσο . Στο India μετέχει και έτερος μπασσίστας ο Reggie Workman καθώς και ο Eric Dolphy στο μπάσο κλαρινέτο με τα δύο μπάσσα να δημιουργούν μια υπνωτική ατμόσφαιρα , δίνοντας ένα νωχελικό μυστικιστικό χαρακτήρα στο κομμάτι και δημιουργώντας το απολύτως κατάλληλο υπόβαθρο για τον μυσταγωγικό διάλογο Coltrane και Dolphy .

Ενδεχομένως η ύπαρξη των δύο στούντιο κομματιών , τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χρονιές να μην προσφέρει κάτι ιδιαίτερο και να δημιουργεί μια υφολογική σύγχυση , πλήγμα στην ομοιογένεια του δίσκου . Όμως όλη η ουσία είναι στα «ζωντανά» κομμάτια , με το Impressions να βασίζεται χαλαρά στο So What της εποχής με τον Miles Davis . Δεν είναι τυχαίο πως οι Richard Cook και Βrian Morton θεωρούν ότι το σόλο του Coltrane στο Impressions είναι ένα από τα πιο σημαντικά σόλο του .

Κάθε φράση του Coltrane στο σαξόφωνο - είτε πρόκειται για σοπράνο ( India ) είτε για τενόρο ( Impressions ) - είναι σαν να περικλείει χιλιάδες ανθρώπινες φωνές , παρελθούσες και μέλλουσες , που αγωνίζονται να εκφράσουν τα βασικά στοιχεία του ανθρώπινου είδους : χαρά και λύπη , πόνο και ευφορία , αγάπη και μοναξιά , ευτυχία και αγωνία . Κάθε σύμπλεγμα από νότες υπογραμμίζει την ομορφιά της ελευθερίας , υπενθυμίζει την οργάνωση του χαώδους και τονίζει την συμμετρία του απροσδόκητου . Κάθε σόλο του είναι η αγωνιώδης απόπειρα του καλλιτέχνη να εκφράσει τα μύχια συναισθήματα του , να απελευθερώσει την ψυχή του , να ενωθεί με τον Θεό αγκαλιάζοντας τον άνθρωπο .

Με τα χρόνια έχει αρχίσει να εδραιώνεται μέσα μου η βαθιά πεποίθηση ότι ο Coltrane όταν φυσούσε στο σαξόφωνο του , ουσιαστικά εμφυσούσε ζωή στο άψυχο όργανο , με τον ίδιο τρόπο που ο μύθος θέλει τον Δημιουργό να εμφυσεί την Ζωή μέσα στον πρώτο άνθρωπο . Aπαραίτητο .
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
To ακουσα παλι το πρωι στο αμαξι. Συνολικα ειναι δεκαδες οι ακροάσεις για ενα απο τα αγαπημενα μου αλμπουμ. :ernaehrung004: Ευτυχως που με "προλαβε" ο Ντοκ.

Καπακι μετα το Impressions παει το Coltrane . Ισαξιο.
 
Last edited: